Η έλλειψη οργάνωσης και διαλόγου συντηρεί τη καχυποψία απέναντι στα αιολικά

Η Στερεά Ελλάδα στην κορυφή της αιολικής ενέργειας και το 2020 Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανυφαντής, Παύλος Σφέτσας Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα έχει προκαλέσει διαφορετικές μορφές αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες την τελευταία εικοσαετία. Συνυφασμένα με την οικονομική ανάπτυξη

Η Στερεά Ελλάδα στην κορυφή της αιολικής ενέργειας και το 2020

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανυφαντής, Παύλος Σφέτσας

Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα έχει προκαλέσει διαφορετικές μορφές αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες την τελευταία εικοσαετία. Συνυφασμένα με την οικονομική ανάπτυξη τη δεκαετία του ’80, τα αιολικά πάρκα αναπτύχθηκαν ταχύτατα σε αρκετές περιοχές της χώρας, αντικατοπτρίζοντας για πολλούς τη στροφή στην «πράσινη ανάπτυξη». Παρ’όλη τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα (το πρώτο εξάμηνο του 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 110 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 287,3 μεγαβάτ), το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές τοπικών κοινωνιών για να τεθεί ένα όριο στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε συγκεκριμένες περιοχές.

Στο τέλος Ιουνίου, το σύνολο των αιολικών πάρκων που βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν 3.883,9 MW εκ των οποίων τα 299,7 MW στα μη διασυνδεμένα νησιά. Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 1484,9 MW (38%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 619,2 ΜW (16%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 481,2 MW (12%). Ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην αιολική ενέργεια, ξεχωρίζουν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (585,9 MW – 15,1%) και ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (482,3 MW – 12,4%), ενώ ακολουθεί η ENEL Green Power με 353,7 MW (9,1%).

Το γεγονός πως η Στερεά Ελλάδα πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια στην αιολική ενέργεια, με τις νέες αδειοδοτήσεις να προκαλούν κύματα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες όπου πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, διατηρεί το ζήτημα των ΑΠΕ ψηλά στην ατζέντα.

«Η αιολική ενέργεια είναι μία ώριμη και αποτελεσματική τεχνολογία καθαρής ενέργειας, περιβαλλοντικού σκοπού την οποία χρειαζόμαστε απαραίτητα προκειμένου να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα μέσα στα επόμενα 20-25 χρόνια», δήλωσε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ», ο κ. Τάκης Γρηγορίου, Υπεύθυνος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Greenpeace Hellas. «Η χρησιμότητα της αιολικής ενέργειας έγκειται ακριβώς στο ότι είναι πολύ ώριμη τεχνολογία. Παράγει πολύ φθηνή και προβλέψιμη καθαρή ενέργεια. Από εκεί και πέρα αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να βάλουμε όπου να είναι και ανεξέλεγκτα αιολικά πάρκα», που προσθέτει «Πρέπει να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Κλιματική κρίση και κρίση βιοποικιλότητας».

Ανεμογεννήτριες στον Δήμο Καρύστου

Σε ότι αφορά τη περίπτωση της χώρας μας, ο κ. Γρηγορίου τονίζει ότι μέχρι και σήμερα πολλά πράγματα γίνονται λάθος. «Έχουμε ένα παρωχημένο χωροταξικό πλαίσιο που θα έπρεπε να έχει ανανεωθεί ήδη εδώ και 2 χρόνια και ξέρουμε ότι θα καθυστερήσει ακόμα 1 με 2 χρόνια. Παράλληλα, το 30% της Ελλάδας είναι χαρακτηρισμένο ως προστατευόμενες περιοχές αλλά σε πάνω από τις μισές δεν έχουν γίνει ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και μας τρέχει στα δικαστήρια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με λίγα λόγια πάνω από αυτές τις μισές προστατευόμενες περιοχές δεν ξέρουμε σε ποια κατηγορία να τις εντάξουμε. Γιατί είναι άλλο πράγμα ο πυρήνας προστασίας και άλλο το να είναι επιτρεπτές οι ήπιες ανθρώπινες χρήσεις», υπογραμμίζει ο ίδιος. Αν προστεθεί στην παραπάνω κατάσταση, και η ελλιπής διαδικασία για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που πρέπει να καταθέτουν τα αιολικά πάρκα, δημιουργείται ένα «μπερδεμένο και χαοτικό πλαίσιο ανάπτυξης των αιολικών πάρκων».

