Κ. Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας πριν την Σύνοδο Κορυφής

0

Νέα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή στην Βουλή, δίνοντας απάντηση και σε επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει η  η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Σκοπός των νέων μέτρων είναι αφενός ο ελάττωση της ύφεσης αλλά αφ’ ετέρου η διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέσα σε μία κατάσταση γενικευμένης αβεβαιότητας που έχει διαμορφώσει παγκοσμίως από την πανδημία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν καθημερινά και αδιάλειπτα όλους τους οικονομικούς δείκτες, στοιχεία από την αγορά εργασίας και πραγματοποιούν εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα. Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας είναι εκείνα τα οποία έχουν αναλάβει να επιμεληθούν των ρυθμίσεων που θα παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Θετικές μεταβολές στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα «Συν-εργασία», καθώς έχουν ανακύψει προβλήματα, όπως επίσης και με τη συμμετοχή των εταιρειών στο πρόγραμμα, πού δεν ήταν η αναμενόμενη.

Οι παρεμβάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν θα αποτελούνται από δύο επίπεδα, με το πρώτο να είναι η μείωση της γραφειοκρατίας. Επίσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επέκταση του προγράμματος, ενώ μελετάται και επιπλέον επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για να γίνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα για την ένταξη επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή λιγότερες από 3,5 χιλιάδες επιχειρήσεις, που απασχολούν μόλις 40 χιλιάδες εργαζόμενους.

Πρόσθετα μέτρα πριν την Σύνοδο Κορυφής
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε επιπλέον θετικά μέτρα πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 17 Ιουλίου, όπου και αναμένεται να επικυρωθούν οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται την στήριξη των εργαζομένων, τόσο με την κάλυψη εισοδημάτων, όσο και την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Υπολογίζεται από την κυβέρνηση ότι όσο πιο νωρίς ενταχθούν οι επιχειρήσεις σε προγράμματα στήριξης, τόσο μεγαλύτερη εξομάλυνση θα πραγματοποιηθεί στις οικονομικές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας.

«Επειδή νοιαζόμαστε και μπορούμε», απαντούν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, δικαιολογώντας την απόφαση του Πρωθυπουργού να μην περιμένει την τελική διαμόρφωση των πακέτων στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις σε επίπεδο ΕΕ για τις χώρες με τις οποίες ανοίγουμε τα σύνορα και δεχόμαστε τουρίστες, περιλαμβάνουν αρκετούς περιορισμούς, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στην ελληνική οικονομία, καθώς θα πλήξει περαιτέρω τον τουρισμό. Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες και τώρα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης που θα καλύψουν τον οικονομικό αντίκτυπο.

«Γι’ αυτό θα στηρίξουμε με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον κοινοτικό προϋπολογισμό εισοδήματα που θα χαθούν για να μειώσουμε το βάθος και την έκταση της ύφεσης. Ο κόσμος της εργασίας, να ξέρει ότι θα στηριχθεί από το Κράτος το επόμενο διάστημα σε μεγαλύτερη έκταση» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1.

Πηγή: vimapress.gr
Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση