MYTILINEOS και VIOHALCO προτρέπουν σε επανεκκίνηση της βιομηχανίας

H post – Covid εποχή έχει φέρει τη βιομηχανία στο επίκεντρο της προσπάθειας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής, σε σημαντικό ποσοστό αναμένεται να προσανατολιστούν προς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής και της βιομηχανίας. Σε επίπεδο διακηρύξεων, λοιπόν, φαίνεται να […]

30 Ιουλίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

H post – Covid εποχή έχει φέρει τη βιομηχανία στο επίκεντρο της προσπάθειας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής, σε σημαντικό ποσοστό αναμένεται να προσανατολιστούν προς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής και της βιομηχανίας.

Σε επίπεδο διακηρύξεων, λοιπόν, φαίνεται να συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις και να υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, προκειμένου να εφαρμοστούν φιλόδοξα πλάνα για την πραγματική ενίσχυση του ρόλου της βιομηχανίας και την αύξηση του μεριδίου της στο ελληνικό ΑΕΠ.

Πώς, όμως, βλέπουν αυτήν τη νέα πραγματικότητα μεγάλες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας; Τι περιμένει η αγορά και πώς θεωρεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη μια πραγματικά φιλοβιομηχανική πολιτική, αλλά και πού θα πρέπει αυτή να εστιάσει;

Για ομίλους όπως η Viohalco ή η MYTILINEOS AE, πρέπει να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τη μεγέθυνση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ. Αυτό μπορεί να γίνει αν εξυπηρετηθούν τα τρία βασικά αιτήματα που προέρχονται από τον βιομηχανικό κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, κυρίαρχο είναι το αίτημα για μείωση του ενεργειακού κόστους, που για τη μεγάλη ενεργοβόρο βιομηχανία αποτελεί δεδομένα τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί μια συγκροτημένη και συνεκτική βιομηχανική πολιτική.

Παράλληλα, αδειοδοτήσεις, διευκόλυνση των επενδύσεων με θετική φορολογική αντιμετώπιση των αποσβέσεων, ενθάρρυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι μερικές από τις επιπλέον απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, απαραίτητο κρίνεται να διευρυνθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με το κράτος, πιθανόν με την ανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας, με ουσιαστικές όμως αρμοδιότητες και επιτελικό ρόλο.

Θέτοντας ως άξονες του στρατηγικού της σχεδιασμού τα παραπάνω, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ στο 15% μέχρι το 2030, όσο δηλαδή είναι σήμερα η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024