ΟΙ «ΑΓΝΩΣΤΕΣ» ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΝΕΡΑ:  Εδώ το απέραντο γαλάζιο ενώνεται με τις καταπράσινες πλαγιές των βουνών

  Του Κώστα Λαβίδα Στη σκιά του Ελικώνα, σε μια περιοχή όπου η δροσιά του βουνού σμίγει με την αλμύρα της θάλασσας, απλώνονται σαν σμαραγδένια στολίδια οι παραλιακοί οικισμοί του Κορινθιακού Κόλπου, Άγιος Βασίλειος, Καλαμάκι, Λιβαδόστρα, Άγιος Νικόλαος, Αλυκή, Άγιος Ιωάννης αλλά και το Σαράντι και η Λιβαδόστα, μοναδικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί που προσφέρουν στον επισκέπτη […]

8 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

 

Του Κώστα Λαβίδα

Στη σκιά του Ελικώνα, σε μια περιοχή όπου η δροσιά του βουνού σμίγει με την αλμύρα της θάλασσας, απλώνονται σαν σμαραγδένια στολίδια οι παραλιακοί οικισμοί του Κορινθιακού Κόλπου, Άγιος Βασίλειος, Καλαμάκι, Λιβαδόστρα, Άγιος Νικόλαος, Αλυκή, Άγιος Ιωάννης αλλά και το Σαράντι και η Λιβαδόστα, μοναδικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί που προσφέρουν στον επισκέπτη την απόλαυση του απέραντου γαλάζιου, των θαλάσσιων σπορ και της ελληνικής μεσογειακής γαστρονομίας. Οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν τα γαλαζοπράσινα νερά, που αγκαλιάζουν μαγευτικά ακρογιάλια και καταπράσινες βουνοπλαγιές σε ένα ονειρεμένο φυσικό τοπίο.

 

Η Λιβαδόστρα

Λιβαδόστρα, το σμαράγδι της θηβαϊκής επικράτειας

 

Περνώντας από το χωριό των Λεύκτρων οδηγούμαστε στην παραλία της Λιβαδόστρας που βρέχεται από τη θάλασσα του Κορινθιακού Κόλπου. Ένα πραγματικό κρυφό σμαράγδι της θηβαϊκής επικράτειας, που προσφέρει ταυτόχρονα τη χαρά της ανακάλυψης του μαγευτικού αρχαιολογικού χώρου και την απόλαυση μιας μοναδικής θάλασσας. Το αρχαίο όνομα της Λιβαδόστρας κατά τον γεωγράφο Στράβωνα ήταν «Κρέουσα», ενώ «Κρεύσις» ονομαζόταν από τον περιηγητή Παυσανία. Οι Καταλανοί το 1300 μ.Χ. την αποκαλούσαν «Riva d’ ostria» που σημαίνει «το πέρασμα του Λίβα», από το οποίο προέκυψε το σημερινό Λιβαδόστρα. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια στενή κοιλάδα, ανάμεσα στις βραχώδεις απότομες πλαγιές του Κορομπιλιού και τις πευκόφυτες πλαγιές του Κιθαιρώνα. Η ακτή της έχει άμμο και ψιλό χαλίκι, ενώ στην ανατολική πλευρά διαρρέεται από τον ποταμό της Ωερόης. Η Λιβαδόστρα είναι η δημοφιλέστερη παραλία των Πλαταιών, με καταγάλανα νερά και μια όμορφη ταβερνούλα.

Η περιοχή, εκτός από το φυσικό της κάλλος, συνιστά και κομβικό ιστορικό σημείο, καθώς ο ταξιδιώτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί και τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται εκεί κοντά, με το οχυρωματικό φρούριο της Ακρόπολης της Κρεύσιδος, που είναι σκαρφαλωμένο στην απότομη πλαγιά του βουνού Κορομπίλι.

Λίγο μετά το φρούριο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου κοντά στην οποία υπήρχε πηγάδι με πόσιμο νερό. Σε χαμηλό λόφο απέναντι από την Ακρόπολη της Κρεύσιδος υψώνεται μεσαιωνικός πύργος του 14ου αιώνα. Από τον πύργο στέκεται όρθιος μόνο ο βορειοανατολικός τοίχος του, ο οποίος σώζεται μέχρι τις επάλξεις.

 

 

Σαράντι, μια πανέμορφη περιοχή με πεντακάθαρα νερά

 

 

Το Σαράντι

 

Σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Θήβα και 7 χιλιομέτρων από το χωριό Πρόδρομος, στο χείλος ενός στενού όρμου, μπροστά από μία παραλία με ψιλό άσπρο βοτσαλάκι και ψηλά αλμυρίκια που προσφέρουν άφθονη σκιά, βρίσκεται ο οικισμός του Σαραντίου. Πρόκειται για μια άγνωστη στον πολύ κόσμο παραλία, που βρίσκεται σε μια παρθένα ακόμα, αλλά πανέμορφη περιοχή. Τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή, καθώς μικροί και μεγάλοι επισκέπτες απολαμβάνουν τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά. Λέγεται ότι τα νερά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους χύνονται στη θάλασσα πολύ κοντά στην παραλία και αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο καθαρά.

Ένας επιπλέον λόγος για να επισκεφθείτε την παραλία Σαράντι είναι ότι όσο κι αν φυσάει δεν έχει κύματα, αφού βρίσκεται σε κόλπο που περιβάλλεται από ψηλά βουνά. Ενδείκνυται για οικογενειακές διακοπές, καθώς οι γονείς μπορούν να μένουν ξέγνοιαστοι διότι η παραλία είναι ένας μικρός παράδεισος για τους μικρούς μας φίλους, όπου μπορούν να απολαύσουν το παιχνίδι, χωρίς κινδύνους.

 

 

ΠΩΣ ΦΤΑΝΕΙΣ

 

Η Λιβαδόστρα βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από τα Λεύκτρα. Θα πρέπει να περάσετε από τα Λεύκτρα (που απέχουν περίπου 32 χλμ. από τη Θήβα) και στη συνέχεια να ακολουθήσετε τις ταμπέλες για την παραλία της Λιβαδόστρας.

Η πρόσβαση στο Σαράντι είναι πολύ εύκολη. Φτάνοντας στη Θήβα παίρνουμε το δρόμο για τη Λειβαδιά και σε 4-5 χλμ στρίβουμε αριστερά για Θεσπιές, Δόμβραινα, Θίσβη, Πρόδρομο και μετά κατηφορίζουμε για την παραλία Σαράντι.

 

Όμορφη παραλία στο Σαράντι

 

ΑΝ ΠΕΙΝΑΣΕΤΕ

  • «Μαϊστράλι»: Στην παραλία Λιβαδόστρας, για φρέσκο ψάρι και σπιτικά μαγειρευτά.
  • Ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι της ώρας στο Σαράντι: το «Αγνάντι», ο «Στάθης», ο «Φάρος» και το «Θαλασσινό Μαγαζί».

 

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

 

  • Agrilia Koromili: Με μαγευτική θέα, το κτήμα Αγριλιά βρίσκεται σε έναν χαμηλό βράχο δίπλα στο Κορομίλι, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την παραλία Λιβαδόστρας.

Τηλ. 6973690914.

https://www.agrilia-koromili.com

  • Κοχύλια Studios: Ενοικιαζόμενα δωμάτια στην παραλία Σαράντι, σε πολύ κοντινή απόσταση από την παραλία. Ιδανικά για οικογένειες και παρέες.

Τηλ. 6972226866.

http://www.koxylia.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024