ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΜΑΓΕΨΕ ΤΟΝ ΩΝΑΣΗ Τριζόνια: Ένας λιλιπούτειος επίγειος παράδεισος κρυμμένος στον Κορινθιακό Κόλπο

  Της Άννας Μπάστα   Ένα μαγευτικό νησάκι, σε σχήμα μισοφέγγαρου με τις δύο άκρες του να κατευθύνονται προς τη Φωκίδα δημιουργώντας έναν κόλπο, διαυγή κρυστάλλινα νερά στις αποχρώσεις του τιρκουάζ με παραμυθένιο βυθό για θαλάσσιες εξερευνήσεις, βλάστηση σε κάθε γωνιά του και ο ήχους του ανέμου όπως «χορεύει» μέσα από τα δέντρα να σε […]

6 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

 

Της Άννας Μπάστα

 

Ένα μαγευτικό νησάκι, σε σχήμα μισοφέγγαρου με τις δύο άκρες του να κατευθύνονται προς τη Φωκίδα δημιουργώντας έναν κόλπο, διαυγή κρυστάλλινα νερά στις αποχρώσεις του τιρκουάζ με παραμυθένιο βυθό για θαλάσσιες εξερευνήσεις, βλάστηση σε κάθε γωνιά του και ο ήχους του ανέμου όπως «χορεύει» μέσα από τα δέντρα να σε διαπερνάει. Κάπως έτσι θα πρέπει να είναι ο επίγειος παράδεισος! Αυτός ο τόπος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που κρύβεται στα άγρια μπλε νερά του Κορινθιακού Κόλπου, δεν είναι άλλος από τα Τριζόνια του νομού Φωκίδας που διεκδικούν επάξια τον τίτλο ενός από τα μικρότερα αλλά και ομορφότερα νησιά της χώρας.

Η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης μόλις πλησιάζει στα Τριζόνια είναι πραγματικά μαγευτική: μικρές κουκίδες πράσινου να δεσπόζουν στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Χρωματιστά σπίτια, ελιές, αμπέλια, φραγκοσυκιές, δενδροκυπάρισσα, πυκνοί σχίνοι, οπωροφόρα δέντρα και πικροδάφνες συνθέτουν το σκηνικό ενός καταπράσινου λιλιπούτειου νησιού με εξωτική ομορφιά σε συνδυασμό με νησιωτική αύρα λες και βρίσκεσαι σε κάποιο απομακρυσμένο Αιγαιοπελαγίτικο νησί αλλά και με γωνιές βγαλμένες σαν από άλλη εποχή.

 

Οι βόλτες του Ωνάση με τη θαλαμηγό «Χριστίνα»

Δεν είναι τυχαίο ότι τα Τριζόνια μάγεψαν ακόμα και τον Αριστοτέλη Ωνάση ο οποίος λέγεται ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν έψαχνε το ιδανικό νησί για να αγοράσει, είχε εντυπωσιαστεί από την ομορφιά αυτού του υπέροχου τόπου. Μάλιστα, οι παλαιότεροι θυμούνται ακόμα τον Έλληνα μεγιστάνα στην περιοχή με τη θαλαμηγό του «Χριστίνα». Όμως, παρά το έντονο ενδιαφέρον του γι αυτό το υπέροχο νησάκι του Κορινθιακού, ο Ωνάσης δεν κατάφερε να πείσει τους κατοίκους να του πουλήσουν τις περιουσίες τους προκειμένου να το αποκτήσει κι έτσι μετέπειτα στράφηκε στο Σκορπιό. Επίσης, τον Αύγουστο του 2016, η τέως επικεφαλής του ΔΝΤ και νυν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, έφτασε στο νησάκι με το σκάφος της και εθεάθη να απολαμβάνει το φαγητό της σε μια από τις ψαροταβέρνες της περιοχής.

