Βούλα Αγιοστρατίτη: «Καλούμε να επισκεφθεί κάποιος την Εύβοια, να περάσει απέναντι»

«Περάστε απέναντι». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει εδώ και λίγες εβδομάδες το Επιμελητήριο της Εύβοιας με στόχο να τονώσει τον εσωτερικό τουρισμό του νομού. Σε απόσταση αναπνοής από την πολυπληθέστερη περιφέρεια της Ελλάδας, Αττική, το νησί της

«Περάστε απέναντι». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει εδώ και λίγες εβδομάδες το Επιμελητήριο της Εύβοιας με στόχο να τονώσει τον εσωτερικό τουρισμό του νομού. Σε απόσταση αναπνοής από την πολυπληθέστερη περιφέρεια της Ελλάδας, Αττική, το νησί της Εύβοιας ευελπιστεί να αποτελέσει τη φωτεινή εξαίρεση του φετινού καλοκαιριού, στηριζόμενο στην επισκεψιμότητα από το εσωτερικό της χώρας. Παράλληλα, διοργανώσεις όπως ο ιστιοπλοϊκός αγώνας «ΝΗΣΟΣ ΕΥΒΟΙΑ REGATTA 2020», που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος.

Για τον τουρισμό και την στήριξη των επιχειρήσεων του νομού μίλησε η πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κα Βούλα Αγιοστρατίτη, στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ», που καλωσορίζοντάς με στο ισόγειο του Οργανισμού στην οδό Βενιζέλου, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τις εργασίες ανάδειξης των μεσαιωνικών τειχών της πόλης, που βρίσκονται κάτω από το κτίριο.

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανυφαντή

Έργα ανάδειξης των μεσαιωνικών τειχών

«Είναι σχεδόν έτοιμη η ανάδειξη του μεσαιωνικού τείχους, είχαμε ένα κομμάτι 11 μέτρων από αυτό το τείχος, το αναδείξαμε, χρειάστηκαν δύο χρόνια αλλά τα καταφέραμε. Έτσι σύντομα θα μπορούν να το επισκέπτονται σχολεία και τουρίστες. Σκοπός μας δεν είναι μόνο η ανάδειξή του αλλά και να μπορέσουμε να «τραβήξουμε» τον κόσμο από την παραλία στο εμπορικό κέντρο της Χαλκίδας. Να έχει σημεία που πρέπει να δει και να επισκεφθεί ο κόσμος. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της Χαλκίδας, σε δύο τρεις μήνες πιστεύω ότι θα έχουμε έτοιμο τον εκθεσιακό χώρο, όπου αναδεικνύουμε την ιστορία της βιομηχανίας της Εύβοιας, του εμπορίου και τον ανθρώπων της. Είναι ένα μεγάλο έργο, που ελπίζω πως σε δύο με τρεις μήνες θα είμαστε έτοιμοι να σας το παρουσιάσουμε».

Πώς βίωσε η οικονομία της Εύβοιας και το Επιμελητήριο την πανδημία του κορωνοϊού;

Παρόλο που είχαμε ελάχιστα κρούσματα κορωνοϊού, η οικονομία εξελίσσεται πάρα πολύ άσχημα για τις επιχειρήσεις. Πρώτα από όλα η εστίαση και ο τουρισμός έχασε ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι, γιατί «έχασε» τις Απόκριες, τη Πρωτομαγιά, το Πάσχα. Το κενό είναι μεγάλο, αλλά και στο εμπόριο και στην μεταποίηση η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Επιβάλλεται όσο ποτέ να στηρίξουμε τις δικιές μας επιχειρήσεις, τα τοπικά προϊόντα, αλλά και από το κράτος χρειάζεται οικονομική ενίσχυση. Εμείς θα πιέσουμε πάλι ως Επιμελητήριο, πιέζαμε όλη αυτή την περίοδο, είμασταν σε καθημερινή επαφή με τους προέδρους των Επιμελητηρίων σε όλη την Ελλάδα, γιατί το καλό στον κορωνοϊό είναι πως μάθαμε να επικοινωνούμε με τις τηλεδιασκέψεις, οπότε είχαμε μία πάρα πολύ καλή επικοινωνία, καθημερινή και με τα αρμόδια υπουργεία. Πιέζαμε καθημερινά ανάλογα με τα μέτρα, γιατί και αυτά άλλαζαν καθημερινά. Όμως και τώρα χρειάζεται παράταση μείωσης ενοικίων, ενίσχυση οικονομική και πρέπει να λυθεί το θέμα των επιταγών. Εισπράττουμε την αγωνία των επαγγελματιών, τι θα γίνει με τις επιταγές που λήγουν τώρα τον Ιούλιο τι θα γίνει με τα ενοίκια, τι θα γίνει με τα δάνειά τους. Δόθηκε μία παράταση στις οφειλές του δημοσίου, αυτό όμως δεν ήταν λύση ήταν ένα μικρό βήμα. Οι επιχειρήσεις όλες τώρα είναι σε αδιέξοδο. Γιατί η οικονομική κατάσταση εξελίσσεται πάρα πολύ άσχημα.

