Λευτέρης Ραβιόλος: «Οι παραλίες μας θα μείνουν αξέχαστες σε όποιον τις επισκεφθεί»

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Άννα Μπάστα   Ο Δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, βλέπει με υπερηφάνεια το φετινό καλοκαίρι μια παραλία που ανήκει στον Δήμο του, τη Μεγάλη Άμμο στο Μαρμάρι, να ταξιδεύει μέσω της διεθνούς διαφημιστικής καμπάνιας του ΕΟΤ σε κάθε γωνιά της γης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «ΗΜΕΡΕΣ», μιλά για τη μεγάλη αυτή […]

9 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Άννα Μπάστα

 

Ο Δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, βλέπει με υπερηφάνεια το φετινό καλοκαίρι μια παραλία που ανήκει στον Δήμο του, τη Μεγάλη Άμμο στο Μαρμάρι, να ταξιδεύει μέσω της διεθνούς διαφημιστικής καμπάνιας του ΕΟΤ σε κάθε γωνιά της γης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «ΗΜΕΡΕΣ», μιλά για τη μεγάλη αυτή ευκαιρία να τοποθετηθεί η περιοχή του στον τουριστικό χάρτη τονίζοντας πως «αξίζει να ζήσει κάποιος την εμπειρία που προσφέρει συνολικά ο Δήμος Καρύστου και να αισθανθεί τη φημισμένη φιλοξενία των κατοίκων του».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τη σύνδεση της Καρύστου με τις Κυκλάδες υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα δώσει μια νέα προοπτική ανάπτυξης όχι μόνο στον Δήμο Καρύστου αλλά και στο Νομό της Εύβοιας και κατ’ επέκταση της Στερεάς Ελλάδας.

Δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν στον τόπο του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν συνεχίσουμε τη μεθοδική προσπάθεια που ξεκίνησε με το τέλος της καραντίνας η χρονιά δεν θα πάει χαμένη» και αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει με στόχο την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του Δήμου του, δίνοντας έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού αλλά και στις νέες συνεργασίες.

 

CASTELLO ROSSO, TO KΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

 

Στο φετινό σποτ του ΕΟΤ για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού, τις εντυπώσεις έχει κλέψει η παραλία Μεγάλη Άμμος που βρίσκεται στο Μαρμάρι. Πώς αισθάνεστε που μια παραλία η οποία ανήκει στον Δήμο σας έχει γίνει η πλέον πολυσυζητημένη αυτό το καλοκαίρι;

Αισθάνομαι περήφανος μα πάνω από όλα συγκινημένος. Στη συγκεκριμένη παραλία έχουμε κολυμπήσει από παιδιά και τώρα κολυμπούν τα παιδιά μας. Είναι πολύ τιμητικό για όλους τους πολίτες του Δήμου Καρύστου που η Μεγάλη Άμμος πρωταγωνιστεί σε αυτήν τη διεθνή καμπάνια και αποτελεί για εμάς μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να τοποθετηθούμε στον τουριστικό χάρτη.

 

Η παραλία της Μεγάλης Άμμου στο Μαρμάρι

 

Τι είναι αυτό που κάνει τη Μεγάλη Άμμο ξεχωριστή;

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη και πολύ όμορφη παραλία. Πέρα από τα καθαρά και καταγάλανα νερά της, το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχει σταθερό σχήμα μιας και αυτό εξαρτάται από την κατεύθυνση του ανέμου και των ρευμάτων. Είναι αυτά τα παιχνίδια της φύσης που την καθιστούν μοναδική. Η πρόσβαση είναι εύκολη και βρίσκεται μόλις 2χλμ από το λιμάνι του Μαρμαρίου.

 

Η συγκεκριμένη παραλία ενδείκνυται ακόμα και για ημερήσια εκδρομή;

Όλος ο Δήμος Καρύστου ενδείκνυται και για ημερήσια εκδρομή είτε με πλοίο από τη Ραφήνα προς Μαρμάρι σε μόλις μια ώρα είτε από την Αγία Μαρίνα προς Νέα Στύρα και Αλμυροπόταμο σε 45′ λεπτά είτε οδικώς σε περίπου 2 ώρες. Αν και η αλήθεια είναι πως αξίζει να ζήσεις περισσότερο την εμπειρία που προσφέρει ο Δήμος Καρύστου, συνολικά.

 

Ποιες άλλες παραλίες αποτελούν πόλο έλξης στην περιοχή σας;

Έχουμε ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο προς το Αιγαίο και προς τον Ευβοϊκό με πανέμορφες αλλά και διαφορετικές παραλίες που μπορούν να καλύψουν όλες τις προτιμήσεις. Θα ήταν άδικο να αναφερθώ μόνο σε μερικές από αυτές γιατί ίσως αδικήσω κάποιες άλλες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παραλίες μας θα μείνουν αξέχαστες σε όποιον τις επισκεφθεί.

 

 

Το ακρωτήριο Κάβο Ντόρο ή Καφηρέας

 

Τι θα λέγατε σε κάποιον προκειμένου να διαφημίσετε τον Δήμο σας και να τον προτρέψετε να τον επιλέξει για διακοπές; Τι είναι αυτό που τον καθιστά ελκυστικό προορισμό;

Ο Δήμος Καρύστου είναι ένας πανέμορφος τόπος που προσφέρει πολλές επιλογές στους επισκέπτες. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω τις καθαρές μας θάλασσες, τα πανέμορφα μονοπάτια μας, το Φαράγγι του Δημοσάρη, το Κάστρο της Φυλάγρας, το Castello Rosso, τα Δρακόσπιτα της Όχης και των Νέων Στύρων, τα αρχαία λατομεία και τόσα άλλα. Και φυσικά, κανείς δεν πρέπει να φύγει από εδώ χωρίς να γευτεί τα τοπικά μας προϊόντα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να αισθανθεί τη φημισμένη φιλοξενία των κατοίκων του Δήμου Καρύστου.

 

Η Κάρυστος φημίζεται μεταξύ άλλων και για την κουζίνα της. Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα που θα πρέπει οπωσδήποτε κάποιος που θα έρθει στον τόπο σας να μην παραλείψει να δοκιμάσει;

Αν έρθεις στον Δήμο Καρύστου είναι κρίμα να μην φας κουρκουμπίνες, το παραδοσιακό μας ζυμαρικό, ντόπιο κατσίκι και αρνί , ολόφρεσκα θαλασσινά, ζεστές χορτόπιτες , ντόπια τυριά και κρασιά αλλά και το υπέροχο μέλι της περιοχής. Είμαστε ευλογημένος τόπος και η τοπική μας κουζίνα είναι ξακουστή.

 

Τα περίφημα Δρακόσπιτα

Πρόσφατα, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών γνωμοδότησε θετικά και μάλιστα ομόφωνα για τη σύνδεση της Καρύστου με τις Κυκλάδες, στο δρομολόγιο Κάρυστος – Άνδρος – Σύρος – Τήνος. Πόσο κοντά στην υλοποίηση θεωρείτε ότι βρισκόμαστε και πόσο σημαντικό είναι αυτό για την περιοχή σας;

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καρύστου θα δώσει μια νέα προοπτική ανάπτυξης όχι μόνο στον Δήμο Καρύστου αλλά και στο Νομό της Εύβοιας και κατ’ επέκταση της Στερεάς Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, το 2014, θέσαμε ως βασικό στόχο να το καταφέρουμε. Έχουμε διανύσει αρκετά χιλιόμετρα επαφών και συναντήσεων με τους αρμόδιους, επομένως η απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Η απόφαση όμως είναι μια αρχή, τώρα πρέπει να συνεχίσουμε με εντονότερους ρυθμούς την προσπάθεια ώστε η ακτοπλοϊκή σύνδεση να γίνει πραγματικότητα.

 

Έχετε αναλάβει μια πρωτοβουλία με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν αλλά και την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των τουριστών στον Δήμο σας. Μαθαίνουμε ότι ξεκινάτε μαζί με το δίκτυο μονοπατιών στην Κάρυστο ένα μονοπάτι που είναι κάτι αντίστοιχο του «Menalon Trail». Ποιος είναι ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας;

Δίνουμε έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με προγραμματισμό και νέες συνεργασίες, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου. Η «Μαίναλον Κοιν.Σ.Επ» , δηλαδή η «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση για την Προστασία του Μαινάλου» θα συνεργαστεί με τον Δήμο μας για την ανάδειξη των μονοπατιών μας μέσα από τον εθελοντισμό και την αγάπη για την φύση.

 

 

Ποιοι είναι οι στόχοι του Αναπτυξιακού Οργανισμού «ΕΥΔΗΜΟΣ» που δημιούργησαν οι Δήμοι Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Καρύστου και Λαυρεωτικής; Πρόκειται για ένα σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης του τουρισμού; Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε;

Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και προς όφελος των πολιτών τις προκλήσεις του μέλλοντος. Όχι μόνο στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού αλλά και σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση από κοινού να ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας.

 

Τα καταστήματα εστίασης στον Δήμο σας έχουν προσαρμοστεί στη φετινή πρωτόγνωρη πραγματικότητα του COVID-19;

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως οι επιχειρηματίες της εστίασης του Δήμου μας είναι έτοιμοι να υποδεχτούν με ασφάλεια τους επισκέπτες μας.

 

Ποιο είναι το φετινό στοίχημα για εσάς αναφορικά με τον τουρισμό;

Το στοίχημα παραμένει διαχρονικά το ίδιο και δεν είναι άλλο από το να αναπτύξουμε το τουριστικό μας προϊόν ώστε να το καταστήσουμε ανταγωνιστικό. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε μεθοδικά ενισχύοντας της υποδομές μας και προστατεύοντας παράλληλα και τον φυσικό μας πλούτο.

 

 

Πόσο αισιόδοξος είστε ότι μπορεί να εξελιχθεί ικανοποιητικά για την περιοχή σας η τρέχουσα τουριστική σεζόν; Τα μηνύματα που λαμβάνετε μέχρι στιγμής είναι θετικά ή αρνητικά;

Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος αλλά πιστεύω πως αν συνεχίσουμε τη μεθοδική μας προσπάθεια που ξεκίνησε με το τέλος της καραντίνας, η χρονιά δεν θα πάει χαμένη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Απριλίου 2024