 

Ιδανικός προορισμός για όσους επιζητούν την ηρεμία

Τα Τριζόνια ανήκουν γεωγραφικά στη Στερεά Ελλάδα, διοικητικά στο νομό Φωκίδας και υπάγονται στον Δήμο Δωρίδας. Είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά της συστάδας που βρίσκονται στην Β.Δ. πλευρά του Κορινθιακού Κόλπου και το μόνο κατοικημένο, με έκταση μόλις 2,5 km2. Πρόκειται για ένα μικρό οικισμό 50 σπιτιών που βρίσκεται στο στενότερο σημείο του νησιού, στο μυχό ενός ορμίσκου που βλέπει στην απέναντι ακτή της Στερεάς Ελλάδας. Και μπορεί το καλοκαίρι το νησί να σφύζει από ζωή, όμως, το χειμώνα, οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους πενήντα. Η ζωή για όσους μένουν μόνιμα εδώ είναι ήρεμη. Θα ασχοληθούν κυρίως με το ψάρεμα, θα κάνουν τη βόλτα τους στην Πάτρα ή στη Ναύπακτο με τη βάρκα ή το αυτοκίνητό τους και θα διαθέσουν επίσης σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς τους στην ενασχόληση με τις ελιές και τα αμπέλια. Πρόκειται για έναν ιδανικό προορισμό για οικογένειες, για ζευγάρια και γενικά για όσους επιζητούν την ησυχία και την ηρεμία στις διακοπές τους και ονειρεύονται να κολυμπήσουν σε πεντακάθαρες ακτές.

Θεωρούνται ένας πολύ σημαντικός βιότοπος καθώς στα νερά κοντά στο νησί κυκλοφορεί ένα από τα τελευταία κοπάδια δελφινιών του Κορινθιακού. Από το 2011 έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχή Νatura, μέρος δηλαδή του πανευρωπαϊκού δικτύου προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία της φύσης, καθώς έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν το παραδοσιακό τοπικό τους χρώμα και χαρακτήρα αλλά και την απίστευτη φυσική ομορφιά τους.

«Ονειρικό» σημείο στάσης η μαρίνα του νησιού

Τα Τριζόνια αποτελούν σημείο αναφοράς και για τους κατόχους ιστιοπλοϊκών και πολυτελών σκαφών καθώς στο φυσικό λιμάνι που διαθέτει το νησί μπορούν να ελλιμενιστούν έως και 120 σκάφη. Παλαιότερα, αυτό το απάνεμο φυσικό λιμάνι αποτελούσε σημείο διανυκτέρευσης των ναυτικών. Σήμερα, τα κότερα και τα γιοτ χρησιμοποιούν τη μαρίνα των Τριζονιών ως σταθμό ξεκούρασης. Ουσιαστικά, πολλά από τα σκάφη που κατευθύνονται προς το Ιόνιο και αντίστροφα χρησιμοποιούν τη μαρίνα του ως ενδιάμεσο σταθμό καθώς πρόκειται για ένα «ονειρικό» σημείο στάσης. Όπως λένε οι παλιοί ναυτικοί, η απόσταση του νησιού από τον Πειραιά και τη Λευκάδα είναι ακριβώς η ίδια, δηλαδή 89 ν.μ.

Σχετικά με την προέλευση της ονομασίας του νησιού κυριαρχούν τρεις απόψεις. Σύμφωνα με την πρώτη και πιο «ρομαντική» εξήγηση, το νησί πήρε το όνομά του από τα ομώνυμα έντομα, τα τριζόνια και το μελωδικό τραγούδι τους τα καλοκαιρινά βράδια. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι η ονομασία προέρχεται από τις τρεις ζώνες, δηλαδή από τα τρία σημεία πρόσβασης στο νησί ενώ βάσει της τρίτης εκδοχής που θεωρείται και η επικρατέστερη, η ονομασία προήλθε από την παραφθορά του «τριονήσια», αυτού του συμπλέγματος των τριών κύριων νησιών στην οποία ανήκουν τα Τριζόνια μαζί με τον Άγιο Ιωάννη και το Πλανέμι.

Ματιές στην Ιστορία

Πιθανολογείται ότι στα νεότερα χρόνια οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οικογένειες από την ‘Ηπειρο και την ορεινή Ρούμελη που εγκαταστάθηκαν εδώ κυνηγημένες από τον Αλή Πασά και τις δολοπλοκίες του. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι ο πρώτος Έλληνας που ήρθε και εγκαταστάθηκε στα Τριζόνια μαζί με τους λίγους τσοπάνηδες που υπήρχαν στο νησί ήταν ο Σταματογιάννης, αδερφός της κυρά Φροσύνης. Κύρια ασχολία των πρώτων κατοίκων του νησιού, όπως είναι φυσικό, ήταν το ψάρεμα και ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα τα Τριζόνια διέθεταν ασφαλές λιμάνι και φάρο.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στο νησί υπήρχε λοιμοκαθαρτήριο ενώ μετά το 1821 πέρασε στη δικαιοδοσία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Τον Αύγουστο του 1828 έγινε μάχη μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων με επικεφαλής τους Γιαννάκη Στράτο, Κίτσο Τζαβέλα και Νικόλαο Τζαβέλα.

 

Η κυκλοφορία οχημάτων απαγορεύεται δια νόμου

Εδώ, η κυκλοφορία των οχημάτων απαγορεύεται…δια ροπάλου με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να αισθάνεται με το που φτάνει στο νησί ότι χαλαρώνει και ηρεμεί μακριά από το θόρυβο και τα φώτα της πόλης. Απουσία οχημάτων, τα παιδιά μπορούν να τρέχουν ελεύθερα σε αυτόν το μικρό επίγειο παράδεισο, κατά μήκος του λιμανιού, μέσα από λιβάδια με λουλούδια αλλά και στα μονοπάτια του νησιού. Οι μοναδικοί ήχοι που θα «χαϊδέψουν» τα αυτιά σας εδώ στα Τριζόνια είναι το μελωδικό τραγούδι των τζιτζικιών, ο παφλασμός των κυμάτων, τα σκάφη που δε σταματούν να έρχονται και τα γέλια μικρών και μεγάλων που απολαμβάνουν ξέγνοιαστοι τις διακοπές τους σε αυτό το υπέροχο μέρος.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα ενθουσιαστούν με τα Τριζόνια καθώς θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στο νησί από τη μια άκρη στην άλλη μέσα σε μόλις δύο ώρες θαυμάζοντας το τοπίο και τις απέναντι ακτές της Δωρίδας ενώ γύρω από το μικρό λιμάνι θα βρουν μερικά όμορφα ταβερνάκια και κάποια μικρά ξενοδοχεία που αποτελούν και την τουριστική υποδομή του νησιού.

Η παραλία της Πούντας με την κοκκινωπή άμμο

Ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος «Τα Τριζονήσια»

Στα Τριζόνια, έχει δημιουργηθεί από το 2014 ένας δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος που προσπαθεί να κάνει ακόμη πιο όμορφη την ποιότητα ζωής και διαμονής των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Τα Τριζονήσια» κ. Σπύρος Μαχαίρας, η Γενική Γραμματέας κ. Λίτσα Αλεξάνδρου – Πανά σε συνεργασία με τα περίπου 250 εγγεγραμμένα μέλη προσπαθούν μέσω της εθελοντικής τους δράσης να συμβάλουν στη δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων και στην ενθάρρυνση της νεολαίας με δραστηριότητες που άπτονται του πολιτισμού. Διοργανώνουν ψυχαγωγικές και αθλητικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς, εικαστικές εκθέσεις στο χώρο του παλιού σχολείου του χωριού ενώ λειτουργούν και δανειστική βιβλιοθήκη.

 

Η παραλία Άσπρα Χαλίκια

ΠΩΣ ΦΤΑΝΕΙΣ

Τα Τριζόνια απέχουν 240 χλμ από την Αθήνα και 40 χλμ από την Πάτρα. Βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων από τις ακτές της Φωκίδας και συγκεκριμένα από τα χωριά Σπηλιά και Γλυφάδα. Η πρόσβαση στο νησάκι γίνεται αποκλειστικά με καϊκια που βρίσκονται στον οικισμό Χάνια ο οποίος απέχει 25 χλμ. από τη Ναύπακτο και θα σας μεταφέρουν μόλις σε πέντε λεπτά, όσο δηλαδή διαρκεί να διασχίσουν τη μικρή και στενή λωρίδα θάλασσας που χωρίζει το νησάκι του Κορινθιακού από τη Στερεά Ελλάδα.

Για να φτάσει κάποιος μέχρι τα Τριζόνια, μπορεί να ταξιδέψει από το Ρίο-Αντίρριο, Ναύπακτο ή κινούμενος από την άλλη πλευρά, από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, Λιβαδειά, Αράχωβα, Δελφούς, Ιτέα, Γαλαξίδι.

