Χαλκίδα: Με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου ετελέσθη η προεόρτια Αγρυπνία της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής

Με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και των ευσεβών Χαλκιδέων, που προσήλθαν στην ιστορική Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιουλίου, η καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες προεόρτιος Ιερά Αγρυπνία, προς τιμήν της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής. Με την έναρξη της Ιεράς Αγρυπνίας ετελέσθη η Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστατούντος […]

21 Ιουλίου 2020

του/της Newsroom

Με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και των ευσεβών Χαλκιδέων, που προσήλθαν στην ιστορική Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιουλίου, η καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες προεόρτιος Ιερά Αγρυπνία, προς τιμήν της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής.

Με την έναρξη της Ιεράς Αγρυπνίας ετελέσθη η Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κηρύττοντας τον θείο λόγο συνεχάρη και ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού-Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό, οι οποίοι, ως επικεφαλής των αντιστοίχων Υπηρεσιών, ενέκριναν την μελέτη αποκαταστάσεως και συντηρήσεως του Ι. Ναού της Πολιούχου καθώς και τη χρηματοδότησή της.

Στο τέλος του Εσπερινού και συγκεκριμένα στο Απολυτίκιο Τροπάριο της Αγίας Παρασκευής έγινε η λιτανεία του θαυματουργού ιερού εικονίσματος και του ιερού αποτμήματος εκ των λειψάνων της Αγίας, τα οποία αποτελούν καυχήματα και «ιερά σεβάσματα» όλων των Χαλκιδέων.

Οι Ιερείς, «ενθρόνισαν» την Ιερά Εικόνα και το Ιερό Λείψανο της Αγίας, στη θέση πού θα παραμείνουν για όλες τις ημέρες της Πανηγύρεως, στο κέντρο του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού, και εν συνεχεία μαζί με τους Ιερείς και τον πιστό Λαό του Θεού, μεταξύ των οποίων ο τ. Υπουργός κ. Ελευθέριος Παγεωργόπουλος, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, έψαλλαν, με ιερά κατάνυξη και φωνή παλλομένη από συγκίνηση, τα αρμόζοντα Τροπάρια, προς τιμήν της Αγίας.

Στη συνέχεια εψάλλη η Ακολουθία του Όρθρου και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία οι πιστοί προσήλθαν στο Άγιο Ποτήριο, μεταλαμβάνοντας των Αχράντων Μυστηρίων.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ευλογήθηκε το κόλλυβο προς τιμήν της Αγίας, το οποίο είχαν κατάλληλα ευτρεπίσει οι νέοι της Ενορίας, υπό την καθοδήγηση του Προϊσταμένου, Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη.

Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας κ. Κωνσταντίνος Σιάνος και ο Ιεροψάλτης και Διευθυντής της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής «Γέφυρες» κ. Ελευθέριος Πνευματικός, ενώ όλη η λαμπρά Ιερά Ακολουθία αναμεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7 fm).

Το Ιερό Εικόνισμα και το Ιερό Λείψανο της Αγίας θα παραμείνουν προς προσκύνηση έως και το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 και καθημερινά θα τελούνται, κατά τις πρωινές ώρες, η Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία και τα απογεύματα οι Ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής. Οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου.

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου-Νικόλαος Καλαφάτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024