Νέα δάνεια 2,8 δισ. ευρώ και άλμα ψηφιοποίησης από την Εθνική Τράπεζα

Αναστολές πληρωμών 1,5 δισ. ευρώ σε στεγαστικά δάνεια, 100 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια, 200 εκατ. ευρώ σε μικρά επαγγελματικά δάνεια και 1,8 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικά, έχει χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να στηρίξει τους πελάτες της στην κρίση του κορονοϊού, ανέφερε η διοίκηση της ΕΤΕ στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων β’ […]

8 Αυγούστου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Αναστολές πληρωμών 1,5 δισ. ευρώ σε στεγαστικά δάνεια, 100 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια, 200 εκατ. ευρώ σε μικρά επαγγελματικά δάνεια και 1,8 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικά, έχει χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να στηρίξει τους πελάτες της στην κρίση του κορονοϊού, ανέφερε η διοίκηση της ΕΤΕ στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου. Συνολικά, τα μέχρι σήμερα μορατόρια πληρωμών από την Τράπεζα ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ και αφορούν 39.500 πελάτες. Σημειώνεται ότι όλα τα μορατόρια εκτείνονται μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, η Τράπεζα έχει προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις δανείων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο, ενώ μέχρι και τον Ιούλιο, η νέα παραγωγή δανείων ανήλθε σε 2,8 δισ. ευρώ. Οι προγραμματισμένες εκταμιεύσεις για το β΄ εξάμηνο 2020 ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ.

Συμμετέχοντας στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Δημοσίου για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, η ΕΤΕ έχει χορηγήσει δάνεια 35 εκατ. ευρώ σε 8.800 μικρομεσαίες και επιχειρήσεις με το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου, 230 εκατ. ευρώ σε 2.400 επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και 800 εκατ. ευρώ (550 εκατ. έχουν ήδη εκταμιευθεί) σε 500 επιχειρήσεις με το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η κρίση του κορονοϊού επέφερε για την Εθνική Τράπεζα θεαματική πρόοδο σε επίπεδο ψηφιοποίησης εργασιών. Όπως αναφέρθηκε, τον Ιούνιο, περισσότερες από τις μισές εργασίες του δικτύου είχαν μεταφερθεί σε ψηφιακά κανάλια. Τον Ιούνιο, οι εγγεγραμμένοι πελάτες σε ψηφιακά κανάλια της Τράπεζας έφτασαν τους 2,7 εκατομμύρια, με ετήσια αύξηση 27%. Σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, οι ενεργοί χρήστες ανήλθαν σε 1,5 εκατομμύριο (+ 53% σε ετήσια βάση), με μερίδιο αγοράς 32% στο mobile banking και 27% στο e –banking. Από την αρχή του έτους, 160.000 πελάτες έχουν κάνει digital onboarding, οι συναλλαγές στο κατάστημα περιορίστηκαν κατά τα 2/3 σε σχέση με την περίοδο πριν το lockdown και παράλληλα οι συναλλαγές στο e-banking αυξήθηκαν κατά 32%.

Τιτλοποίηση

Αναφερόμενη στη στρατηγική της για τη μείωση των NPLs, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είπε ότι η τιτλοποίηση Frontier άνω των 6 δισ. ευρώ για τον “Ηρακλή” αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021. Στο γ΄ τρίμηνο 2020 αναμένεται εικόνα για το rating της τιτλοποίησης από διεθνή οίκο αξιολόγησης, όπως απαιτείται. Όπως σημειώθηκε, η Τράπεζα έχει την ευχέρεια, μέχρι τότε, να χρησιμοποιήσει τα κέρδη που έχει καταγράψει από τα ομόλογα, προκειμένου να λάβει προβλέψεις έναντι επισφαλειών. Η συναλλαγή Frontier εκτιμήθηκε ότι θα έχει επίπτωση στο καθαρό επιτοκιακό έσοδο της Τράπεζας από 10% έως 20%.

Η διοίκηση της ΕΤΕ αναφέρθηκε επιγραμματικά στην εκκρεμή πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, λέγοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με δυνητικούς επενδυτές στη βάση των αναπροσαρμοσμένων δεδομένων που θέτει η κρίση του Covid-19.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επεσήμανε τη μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 1/5 μέσα στην τελευταία διετία, ενώ ανέφερε ότι έχει σχηματίσει πρόβλεψη για νέα εθελούσια έξοδο. Αυτή θα μπορούσε να γίνει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα διαμορφώνει η εξέλιξη της πανδημικής κρίσης και το πώς αυτές θα επηρεάσουν την ψυχολογία των εργαζομένων (άρα και τη δυνητική αποδοχή του προγράμματος εθελουσίας).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Απριλίου 2024