Μάνος Γέμελος: «Να ξανασυναντηθούμε με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ στη Φθιώτιδα»

Κάλεσμα στους νέους, ώστε να διευρυνθεί ο κύκλος των ανθρώπων που ασχολούνται με το Κίνημα Αλλαγής και με την πολιτική στην περιοχή, απευθύνει μέσω των «Στερεών Νέων» ο Μάνος Γέμελος, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων ως Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ στη Φθιώτιδα. Ο κ. Γέμελος επισημαίνει «έλλειμμα στο οργανωτικό […]

31 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

Κάλεσμα στους νέους, ώστε να διευρυνθεί ο κύκλος των ανθρώπων που ασχολούνται με το Κίνημα Αλλαγής και με την πολιτική στην περιοχή, απευθύνει μέσω των «Στερεών Νέων» ο Μάνος Γέμελος, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων ως Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ στη Φθιώτιδα. Ο κ. Γέμελος επισημαίνει «έλλειμμα στο οργανωτικό κομμάτι» και κάνει λόγο για «επανεκκίνηση», προκειμένου να επιτευχθεί η διεύρυνση.

Παράλληλα, απαντά στο αν θα υπάρξει διάσπαση του κινήματος λόγω της μετακίνησης στελεχών σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για τις αποφάσεις που οδήγησαν το ΚΙΝΑΛ σε χαμηλά ποσοστά, αλλά και το τι πρέπει να γίνει ώστε να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση και να αποτελέσει πόλο εξουσίας.

Συνέντευξη: Παύλος Σφέτσας

Νέος Γραμματέας στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ στη Φθιώτιδα. Ποιοι είναι οι στόχοι σας τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα;

Καταρχάς, να τονίσω την πολύ σημαντική δουλειά που έγινε από την προηγούμενη Γραμματέα, Κική Παπαρούνα, σε μια δύσκολη περίοδο για το Κίνημα Αλλαγής. Την ευχαριστώ πολύ. Οι στόχοι μας τώρα: Εκτιμώ ότι υπάρχει έλλειμμα στο οργανωτικό κομμάτι και θα κινηθούμε πρωτίστως στην κατεύθυνση αναπλήρωσης αυτού. Τα νέα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής  από την πρώτη στιγμή διαπίστωσαν τα οργανωτικά κενά που υπάρχουν και ήδη καταθέσανε προτάσεις για επανεκκίνηση, ώστε να φτάσουμε στα επίπεδα που οραματιζόμαστε.

Η πολιτική παρουσία μας στα τοπικά  ΜΜΕ είναι επίσης μια βασική παράμετρος στην οποία θέλουμε να ρίξουμε μεγάλο βάρος. Ο νομός μας δυστυχώς δεν εκπροσωπείται κοινοβουλευτικά από το Κίνημα Αλλαγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ευθύνη της Νομαρχιακής να αποκτά «ειδικό βάρος» καθώς γίνεται, κατά μεγάλο ποσοστό, το αποκλειστικό όργανο ενημέρωσης των πολιτών του Νομού Φθιώτιδας για τις θέσεις μας.

Τέλος, βασικός μας στόχος είναι να ξανασυναντηθούμε με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ στη Φθιώτιδα. Να κάνουμε μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση για το πως φτάσαμε ως εδώ, τι έχει συμβεί και τι θέλουμε να κάνουμε από ‘δω και πέρα. Να δούμε το μέλλον, να δούμε ποια είναι τα προβλήματα αυτά που μας κρατάνε οργανωτικά αδύναμους. Να μπορέσουμε να διευρύνουμε τον κύκλο των ανθρώπων που ανήκουν στον δημοκρατικό χώρο, που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ψάχνουν μία αφορμή, ένα κάλεσμα για την επιστροφή τους.

Στελέχη απ’ το ΚΙΝΑΛ ερίζουν τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Φοβάστε ότι θα υπάρξει διάσπαση και εν τέλει διάλυση του κινήματος;

Το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές δημοκρατικές ρίζες στην ψυχή του κάθε Έλληνα πολίτη. Είναι το Κίνημα που βγήκε από τον λαό για τον λαό. Είναι το κίνημα που αναβάθμισε την ζωή του Έλληνα εργάτη, του αγρότη, του μικρομεσαίου, που δημιούργησε ευημερία και ανάπτυξη, με τα μεγάλα έργα που υλοποίησε. Είναι αυτό που, με την υπερήφανη εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε, έκανε την Ελλάδα υπολογίσιμη δύναμη στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.

Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρουν μετακινήσεις στελεχών που -αναπολώντας τη γλύκας της καρέκλας- προδώσανε αξίες, αρχές και πιστεύω. Με ενδιαφέρει  η επιστροφή του απλού ψηφοφόρου, ο οποίος, κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες λαϊκισμού και διχασμού, παραπλανήθηκε και υπερψήφισε το αφήγημα Τσίπρα, αλλά διαπίστωσε στην κυβερνητική του θητεία τα ψέματα, τις παλινωδίες και την ανικανότητά του. Αυτά που μας οδήγησαν σ’ ένα τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο, στην υπερφορολόγηση και ουσιαστικά στην εξαφάνιση της μεσαίας τάξης.