Όπως είναι φυσικό, η έλλειψη ξεκάθαρου πλέγματος γύρω από τις ανεμογεννήτριες, δημιουργεί δυσαρέσκεια τόσο σε επενδυτές, όσο και σε τοπικές κοινωνίες. «Όλο αυτό έχει δημιουργήσει μία τεράστια καχυποψία στην τοπική κοινωνία μία τεράστια ένταση και πόλωση, η οποία πια έχει ξεφύγει. Βλέπουμε να αναπαράγονται συλλήβδην fake news, αντιεπιστημονικά επιχειρήματα και να δημιουργείται μία πολεμική ενάντια στα αιολικά που αυτή τη στιγμή πληγώνει όλους μας γιατί αν δεν βάλουμε αιολικά με τον σωστό τρόπο, χάνουμε την Ελλάδα. Πραγματικά η Ελλάδα εξαφανίζεται από τον χάρτη από την κλιματική κρίση», υποστηρίζει ο κ. Γρηγορίου. Κατά τον ίδιο, ο εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας σε ένα έργο, είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την επιτυχία ενός αιολικού πάρκου. «Το πρώτο και σημαντικότερο είναι το πως θα συμμετέχει ενεργά η τοπική κοινωνία στα αιολικά πάρκα. Και στην φάση του σχεδιασμού και στην ίδια τη λειτουργία του πάρκου. Να μπορεί η τοπική κοινωνία να συμμετέχει σαν εταίρος με μετοχές στο σχήμα», υπογραμμίζει ο ίδιος, φέρνοντας ως παραδείγματα χώρες όπως η Δανία, όπου το 20% ενός εταιρικού σχήματος ενός αιολικού πάρκου πρέπει να το έχει υποχρεωτικά η τοπική κοινωνία με μετοχές.

Ωστόσο, αυτά προϋποθέτουν καλύτερο διάλογο από τους ιδιώτες αλλά και μία αλλαγή της οπτικής ενός τέτοιου έργου από τις τοπικές κοινωνίες. «Ένα αιολικό πάρκο ενισχύει τον τουρισμό εφόσον τοποθετηθεί σωστά και στο σωστό μέγεθος. Αντίθετα μια πετρελαϊκή μονάδα, μια μονάδα αερίου ή λιγνίτη καταστρέφουν τον τουρισμό», προσθέτει κλείνοντας ο κ. Γρηγορίου.

Κεντρική και νότια Εύβοια

Ο διάλογος του ιδιώτη με τις τοπικές κοινωνίες της κεντρικής Εύβοιας φαίνεται πως έλλειψε και από τα σχέδια τοποθέτησης ανεμογεννητριών σε δασικές περιοχές της κεντρικής Εύβοιας. Η άδεια παραχώρησης προς τον ιδιώτη, για τοποθέτηση 59 ανεμογεννητριών από τους Στρόπωνες μέχρι τον Όλυμπο, δόθηκε στις 16 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία η χώρα βρισκόταν σε γενικευμένη απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού. Το γεγονός αυτό, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών κατοίκων της περιοχής, που είδαν με καχυποψία την παραπάνω αιφνιδιαστική κίνηση «Μέσα στην προθεσμία κάναμε προσφυγή, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι με την καταστροφή της περιοχής αυτής. Δεν μπορεί μία παρθένα περιοχή, περιοχή Natura, να αποχαρακτηριστεί και να μετατραπεί σε μία βιομηχανική περιοχή», δήλωσε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ», ο πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας (ΕΟΣ), Αναστάσιος Μπαλτάς. Ο ΕΟΣ ήταν εκείνος που στις 14 Μαΐου ενημέρωσε τον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στη Στενή, για τις επικείμενες τοποθετήσεις ανεμογεννητριών. «Συνυπέγραψαν την προσφυγή όλοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων και ενημερώθηκαν για την καταστροφή. Ο κ. Ψαθάς πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι στις ανεμογεννήτριες, όπως και το δημοτικό συμβούλιο. Φτιάξαμε μια επιτροπή και προσπαθήσαμε να ενώσουμε όλα τα χωριά και όλες τις κοινότητες. Πρόκειται για μία ενημέρωση που τελείωσε σχετικά πρόσφατα», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Υπάρχουν κοινότητες που ζουν από το δάσος, είτε με τα ρετσίνια ή με τον τουρισμό είτε από τα αγροτικά προϊόντα. Οπότε όλοι αυτοί οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο».

