Στέλιος Πέτσας:Με την συμφωνία με την Αίγυπτο η Ελλάδα βάζει τέλος στην εποχή των δισταγμών

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Ant1 και κληθείς να σχολιάσει την συμφωνία της Αιγύπτου με την ΑΟΖ,τόνισε ότι η Ελλάδα πλέον βάζει τέλος στην ”εποχή των δισταγμών”. Διαβάστε αναλυτικά την δήλωση του κ. Στέλιου Πέτσα : Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε σε μία περίοδο, κατά την οποία -θα έλεγα μ’ έναν τίτλο- […]

7 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Ant1 και κληθείς να σχολιάσει την συμφωνία της Αιγύπτου με την ΑΟΖ,τόνισε ότι η Ελλάδα πλέον βάζει τέλος στην ”εποχή των δισταγμών”.

Διαβάστε αναλυτικά την δήλωση του κ. Στέλιου Πέτσα :

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε σε μία περίοδο, κατά την οποία -θα έλεγα μ’ έναν τίτλο- μπαίνει τέλος στην εποχή των δισταγμών. Η Ελλάδα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οριοθέτησε θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία και προχώρησε σε μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Δείχνει αποφασισμένη να τερματίσει τις εκκρεμότητες πολλών δεκαετιών και προχωρά πάντα με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας. Και -όπως είπε χθες ο Υπουργός των Εξωτερικών- θέλουμε να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες μας με όλες τις χώρες της περιοχής, για να τελειώνουν οι εκκρεμότητες. Είναι προς το συμφέρον των λαών της περιοχής, της ευημερίας τους, τέτοιου είδους εκκρεμότητες, που δηλητηριάζουν πολλές φορές τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, να τελειώνουν.

Έχουμε τη διάθεση να συζητήσουμε, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και να λύνουμε τέτοιου είδους θέματα. Θυμίζω -και φάνηκε  όλες τις προηγούμενες ημέρες-ότι ακόμη και με την Τουρκία, μετά το θετικό μήνυμα που έστειλε με το βήμα αποκλιμάκωσης, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές, εάν και η άλλη πλευρά το επιθυμεί.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια συζητήσεων με την Αίγυπτο, όποιος νομίζει ότι είναι κάτι βεβιασμένο, μάλλον έχει διαφορετικό χρόνο μέτρησης.Πρόσθεσε πως ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρη ενημέρωση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στην τελευταία τους διμερή συνάντηση στη Βουλή. Και τα αρμόδια πρόσωπα στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρη και καθημερινή, πολλές φορές, ενημέρωση, από τη διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα θολό σημείο και κανένα θέμα το οποίο να μην είναι σε γνώση τους.

Όσον αφορά την επήρεια, δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει μικροπολιτική επήρεια σε όσα λέγονται. Μιλάμε για ένα πολύ τολμηρό βήμα. Για κάτι το οποίο διεμβολίζει το παράνομο  τουρκολιβυκό μνημόνιο. Δίνει δυνατότητα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, σε δύο χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος και η Ελλάδα, που έχουν αντικείμενες ακτές, μόνες να οριοθετήσουν, τμηματικά, ναι, μέρος των θαλασσίων ζωνών τους και αυτό να ξεκλειδώσει τις εξελίξεις στην περιοχή. Θα ήθελα σήμερα να μείνω σε αυτό.

Επομένως, θα ήθελα να μείνω σε αυτό, για δε τις λεπτομέρειες της Συμφωνίας αναμένουμε την επιστροφή του κ. Δένδια, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και θα έχουν και ενημέρωση που χρειάζονται τα πολιτικά κόμματα.

Για αντιδράσεις από την Τουρκία

Δεν φοβόμαστε, παραμένουμε σε εγρήγορση. Αυτό είναι απλό. Από κει και πέρα στέλνουμε το σωστό μήνυμα. Το μήνυμα και του κ. Δένδια εχθές ήταν σαφές, προς όλες τις χώρες της περιοχής. Αυτό το μήνυμα συνεχίζουμε να στέλνουμε. Θέλουμε να επιλύσουμε τη μόνη εκκρεμότητα που έχουμε με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, με διερευνητικές επαφές. Γνωρίζει και η άλλη πλευρά ότι έχουμε ορίσει και τον επικεφαλής της δικής μας αντιπροσωπείας και περιμένουμε και από εκείνους και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ακόμη και τον Αύγουστο. Αν οι ίδιοι θέλουν να  καθυστερήσουν, θέλουν να πάνε πιο πίσω, αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Αυτό που δεν δεχόμαστε, είναι απειλές και τετελεσμένα.

