Οι μαγευτικές παραλίες της Δεσφίνας με τα «γυάλινα» πεντακάθαρα νερά

  Του Κώστα Λαβίδα Αγκιστρωμένη στις καταπράσινες πλαγιές του λόφου του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 680 μέτρων, σε μια περιοχή που ξεκινά από τη χαράδρα των Δελφών και φτάνει μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο, η Δεσφίνα συνιστά ένα ακατέργαστο διαμάντι του νομού Φωκίδας, που δεσπόζει μέσα σε ένα τοπίο απαράμιλλης άγριας φυσικής ομορφιάς. Τόπος ιστορικός, ο […]

6 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

 

Του Κώστα Λαβίδα

Αγκιστρωμένη στις καταπράσινες πλαγιές του λόφου του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 680 μέτρων, σε μια περιοχή που ξεκινά από τη χαράδρα των Δελφών και φτάνει μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο, η Δεσφίνα συνιστά ένα ακατέργαστο διαμάντι του νομού Φωκίδας, που δεσπόζει μέσα σε ένα τοπίο απαράμιλλης άγριας φυσικής ομορφιάς.

Τόπος ιστορικός, ο οποίος μέσα στο πέρασμα του χρόνου προσέφερε στη χώρα μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της. Εδώ γεννήθηκε ο ήρωας της Επανάστασης του ’21 Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, ενώ στο ιστορικό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου βρήκε καταφύγιο για 18 χρόνια ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, αλλά και οι πληγωμένοι πολιορκημένοι Μεσολογγίτες μετά την Έξοδό τους.

 

 

Η Δεσφίνα

 

Το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον της Δεσφίνας

 

Σήμερα, η Δεσφίνα είναι μια «ζωντανή» και αυθεντικά φιλόξενη κωμόπολη που φημίζεται για το ειδυλλιακό φυσικό της περιβάλλον αλλά και τη γαστριμαργία και το ιδιαίτερο κοντοσούβλι της. Στην κεντρική και αμφιθεατρική πλατεία της δεσπόζει ο μεγάλος πλάτανος, ο οποίος φυτεύτηκε το 1870. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση αποτελεί τη συνένωση δύο δέντρων σε ένα. Όσοι επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή κατά τη θερινή περίοδο έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν βουνό και θάλασσα, καθώς στην παραθαλάσσια ζώνη υπάρχουν πολλές μαγευτικές παραλίες, οργανωμένες και μη.

 

 

Ο Άγιος Μηνάς

 

Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Αγίου Μηνά

Ο Άγιος Μηνάς αποτελεί τον κοντινότερο παραθαλάσσιο οικισμό, καθώς η μικρή απόσταση από τη Δεσφίνα, την Ιτέα, την Άμφισσα, το Γαλαξίδι και την Αντίκυρα επιτρέπει στους επισκέπτες άμεση πρόσβαση στην περιοχή.

Φθάνοντας στον Άγιο Μηνά, η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι η παραλία Μακρύγυαλος. Τα γαλανά και καθαρά νερά της, ο ήπιος βυθός με μικρά βότσαλα και άμμο, την καθιστούν ελκυστική για εκατοντάδες επισκέπτες. Σημείο αναφοράς αποτελεί το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, όταν ο ήλιος «γέρνει» στην απέναντι πλευρά του κόλπου, πίσω από τα βουνά του Γαλαξιδίου. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο του οικισμού αποτελεί η εκκλησία του Αγίου Μηνά, με τα εντυπωσιακά πετρόχτιστα περιφερειακά τοιχία και παρτέρια.

 

 

Η υπέροχη Γυαλινάμμος

 

 

Η μαγευτική Γυαλινάμμος

 

Νοτιανατολικά της Δεσφίνας, κοντά στους οικισμούς Μακριά Μαλλιά, Άγιος Νικόλαος και Άγιος Ανδρέας (Κεραντριάς), βρίσκεται η Γυάλινη Άμμος ή Γυαλινάμμος, μια από τις ομορφότερες παραλίες της Δεσφίνας. Η ονομασία της προήλθε από την κατάξανθη άμμο της παραλίας που μοιάζει σαν γυάλινη. Η παραλία συνιστά πόλο έλξης για τους επισκέπτες που απολαμβάνουν το υπέροχο φυσικό τοπίο και τα πεντακάθαρα νερά. Θα τη βρείτε λίγο πιο έξω από την κεντρική παραλία του Αγίου Ανδρέα, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Δεσφίνα.

Μια πανοραμική άποψη της παραλίας Γυαλινάμμος μπορεί να έχει ο επισκέπτης από τον ημιορεινό οικισμό του Αγίου Νικολάου, σε υψόμετρο 200 μέτρων, ανάμεσα στα Μακριά Μαλλιά και στο Ακρωτήρι του Μακρανικόλα. Οι κάτοικοι της περιοχής, λόγω του κοντινού του ακρωτηρίου, αποκαλούν τον οικισμό «Μακρανικόλα». Εκεί βρίσκεται η εγκαταλελειμμένη μονή του Αγίου Νικολάου, στην οποία μία φορά το χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Μαϊου, πραγματοποιείται εθιμική επίσκεψη-λειτουργία.

 

ΠΩΣ ΦΤΑΝΕΙΣ

Η Δεσφίνα βρίσκεται σε απόσταση 175 χλμ. από την Αθήνα και λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λειβαδιά. Για να φτάσετε στην παραθαλάσσια περιοχή είναι προτιμότερο να ακολουθήσετε τη διαδρομή Δίστομο – Δεσφίνα – Ιτέα, για να αποφύγετε την κίνηση του οδικού άξονα Αράχωβας – Δελφών. Στα μισά περίπου του δρόμου προς Ιτέα υπάρχει παράκαμψη που οδηγεί στον Άγιο Μηνά και τις παραλίες του.

 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

  • Το σπίτι του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, εμβληματικής μορφής του 1821 στη Στερεά Ελλάδα. Στη Δεσφίνα βρίσκεται και η οικία του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ΄30.
  • Σε απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων από τη Δεσφίνα βρίσκεται η Παλαιά Μονή του Ιωάννη του Προδρόμου. Σε αυτή την Ιερά Μονή, ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας φιλοξένησε στις μοναχικές τάξεις σε νεαρά ηλικία τον Αθανάσιο Διάκο.
  • Σπήλαιο Τυριάς: Κατά την επαναστατική περίοδο χρησίμευε ως καταφύγιο για τους κατατρεγμένους από τους Τούρκους κατοίκους της Δεσφίνας. Μετά την απελευθέρωση, ένα μεγάλο τμήμα του διαμορφώθηκε σε αποθήκη για τη φύλαξη και συντήρηση τοπικών τυροκομικών προϊόντων, λόγω της μόνιμης φυσικής του ψύξης. Με την πάροδο του χρόνου εγκαταλείφθηκε.
  • Το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο Δελφών.

 

Ο Άγιος Νικόλαος

 

ΑΝ ΠΕΙΝΑΣΕΤΕ

 

Στην πλατεία της Δεσφίνας δεσπόζουν τα μεγάλα πλατάνια και τα μαγαζάκια περιμετρικά από αυτή. Εκεί βρίσκεται η παραδοσιακή ταβέρνα «Ο Πλάτανος», στην οποία μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψητό αρνί στη σούβλα, κοντοσούβλι και κοκορέτσι. Πέρα από το διάσημο κοντοσούβλι που σερβίρεται στις ταβέρνες στη λαδόκολλα, στην περιοχή διατίθενται εξαιρετικά τυροκομικά προϊόντα, πολλές ποικιλίες κρασιού, μέλι και ελαιόλαδο.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

  • Αρχοντικό «Κίρφυς» (Δεσφίνα): Ένα παραδοσιακό συγκρότημα που αποτελείται από έξι κτήρια. Από τη βεράντα μπορείτε να απολαύσετε τη μοναδική θέα του Παρνασσού πίνοντας το καφέ σας.

Τηλ.: 6945021702

  • Hermes Hotel (7,6 χλμ. από Δεσφίνα): Όμορφο ξενοδοχείο στην πόλη των Δελφών με θέα στην κοιλάδα που οδηγεί στα αστραφτερά νερά του Κορινθιακού κόλπου.

Τηλ. 22650 82 318.

https://www.hermeshotel.com.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024