Ποιες είναι οι δράσεις που έχει λάβει το Επιμελητήριο για τη στήριξη των επιχειρήσεων;

Εμείς καταθέτουμε συνέχεια τις προτάσεις μας, πιέζουμε, όπως είπα και προηγουμένως είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με όλους τους προέδρους των επιμελητηρίων με την κεντρική ένωση των επιμελητηρίων με τους βουλευτές μας για οικονομική στήριξη. Επειδή πιστεύουμε ότι ο τουρισμός θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας έχουμε στοχεύσει στον εσωτερικό τουρισμό. Καθυστέρησαν πάρα πολύ να ανοίξουν τα ξενοδοχεία αλλά και οι μικρές μονάδες γιατί εδώ στην Εύβοια έχουμε μικρές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, δεν έχουμε μεγάλες τουριστικές. Βέβαια αυτό είναι ένα πλεονέκτημα, γιατί ο επισκέπτης νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια, δεν πάει σε μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα με πολύ κόσμο στο πρωινό του. Επειδή πιστεύαμε στο κομμάτι του τουρισμού, δεν έχει εξελιχθεί όπως το περιμέναμε, έχει μεγάλο πρόβλημα και επηρεάζει πάρα πολύ την εστίαση και το εμπόριο. Για αυτό σαν Επιμελητήριο στοχεύουμε στον εσωτερικό τουρισμό, προβάλλουμε όσο μπορούμε την Εύβοια στον έντυπο τύπο και με σποτάκια στην τηλεόραση. Από εχθές ξεκίνησε ένα σποτάκι που καλούμε να επισκεφθεί κάποιος την Εύβοια να περάσει απέναντι και βγαίνουμε σχεδόν σε όλα τα κανάλια. Είμαστε σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της Εύβοιας με την Περιφέρεια, γιατί πιστεύουμε ότι με συνέργειες, μπορούμε το κομμάτι του τουρισμού να το εκτοξεύσουμε. Επειδή η πρόσβαση είναι πάρα πολύ εύκολη, από Αττική από Στερεά Ελλάδα αλλά και από βόρεια μπορεί να περάσει κανείς από το Βόλο στη Γλύφα απέναντι. Στην Εύβοια, δεν περνάει κανείς εύκολα μόνο οδικώς. Μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να περάσει από Αρκίτσα, έχουμε πάρα πολλά πορθμεία, κάνοντας το ταξίδι πιο γραφικό και όμορφο αλλά και οικονομικό γιατί δε μπαίνει σε μεγάλα καράβια. Εκεί λοιπόν έχουμε στοχεύσει φέτος και το σποτάκι θα παίζει στην τηλεόραση σχεδόν σε όλα τα κανάλια, και στην συνδρομητική τηλεόραση. Προσπαθούμε να «πιάσουμε» όλες τις ηλικίες και το κοινό που είναι διαφορετικό.

Παρά την πανδημία ο ιστιοπλοϊκός αγώνας «ΝΗΣΟΣ ΕΥΒΟΙΑ REGATTA 2020» θα πραγματοποιηθεί φέτος. Πιστεύτε πως θα υπάρχει συμμετοχή; Έχετε σκεφτεί να τον διοργανώσετε σε συνεργασία και με άλλους οργανισμούς της Εύβοιας προκειμένου να τον επεκτείνετε;

