3rd InvestGR Forum 2020: Η ελληνική καινοτομία στην αφετηρία της νέας εποχής

Συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες του 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position, με θέμα για το πάνελ συζήτησης: “Greek Innovation: Head-Start on a New Era”. Στο πάνελ, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο κα Σόνια Χαϊμαντά, συμμετείχαν οι Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ευάγγελος […]

16 Ιουλίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες του 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position, με θέμα για το πάνελ συζήτησης: “Greek Innovation: Head-Start on a New Era”.

Στο πάνελ, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο κα Σόνια Χαϊμαντά, συμμετείχαν οι Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ευάγγελος Γκιζελής, Διευθύνων Σύμβουλος GIZELIS ROBOTICS και Θάνος Στούμπος, Συνιδρυτής CYRUS PC.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, παρουσίασε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων μέσω της πλατφόρμας ELEVATE GREECE, λέγοντας ότι: “Σήμερα εισάγεται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου, μεταξύ άλλων, δημιουργείται και ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας ELEVATE GREECE, η οποία θα αποτελεί την “ηλεκτρονική πύλη” εισόδου όλου του οικοσυστήματος καινοτομίας. Η προσπάθεια αυτή έχει ως στόχο την επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων, τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος που αυτές συνθέτουν, τη μεταξύ τους δικτύωση και την προβολή τους στη διεθνή επενδυτική κοινότητα”, για να συμπληρώσει: “Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο πολιτικής για τη στοχευμένη υποστήριξη των επιχειρήσεων αυτών με διάφορα δυνητικά μέτρα και ευεργετήματα, όπως δράσεις κρατικών ενισχύσεων (ΕΣΠΑ κ.ά.), χορήγησης βραβείων και υποστήριξης από τον ιδιωτικό τομέα”.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στη βελτίωση των κινήτρων για Έρευνα και Ανάπτυξη και στην απλοποίηση των διαδικασιών αξιολόγησης σχετικών αιτημάτων από τη ΓΓΕΤ, εξηγώντας ότι: “Εντός του ίδιου νομοσχεδίου, περιλαμβάνεται και η διάταξη για τον υπερτριπλασιασμό των φορολογικών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για Δαπάνες σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α). Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει από την πρώτη στιγμή, ως στρατηγική προτεραιότητα, την επένδυση στην έρευνα και, ειδικά, από τις επιχειρήσεις. Για αυτό, αυξάνουμε το ποσοστό για υπερ-εκπτώσεις δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε αυτή την κατεύθυνση, από 30% σε 100%. Ο υπερτριπλασιασμός θα δώσει ουσιαστική ώθηση στις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης και θα δημιουργήσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους επιστήμονές μας, που συχνά αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Παράλληλα βελτιώνουμε και επιταχύνουμε τη διαδικασία πιστοποίησης δαπανών από τη ΓΓΕΤ εισάγοντας τη δυνατότητα χρήσης Ορκωτού Λογιστή”.

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κα Αθηνά Χατζηπέτρου, παρουσίασε τις δράσεις της ΕΑΤ στη διαχείριση προγραμμάτων στήριξης επιχειρήσεων, αναφέροντας ειδικότερα: “O νέος ρόλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι να παρεμβαίνει καταλυτικά στη δυναμική σχέση Κράτους- Τραπεζών – Επιχειρήσεων. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα διαθέτει την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να μοχλεύει διαθέσιμα κεφάλαια του Δημοσίου και να τα χρησιμοποιεί ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης, ενώ ταυτόχρονα να χαράζει τον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024