ΣΤΙΓΜΕΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ ΣΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Του Κώστα Λαβίδα   Λουτρά Υπάτης: Η πηγή με τις μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες  Σε μια κατάφυτη περιοχή της πεδιάδας της Φθιώτιδας, περικυκλωμένη από τα βουνά της Οίτης, το όρος Όθρυς και τον Τυμφρηστό, στο μέσο της οποίας ρέει κάτω από τους πυκνούς πλατάνους ο Σπερχειός ποταμός, βρίσκονται τα Λουτρά Υπάτης, γνωστά από την αρχαιότητα για […]

16 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

Του Κώστα Λαβίδα

 

Λουτρά Υπάτης: Η πηγή με τις μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες 

Σε μια κατάφυτη περιοχή της πεδιάδας της Φθιώτιδας, περικυκλωμένη από τα βουνά της Οίτης, το όρος Όθρυς και τον Τυμφρηστό, στο μέσο της οποίας ρέει κάτω από τους πυκνούς πλατάνους ο Σπερχειός ποταμός, βρίσκονται τα Λουτρά Υπάτης, γνωστά από την αρχαιότητα για τα οξυανθρακούχα και θειούχα νερά. Το έδαφος της περιοχής στερείται υγρασίας κατά τους θερινούς μήνες, χαρακτηριστικό το οποίο σε συνδυασμό με τη χαμηλή υψομετρική της θέση, δημιουργεί ένα κλίμα ήπιο και ξηρό.

Λουτρά Υπάτης

Στο κέντρο του πάρκου των Λουτρών, μέσα από ένα φυσικό ρήγμα βάθους 16 μέτρων, αναβλύζει η ιαματική πηγή, παραπέμποντας σε μικρό κρατήρα ηφαιστείου. Η ιδιότυπη φυσικοχημική της σύσταση την κατατάσσει ανάμεσα στις καλύτερες του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ευεργετικές της ιδιότητες αναφέρονται κυρίως σε διαταραχές της καρδιακής λειτουργίας, υπέρταση, χρόνιες παθήσεις του νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες, χρόνιες ρευματικές παθήσεις και αρθρίτιδες, καθώς και μετατραυματικές καταστάσεις. Η θερμοκρασία του νερού είναι παραπλήσια με τη θερμοκρασία του σώματος, γεγονός που συνιστά ένα πρόσθετο ευνοϊκό στοιχείο για τη λουτροθεραπεία.

Η πηγή των «μαγισσών»

Σύμφωνα με τον Στράβωνα, τα νερά των Λουτρών Υπάτης άρχισαν να αναβλύζουν το 427 π.Χ., ως αποτέλεσμα ισχυρής σεισμικής δόνησης. Μέσα στον κρατήρα της πηγής έχουν βρεθεί πέτρες τοποθετημένες κλιμακωτά, στοιχείο που υποδηλώνει ότι υπήρχε σκάλα για να κατεβαίνουν οι λουόμενοι. Σε μια από αυτές βρέθηκε χαραγμένο το όνομα της θεάς Αφροδίτης, γεγονός που συντείνει προς την άποψη ότι τα λουτρά ήταν αφιερωμένα στη θεά του έρωτα και της ομορφιάς. Επ,ίσης ανευρέθησαν μαρμάρινες πλάκες, μια εκ των οποίων ανέγραφε: «Λήθην τ’όπισθεν ος ίθι ελεύσεται», που σημαίνει «τα ξεχνάει όλα, όποιος έρχεται εδώ».

 

Μετά τον 1ο αιώνα μ.Χ. η περιοχή απέκτησε μεγάλη φήμη, ως τόπος διαμονής μαγισσών, που θεωρούνταν υπερφυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τον μύθο, κατά τις αστρόφεγγες νύχτες οι μάγισσες της Υπάτης κατέβαιναν από τα βουνά του Παρνασσού και της Οίτης για να λουστούν με τα νερά της πηγής και να τελέσουν τις μυστικές ιεροτελεστίες τους.

Επί Τουρκοκρατίας, η περιοχή ονομαζόταν «Λουτρά του Πατρατζίκ». Το 1805 ξεκίνησε η οργάνωση των ιαματικών πηγών και μάλιστα, το 1830, ο Ιωάννης Καποδίστριας ενδιαφέρθηκε αυτοπροσώπως για την αξιοποίησή τους. Το 1903, τα Λουτρά Υπάτης ήταν η μόνη άρτια οργανωμένη πηγή σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Το 1960 τέθηκε σε λειτουργία ένα πρότυπο υδροθεραπευτήριο με σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Σήμερα, το υδροθεραπευτήριο της Υπάτης αποτελεί ένα από τα τελειότερα και πλέον σύγχρονα, ενώ οι εσωτερικοί ατομικοί λουτήρες πολυτελείας και η εξωτερική πισίνα περιμένουν τους επισκέπτες για να τους χαρίσουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας.

Λουτρά Καμένων Βούρλων: Όταν η φύση θεραπεύει

 

Λουτρά Καμμένων Βούρλων

«Αρμονική συνύπαρξη του υδάτινου στοιχείου με τις ευεργετικές ιδιότητες του βουνού»

Στη βορειοδυτική άκρη του Μαλιακού κόλπου, σε μια μαγευτική περιοχή που λούζεται από τη θάλασσα και σκεπάζεται από το βουνό της Κνημίδας, το Θρόνιο και το όρος Καλλίδρομο, βρίσκεται η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, η οποία μεσουράνησε κατά τη δεκαετία του 1960 ως κοσμοπολίτικο θέρετρο, με διάσημους επισκέπτες όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και οι βασιλείς της Σαουδικής Αραβίας Ιμπντ Σαούντ και της Λιβύης Ίντρι. Η ταχεία άνοδος της δημοφιλίας της περιοχής συνδέθηκε κατά κύριο λόγο με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, οι οποίες είναι γνωστές λόγω της σπάνιας σύστασής τους σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο.

 

 

Τα ιαματικά νερά των Καμένων Βούρλων, τα οποία ονομάζονται και θερμομεταλλικά, εμφανίζουν αυξημένη θερμότητα λόγω των ηφαιστειογενών πετρωμάτων που δημιουργήθηκαν πριν σχεδόν 20.000 χρόνια και διαθέτουν πλήθος ευεργετικών στοιχείων φυσικής προέλευσης. Αναβλύζουν από πολλές πηγές παρόμοιας χημικής σύστασης, αλλά παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις σε επίπεδα θερμοκρασίας και ραδιενέργειας. Θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία χρόνιων ρευματισμών, αρθρίτιδας, νεφρίτιδας, ισχιαλγίας, οσφυαλγίας, δερματικών ασθενειών και διαταραχών ενδοκρινών αδένων.

 

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Κατά την αρχαιότητα, στην περιοχή, που ονομαζόταν «Θρόνιο» των Λοκρών, ανέβλυζαν θερμά ύδατα τα οποία επισκέπτονταν άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις και το νευρικό σύστημα. Το 1926 ξεκίνησε η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, ενώ το 1932, με την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης, τέθηκαν για πρώτη φορά σε λειτουργία τα υδροθεραπευτήρια «Ιπποκράτης» και «Ασκληπιός».

Σήμερα ο χώρος έχει μισθωθεί σε μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο. Το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Mitsis Galini Wellness Spa & Resort είναι το μεγαλύτερο σε όλη τη Φθιώτιδα, με πληθώρα θεραπευτικών προγραμμάτων, εξωτερική και εσωτερική πισίνα, ενώ 40 από τα 215 δωμάτια διαθέτουν μπάνιο με ιαματικό νερό. Οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου βρίσκονται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, για να συνδυάζουν αρμονικά τη φρεσκάδα του υδάτινου στοιχείου με τις ευεργετικές ιδιότητες του βουνού Κνημίς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

26 Μαρτίου 2024