Η REGATTA ΝΗΣΟΣ ΕΥΒΟΙΑ και επιμένουμε στο νήσος Εύβοια γιατί είμαστε νησί τελικά, φέτος ξεχωρίζει γιατί είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας. Είναι μία συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χαλκίδας αλλά δεν μπορεί να γίνει μόνο κάτι από τους δύο οργανισμούς. Συνδιοργανωτές μας είναι η Περιφέρεια, ο ΟΛΝΕ και οι δήμοι που θα υλοποιηθεί η REGATTA στα λιμάνια τους. Η διαδρομή αποφασίσαμε να είναι μία χρονιά η βόρεια Εύβοια, που έγινε πέρυσι και μία η νότια, που θα γίνει φέτος. Θα ξεκινήσουμε από τη Χαλκίδα, το δεύτερο λιμάνι θα είναι ο Κάραβος Αλιβερίου, ο Αλμυροπόταμος και ο τερματισμός θα είναι στην Κάρυστο. Η επιλογή έγινε από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χαλκίδας, σύμφωνα με την υποδομή των λιμανιών. Γιατί για να γίνει ένας τέτοιος αγώνας πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός στο λιμάνι. Φέτος υπάρχει ενδιαφέρον για περισσότερες συμμετοχές, όμως είναι μία διαφορετική χρονιά λόγω πανδημίας. Έχουμε πρωτόκολλα που μας βάζουν κάποια όρια, ίσως αναγκαστούμε να περιορίσουμε τις συμμετοχές και έχουμε μειώσει προς το παρόν κάποιες εκδηλώσεις που γίνονταν πέρυσι. Η REGATTA ήταν μία ιδέα του Θεοδόση Γεωργουλόπουλου από ένα άρθρο του National Geographic που μας συμπεριλαμβάνει μέσα στους δέκα καλύτερους προορισμούς για ιστιοπλοΐα. Και εμείς επειδή θέλουμε σαν Επιμελητήριο να αναδείξουμε τα λιμάνια μας, να γίνουν προορισμός για τους ιστιοπλόους αλλά να προωθήσουμε και τα τοπικά μας προϊόντα την κουλτούρα μας, είχαμε προσθέσει πέρυσι ξεναγήσεις σε επιχειρήσεις της περιοχής κάθε λιμανιού, φεστιβάλ τοπικών προϊόντων, διάφορες εκδηλώσεις. Φέτος πιστεύω ότι θα γίνουν, αλλά περιμένουμε τις νέες οδηγίες και τα πρωτόκολλα.

Ποιοι είναι οι τομείς που θα μπορούσε να στραφεί το επιχειρείν στην Εύβοια, ύστερα από την αποβιομηχανοποίηση των τελευταίων χρόνων;

Ο πρωτογενής τομέας. Έχω διαπιστώσει όλο αυτό το διάστημα που απασχολούμαι στο Επιμελητήριο ότι πολλά νέα παιδιά τα οποία είχαν σπουδάσει και δεν μπόρεσαν να βρουν δουλειά πάνω σε αυτό το αντικείμενο, ασχολήθηκαν ευτυχώς με τον πρωτογενή τομέα. Οι σπουδές τους και οι γνώσεις τους, τους βοήθησαν να δημιουργήσουν καινοτόμα προγράμματα, σωστά συσκευασμένα, κάτι που έλειπε από το νομό μας. Γιατί κάναμε μία προσπάθεια χρόνων στο Επιμελητήριο με εκθέσεις στο εξωτερικό, να προωθήσουμε τα τοπικά προϊόντα, δεν είμασταν όμως έτοιμοι. Τώρα, τα τελευταία χρόνια, ο πρωτογενής τομέας έχει αυξηθεί, έχει βελτιωθεί, με καινοτόμα προϊόντα, με ετικέτα και με όλες τις προδιαγραφές. Η Εύβοια τώρα παράγει σχεδόν τα πάντα. Έχουμε μοναδικά προϊόντα, όπως τα κτηνοτροφικά στη βόρεια Εύβοια. Είναι κρίμα να υπάρχουν κτηνοτρόφοι, να παράγουν τυρί, γάλα μοναδικής προέλευσης και γεύσης, αγνό μέλι και να μην είναι ΠΟΠ αυτά τα προϊόντα. Να μην μπορούν δηλαδή να τα πωλήσουν έξω από την περιοχή τους. Τα νέα παιδιά τώρα ξεκινούν διαφορετικά, με σωστές προδιαγραφές. Αυτό το κομμάτι είναι πολύ ευχάριστο για το νομό μας.

Πόσο ανασταλτικός είναι ο παράγοντας της κατάστασης του οδικού δικτύου της Εύβοιας στην ανάπτυξή της;

Είναι ανασταλτικός γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν και τα προϊόντα. Ήδη μέσα στο νομό μας είναι πάρα πολύ δύσκολο ένα προϊόν από τη νότια να μεταφερθεί στη βόρεια Εύβοια. Πιστεύω όμως γίνεται μία προσπάθεια τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια να διορθωθεί το οδικό δίκτυο. Δεν είναι κάτι εύκολο, που θα γίνει από την μία ημέρα στην άλλη. Είναι μεν πολύ άσχημο αλλά δεν θέλω να στεκόμαστε εκεί, γιατί σε όλα τα νησιά το οδικό δίκτυο δεν είναι καλό. Εμείς λίγο μιζεριάζουμε και το αναφέρουμε παντού. Είναι ανασταλτικός ναι, αλλά έχουν γίνει βήματα, πολύ σημαντικά και εγώ επειδή θέλω να τα βλέπω αισιόδοξα τα πράγματα θέλω να τονίζουμε τα προτερήματα του νομού μας.

Υπάρχει κάποιο πλάνο από το Επιμελητήριο για την αξιοποίηση του κτιρίου της Σχολής του Δημόκριτου;

Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό, μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ εδώ στη διοίκηση. Δυόμισι χρόνια τώρα το τρέχουμε. Το Επιμελητήριο δεν έχει τους πόρους ούτε καν να το συντηρήσει. Δηλαδή ακόμα και η συντήρηση της περιοχής που δεχόμαστε παράπονα, πληρώνουμε συνεργεία για καθαρισμό, κλείνουμε με σιδεριές τις πόρτες, βάζουμε φώτα για την ασφάλεια της περιοχής. Τα σπάνε όμως όλα. Ανοίγουν ακόμα και τα σίδερα και μπαίνουν μέσα και κάνουν καταστροφές. Έχουμε ζητήσει τη βοήθεια της Περιφέρειας και του Δήμου για το θέμα της καθαριότητας, είναι όμως ένα ζήτημα που πρέπει μόνο του, το Επιμελητήριο να λύσει.

Τώρα ως προς την αξιοποίησή του, πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση. Περιμένουμε το νέο ΕΣΠΑ αν μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε. Δεν είναι όμως εύκολο. Ακόμα και για την μελέτη χρειάζονται χρήματα που το Επιμελητήριο δεν τα έχει. Υπάρχουν ιδέες. Ο κόσμος έχει δεθεί συναισθηματικά με την εκπαίδευση που εξέπεμπε το κτίριο. Τα παιδιά που φοιτούσαν τότε στο Δημόκριτο έπαιρναν ένα πτυχίο που είχε ισχύ και επαγγελματικά δικαιώματα γιατί είναι βασικό να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, όταν σπουδάζει κάτι να έχει επαγγελματικά δικαιώματα και να έχει σύνδεση με την αγορά. Εάν γίνει κάτι, που εμείς προς την εκπαίδευση το βλέπουμε, μπορούμε να συνδυάσουμε και ένα συνεδριακό κέντρο που λείπει από τη Χαλκίδα. Γιατί μας ζητούν να έρθουν συνέδρια μεγάλα και δεν υπάρχει ένα μεγάλο μέσα στην πόλη και πάνε σε γύρω περιοχές. Όλα αυτά μπορούμε να τα συνδυάσουμε και το ψάχνουμε. Εάν γίνει κάτι πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Δεν γίνεται να κάνουμε κάτι απλά για να το κάνουμε.

Ένα από τα μελλοντικά πλάνα που συζητείται εδώ και κάποια χρόνια για την πόλη μας είναι η μεταφορά του λιμανιού στο όρμο του Βαθέως Αυλίδας. Ποια είναι η άποψή σας για αυτό το σχέδιο;

Δεν έχουμε συναντηθεί ακόμα με το νέο συμβούλιο του ΟΛΝΕ για να δούμε τις προθέσεις του. Πιστεύω ότι θα το προχωρήσουν. Ό,τι αφορά την ανάπτυξη της περιοχής μας είμαστε θετικοί σε αυτή τη πλευρά. Θα συνεργαστεί το Επιμελητήριο, όποια διοίκηση και να είναι. Λείπει από την περιοχή μας ένα λιμάνι, λείπει μία μαρίνα για τα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Όλα αυτά τα έργα φέρνουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Ποια είναι η συνεργασία του Επιμελητηρίου με τον ΣΒΣΕ;

Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Κουδούνη, από την αρχή που ξεκίνησα, θέλω να τον ευχαριστήσω, ιδιαίτερα για τον εκθεσιακό χώρο που ετοιμάζουμε στο ισόγειο του Επιμελητηρίου. Η Εύβοια έχει μία ιστορία στη βιομηχανία, όμως σήμερα έχουν κλείσει τα περισσότερα εργοστάσια.

*Από την έντυπη έκδοση του Σαββάτου

 

«Περάστε απέναντι». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει εδώ και λίγες εβδομάδες το Επιμελητήριο της Εύβοιας με στόχο να τονώσει τον εσωτερικό τουρισμό του νομού. Σε απόσταση αναπνοής από την πολυπληθέστερη περιφέρεια της Ελλάδας, Αττική, το νησί της Εύβοιας ευελπιστεί να αποτελέσει τη φωτεινή εξαίρεση του φετινού καλοκαιριού, στηριζόμενο στην επισκεψιμότητα από το εσωτερικό της χώρας. Παράλληλα, διοργανώσεις όπως ο ιστιοπλοϊκός αγώνας «ΝΗΣΟΣ ΕΥΒΟΙΑ REGATTA 2020», που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος.

Για τον τουρισμό και την στήριξη των επιχειρήσεων του νομού μίλησε η πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κα Βούλα Αγιοστρατίτη, στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ», που καλωσορίζοντάς με στο ισόγειο του Οργανισμού στην οδό Βενιζέλου, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τις εργασίες ανάδειξης των μεσαιωνικών τειχών της πόλης, που βρίσκονται κάτω από το κτίριο.

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανυφαντή

Έργα ανάδειξης των μεσαιωνικών τειχών

«Είναι σχεδόν έτοιμη η ανάδειξη του μεσαιωνικού τείχους, είχαμε ένα κομμάτι 11 μέτρων από αυτό το τείχος, το αναδείξαμε, χρειάστηκαν δύο χρόνια αλλά τα καταφέραμε. Έτσι σύντομα θα μπορούν να το επισκέπτονται σχολεία και τουρίστες. Σκοπός μας δεν είναι μόνο η ανάδειξή του αλλά και να μπορέσουμε να «τραβήξουμε» τον κόσμο από την παραλία στο εμπορικό κέντρο της Χαλκίδας. Να έχει σημεία που πρέπει να δει και να επισκεφθεί ο κόσμος. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της Χαλκίδας, σε δύο τρεις μήνες πιστεύω ότι θα έχουμε έτοιμο τον εκθεσιακό χώρο, όπου αναδεικνύουμε την ιστορία της βιομηχανίας της Εύβοιας, του εμπορίου και τον ανθρώπων της. Είναι ένα μεγάλο έργο, που ελπίζω πως σε δύο με τρεις μήνες θα είμαστε έτοιμοι να σας το παρουσιάσουμε».

Πώς βίωσε η οικονομία της Εύβοιας και το Επιμελητήριο την πανδημία του κορωνοϊού;

Παρόλο που είχαμε ελάχιστα κρούσματα κορωνοϊού, η οικονομία εξελίσσεται πάρα πολύ άσχημα για τις επιχειρήσεις. Πρώτα από όλα η εστίαση και ο τουρισμός έχασε ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι, γιατί «έχασε» τις Απόκριες, τη Πρωτομαγιά, το Πάσχα. Το κενό είναι μεγάλο, αλλά και στο εμπόριο και στην μεταποίηση η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Επιβάλλεται όσο ποτέ να στηρίξουμε τις δικιές μας επιχειρήσεις, τα τοπικά προϊόντα, αλλά και από το κράτος χρειάζεται οικονομική ενίσχυση. Εμείς θα πιέσουμε πάλι ως Επιμελητήριο, πιέζαμε όλη αυτή την περίοδο, είμασταν σε καθημερινή επαφή με τους προέδρους των Επιμελητηρίων σε όλη την Ελλάδα, γιατί το καλό στον κορωνοϊό είναι πως μάθαμε να επικοινωνούμε με τις τηλεδιασκέψεις, οπότε είχαμε μία πάρα πολύ καλή επικοινωνία, καθημερινή και με τα αρμόδια υπουργεία. Πιέζαμε καθημερινά ανάλογα με τα μέτρα, γιατί και αυτά άλλαζαν καθημερινά. Όμως και τώρα χρειάζεται παράταση μείωσης ενοικίων, ενίσχυση οικονομική και πρέπει να λυθεί το θέμα των επιταγών. Εισπράττουμε την αγωνία των επαγγελματιών, τι θα γίνει με τις επιταγές που λήγουν τώρα τον Ιούλιο τι θα γίνει με τα ενοίκια, τι θα γίνει με τα δάνειά τους. Δόθηκε μία παράταση στις οφειλές του δημοσίου, αυτό όμως δεν ήταν λύση ήταν ένα μικρό βήμα. Οι επιχειρήσεις όλες τώρα είναι σε αδιέξοδο. Γιατί η οικονομική κατάσταση εξελίσσεται πάρα πολύ άσχημα.