Το αμέσως επόμενο στάδιο που επρόκειτο να ακολουθήσει, είναι πιθανότατα η απάντηση της ΡΑΕ στην προσφυγή που κατατέθηκε. «Το πιο πιθανό είναι να είναι αρνητική. Άσχετα που είναι μία πολύ καλογραμμένη μελέτη», υποστηρίζει ο κ. Μπαλτάς, που τονίζει ότι δεν ανταποκρίθηκαν όλοι οι Δήμαρχοι της Εύβοιας με την ίδια ταχύτητα. «Γίνεται μια προσπάθεια να ενωθεί όλο το νησί», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ανεμογεννήτριες στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου

Στη νότια Εύβοια, που είναι ίσως μία από τις περιοχές σε όλη την επικράτεια με τις περισσότερες ανεμογεννήτριες, οι απόψεις τον τοπικών φορέων διίστανται. Μιλώντας στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αλμυροποτάμου, κ. Χρήστος Γκότσης, τόνισε ότι το Τοπικό Συμβούλιο είναι υπέρ των ανεμογεννητριών, καθώς προσφέρουν ανταποδοτικά τέλη στην τοπική κοινωνία. «Το 1,7% του τζίρου πάει στο Δήμο και το 1% στα οικιακά ρολόγια», υποστήριξε ο κ. Γκότσης, προσθέτοντας ότι από το 1,7% το 80% των χρημάτων καταλήγει απευθείας σε έργα στο δημοτικό διαμέρισμα. Κατά τον ίδιο, τα δύο αρνητικά των ανεμογεννητριών είναι ο αισθητικός παράγοντας αλλά και ο θόρυβος που μπορεί να προκαλείται στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας των Στύρων, κ. Δημήτρης Τζώρτζης τονίζει ότι το Τοπικό Συμβούλιο είναι κατά της τοποθέτησης νέων ανεμογεννητριών. «Και νομικά έχουν περάσει το όριο. Είμαστε πλήρεις. Έχουμε κάνει ψήφισμα που είμαστε κατά», υπογραμμίζει στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ».

Τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά της Περιφέρειας;

Στα Άγραφα προβλέπεται τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Νιάλα, η οποία και είναι περιοχή Natura. Πρόκειται για μια περιοχή πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα, από τις ομορφότερες στην Ευρυτανία. Παράλληλα, είναι μια περιοχή κατολισθήσιμη κι όπως εξηγεί σχετικά ο Δήμαρχος, Αλέξης Καρδαμπίκης, «κάθε χρόνο πληρώνουμε τα περισσότερα για καθαρισμούς δρόμων γιατί έχουμε το μεγαλύτερο χωμάτινο οδικό δίκτυο στην Ελλάδα, που μπορεί να αγγίζει και το ένα εκατ. χιλιόμετρα».

Η ιστορία αυτή δεν είναι καινούρια. Έχει ξεκινήσει από παλιά και ο Πρόεδρος τότε είχε δώσει έγκριση για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. «Η ουσία είναι ότι αυτό το σχέδιο πάει κόντρα στην τοπική κοινωνία και δεν μπορεί να γίνει», ξεκαθαρίζει ο κ. Καρδαμπίκης. Άλλωστε, η πρόσφατη εκδήλωση στον Άγιο Νικόλαο Βραγγιανών συγκέντρωσε υπό βροχή πάνω από χίλια άτομα απ’ όλη την Ελλάδα. «Είναι πρωτόγνωρο αυτό που γίνεται για τα Άγραφα», σημειώνει ο Δήμαρχος Αγράφων.

«Χωρίς Εθνικό Χωροταξικό εμείς δεν θέλουμε τίποτα και πουθενά. Είμαι ενάντια στο ό,τι να ‘ναι, όπου να ‘ναι», τονίζει και προσθέτει: «Σχεδιασμοί από γραφεία Υπουργών στην Αθήνα, οι οποίοι έχουν άγνοια της τοπικής ιδιομορφίας, δεν μπορούν να υφίστανται. Μέσα από Εθνικό Χωροταξικό ό,τι μας αναλογεί, να το πάρουμε. Έχουμε δώσει τα περισσότερα χρήματα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δεν μπορούμε να διαλύσουμε τα βουνά μας. Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, αλλά όχι ό,τι να ‘ναι, όπου να ‘ναι. Μετά από 15-20 χρόνια κανείς δεν έχει απαντήσει απαντήσει που πρέπει να μπουν αυτές οι ανεμογεννήτριες, δεν υπάρχει σχέδιο».

