Σκύρος: Κρυστάλλινα νερά, λευκά βότσαλα, χρυσές αμμουδιές και πεύκα που «αγγίζουν» τη θάλασσα

  της Άννας Μπάστα   Η Σκύρος είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα νησιά των Σποράδων που όμως υπάγεται διοικητικά στην Εύβοια. Έχει έντονο ανάγλυφο, κυρίως ορεινό, με δαιδαλώδες περίγραμμα που σχηματίζει τις όμορφες παραλίες της. Λόγω αυτής ακριβώς της μορφολογίας της, οι παραλίες της Σκύρου έχουν μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, συνδυάζοντας σε πολλές περιπτώσεις […]

16 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

 

της Άννας Μπάστα

 

Η Σκύρος είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα νησιά των Σποράδων που όμως υπάγεται διοικητικά στην Εύβοια. Έχει έντονο ανάγλυφο, κυρίως ορεινό, με δαιδαλώδες περίγραμμα που σχηματίζει τις όμορφες παραλίες της. Λόγω αυτής ακριβώς της μορφολογίας της, οι παραλίες της Σκύρου έχουν μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, συνδυάζοντας σε πολλές περιπτώσεις το βραχώδες τοπίο με τη θάλασσα. Πρόκειται άλλωστε για ένα νησί με χαρακτηριστικό του τις έντονες αντιθέσεις στο πευκόφυτο βόρειο και το βραχώδες νότιο τμήμα του.

Στη Σκύρο θα βρείτε μια ποικιλία από παραλίες, μικρές ή και μεγαλύτερες, οργανωμένες ή μη, με άμμο, με πέτρα, παραλίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα και γοητεύουν τον επισκέπτη. Κρυστάλλινα νερά, λευκά βότσαλα, χρυσές αμμουδιές και πεύκα που φτάνουν ως τη θάλασσα, όποια και αν επιλέξετε για να κολυμπήσετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας μαγέψουν και θα σας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές καλοκαιρινών διακοπών.

 

Τα Μαγαζιά και ο Μώλος με την καταπληκτική θέα προς τη Χώρα

 

Οι παραλίες Μαγαζιά και Μώλος

Σχεδόν κάτω από την πόλη της Σκύρου βρίσκονται οι συνεχόμενες παραλίες, Μαγαζιά και Μώλος που είναι οργανωμένες αμμουδιές με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Τα Μαγαζιά είναι από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Σκύρου και από τις πλέον πολυσύχναστες και οργανωμένες. Η ακτή της είναι καλυμμένη από ψιλή, χρυσή άμμο και τα νερά της είναι ρηχά και κρυστάλλινα. Τα Μαγαζιά και ο Μώλος θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια μεγάλη ενιαία παραλία καθώς ουσιαστικά «μοιράζονται» τη μεγάλη ακτή με τη χρυσαφένια αμμουδιά ενώ και ο βυθός είναι αμμώδης.

Κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε πολλά beach bar, καφετέριες και εστιατόρια όπου μπορείτε να απολαύσετε νοστιμότατα εδέσματα της Σκυριανής κουζίνας αλλά και δροσιστικά ροφήματα και coctails απολαμβάνοντας μαγευτική θέα προς την εντυπωσιακή Χώρα του νησιού που κόβει την ανάσα. Πρόκειται δίχως αμφιβολία για την ωραιότερη θέα της Σκύρου.

 

 

Τα Γυρίσματα με τα εντυπωσιακά βράχια που ξεπροβάλλουν μέσα από τη θάλασσα

 

Γυρίσματα, μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Σκύρου

Βόρεια του χωριού Μώλος βρίσκεται η παραλία Γυρίσματα, μια αρκετά μεγάλη αμμώδης παραλία, οργανωμένη, με αμμώδη βυθό επίσης. Εκεί θα βρείτε κάποια εστιατόρια και ένα beach bar.

Είναι μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Σκύρου με εντυπωσιακού μεγέθους βράχια τα οποία θα δείτε να ξεπροβάλλουν μέσα από τη θάλασσα. Πρόκειται για τα απομεινάρια του αρχαίου λατομείου του νησιού. Όταν φυσάει βοριάς είναι ιδανική για windsurfing μιας και τα κύματα που δημιουργούνται στην παραλία είναι μεγάλα.

Επίσης, ο βυθός της έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και μπορείτε να τον εξερευνήσετε κάνοντας κατάδυση ενώ τα νερά της είναι ιδιαίτερα βαθιά όπως σε όλες τις βόρειες παραλίες.

 

Ο Πεύκος με τη μεγάλη αμμώδη παραλία και τις κατάφυτες πλαγιές

 

Η παραλία Πεύκος σε ένα κατάφυτο τοπίο όπου τα δέντρα αγγίζουν τη θάλασσα

 

Η ονομασία της παραλίας παραπέμπει αυτομάτως σε ένα κατάφυτο τοπίο. Σε απόσταση 11χλμ από τη Χώρα, στις δυτικές ακτές της Σκύρου, ο Πεύκος, μια όμορφη αμμουδιά σε έναν μικρό όρμο, είναι περικυκλωμένος από πευκόφυτες πλαγιές με τα δέντρα να φτάνουν ως την ακτή και να καθρεφτίζονται στη θάλασσα.

Δεν είναι οργανωμένη ενώ στην παραλία υπάρχει μια ταβέρνα που προσελκύει πολλά σκάφη που αγκυροβολούν στο λιμάνι. Στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα ενώ από εκείνο το σημείο ξεκινά μια όμορφη διαδρομή προς τον όρμο του Αγίου Φωκά.

 

Το εντυπωσιακό ναυάγιο στην Αγαλίπα και τα πεύκα που καθρεφτίζονται στη θάλασσα

 

Η μαγευτική παραλία Αγαλίπα με το ναυάγιο

 

Εάν είστε λάτρεις του διαφορετικού και του εναλλακτικού, τότε η Αγαλίπα είναι ακριβώς αυτό που σας ταιριάζει. Πρόκειται για μια παραλία με άγρια ομορφιά την οποία ουσιαστικά συνιστούν δυο παραλίες, λίγο μετά τον Άγιο Πέτρο, σε ένα πανέμορφο όρμο με τα πεύκα να φτάνουν ως την άκρη της θάλασσας. Αγαλίπες λένε τις θαλάσσιες ανεμώνες τις οποίες μαζεύουν με το κουτάλι όταν υποχωρεί η θάλασσα και φτιάχνουν τους αγαλιποκεφτέδες.

Η μια παραλία είναι μια υπέροχη ανοιχτόχρωμη αμμουδιά με διάφανα νερά και η άλλη με πιο χοντρή άμμο και ένα ναυαγισμένο καΐκι σήμα κατατεθέν της. Οι παραλίες δεν είναι οργανωμένες και αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για όσους αναζητούν απόμερα σημεία για ηρεμία και χαλάρωση. Η πρόσβαση από την ξηρά είναι κάπως δύσκολη και ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι από θαλάσσης, με σκάφος.

 

Καλαμίτσα: Ιδιαίτερα δημοφιλής για θαλάσσια σπορ

 

Η Καλαμίτσα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για θαλάσσια σπορ και ειδικά για windsurfing

Πρόκειται για μια παραλία με βότσαλο που βρίσκεται ανατολικά του λιμανιού της Σκύρου, σε απόσταση μόλις 12 χλμ από τη Χώρα του νησιού και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για θαλάσσια σπορ και ειδικά για windsurfing. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, έχει μικρά ταβερνάκια και καφετέριες και αποτελεί την ιδανική παραλία για κολύμπι όταν φυσούν βόρειοι άνεμοι καθώς είναι πλήρως προστατευμένη.

Νοτιότερα από την Καλαμίτσα και μέσα σε έναν ελαιώνα που ατενίζει τη θάλασσα βρίσκεται και ο τάφος του ποιητή Pούπερτ Mπρουκ που θάφτηκε εκεί, όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Μετά την Καλαμίτσα θα συναντήσετε την αμμώδη κι ερημική Κολυμπάδα ενώ ακόμα πιο πέρα βρίσκεται η παραλία Ρένες με χοντρό βότσαλο, ιδανική για ψαροντουφεκάδες.

Πηγή φωτογραφιών: αρχείο Δήμου Σκύρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

19 Απριλίου 2024