Οι εμπρησμοί η κύρια αιτία πυρκαγιών στη Στερεά Ελλάδα

0

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

Κάθε καλοκαίρι η χώρα μας αντιμετωπίζει δυστυχώς τεράστιο πρόβλημα με τις πυρκαγιές. Το ίδιο συμβαίνει και στη Στερεά Ελλάδα, όπου εκδηλώνονται εστίες φωτιάς, κυρίως σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Βοιωτία, τις τρεις Ενότητες που είναι «στο κόκκινο» όσον αφορά την επικινδυνότητα εκδήλωσης συμβάντος. Για την προετοιμασία, την ετοιμότητα και την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, μίλησε στα «Στερεά Νέα» ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης για την Πολιτική Προστασία, Θανάσης Καρακάντζας.

Πρόσφατα ο κ. Καρακάντζας μάς είχε αποκαλύψει πως η Περιφέρεια για πρώτη φορά από φέτος διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα, με το οποίο βλέπει ποιες συνθήκες διαμορφώνονται στο μέτωπο της πυρκαγιάς, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό όσων συνδράμουν στην απόσβεση. Για τα πρώτα δείγματα από τη λειτουργία του, ανέφερε ότι «έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία του. Έχουμε ρυθμίσει και τοποθετήσει τα GPS στα μηχανήματα της Περιφέρειας σε πρώτη φάση και ακολουθούν τα μηχανήματα των ιδιωτών, τα οποία εκμισθώνουμε και έχουμε σε ετοιμότητα για όλη την περίοδο. Στους τρεις ειδικά Νομούς που είναι και οι πιο επικίνδυνοι, εφαρμόζεται πιλοτικά το σύστημα. Θα έχουμε την εικόνα για 500 περίπου μηχανήματα, όλων των ειδών, που θα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της Πυροσβεστικής και θα μετακινούνται ανάλογα με τις ανάγκες, όπως έγινε και πρόσφατα στο Μαρτίνο, όπου μετακινήσαμε οχήματα από τη Βοιωτία».

Με τα μηχανήματα υπάρχει πληρότητα. «Έχουμε παντού 100% τα πάντα», ξεκαθάρισε ο Αντιπεριφερειάρχης. «Θεωρούμε ότι πολύ δύσκολα δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, εκτός κι αν κάποια στιγμή αρχίσει να καίγεται το σύνολο της Περιφέρειας, γιατί όπως ξέρετε μπορεί να έχουμε ταυτόχρονα πυρκαγιά σε πέντε – έξι σημεία», πρόσθεσε.

Για το αν έχουν προβλεφθεί οδοί διαφυγής από ένα σημείο που καίγεται, είπε πως «το πιο δύσκολο κομμάτι για μας, το οποίο έχουμε μελετήσει, είναι του Θεολόγου. Το κομμάτι αυτό, για όσους γνωρίζουν, γεωγραφικά η έξοδος είναι προς τη θάλασσα. Έχει μόνο μια είσοδο και δύσκολα μπορεί να γίνει ανάσχεση των οχημάτων που εισέρχονται, σε περίπτωση που έχουμε ένα συμβάν σε μια περιοχή εύφλεκτη, λόγω του ότι έχει μεγάλο πευκοδάσος, που σημαίνει στην πράξη ότι έχουμε προβλέψει και τη λύση της διαφυγής προς τη θάλασσα».

Ποιες είναι γενικότερα οι αιτίες που προκαλούν μια πυρκαγιά στη Στερεά; «Το μεγαλύτερο ποσοστό στατιστικά, όπως μας δίνει και η Πυροσβεστική, οι πυρκαγιές προέρχονται από εμπρησμούς. Εδώ να σας πω για την τελευταία εγκατάσταση που κάναμε την Τρίτη (30/6) στα Τριζόνια Φωκίδας. Ένα νησί με ανερχόμενη κίνηση και τουρισμό. Δεν έχει οδική πρόσβαση, ούτε από τη θάλασσα, παρά μόνο τα καραβάκια που μεταφέρουν τουρίστες. Εκεί εγκαταστήσαμε μόνιμη πυρασφάλεια. Όλο αυτό το σύστημα που εγκαθιδρύουμε σε όλα τα επικίνδυνα σημεία, μπορεί να μας διευκολύνει σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Όπως μας είπαν οι κάτοικοι κι οι φορείς, έχει αρχίσει ένας ιδιότυπος τουρισμός. Κάποια στιγμή οι πυρκαγιές πιθανόν να υπάρξουν, αλλά το ‘χουν καταλάβει και οι ίδιοι ότι θα ‘ναι προϊόν κάποιων συμφερόντων που θα ‘χουν «φουντώσει» στην περιοχή, γιατί το συγκεκριμένο νησί αρχίζει τώρα να γίνεται μια περιοχή αναπτυσσόμενη τουριστικά. Γι’ αυτό φροντίσαμε πριν φτάσουμε εκεί, να το επανδρώσουμε όσο μπορούμε σε ό,τι αφορά το θέμα της πυρασφάλειας.

Έχουμε συμφέροντα που κρύβονται πίσω από εμπρησμούς και βέβαια ένα μικρό κομμάτι οφείλεται σε αμέλεια, θα έλεγα ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι καίνε χόρτα, από τσιγάρα και δεν λαμβάνουν υπόψη την ταχύτητα του αέρα. Ο μέσος όρος ηλικιών που μπορεί να λάβει τα μέτρα προφύλαξης, το κάνει, αλλά σε όλα αυτά –όπως σας είπα- υπάρχουν και τα συμφέροντα, που δεν εξετάζουν τις συνέπειες που προκύπτουν από μία πυρκαγιά», εξήγησε αναλυτικά ο κ. Καρακάντζας.

Σχετικά με τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια, ο Αντιπεριφερειάρχης ήταν ξεκάθαρος: «Στην Εύβοια. Η Εύβοια είναι μια πυριτιδαποθήκη. Έχει τα λεγόμενα ρητινοδάση και δάση δύσβατα. Ακόμη και τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να παρέμβουν πάντα, λόγω και των ισχυρών ανέμων, αλλά το νερό όταν είναι με ρητίνη δεν σβήνει. Αυτό που και πέρυσι διευκόλυνε την απόσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Ψαχνά, ήταν οι μεγάλες ζώνες που μπορέσαμε να κόψουμε με τη βοήθεια των ερπυστριοφόρων κλπ. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι δυο –τρεις πυρκαγιές που προκλήθηκαν, να είμαστε δίκαιοι, δεν ήταν από εμπρησμούς. Η τελευταία ήταν από τους απανωτούς κεραυνούς, δημιούργησε δυο-τρεις εστίες, αλλά προλάβαμε και τη σβήσαμε».

Όσον αφορά την έκταση που έχει καεί γενικότερα και τις αναδασώσεις, σημείωσε: «Τον τελευταίο μήνα κάηκαν αρκετές χιλιάδες στρέμματα σε Μαρτίνο, Αταλάντη και Εύβοια. Γίνονται και αναδασώσεις και αντιπλημμυρικά. Για το μεγάλο εύρος των αντιπλημμυρικών στην Εύβοια κατηγορηθήκαμε, όμως πάντα μετά από μια πυρκαγιά που καταστρέφεται ένα δάσος και αρχίζουν να αδυνατίζουν τα αναχώματα που θα συγκρατήσουν τα νερά, υπάρχει η επικινδυνότητα της πλημμύρας. Εμείς δράσαμε αστραπιαία και την περσινή χρονιά έγιναν πολύ μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα και ακολούθησαν αναδασώσεις από το Δασαρχείο και τους Δήμους. Δεν μπήκαμε στη διαδικασία μελετών. Παρεμβήκαμε άμεσα και μας βρήκε ο χειμώνας έτοιμους».

Κλείνοντας, ο κ. Καρακάντζας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που επιφέρει μια πυρκαγιά στην οικονομία, αλλά και στην υγεία των πολιτών. Όπως τόνισε, «το πρώτο πράγμα που έχουμε να προφυλάξουμε σε μια πυρκαγιά είναι η ζωή των συμπολιτών μας κι έπειτα τις περιουσίες τους. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι τεράστιες. Όπως ξέρετε, τα δάση που καίγονται είναι πνεύμονες οξυγόνου και δύσκολα αναπληρώνονται, πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια. Στην οικονομία επιβαρύνεται στιγμιαία και ανά ώρα ό,τι βλέπετε με επιπλέον δαπάνες. Και αυτό που πληρώνουμε ως Περιφέρεια για εκμίσθωση μηχανημάτων, αλλά και για το ότι απασχολείται ένας στόλος από οχήματα. Προέχει πάντα η υγεία των πολιτών και οι περιουσίες τους».

* Από το φύλλο του Σαββάτου 4 Ιουλίου 2020.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση