, ,

Λιχαδονήσια: Οι «Σεϋχέλλες» της Ελλάδας βρίσκονται στη Βόρεια Εύβοια

της  Άννας Μπάστα   Στο βόρειο άκρο της Εύβοιας, μια ανάσα από τον οικισμό της Λιχάδας και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα από την πλευρά της Φθιώτιδας υπάρχει κρυμμένος μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο ένας παράδεισος μικρών νησίδων με σμαραγδένια νερά και χρυσή άμμο. Πρόκειται για τα υπέροχα Λιχαδονήσια, ένα σύμπλεγμα κατάφυτων νησιών τα οποία […]

9 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

της  Άννας Μπάστα

 

Στο βόρειο άκρο της Εύβοιας, μια ανάσα από τον οικισμό της Λιχάδας και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα από την πλευρά της Φθιώτιδας υπάρχει κρυμμένος μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο ένας παράδεισος μικρών νησίδων με σμαραγδένια νερά και χρυσή άμμο. Πρόκειται για τα υπέροχα Λιχαδονήσια, ένα σύμπλεγμα κατάφυτων νησιών τα οποία αναδύθηκαν μετά από ηφαιστειακή δραστηριότητα το 426 π.Χ.

Αυτά τα παρθένα μαγευτικά νησάκια που υπάγονται διοικητικά στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού βρίσκονται αρμονικά κλεισμένα στην αγκαλιά της θάλασσας και όλα μαζί συνθέτουν μια εικόνα «εξώκοσμης» ομορφιάς που μοιάζει με πολύχρωμο πίνακα ζωγραφικής.

photo by : Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού

Ένας επίγειος παράδεισος με δαντελωτές παραλίες και χρυσή άμμο

Τα Λιχαδονήσια μαγνητίζουν τον επισκέπτη με το που θα πατήσει το πόδι του εκεί καθώς θυμίζουν εξωτικό σκηνικό με τις δαντελωτές παραλίες τους σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε. Δεν είναι τυχαίο που αυτόν τον επίγειο παράδεισο τον χαρακτηρίζουν ως «Σεϋχέλλες» ή «Μπαχάμες» της Ελλάδας».

Πρόκειται για ένα παραμυθένιο σκηνικό, εκεί που τα νερά του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου ενώνονται με τα νερά του Μαλιακού και το οποίο απαρτίζουν τα νησιά Μονολιά, Στρογγυλή, Μικρή Στρογγυλή, Στενό, Βαγιά, Βορήας, Λιμάνι, καθώς και άλλοι μικροί σκόπελοι και μύρμηκες που ονομάζονται Ποντικονήσια.

Η Μονολιά είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος και διαθέτει ένα φυσικό λιμάνι για όποιον επιθυμεί να μεταβεί εκεί με σκάφος ενώ έχει και οργανωμένη παραλία, με ξαπλώστρες, ομπρέλες και ένα υπέροχο αναψυκτήριο-beach bar που διαθέτει ότι χρειαστείτε.

Στη Στρογγυλή που εξέχει απότομα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και πιθανότατα είναι η κορυφή ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου θα συναντήσετε τα ερείπια μιας Ιεράς Μονής του 12ου αι. μ. Χ., εκεί όπου έζησε ο Όσιος Γρηγόριος ο Μυροβλήτης ενώ στο ψηλότερο σημείο της θα δείτε να στέκει επιβλητικός ανάμεσα σε πυκνά ελαιόδεντρα ένας φάρος του 1870 που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

 

Ο Ηρακλής και ο μύθος για τα Λιχαδονήσια

 

Η ελληνική μυθολογία συνδέει τα Λιχαδονήσια με τον Ηρακλή. Σύμφωνα με το μύθο, η Διηάνειρα, η σύζυγος του Ηρακλή, θεωρώντας ότι την απατάει, του έστειλε με τον Λίχα έναν δηλητηριασμένο χιτώνα. Ο Ηρακλής φόρεσε τον χιτώνα και μόλις άρχισε να υποφέρει από τους φρικτούς πόνους, άρπαξε τον υπηρέτη που είχε στείλει η Διηάνειρα και τον πέταξε στη θάλασσα. Τα μέλη του έπεσαν γύρω από το ακρωτήριο Κήναιο και ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια, τα Λιχαδονήσια.

 

 

Πηγή: lichadonisia.com

 

Μαγευτικός προορισμός για μονοήμερες αποδράσεις και θαλάσσιες εξερευνήσεις

 

Τα τελευταία χρόνια, τα Λιχαδονήσια, έχουν αποκτήσει φανατικούς φίλους τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Τα νερά είναι κρυστάλλινα, σχετικά ζεστά και ρηχά σε αποχρώσεις που μαγνητίζουν το βλέμμα. Τα μικρά αυτά νησάκια, αποτελούν ένα υπέροχο ψηφιδωτό που σε προκαλεί να το εξερευνήσεις. Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά τους τα καθιστά μαγευτικό προορισμό για μονοήμερες αποδράσεις και θαλάσσιες εξερευνήσεις στον κρυστάλλινο, πλούσιο σε ευρήματα βυθό τους. Στα Λιχαδονήσια θα βρείτε εντυπωσιακά ναυάγια που προσελκύουν κάθε χρόνο πολλούς λάτρεις της κατάδυσης.

 

photo by: Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού

Οι υπέροχες φώκιες μονάχους – μονάχους

 

Κάπου εκεί τριγύρω, είναι πιθανό να συναντήστε μία από τις φώκιες μονάχους-μονάχους που έχουν ξεφύγει από το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και ζουν στην περιοχή. Μην τρομάξετε αν δείτε κάποια να κολυμπάει δίπλα σας. Τα γλυκύτατα αυτά θηλαστικά είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία και αποτελούν αναμφίβολα την ατραξιόν της περιοχής. Αν είστε τυχεροί, θα τις συναντήσετε λίγο πριν δέσει το καραβάκι στα Λιχαδονήσια και θα μπορέσετε να τις φωτογραφίσετε.

Παλαιότερα, τα Λιχαδονήσια κατοικούνταν. Μάλιστα, στο νότιο τμήμα της Μονολιάς διασώζονται ακόμα κτίσματα από τον οικισμό του νησιού. Ο πληθυσμός έφτανε τους 70 κατοίκους το 1928 ενώ από τη δεκαετία του 1960 και μετά ο οικισμός σχεδόν εγκαταλείφθηκε. Πλέον, είναι ακατοίκητα και αποτελούν προστατευμένους οικολογικούς χώρους.

Ο επιβλητικός φάρος του 1870 επάνω στο νησάκι Στρογγυλή ανάμεσα στα πυκνά ελαιόδεντρα (photo by Δήμος Ιστιαίας -Αιδηψού)

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Στα Λιχαδονήσια θα φτάσετε με καραβάκι είτε από τα Καμένα Βούρλα είτε από τον όρμο του Κάβου στην Εύβοια (παραλία Λιχάδας) ή με οποιοδήποτε πλωτό μέσο από όλες τις κοντινές στεριές. Συγκεκριμένα, από τα Καμένα Βούρλα, πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια με τα καραβάκια «Λιχαδονήσια» και «Λιχαδονήσια ΙΙΙ» ενώ από τον όρμο του Κάβου, περίπου 30 χλμ. από την Αιδηψό, με τα καραβάκια «Τα είδα όλα» και «Λιχαδονήσια ΙΙ» κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας (6972.50.81.81, 6977.62.80.80). Κάποια από τα σκάφη που επισκέπτονται τα νησάκια έχουν πάτωμα με τζάμι και έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε τον πλούσιο βυθό της περιοχής και το ναυάγιο.

 

Η νήσος Στρογγυλή από ψηλά (photo by Δήμος Ιστιαίας -Αιδηψού)

ΑΞΙΖΕΙ ΔΕΙΤΕ

  • Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια του παλιού οικισμού στην πίσω πλευρά της Μονολιάς.
  • Μη χάσετε το ναυάγιο! Ο βυθός στα Λιχαδονήσια είναι εξαιρετικά πλούσιος και υπάρχουν αρκετά ναυάγια τα οποία προσελκύουν τους αυτοδύτες. Θα εντυπωσιαστείτε από ένα ναυάγιο του 1943 στα δυτικά του νησιού, μέσα σε μία σειρά από ξέρες, το οποίο γίνεται αντιληπτό χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό καθώς είναι προσαραγμένο μόλις στα 6 μέτρα. Πρόκειται για ένα τσιμεντένιο φορτηγό πλοίο μήκους 25 μέτρων το οποίο βυθίστηκε μετά από βομβαρδισμό των συμμαχικών αεροσκαφών.
  • Τα λείψανα ρωμαϊκού υδραγωγείου στη Μεγάλη Στρογγυλή, ένδειξη ότι το νησάκι κατοικούνταν από την αρχαιότητα. Στη βορειοανατολική ακτή βρίσκεται ο ερειπωμένος ναός του Αγίου Γρηγορίου που φέρεται να ήταν μονή . Σώζεται η κόγχη του Ιερού και ο οχυρωματικός περίβολος που φτάνει το 1,5 μέτρο.
  • Επισκεφτείτε τα Γιάλτρα και τον Άγιο Γεώργιο, δυο πανέμορφα χωριά όπου μπορείτε να κάνετε μια στάση για καφέ δίπλα στη θάλασσα.

 

Πανοραμική άποψη του Κάβου Λιχάδας (photo by Δήμος Ιστιαίας- Αιδηψού)

 

 

ΑΝ ΠΕΙΝΑΣΕΤΕ

Γευστικότατοι μεζέδες στο περίφημο αναψυκτήριο-beach bar της οικογένειας Λυμπέρη

 

Στη Μονολιά, θα βρείτε το περίφημο αναψυκτήριο-beach bar της οικογένειας Λυμπέρη που υπάρχει σε αυτό το σημείο από το 1994 και στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε από καφέδες και ποτά μέχρι υπέροχους θαλασσινούς μεζέδες στα κάρβουνα όπως καλαμάρια, καραβίδες αλλά και σουβλάκια. Στο μενού θα βρείτε επίσης νοστιμότατο σαγανάκι και σαρδέλες συνοδεία ούζου ή μπύρας ανάλογα με την προτίμησή σας τα οποία θα σας σερβίρουν με περισσή ευγένεια οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί.

 

Πηγή: lichadonisia.com

Ο κ. Κώστας Λυμπέρης και η οικογένειά του εργάζονται στον τόπο που μεγάλωσαν ο πατέρας και ο παππούς του. Μάλιστα, όπως ο ίδιος μας είπε, ο αείμνηστος πατέρας του, Γιάννης, αναπολούσε πάντα με νοσταλγία το δίπατο πέτρινο σπίτι της οικογένειάς του στα Λιχαδονήσια, την ψαροταβέρνα του παππού του με την αυλή που έφτανε μέχρι το κύμα και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου δίπλα τους. Έντονες μνήμες και βαθιά νοσταλγία για έναν μαγευτικό τόπο που κάποτε αποτέλεσε το σπίτι τους. Ο κ. Λυμπέρης, με συγκίνηση τόνισε ότι στην πίσω πλευρά του νησιού υπάρχουν ακόμα τα κατάλοιπα του παλιού οικήματος της οικογένειάς του που ξυπνούν μνήμες και ισχυροποιούν το συναισθηματικό τους δέσιμο με το νησί.

 

Κάβος Λιχάδας (photo by Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού)

 

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Δεδομένου ότι τα Λιχαδονήσια δεν κατοικούνται, σε περίπτωση που θέλετε να διανυκτερεύσετε, θα πρέπει να αναζητήσετε τους πιο κοντινούς προορισμούς που διαθέτουν καταλύματα. Ο Άγιος Γεώργιος είναι μια πολύ καλή επιλογή. Πρόκειται για ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με πανέμορφες παράλιες στις βορειοδυτικές ακτές της Εύβοιας απέναντι από τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Εύβοιας προσφέροντας πολλές επιλογές για διασκέδαση και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών. Εκεί θα βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που λειτουργούν ως ορμητήριο προς τα Λιχαδονήσια. Μπορείτε επίσης να μείνετε στην ευρύτερη περιοχή των Γιάλτρων αλλά και στα Καμένα Βούρλα, από την πλευρά της Φθιώτιδας, με πολύ εύκολη πρόσβαση από και προς κάθε κατεύθυνση μέσω του οδικού άξονα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024