Stevia Hellas: Η αντικατάσταση της ζάχαρης ξεκινά από τη Λαμία και ταξιδεύει σε Ευρώπη και Αμερική

Έτοιμος να κατακτήσει την παγκόσμια αγορά είναι πλέον ο αγροτικός συνεταιρισμός Stevia Hellas, φιλοδοξώντας να επεκτείνει την παρουσία του όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική καθώς και να δημιουργήσει ως το τέλος του 2023 το δικό του

Έτοιμος να κατακτήσει την παγκόσμια αγορά είναι πλέον ο αγροτικός συνεταιρισμός Stevia Hellas, φιλοδοξώντας να επεκτείνει την παρουσία του όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική καθώς και να δημιουργήσει ως το τέλος του 2023 το δικό του εργοστάσιο εκχύλισης στέβιας στη Λαμία, την περιοχή όπου φύεται το γλυκαντικό.

Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αποξηραμένων φύλλων στέβιας στην Ευρώπη, προμηθεύει μεγάλους παίκτες της αγοράς εξασφαλίζοντας κέρδη πολλών δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ασυναγώνιστων πελατών της εταιρίας είναι τόσο η γερμανική Dohler, η οποία προωθεί τα προϊόντα της σε μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου, όσο και η γαλλική Cristalco αλλά και η Teekanne, που θεωρείται ηγέτιδα στην παραγωγή τσαγιού στη Γερμανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αξιοσημείωτο είναι το στάδιο στο οποίο διαπραγματεύεται η Stevia Hellas με την αμερικανική αλυσίδα τροφίμων Whole Foods, καθώς σκοπός είναι η αποστολή στην Αμερική προϊόντων στέβιας από τον ελληνικό συναιτερισμό.

Με κυριότερους αποδέκτες της εξαγωγικής δραστηριότητας του συνεταιρισμού τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, τα κέρδη αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του τζίρου. Ως προς την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων, η Stevia Hellas τροφοδοτεί με στέβια το 65% των εταιριών του κλάδου για την παρασκευή αναψυκτικών ή τροφίμων. Παραδείγματα συνεργασίας της αποτελούν οι Green Cola, Δέλτα, Κρι Κρι, Ολυμπος, Γεωδή, Αφοί Κουρτίδη Α.Ε. και άλλοι.

Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε πριν από περίπου 8 χρόνια, το 2012, όταν ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Σταμάτης διέβλεψε τις προοπτικές μιας αγοράς που υπαγόρευε τη σταδιακή αντικατάσταση της ζάχαρης από sugar-free (χωρίς ζάχαρη) προϊόντα. Εκτιμάται δε, ότι η στέβια θα αντικαταστήσει το 25% των προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη.

Με την Κίνα, το Περού και την Παραγουάη να διατηρούν τα ηνία και να αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς στέβιας παγκοσμίως, τη δυναμική της είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά έχει διευκολύνει και η επιβολή έξτρα φόρου στα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη (sugar tax) σε χώρες όπως η Γαλλία και η Αγγλία.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα υγιεινό προϊόν, χωρίς θερμίδες, με μικρό ενεργειακό αποτύπωμα και μεγάλη απόδοση ανά στρέμμα, η καλλιέργεια της θα μπορούσε να βοηθήσει τους παραγωγούς αλλά και την περιοχή, αφού συγκεντρώνει χαρακτηριστικά τα οποία αναζητούν οι καταναλωτές.

Με τη ζήτησή της στην αγορά να αυξάνεται διαρκώς και την καλλιέργειά της να απαιτεί λιγότερους φυσικούς πόρους, το πέρασμα από την παραδοσιακή, στην σύγχρονη μορφή καλλιέργειας προέκυψε αναπόφευκτα, ενώ συγχρόνως η παύση παραγωγής του καπνού λόγω ευρωπαϊκών κανονισμών, συνέδραμε στη διεύρυνση της νέας καλλιέργειας της στέβιας, η οποία έχει αρκετές ομοιότητες με εκείνη του καπνού.