Είδε το ήθος της πενταετίας ΣΥΡΙΖΑ στις μπίζνες Παπαδημούλη, στις ωμές παρεμβάσεις των Παπαγγελόπουλου – Παππά στη Δικαιοσύνη, στη στοχοποίηση και στην προσπάθεια εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, στο στήσιμο «μαγαζιών» και «παραμάγαζων». Είδε ότι πρώτη φορά Αριστερά κατά τον Τσίπρα, σημαίνει κυβερνητική συνεργασία με την ακροδεξιά του Καμμένου και την άτυπη συνιστώσα Καραμανλή.

Με ενδιαφέρει η επιστροφή του απλού ψηφοφόρου ο οποίος θέλοντας να απαλλαγεί από την τραγική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ΝΔ, βλέποντας ήδη στον πρώτο χρόνο της θητείας της, την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, την υιοθέτηση της βάσης του νόμου Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό και την απαξίωση της δημόσιας υγείας προ κορωνοϊού, προτού κάνει την κυβίστηση, αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα. Είδε επίσης, τους διορισμούς υπερήλικων συνταξιούχων σε διοικήσεις  νοσοκομείων, τα χάδια στις τράπεζες, την εγκατάλειψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τους αγρότες να αντιμετωπίζονται ως φτωχοί συγγενείς, την προστασία των ανέργων να έχει ημερομηνία λήξης και τέλος την απουσία συναίνεσης στα εθνικά θέματα απέναντι στην Τουρκία και όχι μόνο. Και φυσικά, στο σκέλος των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, το σχέδιο «βλέποντας και κάνοντας».

Τι πιστεύετε ότι έφταιξε και το κίνημά σας έχασε τα ποσοστά που λάμβανε στο παρελθόν;

Το ΠΑΣΟΚ, ως πατριωτικό κόμμα, μετά την καταστροφική διακυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Καραμανλή, έπρεπε να πάρει εθνικές αποφάσεις σωτηρίας της χώρας από τη χρεωκοπία. Επέλεξε να βάλει την χώρα πάνω από τον εαυτό του και πλήρωσε την επιλογή του πρώτου μνημονίουμ ξέροντας ότι αυτή αποτελούσε μονόδρομο.

Πολεμήθηκε σκληρά τόσο από τη ΝΔ του Σαμαρά με τα Ζάππεια, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ με τις πλατείες και των αγανακτισμένων και έχασε μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του. Συνέχισε να βάζει πλάτη, συνεργαζόμενο ακόμα και με τον ιδεολογικό του αντίπαλο και να ασκεί πατριωτική πολιτική γνωρίζοντας ότι είχε μεγάλο εκλογικό κόστος.

Στην πορεία βέβαια τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ -ακολουθώντας τον ίδιο  δρόμο- ψήφισαν κατά σειρά το δεύτερο και το τρίτο μνημόνιο, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα…

Πιστεύετε πως θα μπορέσει να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση και να αποτελέσει πόλο εξουσίας;

Έχοντας από τη μία πλευρά τη ΝΔ, που τώρα που σβήνουν τα επικοινωνιακά ρουσφέτια των 20 εκατ. ευρώ, θα αντιμετωπίσει πλέον τις ευθύνες των πολιτικών της επιλογών στην οικονομία και την κοινωνία και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ, που με το «ηθικό μειονέκτημά» του έχει χάσει την αξιοπιστία του και αδυνατεί να επιτελέσει το θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσωπικά πιστεύω ότι η επιμονή και η συνέπεια που επιδεικνύει το Κίνημα Αλλαγής, πάντα με τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, με προτάσεις και αντιπροτάσεις, θα αρχίσει να επιβραβεύεται από την κοινωνία, και η επιβράβευσή αυτή σταδιακά θα αποτυπώνεται στους πολιτικούς συσχετισμούς.

Ποιος είναι ο στόχος του Μάνου Γέμελου ως νέου Γραμματέα και ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους φίλους του κινήματος μέσω της εφημερίδας μας;

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του Κινήματος Αλλαγής έχει το προνόμιο να αποτελείται από 13 μέλη με γνώσεις, εμπειρία, ζωντάνια και όρεξη για δουλειά. Ο στόχος είναι συλλογικός. Θα παλέψουμε να διευρύνουμε τον κύκλο των νέων ανθρώπων που ασχολούνται με το Κίνημα Αλλαγής και με την πολιτική στην περιοχή. Την νέα γενιά που είναι ιδεολογικά και πολιτικά κοντά μας, έτσι ώστε να ξαναφέρουμε το Κίνημα Αλλαγής στον Νομό μας στα επίπεδα που ήταν προ κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό και μέσω της εφημερίδας σας, που μας έκανε την τιμή να μας φιλοξενήσει και την ευχαριστώ θερμά, απευθύνω κάλεσμα συστράτευσης όλων των προοδευτικών πολιτών για ένα Κίνημα Αλλαγής μαζικό, ανανεωμένο και δυνατό.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου 29 Αυγούστου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2024