Τα εγκαίνια της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας (φωτογραφίες, βίντεο)

0

Τα εγκαίνια της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας 13 Ιουλίου, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

Ο κ. Κικίλιας ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου, όπου συνομίλησε με το προσωπικό, παρουσία όλων των βουλευτών της Φθιώτιδας, εκπροσώπων φορέων και κατοίκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Υπουργός συνέστησε να τηρούνται οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε αρχικά πως «η κρίση του κορωνοϊού δεν έχει περάσει. Είναι σημαντικό να στηρίξουμε τους υγειονομικούς μας, τους νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό και να μην επιβαρύνουμε την προσπάθεια την οποία κάνουν. Δεν ξέρει κανείς τι επιφυλάσσει το μέλλον. Η ελληνική πολιτεία απέδειξε ότι μπορεί», σημείωσε, καλώντας άπαντες να στηρίξουν τον τόπο να έχει τουρισμό και ανάπτυξη, ευχαριστώντας παράλληλα όσους συνέβαλαν ώστε να υπάρχει η εικόνα τήρησης των μέτρων έξω απ’ το Κέντρο Υγείας, όπου πραγματοποιούνταν η εκδήλωση, «κάτι που δυστυχώς δεν παρατηρείται τον τελευταίο καιρό οριζοντίως και καθέτως σε όλη τη χώρα».

Χαρακτήρισε το Κ.Υ. «κόσμημα». Ένα ψηφιακό Κ.Υ., «πρότυπο για μας, οδηγός για την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση που έρχεται να υλοποιήσει το Υπουργείο Υγείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ένα Κ.Υ. πολύ υψηλής τεχνολογίας, με εξαιρετικό επίπεδο κτιριακού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Κυρίως όμως έχει προσωπικό με πολύ μεγάλη αγάπη για τον πολίτη», υπογράμμισε και δεσμεύτηκε για τη συνεχή στήριξη και στελέχωση του Κ.Υ. κι «αν ακμάσει ο ιαματικός τουρισμός, θα είμαστε εδώ για να το στηρίξουμε», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Τέλος, τόνισε πως στην Υγεία «δεν χωράνε μικροπολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις και διαφορές» και αναφέρθηκε στα όσα έπραξε η κυβέρνηση για την Υγεία τον τελευταίο χρόνο, όπως η μείωση των τιμών των φαρμάκων, ο αντικαπνιστικός νόμος και η πανδημία, λέγοντας πως «η χώρα δεν κατέρρευσε και έδειξε προς τα έξω τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί, ενωμένοι».

«Η κυβέρνηση ορθώς επέλεξε την προστασία της ανθρώπινης ζωής», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως «εδώ αποτυπώνονται οι επιτυχίες και οι αποτυχίες του κράτους. Το 2009 με συστηματική προσπάθεια της τότε κυβέρνησης της ΝΔ εγκαινιάστηκε το Κ.Υ. Καμένων Βούρλων. Έκτοτε δεν λειτούργησε ποτέ είτε γιατί έγιναν σφάλματα και παραλήψεις, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν σε απραξία. Χάθηκαν χρόνια.

Στο τέλος του 2014, η τότε κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ εξέφρασε θεσμικά τη βούλησή της να προχωρήσει στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, εγκρίνοντας τον Οργανισμό Σύστασης, Λειτουργίας και Περιοχής Ευθύνης του, προκειμένου να στελεχωθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να λειτουργήσει. Δυστυχώς και πάλι η προσπάθεια δεν βρήκε συνεχιστές.

Σήμερα η κυβέρνηση προωθεί οριστική λύση στο ζήτημα, προχωρώντας στην υλοποίηση της δέσμευσής της. Θέτουμε σε πλήρη λειτουργία το Κέντρο Υγείας, στελεχώνοντάς το με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και ιατρικό εξοπλισμό. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία του, σε ένα σύγχρονο και φιλικό περιβάλλον. Λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν», ανέφερε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, αναφέρθηκε αρχικά στις ενέργειες του παρελθόντος για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου το Κέντρο διαθέτει Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Σταθμό ΕΚΑΒ, πλήρες Ακτινολογικό Τμήμα με ακτινολογικό μηχάνημα και μαστογράφο, πλήρες Μικροβιολογικό – Ανοσιολογικό – Βιοχημικό Εργαστήριο, δέκα Τακτικά Ιατρεία που λειτουργούν με ραντεβού, καθώς και ISOBOX για τα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού. Το προσωπικό που το στελεχώνει ανέρχεται στα 37 άτομα, ενώ το Υπουργείο προχωρά στην πρόσληψη κι άλλου μόνιμου προσωπικού. Διαθέτει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που συνδέει την τοπική μονάδα με την κεντρική υπηρεσία της ΥΠΕ, με τα Κ.Υ. του Νομού και υποστηρίζει τις εξής Υπηρεσίες: Διοικητικό, Οικονομικό, Ιατρικό και Νοσηλευτικό, και τον τομέα των Εργαστηρίων.

Η λειτουργία του είναι σημαντική γιατί όπως εξήγησε ο κ. Σερέτης, «αναβαθμίζει την περιοχή, συμπληρώνει τον υγειονομικό χάρτη του Νομού Φθιώτιδος με τη λειτουργία του έκτου Κ.Υ., αποσυμφορίζει το Γ.Ν. Λαμίας όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και το πιο σημαντικό είναι το αίσθημα ασφάλειας που δίνεται στους κατοίκους της περιοχής και στους επισκέπτες όλον τον χρόνο».

Η προοπτική είναι να δημιουργηθεί ιατρικός – ιαματικός τουρισμός, χρησιμοποιώντας σαν βασικό εργαλείο το Κ.Υ., η δημιουργία ενός δικτύου πρόληψης Κέντρου για τον Γενεαλογικό Καρκίνο και η δημιουργία πιλοτικά κάρτας υγείας στην περιοχή, συμπλήρωσε.

Τη σιγουριά ότι το Κ.Υ. θα έχει την πλήρη στελέχωση για να μπορέσει να λειτουργήσει, εξέφρασε απ’ την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. «Η Περιφέρεια, σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ, ήδη προχωρά ένα έργο πλήρους επισκευής της στέγης του Κέντρου, ύψους 120.000 ευρώ, και βέβαια μια ανοιχτή πρόσκληση συνολικά 4 εκατ. ευρώ για όλη τη Στερεά σε ό,τι αφορά την Υγεία», σημείωσε.

Ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, Γιάννης Συκιώτης, αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες στον Δήμο του, σημείωσε ότι τέτοιες μονάδες αποτελούν «τη σπονδυλική στήλη του Συστήματος Υγείας της χώρας». «Το Κ.Υ. Καμένων Βούρλων παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, όσο και ενημέρωσης των ασθενών, καθώς υφίστανται ειδικότητες που προάγουν τη δημόσια υγεία. Αποτελεί πρότυπη μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας, καθώς διαθέτει άρτιες υποδομές και εξαιρετικό δυναμικό, ικανά να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά, αλλά και χρόνιες παθήσεις», πρόσθεσε ο κ. Συκιώτης. Παράλληλα, ευχαρίστησε τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών και τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ για τις προσπάθειές τους να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας.

Τον Αγιασμό των εγκαινίων του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών.

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της 24ωρης λειτουργίας:

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο όπου ο Υπουργός συνιστά να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση