Η Εορτή των Αγίων Αναργύρων στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

Εορτάστηκε και εφέτος η εορτή των Αγίων Αναργύρων σε πολλά σημεία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας. Ο Σεβασμιώτατος Συμεών, τέλεσε τον εσπερινό στο παραθαλασσιο χωριό Καραβόμυλος και την Θεία Λειτουργία στην Γλυφα του Δήμου Στυλίδος, ενώ χτες το απόγευμα χοροστάτησε στους Αγίους Αναργύρους στο Κάστρο της Λαμίας. Στο κήρυγμά του στον Καραβόμυλο ο κ. Συμεών μίλησε […]

2 Ιουλίου 2020

του/της Newsroom

Εορτάστηκε και εφέτος η εορτή των Αγίων Αναργύρων σε πολλά σημεία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας.

Ο Σεβασμιώτατος Συμεών, τέλεσε τον εσπερινό στο παραθαλασσιο χωριό Καραβόμυλος και την Θεία Λειτουργία στην Γλυφα του Δήμου Στυλίδος, ενώ χτες το απόγευμα χοροστάτησε στους Αγίους Αναργύρους στο Κάστρο της Λαμίας.

Στο κήρυγμά του στον Καραβόμυλο ο κ. Συμεών μίλησε για την σχέση πίστης και επιστήμης, όπως αυτή εκφράζεται  στα πρόσωπα των Αγίων Αναργύρων, αναφέροντας  χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει πρόβλημα συγκρούσεων μεταξύ πίστης και επιστήμης. Υπάρχουν οι τέλειες προϋποθέσεις, που τις βλέπουμε στα πρόσωπα των Αγίων Αναργύρων, για μία υποδειγματική συνεργασία μεταξύ επιστήμης και πίστης. Για αυτό λοιπόν μην πέφτουμε στην παγίδα, να νομίζουμε ότι συγκρούεται η πίστη με την επιστήμη. Ίσα ίσα, η πίστη προάγει την επιστήμη. Όταν η πίστη μας είναι μία πραγματική, ανόθευτη, ελεύθερη εμπιστοσύνη στο Θεό και δεν είναι μια ιδεολογική κατοχύρωση.   Η πίστη η πραγματική ελευθερώνει.

Για αυτό λοιπόν με πολύ σεβασμό και αγάπη να βλέπουμε το δώρο του Θεού πού είναι η επιστήμη. Και να προσευχόμεθα πάντα αυτό το δώρο να είναι στη διακονία των αδυνάτων, στη διακονία των πολλών, στη διακονία των όλων και όχι στη διακονία συμφερόντων και ανταγωνισμών».

Ανήμερα της Εορτής, Τετάρτη 1 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε στην Γλύφα την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Δημητρίου Νασόπουλου.

Απαντώντας στον ιδιαίτερα συγκινητικό και ένθερμο χειροτονητήριο λόγο του π. Δημητρίου, ο Σεβασμιώτατος, πατρικώς τον παρότρυνε, όλη η ιερατική του διακονία να είναι μία συνεχής κατάθεση ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών προς τον Θεό και προς κάθε άνθρωπο, ακόμα και σε αυτούς που θα είναι αντίθετοι και υβριστές.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: «Αυτός που θέλει να είναι χριστιανός και ειδικά όταν θέλει να είναι χριστιανός Ιερέας, λειτουργός του Μυστηρίου της ζωής, κήρυκας του Ευαγγελίου καλείται να είναι διαρκώς ευγνώμων. 

Η Αγία Τράπεζα είναι η τράπεζα της Θείας Ευχαριστίας και να θυμάσαι πάντοτε, πάνω στην Αγία Τράπεζα να καταθέτεις μόνιμα και στο διηνεκές, όσο θα είσαι σε αυτό τον κόσμο αλλά και στο ουράνιο θυσιαστήριο, να καταθέτεις την ευγνωμοσύνη σου και την αγάπη σου και την ευχαριστία σου. Την ευγνωμοσύνη σου και στα πρόσωπα που σε στηρίζουν και στα πρόσωπα που δεν σε στηρίζουν και στα πρόσωπα που σε καταλαβαίνουν και σήμερα θα φωνάξουν «Άξιος» και θα σε χειροκροτούν και στα πρόσωπα που, αύριο μπορεί να σε δουν στο δρόμο και να σε κοροϊδέψουν ή από προκατάληψη και ανοησία και χαμηλό πνευματικό επίπεδο, μπορεί να θεωρήσουν γρουσουζιά το πέρασμά σου.

Εσύ και  για αυτούς θα ευγνωμονείς, τους πάντες θα ευχαριστείς, γιατί να ξέρεις, πως ό,τι κι αν υποφέρεις για  την αγάπη του Χριστού και για την Αγία Ιερωσύνη, να ξέρεις ότι είναι ότι ωραιότερο μπορεί να ζήσεις στη ζωή σου.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία για ένα Κληρικό  να τον συκοφαντούν, να τον κατηγορούν, να τον περιπαίζουν και να μην τον κατανοούν. Τότε πράγματι, είναι πραγματικός Κληρικός, μαθητής του Κυρίου, συγκυρηναίος και  αιρών τον Σταυρό του Κυρίου».

Ευρισκόμενος στην όμορφη Γλύφα ο Σεβασμιώτατος, επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο, καθώς και όλα τα παραλιακά καταστήματα. Χτες το απόγευμα από το γραφικό κάστρο της Λαμίας ο κ. Συμεών ευλόγησε τους άρτους, τους οποίους προσέφεραν ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Ερυθρός Σταυρός, παράρτημα Λαμίας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας στους Αγίους Αναργύρους τους Ιατρούς και συγχρόνως κατέθεσε τις ευγνώμονες ευχαριστίες της τοπικής Εκκλησίας προς τους Ιατρούς, του νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και όλους τους εργαζομένους στους τομείς υγείας της Πατρίδος μας για την ανεκτίμητη διακονία και προσφορά τους προς τον πάσχοντα άνθρωπο.

Ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε τους πιστούς να μην εμπιστεύονται τον κάθε τυχαίο, ο οποίος δηλώνει Ιατρός, αλλά να κρίνει και να ακολουθεί το Δημόσιο σύστημα υγείας με αίσθημα ευθύνης και εμπιστοσύνης.

Μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Ήρθαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλους όσους κοπιάζουν, σε όσους την επιστήμη τους, την κάνουν αγάπη για τον άνθρωπο, την κάνουν προσφορά, την κάνουν τέχνη, την κάνουν καλλιτεχνία θα λέγαμε, διότι ιατροί, φαρμακοποιοί νοσηλευτές όλοι ανεξαιρέτως, είναι πάνω από όλα καλλιτέχνες.

Ήρθαμε λοιπόν, να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, να καταθέσουμε την ευγνωμοσύνη μας, αλλά και να καταθέσουμε τις ευχές μας, να καταθέσουμε τις ολοκάρδιες ευχές μας, ώστε οι μεν πολιτεία να σας χαρίζει όλα τα εργαλεία και όλες οι προϋποθέσεις τις οποίες χρειάζεστε, για να ξεδιπλώνετε το χάρισμα σας, με ακόμα πιο εύκολο τρόπο, η δε  Εκκλησία να ευλογεί απεριόριστα με την αγάπη της, αλλά και να στηρίζει με το δίκτυο της αγάπης της, το οποίο δεν έχει ούτε αργία, ούτε ανάπαυση, ούτε ρεπό, ούτε ξεκούραση, αλλά πάντοτε προσφέρει και κυρίως προσφέρει, γιατί προσφέρει αφανώς, προσφέρει χωρίς στόμφο και πάνω από όλα με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του κάθε προσώπου, αλλά συγχρόνως οφείλουμε να καταθέσουμε και να ευχηθούμε και η κοινωνία μας να ωριμάσει μέσα από τις κρίσεις και μέσα από τις δοκιμασίες».

Στις Ιερές Πανηγυρικές Ακολουθίες του διημέρου παρέστη σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου μας, καθώς και πλήθος πιστών, οι οποίοι και ετίμησαν  την Ιερά μνήμη των Αγίων Αναργύρων.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024