Συγκεκριμένα, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ δύο υπέροχων διαδρομών:

  • Παίρνετε την Εθνική Οδό Αθηνών Πατρών, γέφυρα ή ferry boat Ρίου Αντίρριου και στο Αντίρριο, ακολουθείτε την Εθνική Οδό προς Ναύπακτο. Σας προτείνουμε μια στάση για καφέ, γλυκό ή φαγητό στο παλαιό Ενετικό Λιμανάκι. Στη συνέχεια, ακολουθείστε το δρόμο προς Γαλαξίδι και μετά από 25 χλμ περίπου θα φτάσετε στο παραλιακό χωριό Γλυφάδα, όπου από τα Χάνια, αφήνετε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σας, μπαίνετε στο καϊκάκι και περνάτε απέναντι.
  • Ακολουθείτε τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας, την αφήνετε στο Κάστρο, κατευθύνεστε προς Ορχομενό, στρίβετε αριστερά για Λιβαδειά και ακολουθείτε το δρόμο για Αράχωβα. Συνεχίζετε προς Δελφούς και Ιτέα, στην Ε.Ο. προς Ναύπακτο. Επιβάλλεται μια στάση για καφέ στο υπέροχο Γαλαξίδι με τα χρωματιστά σπιτάκια του. Συνεχίζετε προς Ναύπακτο και μετά από 45χλμ στρίβετε στο παραθαλάσσιο χωριό Γλυφάδα και όπως και στην πρώτη διαδρομή, από τα Χάνια, μπαίνετε στο καϊκάκι και περνάτε στα Τριζόνια.

 

ΕΔΩ ΘΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΤΕ 

Το νησί διαθέτει τρείς πεντακάθαρες παραλίες εκτός από την μικροσκοπική παραλία με βότσαλα μπροστά από το λιμάνι που ξεκινά μετά τα τελευταία ταβερνάκια και όπου μπορεί κάποιος να κάνει μια γρήγορη βουτιά. Όσοι όμως αγαπούν το περπάτημα μέσα στη φύση, θα πρέπει να  επισκεφτούν και τις άλλες τρεις παραλίες του νησιού.

Η μεγαλύτερη εξ αυτών ονομάζεται Πούντα, βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ νοτιοανατολικά από το λιμάνι, έχει κοκκινωπή αμμουδιά και έναν μοναχικό φουντωτό κέδρο, μόλις 4 μέτρα από το νερό. Ουσιαστικά, πρόκειται για τρεις συνεχόμενες παραλίες με κόκκινο βότσαλο. Η πρώτη εντύπωση που δίνει λόγω του περίεργου χρώματός της είναι σαν να πρόκειται για σπασμένα κεραμίδια. Κι όμως, είναι γεμάτη κόκκινα βότσαλα! Για να φτάσει κάποιος στην Πούντα, θα περπατήσει για περίπου 25-30 λεπτά μια διαδρομή μέσα από συκιές, αμυγδαλιές και σχίνους.

Επίσης υπάρχουν ακόμη δύο μικρές παραλίες, τα Άσπρα Χαλίκια στη νότια πλευρά του νησιού όπου ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει ξεκινώντας από το λιμάνι του νησιού μετά από μια εικοσάλεπτη διαδρομή μέσα από πυκνή βλάστηση και έναν ελαιώνα και οι Καψάλες στη δυτική πλευρά, απέναντι από την Πελοπόννησο. Όσοι διαθέτουν σκάφος ή ιστιοπλοϊκό, μπορούν να επισκεφθούν τα γύρω νησάκια, τον Άγιο Ιωάννη, το Πλανέμι και το Πρασούδι. Αυτά τα μικροσκοπικά, ακατοίκητα νησάκια έχουν παρθένες παραλίες για ιδιωτική βουτιά στα εκπληκτικά βαθιά γαλάζια νερά του Κορινθιακού Κόλπου.

 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

 

  • Τη μεγάλη πέτρινη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τις υπέροχες αγιογραφίες η οποία χτίστηκε πάνω σε παλαιότερη που υπήρχε εκεί επί Τουρκοκρατίας και να ξεκουραστείτε για λίγο στο δασάκι της εκκλησίας.
  • Περπατήστε στα λιγοστά δρομάκια του χωριού και συναντήστε το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.
  • Τα ερείπια του μεσαιωνικού πύργου στη θέση Παλιόκαστρο σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από το λιμάνι.
  • Το παλιό μικρό δημοτικό σχολείο, τα αλώνια και τις αχυρώνες (παλιές αποθήκες) στον πάνω μαχαλά με την ξεχωριστή θέα στο Πλανέμι και τον κολπίσκο με τα αμπέλια.
  • Τα βυθισμένα στη θάλασσα κατάλοιπα οικισμού, στην περιοχή Μεσοχώρια.
  • Την Σπηλιά, τα Χάνια και τη Γλυφάδα, τρεις παραθαλάσσιους οικισμούς που βρίσκονται απέναντι από τα Τριζόνια με όμορφες μικρές παραλίες. Μπορείτε εκεί να απολαύσετε το καφεδάκι ή το πρωινό σας σε κάποιο από τα καφενεδάκια που υπάρχουν.

