,

Χιλιαδού: Η παραλία με τα κρυστάλλινα νερά και μπαλκόνι στο Αιγαίο

  Της Ελένης Δουρούκη   «Αγκαλιασμένη» με τους πρόποδες του Δίρφυ, η παραλία Χιλιαδού της κεντρικής Εύβοιας αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο. Μόλις δυόμιση ώρες από την Αθήνα και με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου σε προκαλεί να την επισκεφθείς. Βράχια διάσπαρτα τόσο μέσα όσο και έξω από τη θάλασσα, εικόνα που μαγεύει το μάτι, […]

9 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

 

Της Ελένης Δουρούκη

 

«Αγκαλιασμένη» με τους πρόποδες του Δίρφυ, η παραλία Χιλιαδού της κεντρικής Εύβοιας αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο. Μόλις δυόμιση ώρες από την Αθήνα και με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου σε προκαλεί να την επισκεφθείς. Βράχια διάσπαρτα τόσο μέσα όσο και έξω από τη θάλασσα, εικόνα που μαγεύει το μάτι, αντικρύζει κανείς σε όλο το μήκος της παραλίας. Μια απλωτή αγκαλιά με άμμο, βότσαλα κάθε μεγέθους και πεντακάθαρα βαθιά νερά.

Η παραλία η οποία είναι οργανωμένη, χωρίζεται σε μικρότερους κολπίσκους που εκτείνονται προς τα βόρεια. Οι μεγάλοι βράχοι που κυκλώνουν την παραλία προσφέρουν φυσική σκιά στους λουόμενους.

Σε έναν απομονωμένο κολπίσκο στη βόρεια πλευρά συναντάμε και την παραλία γυμνιστών. Είναι η μοναδική επίσημη παραλία γυμνιστών στην Εύβοια και αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους.

Λόγω του βόρειου προσανατολισμού της, η παραλία συχνά βρίσκεται εκτεθειμένη στους ισχυρούς ανέμους. Ωστόσο, αυτό δεν επηρεάζει καθόλου τους λουόμενους, οι οποίοι έχουν ήδη αποζημιωθεί πριν φτάσουν στην παραλία από την ανεπανάληπτη ομορφιά του τοπίου.

 

 

Βαθυγάλανα κρυστάλλινα νερά

 

Γραφικά χωριά πνιγμένα στα έλατα και τα πλατάνια, τρεχούμενα νερά και υπέροχη θέα, έχοντας στο κάδρο και την ομορφιά του Αιγίου, είναι η εικόνα που βλέπει κανείς κατά τη διαδρομή. Περίπου δυόμιση ώρες από την Αθήνα και μία ώρα και κάτι από τη Χαλκίδα ένα μαγικό τοπίο σας περιμένει. Τα παιχνίδια της θάλασσας με τα βότσαλα και την άμμο, τα ψηλά βράχια που σας κρατάνε συντροφιά αλλά και σας προστατεύουν από τον ήλιο, σας ξεκουράζουν και σας ηρεμούν. Αυτό που μένει είναι να βουτήξετε στα βαθυγάλανα νερά της παραλίας και να αρχίσετε την εξερεύνηση του βυθού.

Το μπλε της θάλασσας και του ουρανού και το πράσινο του Δίρφυ, παίζοντας κρυφτό με τις ηλιαχτίδες, δημιουργούν μία πανδαισία χρωμάτων που ακόμα και ο πιο απαιτητικός θα υποκύψει. Η Χιλιαδού ικανοποιεί και τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού, καθώς προσφέρεται για αναρρίχηση στα βράχια που στέκουν αγέρωχα αλλά και για κάμπινγκ.

 

 

Ταξίδι στην ιστορία

Η Χιλιαδού στο παρελθόν υπήρξε ορμητήριο των πειρατών του Αιγαίου. Πολλοί είναι δε οι κάτοικοι της περιοχής που υποστηρίζουν ότι οι πρόγονοί τους ήταν πειρατές. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι σήμερα αποτελεί μία από τις καλύτερες και ομορφότερες παραλίες της Εύβοιας.

Πήρε το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι, της Παναγίας της Χιλιαδούς, που βρίσκεται κοντά στην παραλία. Όπως αναφέρεται, το εκκλησάκι – παλαιότερα Μοναστήρι – ήταν η χιλιοστή εκκλησία που έχτισε η Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα για να γιορτάσει τη νίκη της εναντίον των πειρατών. Έχει χτιστεί στο πλάτωμα του βουνού και λέγεται ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο αλλά και σταθμός ανεφοδιασμού των πολεμιστών. Πάνω από την παραλία στην κορυφή του λόφου εντοπίστηκαν τα ερείπια ενός αρχαίου Ναού. Ωστόσο, στην περιοχή υπάρχουν και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ στην ανατολική και βόρεια πλαγιά βρέθηκαν όστρακα που χρονολογούνται κατά την τελευταία περίοδο των νεολιθικών χρόνων.

 

 

 

Ένας ελκυστικός προορισμός

Πριν από πολλά χρόνια η πρόσβαση στη Χιλιαδού, η οποία ήταν γνωστή ως παραλία γυμνιστών και την χαρακτήριζαν ως «τα Μάταλα της Εύβοιας», ήταν πάρα πολύ δύσκολη με χωματόδρομους και δύσβατα σημεία. Σήμερα όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο καθώς η άσφαλτος φτάνει σχεδόν μέχρι την παραλία. Κατά τη διαδρομή προς την παραλία, η ομορφιά του τοπίου είναι μαγευτική. Ο δρόμος σας θα γεμίσει από χρώματα, καθώς δεξιά και αριστερά, πλατάνια, πεύκα, έλατα, χαράδρες που τις διασχίζουν ποτάμια και κατάφυτες ρεματιές εναλλάσσονται με το μπλε του ουρανού. Η περιοχή έχει διατηρήσει τη φυσική της ομορφιά και μαζί με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα μικρά στούντιο, τις ταβέρνες και τις καφετέριες την καθιστούν ένα ελκυστικό προορισμό χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.

 

 

 

Μια μυστική σπηλιά για εξερευνήσεις

Η Χιλιαδού ευχαριστεί και όσους αγαπούν τον εναλλακτικό τουρισμό. Οι λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ μπορούν να απολαύσουν τη φυσική σκιά από τα μεγάλα πλατάνια και να δροσιστούν από τα νερά του ποταμού που κατεβαίνει από τη Δίρφυ, ενώ οι εξερευνητές έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν μία θαλάσσια σπηλιά που βρίσκεται σε ένα βραχώδη κολπίσκο, κοντά στην παραλία των γυμνιστών. Χαρακτηριστικά αυτής της σπηλιάς είναι η δεύτερη έξοδός της που είναι υποθαλάσσια καθώς και τα γαλαζοπράσινα νερά της.

Η ματιά που χάνεται στο καθαρό μπλε του Αιγαίου, οι καταπράσινες διαδρομές, τα σπαρμένα βράχια αριστερά και δεξιά της παραλίας και η αίσθηση της ελευθερίας έχουν καταστήσει τη Χιλιαδού ελκυστικό προορισμό.

 

 

ΠΩΣ ΦΤΑΝΕΤΕ

 

Για να φτάσετε στη Χιλιαδού θα ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας προς Χαλκίδα. Μέσα από μία καταπράσινη διαδρομή διασχίζοντας την κεντρική Εύβοια και με κατεύθυνση προς Στενή, Στρόπωνες και Λάμαρη η παραλία ανοίγει την αγκαλιά της για να σας υποδεχτεί. Ήδη από τον περασμένο μήνα το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Εύβοιας έχει ξεκινήσει δρομολόγια από τη Χαλκίδα προς τη δημοφιλή παραλία της Χιλιαδούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

26 Μαρτίου 2024