Εισακούστηκαν οι προτάσεις του Επιμελητηρίου από τον Υπ. Εθνικής Οικονομίας κ. Σταϊκούρα

Μια σειρά από προτάσεις κατέθεσε στον Υπ. Εθνικής Οικονομίας κ. Σταϊκούρα σε χθεσινή συνάντηση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ. Γιάννης Γεροντίτης, για την άμεση θέσπιση μέτρων από την Πολιτεία, προκειμένου να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις της πληγείσας κεντρικής Εύβοιας από την πρόσφατη θεομηνία και επιπρόσθετες προτάσεις για να στηριχθεί στο σύνολο του ο ευβοϊκός επιχειρηματικός χάρτης μετά […]

12 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

Μια σειρά από προτάσεις κατέθεσε στον Υπ. Εθνικής Οικονομίας κ. Σταϊκούρα σε χθεσινή συνάντηση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ. Γιάννης Γεροντίτης, για την άμεση θέσπιση μέτρων από την Πολιτεία, προκειμένου να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις της πληγείσας κεντρικής Εύβοιας από την πρόσφατη θεομηνία και επιπρόσθετες προτάσεις για να στηριχθεί στο σύνολο του ο ευβοϊκός επιχειρηματικός χάρτης μετά την ολική καταστροφή των βασικών Τομέων της τοπικής οικονομίας.

Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία του Υπ. Υποδομών κου Καραμανλή και εκπροσώπων φορέων του τόπου.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αμέσως μετά την επίσκεψη του με κλιμάκιο του Φορέα σε πληγείσες περιοχές και την προσωπική επαφή του με τους επιχειρηματίες, αλλά και την ιδίοις όμμασι εκτίμηση της τραγικής κατάστασης που έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις μετα τις καταστροφές, περιέγραψε στους Υπουργούς την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι :

Το ύψος των καταστροφών στις υποδομές αλλά και στις ίδιες τις επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά μεγάλο και το γεγονός ότι η Εύβοια έχει κοπεί κυριολεκτικά στα τρία από την καταστροφή οδικού δικτύου εδραιώνουν τραγικές κυριολεκτικά συνθήκες στο τοπικό επιχειρηματικό περιβάλλον, με τις προοπτικές για το άμεσο μέλλον να είναι δυσοίωνες. Τομείς όπως ο Τουρισμός και ο Πρωτογενής Τομέας (με δεδομένη την καταστροφή στο Ληλαντίο Πεδίο), Τομείς που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Ευβοϊκής οικονομίας έχουν καταστραφεί κυριολεκτικά, ενώ από κοντά ακολουθούν η Μεταποίηση το Εμπόριο και οι Υπηρεσίες. Επιχειρήσεις που τραβούν την τοπική οικονομία, καινοτομούν, εξάγουν και αναπτύσσουν ανοδική πορεία κάθε χρόνο, απασχολώντας πολλούς εργαζομένους έχουν σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ οι υπόλοιπες, είτε αυτές που υπέστησαν ζημίες που αποκαθίστανται, είτε αυτές που δεν υπέστησαν σοβαρές ζημίες, στο εξής θα αποτελούν επιχειρήσεις που με μαθηματική ακρίβεια θα έχουν διαφυγόντα κέρδη, λόγω των συνεπειών της πρωτοφανούς κακοκαιρίας αρχικά στο τοπικό επιχειρηματικό περιβάλλον της Κεντρικής Εύβοιας και ακολούθως και κατά συνέπεια στο επιχειρηματικό περιβάλλον όλου του Νομού.

Στο πλαίσιο αυτών ο κ. Γεροντίτης πρότεινε στον Υπ. Εθνικής Οικονομίας, ως απολύτως απαραίτητη την άμεση θέσπιση των ακόλουθων μέτρων.

1.            Για τις πληγέντες επιχειρήσεις των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων:

•             Άμεση καταβολή αποζημίωσης (για υποδομές, κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, εμπορεύματα, πρώτες ύλες, αυτοκίνητα μηχανοκίνητα οχήματα κλπ).

2.            Για τις επιχειρήσεις όλου του Νομού :

•             Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών έως 6 μήνες τουλάχιστον.

Παράταση δηλωτέων υποχρεώσεων έως 30.09.2020.

•             Στην 3η επιστρεπτέα προκαταβολή να καθιστούν δικαιούχοι οι επιχειρηματίες (τουλάχιστον αυτοί των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων).

•             Παράταση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 6 μήνες τουλάχιστον.

•             Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων έως 6 μήνες τουλάχιστον.

•             Επιδότηση των υπαλλήλων των επιχειρήσεων με την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

•             Ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ.

Οι προτάσεις αυτές του Επιμελητηρίου εισακούστηκαν από τον Υπ. Εθνικής Οικονομίας κ. Σταϊκούρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024