Μουλκιώτης: Τα 10 ερωτήματα για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης και Γιώργος Καμίνης προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές τονίζουν ότι η Πολιτεία γνώριζε εγκαίρως και σε κάθε περίπτωση ημέρες πριν από την εκδήλωση της κακοκαιρίας, για τα […]

17 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης και Γιώργος Καμίνης προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές τονίζουν ότι η Πολιτεία γνώριζε εγκαίρως και σε κάθε περίπτωση ημέρες πριν από την εκδήλωση της κακοκαιρίας, για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που επρόκειτο να εκδηλωθούν στην περιοχή της Εύβοιας και συνεπώς διέθετε ικανό χρονικό διάστημα για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Επίσης, ότι η Πολιτεία, ειδικά μετά τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ετών στη Μάντρα και στο Μάτι, είχε επίγνωση της ανάγκης να ενημερώνονται έγκαιρα οι πολίτες. Επισημαίνουν δε, ότι γεννώνται πολλά ερωτήματα ως προς την πλήρη και λειτουργική εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για την Πολιτική Προστασία, καθώς όπως σωστά επισήμανε στο Κοινοβούλιο το Κίνημα Αλλαγής μόλις πριν από λίγο καιρό, ο νόμος παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστος. Όσο δε για τις αναγκαίες προληπτικές πολιτικές περιορισμού των συνεπειών τέτοιων φαινομένων, τίποτα δεν ακούστηκε όλο αυτό το διάστημα από την Κυβέρνηση.

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές απευθύνουν 10 ερωτήματα και ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό για την λειτουργία του μηχανισμού για την πολιτική προστασία και συγκεκριμένα:

– Αν συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον ν. 3013/2002 (άρθρο 5), τον ν. 4623/2020 (άρθρο 91) και τον ν. 4662/2020 (άρθρο 12), προκειμένου να αποφασίσει τη λήψη μέτρων, να ενεργοποιήσει δομές (περιφερειακές και τοπικές) και να εφαρμόσει εν γένει όσα προβλέπονται, από την Τρίτη 4/8/2020, όταν εκδόθηκε το πρώτο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, έως το Σάββατο 8/8/2020 που άρχισε να εκδηλώνεται το φαινόμενο στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και τις Σποράδες. Εάν ναι, ποιες αποφάσεις έλαβε για την προληπτική προστασία πολιτών, περιουσιών και δομών.

– Ποια πρόβλεψη και ποιου φορέα, επικαλείται ο αρμόδιος Υφυπουργός όταν αναφέρεται σε πρόβλεψη για 63 χιλιοστά βροχής.

– Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το 112, προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους για τα επικείμενα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να δώσει οδηγίες ατομικής προστασίας.

– Αν έχει οριστεί ο αρμόδιος Συντονιστής για την πολιτική προστασία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αν ναι, ποιες ήταν οι πρώτες ενέργειές του για την πρόληψη και την προστασία πολιτών, υποδομών και περιουσιών από τέτοια φαινόμενα.

– Αν έχει εκδώσει τις απαραίτητες εγκυκλίους και οδηγίες η ΓΓΠΠ, προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους των εν λόγω περιοχών προκειμένου να συνεδριάσουν τα όργανα Πολιτικής Προστασίας, ΣΟΠΠ και ΣΤΟ. Αν ναι, πότε συνεδρίασαν και ποιες αποφάσεις σε επίπεδο πρόληψης ελήφθησαν.

– Αν έγινε έλεγχος εάν στις ανωτέρω περιοχές υπήρχε ο εξοπλισμός που απαιτείται για αντιμετώπιση πλημμυρών σε όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές δομές; Εαν όχι, ελήφθησαν τα μέτρα που αντιστοίχως προβλέπει ο ν. 4662/2020.

– Ποιος ήταν ο βαθμός επιφυλακής του προσωπικού των εμπλεκόμενων πολιτικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με τη κατάσταση επιφυλακής (Orange Code) (άρθρο 6 ν. 4662/2020).

– Αν υπήρξαν τοπικά, ανά περιοχή, σχέδια με βάση το Γενικό Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών Αντιμετώπισης Πλημμυρικών Φαινομένων με τη κωδική ονομασία “Δάρδανος” της ΓΓΠΠ. Αν ναι, εφαρμόστηκαν από τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

– Ποιος ήταν ο βαθμός επιφυλακής του Πυροσβεστικού Σώματος, πόσες δυνάμεις ενεργοποιήθηκαν προληπτικά, σε έμψυχο δυναμικό και μηχανολογικό εξοπλισμό για ενίσχυση των Υπηρεσιών στις περιοχές που αναμενόταν να εκδηλωθούν τα έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον, αν επαρκούσαν ή υπήρχε η ανάγκη για μεγαλύτερη ενίσχυση και ορθολογικότερη κατανομή.

– Αν το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ως κρατική δομή Πολιτικής Προστασίας, είναι συνδεδεμένο με τη ΓΓΠΠ, αν παρέχει πληροφορίες και γνώσεις στη ΓΓΠΠ με βάση το επιστημονικό του πεδίο και τον σύγχρονο εξοπλισμό του και αν παρείχε ενημέρωση στη αναφερόμενη καταστροφή.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024