Για τον κορονοϊό

Μας ανησυχεί μόνο η χαλάρωση. Ο φόβος που υπήρχε, η ανησυχία που υπήρχε ότι με το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό, θα είχαμε πάρα πολλά εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες, δεν επιβεβαιώθηκε. Είναι πολύ λίγα τα κρούσματα από τουρίστες. Αντίθετα, είναι πολλά τα κρούσματα στο εσωτερικό από χαλάρωση και πολλά στη Βόρεια Ελλάδα λόγω των συχνών διελεύσεων Ελλήνων, ομογενών και ανθρώπων που έχουν άδεια παραμονής, όχι για τουριστικούς σκοπούς, αλλά καθημερινά, για δουλειές, για διασκέδαση, για οτιδήποτε. Γι’ αυτό, πήραμε σημαντικά μέτρα περιορισμού στα χερσαία σύνορα  και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε σκληρά μέτρα στο εσωτερικό απέναντι σε φαινόμενα συγχρωτισμού, που φτάνουν μέχρι και σε τοπικό lockdown, όπως είδαμε στον Πόρο.

Σε χώρες με αντίστοιχο μέγεθος με την Ελλάδα, όπως το Βέλγιο, είναι περίπου 47 φορές παραπάνω οι νεκροί απ’ ό,τι είναι στην Ελλάδα. Περίπου 15 φορές παραπάνω είναι τα κρούσματα απ’ ό,τι είναι στην Ελλάδα. Βλέπουμε ότι το δικό μας σχέδιο απέδωσε και συνεχίζει να αποδίδει σε σχέση με άλλες χώρες. Και η έξαρση που παρατηρούμε αυτό το διάστημα σε όλες τις χώρες, όχι μόνο της Βαλκανικής, της Ευρώπης, αλλά και στον πλανήτη, φτάνει και στην Ελλάδα, αλλά ακόμη δεν έχει μετουσιωθεί σε πίεση στα νοσοκομεία μας ή σε αριθμό θανάτων. Αυτό είναι θετικό. Και γι’ αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα τώρα. Έχουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζουμε όλες οι χώρες του πλανήτη και φαίνεται η Ελλάδα να την αντιμετωπίζει πολύ καλύτερα και ελπίζουμε αυτό να το διατηρήσουμε.

Για την οικονομία

Το έργο της Κυβέρνησης θα προχωρήσει κανονικότατα. Όσον αφορά τις μειώσεις φόρων και εισφορών, είναι κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας και, φυσικά, θα προχωρήσουμε. Το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό εξαρτάται και από τη δυνατότητα που έχουμε, δεδομένου ότι φέτος είναι μια εξαιρετικά διαφορετική χρονιά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αλλά είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων και στον ΕΝΦΙΑ, και στα μικρά νησιά, αλλά όχι μόνο σ’ αυτά. Υπάρχουν διάφορα σχέδια, τα οποία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Απλώς, θα πρέπει όλα αυτά να ενσωματωθούν στο συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο θα παρουσιαστεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Προτεραιότητά μας είναι η μείωση των φόρων και των εισφορών, γιατί είμαστε πολύ πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Επομένως, μείωση του φόρου και της εισφοράς είναι θετικό στοιχείο για την ανάπτυξη, που φέρνει, όπως ξέρουμε όλοι, δουλειές και οι δουλειές φέρνουν εισόδημα στα νοικοκυριά. Άρα, είναι ένας βασικός πυλώνας της πολιτικής μας, η μείωση των φόρων και των εισφορών. Μειώσεις στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές, που αφορούν κυρίως την εργασία, αλλά και στην περιουσία, όπως στον ΕΝΦΙΑ.

Είμαστε σε μία φάση που παρατηρούμε όλα τα δεδομένα. Ό,τι και να γίνει, στις αρχές του φθινοπώρου,  θα δείτε το σχέδιό μας, γιατί δεν μπορεί να κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να  έχει υπάρξει προηγουμένως εσωτερική διαβούλευση. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι θα τεθεί υπόψη των πολιτικών κομμάτων και όλων των κοινωνικών εταίρων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024