Η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά γιατί δεν είναι όλα τα βουνά τα ίδια και παράλληλα χρειάζεται άμεση αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που θα πρέπει να αποκλείσει τις κατασκευές σε υψόμετρα πάνω από 1000 μέτρα, εξηγεί στα «Στερεά Νέα» το μέλος της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, Στέφανος Σταμέλλος.

«Δεν λέμε όχι στα αιολικά στα βουνά, λέμε όχι στα συγκεκριμένα βουνά και σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα. Δεν είναι το ίδιο η Οίτη με τον Κιθαιρώνα ή τα Άγραφα. Σαν Κίνηση Πολιτών τονίσαμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι με τις ΑΠΕ ή με τα αιολικά γενικά. Παλεύουμε να μην υπάρξουν ανεμογεννήτριες στην Οίτη που είναι συγκεκριμένο βουνό. Είναι Εθνικός Δρυμός και περιοχή Natura», σημειώνει αρχικά ο κ. Σταμέλλος.

Επιπλέον, εξηγεί πως «το ενεργειακό θέμα στην Ελλάδα είναι μια πολύ σύνθετη υπόθεση με πολλές παραμέτρους. Το ενεργειακό μείγμα και το μέλλον της ενέργειας στη χώρα είναι τόσο θολό για μερικούς από μας που δεν αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει φυσικό αέριο ή υδρογόνο και όλα αυτά πρέπει να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης. Πως σταθεροποιείται π.χ. μια ενέργεια που παράγεται από τον αέρα, πως απ’ το φωτοβολταϊκό. Είναι μια ασταθέστατη παραγωγή και δεν μπορεί να ισορροπείται με μια άλλη μορφή ενέργειας. Όλα αυτά μπαίνουν δυνατά στη συζήτηση γιατί ο κόσμος δεν ξέρει τι σημαίνει αιολική ενέργεια. Δεν είναι μια σταθερή παραγωγή όπως το νερό. Η γεωθερμία δεν είναι το ίδιο με τον αέρα, η θερμοκρασία του εδάφους είναι σταθερή. Ο αέρας δεν είναι και τις ταυτίζουμε και λέμε ΑΠΕ».

Η Στερεά Ελλάδα στην κορυφή της αιολικής ενέργειας και το 2020

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανυφαντής, Παύλος Σφέτσας

Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα έχει προκαλέσει διαφορετικές μορφές αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες την τελευταία εικοσαετία. Συνυφασμένα με την οικονομική ανάπτυξη τη δεκαετία του ’80, τα αιολικά πάρκα αναπτύχθηκαν ταχύτατα σε αρκετές περιοχές της χώρας, αντικατοπτρίζοντας για πολλούς τη στροφή στην «πράσινη ανάπτυξη». Παρ’όλη τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα (το πρώτο εξάμηνο του 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 110 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 287,3 μεγαβάτ), το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές τοπικών κοινωνιών για να τεθεί ένα όριο στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε συγκεκριμένες περιοχές.

Στο τέλος Ιουνίου, το σύνολο των αιολικών πάρκων που βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν 3.883,9 MW εκ των οποίων τα 299,7 MW στα μη διασυνδεμένα νησιά. Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 1484,9 MW (38%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 619,2 ΜW (16%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 481,2 MW (12%). Ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην αιολική ενέργεια, ξεχωρίζουν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (585,9 MW – 15,1%) και ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (482,3 MW – 12,4%), ενώ ακολουθεί η ENEL Green Power με 353,7 MW (9,1%).

Το γεγονός πως η Στερεά Ελλάδα πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια στην αιολική ενέργεια, με τις νέες αδειοδοτήσεις να προκαλούν κύματα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες όπου πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, διατηρεί το ζήτημα των ΑΠΕ ψηλά στην ατζέντα.

