Άγιος Λουκάς: Ένας χώρος εγκατάλειψης και ερήμωσης!

Τη θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης και ερήμωσης που παρουσιάζει ο χώρος του Αγίου Λουκά, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία. Ο χώρος αυτός «αποτελεί για την πόλη μας έναν από τους λίγους εναπομείναντες χώρους πρασίνου και αναψυχής. Είναι ο χώρος που καθημερινά συγκεντρώνει αρκετούς συμπολίτες μας είτε για τον περίπατό τους είτε […]

22 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

Τη θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης και ερήμωσης που παρουσιάζει ο χώρος του Αγίου Λουκά, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία.

Ο χώρος αυτός «αποτελεί για την πόλη μας έναν από τους λίγους εναπομείναντες χώρους πρασίνου και αναψυχής. Είναι ο χώρος που καθημερινά συγκεντρώνει αρκετούς συμπολίτες μας είτε για τον περίπατό τους είτε για μια ανάσα δροσιάς μέσα στο καλοκαίρι είτε για παιχνίδι οι μικροί μας φίλοι», σημειώνει η Παρέμβαση.

Σε μια πρόσφατη επίσκεψή τους στον Άγιο Λουκά αυτό που αντίκρυσαν είναι αγριόχορτα, παρτέρια παρατημένα, κατεστραμμένα γεφυράκια και μονοπάτια, ακόμα και η παιδική χαρά (μία από τις λίγες πιστοποιημένες παιδικές χαρές του δήμου), αφημένη στη μοίρα της με ξεβιδωμένες κούνιες κλπ. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους, αφού στον χώρο υπάρχουν απίστευτες παγίδες, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά που παίζουν ξένοιαστα.

«Το κλείσιμο του τουριστικού περιπτέρου του Αγ. Λουκά, με τον απαράδεκτο τρόπο που έγινε, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία ή άλλοθι για την απαράδεκτη αυτή εικόνα. Το “στολίδι” της Λαμίας, το “σημείο αναφοράς” της πόλης, όπως το χαρακτήριζε πριν λίγο καιρό η Δημοτική Αρχή, έχει δυστυχώς εγκαταλειφθεί στην τύχη του.

Μπορεί να μην έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την όποια αξιοποίηση του κτιρίου (αν και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που δεν εισακούσθηκαν), αυτό όμως δεν επιτρέπει σε καμμιά περίπτωση την αδιαφορία και την απαξίωση του χώρου. Οφείλει η Δημοτική Αρχή τουλάχιστον να φροντίζει για την συντήρηση και προστασία του χώρου, ιδιαίτερα της παιδικής χαράς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Απ’ την πλευρά της, η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία, «από το 2006 είχαμε αναδείξει το πρόβλημα των ελευθέρων χώρων και παιδικών χαρών, ως ένα σημαντικό ζήτημα για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Το 2010 , στον Καλλικρατικό πια Δήμο, επανήλθαμε με συστηματικό και εμπεριστατωμένο τρόπο, ιδιαίτερα για τις παιδικές χαρές, κάνοντας πλήρη καταγραφή όλων των προβλημάτων. Τονίσαμε από τότε την ανάγκη σύγχρονων, ασφαλών παιδικών χαρών σύμφωνα με όλες τις ισχύουσες προδιαγραφές.

Υπάρχει λοιπόν, διαχρονικά το θέμα της παρακολούθησης, προστασίας, φύλαξης, συντήρησης, έγκαιρης επιδιόρθωσης, κλπ.

Οι καταγγελίες συμπολιτών μας, τόσο στα sosial media οσο και σε ΜΜΕ, για αντίστοιχα προβλήματα και σε άλλους ελεύθερους χώρους και παιδικές  χαρές είναι καθημερινές. Η Λαμία δεν είναι μόνο το κέντρο της. Είναι οι συνοικίες, οι γειτονιές της αλλά και τα χωριά της. Οι ελεύθεροι χώροι όλο και μειώνονται. Αλήθεια ο λόφος Μιχαήλ και Γαβριήλ τι γίνεται; Έχει αξιοποιηθεί και πόσο από τους πολίτες; Είναι ελεύθερος, ασφαλής και προσβάσιμος στους πολίτες;

Η Δημοτική αρχή οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες για την αποκατάσταση τόσο του χώρου του Αγίου Λουκά συμπεριλαμβανομένης και της παιδικής χαράς όσο και των λοιπών ελεύθερων χώρων», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024