 

ΜΙΚΡΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

 

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από τα Τριζόνια προσφέρει πολλές δυνατότητες για συναρπαστικές ημερήσιες εκδρομές. Λόγω της πλεονεκτικής του θέσης στην κεντρική περιοχή της Φωκίδας, το νησί αποτελεί την ιδανική βάση εκκίνησης για εξερεύνηση.

Συγκεκριμένα, τα Τριζόνια βρίσκονται σε μικρή απόσταση από σημαντικές ιστορικές και τουριστικές πόλεις όπως:

  • Οι Δελφοί (80 χιλ.), ένας εκ των σπουδαιότερων Αρχαιολογικών προορισμών της Ελλάδας, με Μουσείο, Αρχαίο Στάδιο κ.α. Είναι το ιδανικό μέρος για τους ερευνητές της Αρχαίας Ελλάδα και τους λάτρεις της πεζοπορίας καθώς από εκεί περνάει και το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4.
  • Το Γαλαξίδι (45 χιλ.), ένας γραφικός παραλιακός οικισμός με πολλά αξιοθέατα, όπως το Ναυτικό και Εθνολογικό μουσείο, η εκκλησία του Αγ. Νικολάου και πλήθος αρχοντικών.
  • Η Ναύπακτος (25 χιλ.), το πιο κοντινό αστικό κέντρο, μία πανέμορφη πόλη, με κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος το Βενετσιάνικο Λιμάνι και το Ενετικό της Κάστρο.
  • Το Μεσολόγγι (55 χιλ.), η Ιερά Πόλη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με τον Κήπο των Ηρώων και την περίφημη Λιμνοθάλασσά της.

 

ΑΝ ΠΕΙΝΑΣΕΤΕ

Στα Τριζόνια, θα βρείτε μερικά πολύ όμορφα παραδοσιακά ταβερνάκια όπως η ταβέρνα «Πόρτο Τριζόνια», το «Poseidon», η «Ostria», η Ψαροταβέρνα «Καλυψώ» αλλά και το «Island Restaurant – Bar» με πληθώρα επιλογών στο φαγητό (φυσικά τα αυθεντικά ελληνικά πιάτα με τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά βρίσκονται σε πρώτο πλάνο) όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό ή το ποτό σας και παράλληλα να ατενίζετε τη θάλασσα που απλώνεται γαλήνια μπροστά σας.

Ο Άη Γιώργης

 

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Για τη διαμονή σας, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ οικογενειακών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων τα οποία σας εγγυώνται μια αξέχαστη διαμονή στο νησί.

  • Δρύμνα: Παραδοσιακό, οικογενειακό ξενοδοχείο, κτισμένο πάνω από τη θάλασσα, στην πλαγιά ενός μικρού λόφου, με πανοραμική θέα στο λιμάνι.

Τηλ: 22660 71204

http://www.drymna.gr/index.php

  • Ίασμος – Boutique Hotel: Ένα Boutique ξενοδοχείο, με την θάλασσα κάτω από τις βεράντες των δωματίων του και με όλες τις σύγχρονες ανέσεις που εξασφαλίζουν μια όμορφη και άνετη διαμονή.

Τηλ: 22660 71301

https://www.trizonia-iasmos.gr/

  • Trizonia Beach Hotel: Βρίσκεται ακριβώς μπροστά στην παραλία του νησιού. Διαθέτει μονάδες με όμορφη διακόσμηση και μπαλκόνι με θέα στον Κορινθιακό Κόλπο.

Tηλ: 22660 71563

https://trizonia-beach-hotel.ibooked.gr/

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στα Τριζόνια, υπάρχει μια κοινοπραξία της γραμμής Τριζόνια – Χάνια που αποτελείται από τρία πλοιάρια για να σας περάσουν απέναντι.

Τηλέφωνα λέμβων για μετάβαση στα Τριζόνια

  • Άγιος Νικόλαος (6973 041581)
  • Ιωάννα (6932 209439)
  • Κεραυνός(6942 694331)
  • Από 1η Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, τα δρομολόγια από τα Χάνια προς τα Τριζόνια και από τα Τριζόνια προς τα Χάνια, πραγματοποιούνται καθημερινά ανά μία ώρα, από τις 07.00 έως τις 24.00.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

26 Μαρτίου 2024