«Η αιολική ενέργεια είναι μία ώριμη και αποτελεσματική τεχνολογία καθαρής ενέργειας, περιβαλλοντικού σκοπού την οποία χρειαζόμαστε απαραίτητα προκειμένου να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα μέσα στα επόμενα 20-25 χρόνια», δήλωσε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ», ο κ. Τάκης Γρηγορίου, Υπεύθυνος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Greenpeace Hellas. «Η χρησιμότητα της αιολικής ενέργειας έγκειται ακριβώς στο ότι είναι πολύ ώριμη τεχνολογία. Παράγει πολύ φθηνή και προβλέψιμη καθαρή ενέργεια. Από εκεί και πέρα αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να βάλουμε όπου να είναι και ανεξέλεγκτα αιολικά πάρκα», που προσθέτει «Πρέπει να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Κλιματική κρίση και κρίση βιοποικιλότητας».

Ανεμογεννήτριες στον Δήμο Καρύστου

Σε ότι αφορά τη περίπτωση της χώρας μας, ο κ. Γρηγορίου τονίζει ότι μέχρι και σήμερα πολλά πράγματα γίνονται λάθος. «Έχουμε ένα παρωχημένο χωροταξικό πλαίσιο που θα έπρεπε να έχει ανανεωθεί ήδη εδώ και 2 χρόνια και ξέρουμε ότι θα καθυστερήσει ακόμα 1 με 2 χρόνια. Παράλληλα, το 30% της Ελλάδας είναι χαρακτηρισμένο ως προστατευόμενες περιοχές αλλά σε πάνω από τις μισές δεν έχουν γίνει ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και μας τρέχει στα δικαστήρια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με λίγα λόγια πάνω από αυτές τις μισές προστατευόμενες περιοχές δεν ξέρουμε σε ποια κατηγορία να τις εντάξουμε. Γιατί είναι άλλο πράγμα ο πυρήνας προστασίας και άλλο το να είναι επιτρεπτές οι ήπιες ανθρώπινες χρήσεις», υπογραμμίζει ο ίδιος. Αν προστεθεί στην παραπάνω κατάσταση, και η ελλιπής διαδικασία για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που πρέπει να καταθέτουν τα αιολικά πάρκα, δημιουργείται ένα «μπερδεμένο και χαοτικό πλαίσιο ανάπτυξης των αιολικών πάρκων».

Όπως είναι φυσικό, η έλλειψη ξεκάθαρου πλέγματος γύρω από τις ανεμογεννήτριες, δημιουργεί δυσαρέσκεια τόσο σε επενδυτές, όσο και σε τοπικές κοινωνίες. «Όλο αυτό έχει δημιουργήσει μία τεράστια καχυποψία στην τοπική κοινωνία μία τεράστια ένταση και πόλωση, η οποία πια έχει ξεφύγει. Βλέπουμε να αναπαράγονται συλλήβδην fake news, αντιεπιστημονικά επιχειρήματα και να δημιουργείται μία πολεμική ενάντια στα αιολικά που αυτή τη στιγμή πληγώνει όλους μας γιατί αν δεν βάλουμε αιολικά με τον σωστό τρόπο, χάνουμε την Ελλάδα. Πραγματικά η Ελλάδα εξαφανίζεται από τον χάρτη από την κλιματική κρίση», υποστηρίζει ο κ. Γρηγορίου. Κατά τον ίδιο, ο εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας σε ένα έργο, είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την επιτυχία ενός αιολικού πάρκου. «Το πρώτο και σημαντικότερο είναι το πως θα συμμετέχει ενεργά η τοπική κοινωνία στα αιολικά πάρκα. Και στην φάση του σχεδιασμού και στην ίδια τη λειτουργία του πάρκου. Να μπορεί η τοπική κοινωνία να συμμετέχει σαν εταίρος με μετοχές στο σχήμα», υπογραμμίζει ο ίδιος, φέρνοντας ως παραδείγματα χώρες όπως η Δανία, όπου το 20% ενός εταιρικού σχήματος ενός αιολικού πάρκου πρέπει να το έχει υποχρεωτικά η τοπική κοινωνία με μετοχές.

Ωστόσο, αυτά προϋποθέτουν καλύτερο διάλογο από τους ιδιώτες αλλά και μία αλλαγή της οπτικής ενός τέτοιου έργου από τις τοπικές κοινωνίες. «Ένα αιολικό πάρκο ενισχύει τον τουρισμό εφόσον τοποθετηθεί σωστά και στο σωστό μέγεθος. Αντίθετα μια πετρελαϊκή μονάδα, μια μονάδα αερίου ή λιγνίτη καταστρέφουν τον τουρισμό», προσθέτει κλείνοντας ο κ. Γρηγορίου.

Κεντρική και νότια Εύβοια

Ο διάλογος του ιδιώτη με τις τοπικές κοινωνίες της κεντρικής Εύβοιας φαίνεται πως έλλειψε και από τα σχέδια τοποθέτησης ανεμογεννητριών σε δασικές περιοχές της κεντρικής Εύβοιας. Η άδεια παραχώρησης προς τον ιδιώτη, για τοποθέτηση 59 ανεμογεννητριών από τους Στρόπωνες μέχρι τον Όλυμπο, δόθηκε στις 16 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία η χώρα βρισκόταν σε γενικευμένη απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού. Το γεγονός αυτό, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών κατοίκων της περιοχής, που είδαν με καχυποψία την παραπάνω αιφνιδιαστική κίνηση «Μέσα στην προθεσμία κάναμε προσφυγή, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι με την καταστροφή της περιοχής αυτής. Δεν μπορεί μία παρθένα περιοχή, περιοχή Natura, να αποχαρακτηριστεί και να μετατραπεί σε μία βιομηχανική περιοχή», δήλωσε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ», ο πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας (ΕΟΣ), Αναστάσιος Μπαλτάς. Ο ΕΟΣ ήταν εκείνος που στις 14 Μαΐου ενημέρωσε τον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στη Στενή, για τις επικείμενες τοποθετήσεις ανεμογεννητριών. «Συνυπέγραψαν την προσφυγή όλοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων και ενημερώθηκαν για την καταστροφή. Ο κ. Ψαθάς πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι στις ανεμογεννήτριες, όπως και το δημοτικό συμβούλιο. Φτιάξαμε μια επιτροπή και προσπαθήσαμε να ενώσουμε όλα τα χωριά και όλες τις κοινότητες. Πρόκειται για μία ενημέρωση που τελείωσε σχετικά πρόσφατα», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Υπάρχουν κοινότητες που ζουν από το δάσος, είτε με τα ρετσίνια ή με τον τουρισμό είτε από τα αγροτικά προϊόντα. Οπότε όλοι αυτοί οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο».

Το αμέσως επόμενο στάδιο που επρόκειτο να ακολουθήσει, είναι πιθανότατα η απάντηση της ΡΑΕ στην προσφυγή που κατατέθηκε. «Το πιο πιθανό είναι να είναι αρνητική. Άσχετα που είναι μία πολύ καλογραμμένη μελέτη», υποστηρίζει ο κ. Μπαλτάς, που τονίζει ότι δεν ανταποκρίθηκαν όλοι οι Δήμαρχοι της Εύβοιας με την ίδια ταχύτητα. «Γίνεται μια προσπάθεια να ενωθεί όλο το νησί», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ανεμογεννήτριες στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου

Στη νότια Εύβοια, που είναι ίσως μία από τις περιοχές σε όλη την επικράτεια με τις περισσότερες ανεμογεννήτριες, οι απόψεις τον τοπικών φορέων διίστανται. Μιλώντας στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αλμυροποτάμου, κ. Χρήστος Γκότσης, τόνισε ότι το Τοπικό Συμβούλιο είναι υπέρ των ανεμογεννητριών, καθώς προσφέρουν ανταποδοτικά τέλη στην τοπική κοινωνία. «Το 1,7% του τζίρου πάει στο Δήμο και το 1% στα οικιακά ρολόγια», υποστήριξε ο κ. Γκότσης, προσθέτοντας ότι από το 1,7% το 80% των χρημάτων καταλήγει απευθείας σε έργα στο δημοτικό διαμέρισμα. Κατά τον ίδιο, τα δύο αρνητικά των ανεμογεννητριών είναι ο αισθητικός παράγοντας αλλά και ο θόρυβος που μπορεί να προκαλείται στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας των Στύρων, κ. Δημήτρης Τζώρτζης τονίζει ότι το Τοπικό Συμβούλιο είναι κατά της τοποθέτησης νέων ανεμογεννητριών. «Και νομικά έχουν περάσει το όριο. Είμαστε πλήρεις. Έχουμε κάνει ψήφισμα που είμαστε κατά», υπογραμμίζει στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ».

Τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά της Περιφέρειας;

Στα Άγραφα προβλέπεται τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Νιάλα, η οποία και είναι περιοχή Natura. Πρόκειται για μια περιοχή πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα, από τις ομορφότερες στην Ευρυτανία. Παράλληλα, είναι μια περιοχή κατολισθήσιμη κι όπως εξηγεί σχετικά ο Δήμαρχος, Αλέξης Καρδαμπίκης, «κάθε χρόνο πληρώνουμε τα περισσότερα για καθαρισμούς δρόμων γιατί έχουμε το μεγαλύτερο χωμάτινο οδικό δίκτυο στην Ελλάδα, που μπορεί να αγγίζει και το ένα εκατ. χιλιόμετρα».

Η ιστορία αυτή δεν είναι καινούρια. Έχει ξεκινήσει από παλιά και ο Πρόεδρος τότε είχε δώσει έγκριση για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. «Η ουσία είναι ότι αυτό το σχέδιο πάει κόντρα στην τοπική κοινωνία και δεν μπορεί να γίνει», ξεκαθαρίζει ο κ. Καρδαμπίκης. Άλλωστε, η πρόσφατη εκδήλωση στον Άγιο Νικόλαο Βραγγιανών συγκέντρωσε υπό βροχή πάνω από χίλια άτομα απ’ όλη την Ελλάδα. «Είναι πρωτόγνωρο αυτό που γίνεται για τα Άγραφα», σημειώνει ο Δήμαρχος Αγράφων.

«Χωρίς Εθνικό Χωροταξικό εμείς δεν θέλουμε τίποτα και πουθενά. Είμαι ενάντια στο ό,τι να ‘ναι, όπου να ‘ναι», τονίζει και προσθέτει: «Σχεδιασμοί από γραφεία Υπουργών στην Αθήνα, οι οποίοι έχουν άγνοια της τοπικής ιδιομορφίας, δεν μπορούν να υφίστανται. Μέσα από Εθνικό Χωροταξικό ό,τι μας αναλογεί, να το πάρουμε. Έχουμε δώσει τα περισσότερα χρήματα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δεν μπορούμε να διαλύσουμε τα βουνά μας. Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, αλλά όχι ό,τι να ‘ναι, όπου να ‘ναι. Μετά από 15-20 χρόνια κανείς δεν έχει απαντήσει απαντήσει που πρέπει να μπουν αυτές οι ανεμογεννήτριες, δεν υπάρχει σχέδιο».

Η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά γιατί δεν είναι όλα τα βουνά τα ίδια και παράλληλα χρειάζεται άμεση αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που θα πρέπει να αποκλείσει τις κατασκευές σε υψόμετρα πάνω από 1000 μέτρα, εξηγεί στα «Στερεά Νέα» το μέλος της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, Στέφανος Σταμέλλος.

«Δεν λέμε όχι στα αιολικά στα βουνά, λέμε όχι στα συγκεκριμένα βουνά και σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα. Δεν είναι το ίδιο η Οίτη με τον Κιθαιρώνα ή τα Άγραφα. Σαν Κίνηση Πολιτών τονίσαμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι με τις ΑΠΕ ή με τα αιολικά γενικά. Παλεύουμε να μην υπάρξουν ανεμογεννήτριες στην Οίτη που είναι συγκεκριμένο βουνό. Είναι Εθνικός Δρυμός και περιοχή Natura», σημειώνει αρχικά ο κ. Σταμέλλος.

Επιπλέον, εξηγεί πως «το ενεργειακό θέμα στην Ελλάδα είναι μια πολύ σύνθετη υπόθεση με πολλές παραμέτρους. Το ενεργειακό μείγμα και το μέλλον της ενέργειας στη χώρα είναι τόσο θολό για μερικούς από μας που δεν αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει φυσικό αέριο ή υδρογόνο και όλα αυτά πρέπει να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης. Πως σταθεροποιείται π.χ. μια ενέργεια που παράγεται από τον αέρα, πως απ’ το φωτοβολταϊκό. Είναι μια ασταθέστατη παραγωγή και δεν μπορεί να ισορροπείται με μια άλλη μορφή ενέργειας. Όλα αυτά μπαίνουν δυνατά στη συζήτηση γιατί ο κόσμος δεν ξέρει τι σημαίνει αιολική ενέργεια. Δεν είναι μια σταθερή παραγωγή όπως το νερό. Η γεωθερμία δεν είναι το ίδιο με τον αέρα, η θερμοκρασία του εδάφους είναι σταθερή. Ο αέρας δεν είναι και τις ταυτίζουμε και λέμε ΑΠΕ».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή