Σάββατο, Σεπτέμβριος 26

Οικισμός ρομά προβλέπεται στην Καμηλόβρυση

0

Απαιτείται η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, μετά τις συναντήσεις με τον Γ.Γ., Γιώργο Σταμάτη,σε συναινετικό κλίμα στη Λαμία.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

Ενημερωμένος για την κατάσταση που επικρατεί με τους ρομά σε Ανθήλη και Καμηλόβρυση, εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργος αμάτης.

Μετά την πρώτη του επίσκεψη στη Λαμία τον περασμένο Ιανουάριο, τις συνεχείς επαφές, τη συνάντηση με εκπροσώπους κατοίκων και ρομά από την Ανθήλη στην Αθήνα, ο κ. Σταμάτης βρέθηκε στον Δήμο Λαμιέων την Πέμπτη 2 Ιουλίου με σκοπό να ακούσει, να προτείνει και να δώσει χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του σχεδίου που αποφασίστηκε στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε κλίμα συνεννόησης και αλληλοκατανόησης.

Τι έχει προηγηθεί

Οι συνθήκες διαβίωσης των ρομά σε Καμηλόβρυση και Ανθήλη δεν είναι ιδανικές κι αυτό πρέπει να αλλάξει, αφού υπάρχουν καταγγελίες τόσο από τον Συνήγορο του Πολίτη, όσο και από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά την επίσκεψη του Γ.Γ. τον Ιανουάριο, ο Δήμος κατέθεσε ένα πλάνο, το οποίο προβλέπει έναν μικρό οικισμό 110 χτισμένων σπιτιών στο καινούριο οικόπεδο στην Καμηλόβρυση. Για να υπάρξει χρηματοδότηση, προκειμένου να υλοποιηθεί το πλάνο, πρέπει να βγει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Λόγω κορωνοϊού τα πάντα «πάγωσαν» όσον αφορά την εκκίνηση των εργασιών και το μόνο που έγινε ήταν κάποιες επαφές του Δήμου Λαμιέων με αρχηγούς από την πλευρά των ρομά, ώστε να υπάρξει μια εικόνα. Ξεκίνησε μια άτυπη καταγραφή, ώστε να καταστεί σαφές πόσοι είναι, ενώ και οι επαφές με το Υπουργείο συνεχιζόταν.

Με το που άρθηκε το απαγορευτικό υπήρξε μετακίνηση ρομά στην Καμηλόβρυση, με αποτέλεσμα να ενταθεί και το πρόβλημα στην Ανθήλη. Τότε έγινε η συνάντηση εκπροσώπων κατοίκων και ρομά στην Αθήνα με τον Γ.Γ., μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή, Γιάννη Οικονόμου.

Υπάρχει ένα λεπτό σημείο. Ο Δήμος δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση για μεταστέγαση των ρομά, καθώς η Καμηλόβρυση δεν πληροί τα σχετικά κριτήρια. Συνεπώς, θα υπάρξει βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, για να μπορέσει το πλάνο να χρηματοδοτηθεί. Ταυτόχρονα, γίνεται μια προσπάθεια ένταξης πλέον των ρομά, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Τι συζητήθηκε και αποφασίστηκε

Η συνάντηση της περασμένης Πέμπτης ήταν μια συνέχεια των επαφών όλο το προηγούμενο διάστημα μεταξύ της Γ.Γ., του αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας Αντιδημάρχου, Παναγιώτη Στασινού, και των Υπηρεσιών του Δήμου Λαμιέων.

Στόχος ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης του τελευταίου διαστήματος, γι’ αυτό και συμμετείχαν στις συζητήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Γ.Γ. του Υπουργείου συνόδευαν νομικός, πολιτικός μηχανικός, διαμεσολαβητής, ειδικοί για τους ρομά, κάτι που δείχνει και τη βούληση από πλευράς πολιτείας να υπάρξει λύση.

Θα γίνει μια καλή απογραφή με ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να υπάρχουν αυτά τα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν στο τι γίνεται από ‘δω και πέρα. Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία που δεν μπορούν να βγάλουν εις πέρας οι Υπηρεσίες του Δήμου, γι’ αυτό το έργο ανέλαβε μια Επιτροπή, με τη συμμετοχή και του Υπουργείου, που συστάθηκε γι’ αυτόν τον λόγο.

Θα υπάρξει δηλαδή αναλυτική καταγραφή στοιχείων. Πόσα παιδιά έχει η κάθε οικογένεια, που διαμένει, αν είναι περιπλανώμενη, ακόμη και τις ενδεχόμενες παθήσεις που θα καταδείξουν και το μέγεθος της ευαλωτότητας. Πράγμα δύσκολο, καθώς οι ρομά πολλές φορές δεν δηλώνουν πραγματικά στοιχεία. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία.

Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει το θέμα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ώστε να λάβει ο δήμος τη χρηματοδότηση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην Καμηλόβρυση. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για νερό, ρεύμα, ισοπέδωση του οικοπέδου, χτίσιμο βάσης και σπιτιών.

Στη λογική αυτή, ο κ. Σταμάτης πρότεινε να κατεδαφιστούν όλες οι παράγκες εκεί και να μπουν κοντέινερ του στρατού για τον χειμώνα, μέχρι να αρχίσει η κατασκευή των σπιτιών, κάτι που δέχτηκε τόσο ο Δήμος, όσο και οι ρομά.

Το τρίτο στάδιο που αποφασίστηκε να γίνει είναι το Κέντρο Ένταξης Ρομά, που θα δημιουργηθεί στο Κέντρο Κοινότητας και που έχει -λόγω κορωνοϊού- καθυστερήσει. Αυτό θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση, αφού θα παρέχονται πληροφορίες για εργασιακά θέματα, έγγραφα, διπλώματα κλπ.

Είναι σημαντικό και αξίζει να σημειωθεί πως οι ρομά δέχτηκαν όλες τις αποφάσεις και δείχνουν έτοιμοι να συνεργαστούν στην παρούσα φάση. Γι’ αυτό, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι διαμεσολαβητές, οι οποίοι θα είναι επώνυμοι.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, αυτό που κατέστη σαφές από το Υπουργείο είναι ότι από τη στιγμή που υπάρξει η χρηματοδότηση, χρειάζονται περίπου 1,5 με 2 χρόνια για να υλοποιηθεί το πλάνο. Πρόκειται σαφώς για ένα δύσκολο εγχείρημα, που χρειάζεται τη συνεργασία όλων. Του Υπουργείου, του Δήμου, των ρομά και της τοπικής κοινωνίας.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση