Τοποθέτηση κ. Δρ. Χρυσοβαλάντη Παπαθανασίου για τις καταστροφές από την κακοκαιρία στην Εύβοια

Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο τέως πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΚΑ κ. Δρ. Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου σχετικά με τις καταστροφές στην Εύβοια μέσα από το οποίο γνωστοποιεί τις αρμοδιότητες του ΕΚΚΑ και καλεί την διοίκηση του ΕΚΚΑ να ανταποκριθεί στον ρόλο της και να βοηθήσει τους ανθρώπους που επλήγησαν από την φονική κακοκαιρία. Διαβάστε παρακάτω το Δελτίο […]

10 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο τέως πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΚΑ κ. Δρ. Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου σχετικά με τις καταστροφές στην Εύβοια μέσα από το οποίο γνωστοποιεί τις αρμοδιότητες του ΕΚΚΑ και καλεί την διοίκηση του ΕΚΚΑ να ανταποκριθεί στον ρόλο της και να βοηθήσει τους ανθρώπους που επλήγησαν από την φονική κακοκαιρία.

Διαβάστε παρακάτω το Δελτίο Τύπου του κ. Δρ. Χρυσοβαλάντη Παπαθανασίου :

Σύμφωνα με το Π.Δ. 22/2006 (ΦΕΚ Α΄ 18/7-2-2006), σκοπός του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) είναι ο συντονισμός του δικτύου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε άτομα, οικογένειες, πληθυσμιακές ομάδες που περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (άρθρο 6 παρ. 2 ν. 3106/2003). Άτομα, οικογένειες και πληθυσμιακές ομάδες θεωρείται ότι χρήζουν άμεσα έκτακτης κοινωνικής βοήθειας, όταν  /…/ αντιμετωπίζουν κοινωνικούς κινδύνους που προέρχονται από φυσικές καταστροφές…

Ειδικότερα, το ΕΚΚΑ, για την επίτευξη του σκοπού του, έχει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α) Παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο, β) Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης βραχείας διάρκειας, σε άτομα, οικογένειες και πληθυσμιακές ομάδες, γ) Παροχή βραχείας σε διάρκεια φιλοξενίας και άμεσης κάλυψης των βασικών αναγκών στέγασης, διατροφής και ένδυσης, δ) Επιτόπια παρέμβαση σε χώρους που αναφέρεται ή καταγγέλλεται η ύπαρξη προβλήματος που χρήζει άμεσης κοινωνικής παρέμβασης, ε) Ανάπτυξη δικτύου συνεργασίας με άλλους φορείς και υπηρεσίες που ασχολούνται με την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, στ) Συντονισμό και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, ζ) Σχεδιασμό και εξειδίκευση των τρόπων άμεσης κοινωνικής παρέμβασης, η) Σχεδιασμό και υλοποίηση εξειδικευμένων υπηρεσιών ανά ομάδα-στόχο ή κατά πεδίο δράσης.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκτυλίσσονται στην Εύβοια σκηνές τραγωδίας με 7 νεκρούς (εκ των οποίων ένα βρέφος 8 μηνών), έναν αγνοούμενο και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Στην πληγείσα περιοχή βρίσκονται διασώστες της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ, αλλά και δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Αυτοψία πραγματοποίησε ήδη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και έχει ανακοινωθεί επίσκεψη και του Πρωθυπουργού. Το ΕΚΚΑ πού βρίσκεται; Υπάρχουν άνθρωποι που μέσα σε λίγες ώρες είδαν να χάνονται οι κόποι μιας ζωής και κάποιοι από αυτούς να χάνουν τους ανθρώπους τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη αυτές τις δύσκολες ώρες, αλλά και άμεση κοινωνική στήριξη, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους για στέγαση, διατροφή και ένδυση.

Καλώ τη Διοίκηση του ΕΚΚΑ να επιστρέψει εσπευσμένα από τις διακοπές, να ανακαλέσει άμεσα τις άδειες των υπαλλήλων και να στείλει σήμερα κιόλας κλιμάκιο ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στην Εύβοια, για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων. Το ΕΚΚΑ οφείλει να ανταποκριθεί στο ρόλο του, έστω και με καθυστέρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024