Προτιμώντας τα σύγχρονα επιχειρηματικά προφίλ, με τμήματα πωλήσεων, μάρκετινγκ, ανθρώπινου δυναμικού και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να υπάρχει σωστή εταιρική διακυβέρνηση, οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποφύγουν φαινόμενα χρεοκοπίας και να διαγράψουν μία επιτυχημένη πορεία, λειτουργώντας σαν σύγχρονες επιχειρήσεις που μπορούν να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα τους ποικιλοτρόπως.

Η παραγωγή των φύλλων στέβιας πραγματοποιείται στην Ελλάδα, ενώ στη Λυών της Γαλλίας, στο μοναδικό εργοστάσιο εκχύλισης στέβιας, γίνεται η επεξεργασία και η παραγωγή των τελικών προϊόντων (π.χ. κρυσταλλική στέβια). Ο συνεταιρισμός προσανατολίζεται, ωστόσο, στην κατασκευή ενός εργοστασίου εκχύλισης στέβιας στην περιοχή της Λαμίας. «Η επένδυση αυτή της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ απαιτεί τη συμμετοχή και άλλων σχημάτων, ώστε να είναι βιώσιμη και υλοποιήσιμη» αναφέρει ο κ. Σταμάτης στην “Καθημερινή”.

Για την υλοποίηση των σχεδίων του, ο συνεταιρισμός Stevia Hellas έχει σύμμαχο την EBRD, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, προκειμένου να επεκτείνει τις εκτάσεις καλλιέργειας, να κατασκευάσει την παραγωγική μονάδα του, να αναπτύξει προϊόντα αλλά και να τα τοποθετήσει στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά.

Εξάλλου, εκτός από την προμήθεια σε φύλλα στέβιας προς μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, αναπτύσσει και το δικό του brand, το La Mia Stevia. «Το brand περιλαμβάνει προϊόντα όπως αποξηραμένα φύλλα στέβιας και κρυσταλλική στέβια, τα οποία διατίθενται σε όλα τα σούπερ μάρκετ», τονίζει ο κ. Σταμάτης, προαναγγέλλοντας την προσθήκη νέων προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπως αφεψήματα και τσάγια, καθώς και την είσοδο στον κλάδο των υγιεινών σνακ. «Ολα αυτά αναμένεται να λανσαριστούν το προσεχές έτος», καταλήγει.

Έτοιμος να κατακτήσει την παγκόσμια αγορά είναι πλέον ο αγροτικός συνεταιρισμός Stevia Hellas, φιλοδοξώντας να επεκτείνει την παρουσία του όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική καθώς και να δημιουργήσει ως το τέλος του 2023 το δικό του εργοστάσιο εκχύλισης στέβιας στη Λαμία, την περιοχή όπου φύεται το γλυκαντικό.

Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αποξηραμένων φύλλων στέβιας στην Ευρώπη, προμηθεύει μεγάλους παίκτες της αγοράς εξασφαλίζοντας κέρδη πολλών δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ασυναγώνιστων πελατών της εταιρίας είναι τόσο η γερμανική Dohler, η οποία προωθεί τα προϊόντα της σε μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου, όσο και η γαλλική Cristalco αλλά και η Teekanne, που θεωρείται ηγέτιδα στην παραγωγή τσαγιού στη Γερμανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αξιοσημείωτο είναι το στάδιο στο οποίο διαπραγματεύεται η Stevia Hellas με την αμερικανική αλυσίδα τροφίμων Whole Foods, καθώς σκοπός είναι η αποστολή στην Αμερική προϊόντων στέβιας από τον ελληνικό συναιτερισμό.

Με κυριότερους αποδέκτες της εξαγωγικής δραστηριότητας του συνεταιρισμού τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, τα κέρδη αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του τζίρου. Ως προς την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων, η Stevia Hellas τροφοδοτεί με στέβια το 65% των εταιριών του κλάδου για την παρασκευή αναψυκτικών ή τροφίμων. Παραδείγματα συνεργασίας της αποτελούν οι Green Cola, Δέλτα, Κρι Κρι, Ολυμπος, Γεωδή, Αφοί Κουρτίδη Α.Ε. και άλλοι.

Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε πριν από περίπου 8 χρόνια, το 2012, όταν ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Σταμάτης διέβλεψε τις προοπτικές μιας αγοράς που υπαγόρευε τη σταδιακή αντικατάσταση της ζάχαρης από sugar-free (χωρίς ζάχαρη) προϊόντα. Εκτιμάται δε, ότι η στέβια θα αντικαταστήσει το 25% των προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη.

Με την Κίνα, το Περού και την Παραγουάη να διατηρούν τα ηνία και να αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς στέβιας παγκοσμίως, τη δυναμική της είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά έχει διευκολύνει και η επιβολή έξτρα φόρου στα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη (sugar tax) σε χώρες όπως η Γαλλία και η Αγγλία.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα υγιεινό προϊόν, χωρίς θερμίδες, με μικρό ενεργειακό αποτύπωμα και μεγάλη απόδοση ανά στρέμμα, η καλλιέργεια της θα μπορούσε να βοηθήσει τους παραγωγούς αλλά και την περιοχή, αφού συγκεντρώνει χαρακτηριστικά τα οποία αναζητούν οι καταναλωτές.

Με τη ζήτησή της στην αγορά να αυξάνεται διαρκώς και την καλλιέργειά της να απαιτεί λιγότερους φυσικούς πόρους, το πέρασμα από την παραδοσιακή, στην σύγχρονη μορφή καλλιέργειας προέκυψε αναπόφευκτα, ενώ συγχρόνως η παύση παραγωγής του καπνού λόγω ευρωπαϊκών κανονισμών, συνέδραμε στη διεύρυνση της νέας καλλιέργειας της στέβιας, η οποία έχει αρκετές ομοιότητες με εκείνη του καπνού.

Προτιμώντας τα σύγχρονα επιχειρηματικά προφίλ, με τμήματα πωλήσεων, μάρκετινγκ, ανθρώπινου δυναμικού και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να υπάρχει σωστή εταιρική διακυβέρνηση, οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποφύγουν φαινόμενα χρεοκοπίας και να διαγράψουν μία επιτυχημένη πορεία, λειτουργώντας σαν σύγχρονες επιχειρήσεις που μπορούν να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα τους ποικιλοτρόπως.

Η παραγωγή των φύλλων στέβιας πραγματοποιείται στην Ελλάδα, ενώ στη Λυών της Γαλλίας, στο μοναδικό εργοστάσιο εκχύλισης στέβιας, γίνεται η επεξεργασία και η παραγωγή των τελικών προϊόντων (π.χ. κρυσταλλική στέβια). Ο συνεταιρισμός προσανατολίζεται, ωστόσο, στην κατασκευή ενός εργοστασίου εκχύλισης στέβιας στην περιοχή της Λαμίας. «Η επένδυση αυτή της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ απαιτεί τη συμμετοχή και άλλων σχημάτων, ώστε να είναι βιώσιμη και υλοποιήσιμη» αναφέρει ο κ. Σταμάτης στην “Καθημερινή”.

Για την υλοποίηση των σχεδίων του, ο συνεταιρισμός Stevia Hellas έχει σύμμαχο την EBRD, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, προκειμένου να επεκτείνει τις εκτάσεις καλλιέργειας, να κατασκευάσει την παραγωγική μονάδα του, να αναπτύξει προϊόντα αλλά και να τα τοποθετήσει στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά.

Εξάλλου, εκτός από την προμήθεια σε φύλλα στέβιας προς μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, αναπτύσσει και το δικό του brand, το La Mia Stevia. «Το brand περιλαμβάνει προϊόντα όπως αποξηραμένα φύλλα στέβιας και κρυσταλλική στέβια, τα οποία διατίθενται σε όλα τα σούπερ μάρκετ», τονίζει ο κ. Σταμάτης, προαναγγέλλοντας την προσθήκη νέων προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπως αφεψήματα και τσάγια, καθώς και την είσοδο στον κλάδο των υγιεινών σνακ. «Ολα αυτά αναμένεται να λανσαριστούν το προσεχές έτος», καταλήγει.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