Ποιες είναι οι δράσεις που έχει λάβει το Επιμελητήριο για τη στήριξη των επιχειρήσεων;

Εμείς καταθέτουμε συνέχεια τις προτάσεις μας, πιέζουμε, όπως είπα και προηγουμένως είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με όλους τους προέδρους των επιμελητηρίων με την κεντρική ένωση των επιμελητηρίων με τους βουλευτές μας για οικονομική στήριξη. Επειδή πιστεύουμε ότι ο τουρισμός θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας έχουμε στοχεύσει στον εσωτερικό τουρισμό. Καθυστέρησαν πάρα πολύ να ανοίξουν τα ξενοδοχεία αλλά και οι μικρές μονάδες γιατί εδώ στην Εύβοια έχουμε μικρές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, δεν έχουμε μεγάλες τουριστικές. Βέβαια αυτό είναι ένα πλεονέκτημα, γιατί ο επισκέπτης νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια, δεν πάει σε μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα με πολύ κόσμο στο πρωινό του. Επειδή πιστεύαμε στο κομμάτι του τουρισμού, δεν έχει εξελιχθεί όπως το περιμέναμε, έχει μεγάλο πρόβλημα και επηρεάζει πάρα πολύ την εστίαση και το εμπόριο. Για αυτό σαν Επιμελητήριο στοχεύουμε στον εσωτερικό τουρισμό, προβάλλουμε όσο μπορούμε την Εύβοια στον έντυπο τύπο και με σποτάκια στην τηλεόραση. Από εχθές ξεκίνησε ένα σποτάκι που καλούμε να επισκεφθεί κάποιος την Εύβοια να περάσει απέναντι και βγαίνουμε σχεδόν σε όλα τα κανάλια. Είμαστε σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της Εύβοιας με την Περιφέρεια, γιατί πιστεύουμε ότι με συνέργειες, μπορούμε το κομμάτι του τουρισμού να το εκτοξεύσουμε. Επειδή η πρόσβαση είναι πάρα πολύ εύκολη, από Αττική από Στερεά Ελλάδα αλλά και από βόρεια μπορεί να περάσει κανείς από το Βόλο στη Γλύφα απέναντι. Στην Εύβοια, δεν περνάει κανείς εύκολα μόνο οδικώς. Μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να περάσει από Αρκίτσα, έχουμε πάρα πολλά πορθμεία, κάνοντας το ταξίδι πιο γραφικό και όμορφο αλλά και οικονομικό γιατί δε μπαίνει σε μεγάλα καράβια. Εκεί λοιπόν έχουμε στοχεύσει φέτος και το σποτάκι θα παίζει στην τηλεόραση σχεδόν σε όλα τα κανάλια, και στην συνδρομητική τηλεόραση. Προσπαθούμε να «πιάσουμε» όλες τις ηλικίες και το κοινό που είναι διαφορετικό.

Παρά την πανδημία ο ιστιοπλοϊκός αγώνας «ΝΗΣΟΣ ΕΥΒΟΙΑ REGATTA 2020» θα πραγματοποιηθεί φέτος. Πιστεύτε πως θα υπάρχει συμμετοχή; Έχετε σκεφτεί να τον διοργανώσετε σε συνεργασία και με άλλους οργανισμούς της Εύβοιας προκειμένου να τον επεκτείνετε;

Η REGATTA ΝΗΣΟΣ ΕΥΒΟΙΑ και επιμένουμε στο νήσος Εύβοια γιατί είμαστε νησί τελικά, φέτος ξεχωρίζει γιατί είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας. Είναι μία συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χαλκίδας αλλά δεν μπορεί να γίνει μόνο κάτι από τους δύο οργανισμούς. Συνδιοργανωτές μας είναι η Περιφέρεια, ο ΟΛΝΕ και οι δήμοι που θα υλοποιηθεί η REGATTA στα λιμάνια τους. Η διαδρομή αποφασίσαμε να είναι μία χρονιά η βόρεια Εύβοια, που έγινε πέρυσι και μία η νότια, που θα γίνει φέτος. Θα ξεκινήσουμε από τη Χαλκίδα, το δεύτερο λιμάνι θα είναι ο Κάραβος Αλιβερίου, ο Αλμυροπόταμος και ο τερματισμός θα είναι στην Κάρυστο. Η επιλογή έγινε από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χαλκίδας, σύμφωνα με την υποδομή των λιμανιών. Γιατί για να γίνει ένας τέτοιος αγώνας πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός στο λιμάνι. Φέτος υπάρχει ενδιαφέρον για περισσότερες συμμετοχές, όμως είναι μία διαφορετική χρονιά λόγω πανδημίας. Έχουμε πρωτόκολλα που μας βάζουν κάποια όρια, ίσως αναγκαστούμε να περιορίσουμε τις συμμετοχές και έχουμε μειώσει προς το παρόν κάποιες εκδηλώσεις που γίνονταν πέρυσι. Η REGATTA ήταν μία ιδέα του Θεοδόση Γεωργουλόπουλου από ένα άρθρο του National Geographic που μας συμπεριλαμβάνει μέσα στους δέκα καλύτερους προορισμούς για ιστιοπλοΐα. Και εμείς επειδή θέλουμε σαν Επιμελητήριο να αναδείξουμε τα λιμάνια μας, να γίνουν προορισμός για τους ιστιοπλόους αλλά να προωθήσουμε και τα τοπικά μας προϊόντα την κουλτούρα μας, είχαμε προσθέσει πέρυσι ξεναγήσεις σε επιχειρήσεις της περιοχής κάθε λιμανιού, φεστιβάλ τοπικών προϊόντων, διάφορες εκδηλώσεις. Φέτος πιστεύω ότι θα γίνουν, αλλά περιμένουμε τις νέες οδηγίες και τα πρωτόκολλα.

Ποιοι είναι οι τομείς που θα μπορούσε να στραφεί το επιχειρείν στην Εύβοια, ύστερα από την αποβιομηχανοποίηση των τελευταίων χρόνων;

Ο πρωτογενής τομέας. Έχω διαπιστώσει όλο αυτό το διάστημα που απασχολούμαι στο Επιμελητήριο ότι πολλά νέα παιδιά τα οποία είχαν σπουδάσει και δεν μπόρεσαν να βρουν δουλειά πάνω σε αυτό το αντικείμενο, ασχολήθηκαν ευτυχώς με τον πρωτογενή τομέα. Οι σπουδές τους και οι γνώσεις τους, τους βοήθησαν να δημιουργήσουν καινοτόμα προγράμματα, σωστά συσκευασμένα, κάτι που έλειπε από το νομό μας. Γιατί κάναμε μία προσπάθεια χρόνων στο Επιμελητήριο με εκθέσεις στο εξωτερικό, να προωθήσουμε τα τοπικά προϊόντα, δεν είμασταν όμως έτοιμοι. Τώρα, τα τελευταία χρόνια, ο πρωτογενής τομέας έχει αυξηθεί, έχει βελτιωθεί, με καινοτόμα προϊόντα, με ετικέτα και με όλες τις προδιαγραφές. Η Εύβοια τώρα παράγει σχεδόν τα πάντα. Έχουμε μοναδικά προϊόντα, όπως τα κτηνοτροφικά στη βόρεια Εύβοια. Είναι κρίμα να υπάρχουν κτηνοτρόφοι, να παράγουν τυρί, γάλα μοναδικής προέλευσης και γεύσης, αγνό μέλι και να μην είναι ΠΟΠ αυτά τα προϊόντα. Να μην μπορούν δηλαδή να τα πωλήσουν έξω από την περιοχή τους. Τα νέα παιδιά τώρα ξεκινούν διαφορετικά, με σωστές προδιαγραφές. Αυτό το κομμάτι είναι πολύ ευχάριστο για το νομό μας.

Πόσο ανασταλτικός είναι ο παράγοντας της κατάστασης του οδικού δικτύου της Εύβοιας στην ανάπτυξή της;

Είναι ανασταλτικός γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν και τα προϊόντα. Ήδη μέσα στο νομό μας είναι πάρα πολύ δύσκολο ένα προϊόν από τη νότια να μεταφερθεί στη βόρεια Εύβοια. Πιστεύω όμως γίνεται μία προσπάθεια τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια να διορθωθεί το οδικό δίκτυο. Δεν είναι κάτι εύκολο, που θα γίνει από την μία ημέρα στην άλλη. Είναι μεν πολύ άσχημο αλλά δεν θέλω να στεκόμαστε εκεί, γιατί σε όλα τα νησιά το οδικό δίκτυο δεν είναι καλό. Εμείς λίγο μιζεριάζουμε και το αναφέρουμε παντού. Είναι ανασταλτικός ναι, αλλά έχουν γίνει βήματα, πολύ σημαντικά και εγώ επειδή θέλω να τα βλέπω αισιόδοξα τα πράγματα θέλω να τονίζουμε τα προτερήματα του νομού μας.

Υπάρχει κάποιο πλάνο από το Επιμελητήριο για την αξιοποίηση του κτιρίου της Σχολής του Δημόκριτου;

Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό, μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ εδώ στη διοίκηση. Δυόμισι χρόνια τώρα το τρέχουμε. Το Επιμελητήριο δεν έχει τους πόρους ούτε καν να το συντηρήσει. Δηλαδή ακόμα και η συντήρηση της περιοχής που δεχόμαστε παράπονα, πληρώνουμε συνεργεία για καθαρισμό, κλείνουμε με σιδεριές τις πόρτες, βάζουμε φώτα για την ασφάλεια της περιοχής. Τα σπάνε όμως όλα. Ανοίγουν ακόμα και τα σίδερα και μπαίνουν μέσα και κάνουν καταστροφές. Έχουμε ζητήσει τη βοήθεια της Περιφέρειας και του Δήμου για το θέμα της καθαριότητας, είναι όμως ένα ζήτημα που πρέπει μόνο του, το Επιμελητήριο να λύσει.

Τώρα ως προς την αξιοποίησή του, πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση. Περιμένουμε το νέο ΕΣΠΑ αν μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε. Δεν είναι όμως εύκολο. Ακόμα και για την μελέτη χρειάζονται χρήματα που το Επιμελητήριο δεν τα έχει. Υπάρχουν ιδέες. Ο κόσμος έχει δεθεί συναισθηματικά με την εκπαίδευση που εξέπεμπε το κτίριο. Τα παιδιά που φοιτούσαν τότε στο Δημόκριτο έπαιρναν ένα πτυχίο που είχε ισχύ και επαγγελματικά δικαιώματα γιατί είναι βασικό να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, όταν σπουδάζει κάτι να έχει επαγγελματικά δικαιώματα και να έχει σύνδεση με την αγορά. Εάν γίνει κάτι, που εμείς προς την εκπαίδευση το βλέπουμε, μπορούμε να συνδυάσουμε και ένα συνεδριακό κέντρο που λείπει από τη Χαλκίδα. Γιατί μας ζητούν να έρθουν συνέδρια μεγάλα και δεν υπάρχει ένα μεγάλο μέσα στην πόλη και πάνε σε γύρω περιοχές. Όλα αυτά μπορούμε να τα συνδυάσουμε και το ψάχνουμε. Εάν γίνει κάτι πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Δεν γίνεται να κάνουμε κάτι απλά για να το κάνουμε.

Ένα από τα μελλοντικά πλάνα που συζητείται εδώ και κάποια χρόνια για την πόλη μας είναι η μεταφορά του λιμανιού στο όρμο του Βαθέως Αυλίδας. Ποια είναι η άποψή σας για αυτό το σχέδιο;

Δεν έχουμε συναντηθεί ακόμα με το νέο συμβούλιο του ΟΛΝΕ για να δούμε τις προθέσεις του. Πιστεύω ότι θα το προχωρήσουν. Ό,τι αφορά την ανάπτυξη της περιοχής μας είμαστε θετικοί σε αυτή τη πλευρά. Θα συνεργαστεί το Επιμελητήριο, όποια διοίκηση και να είναι. Λείπει από την περιοχή μας ένα λιμάνι, λείπει μία μαρίνα για τα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Όλα αυτά τα έργα φέρνουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Ποια είναι η συνεργασία του Επιμελητηρίου με τον ΣΒΣΕ;

Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Κουδούνη, από την αρχή που ξεκίνησα, θέλω να τον ευχαριστήσω, ιδιαίτερα για τον εκθεσιακό χώρο που ετοιμάζουμε στο ισόγειο του Επιμελητηρίου. Η Εύβοια έχει μία ιστορία στη βιομηχανία, όμως σήμερα έχουν κλείσει τα περισσότερα εργοστάσια.

*Από την έντυπη έκδοση του Σαββάτου

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *