Σπύρος Πνευματικός : Να θωρακίσουμε την Εύβοια για να μην επαναληφθεί τέτοια καταστροφή

Να θωρακίσουμε την Εύβοια για να μην επαναληφθεί τέτοια καταστροφή, δήλωσε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ, κ. Σπύρος Πνευματικός στην εκπομπή «Από τις έξι» της ΕΡΤ. Ο κ. Πνευματικός αναφέρθηκε στη χθεσινή επίσκεψή του στα Πολιτικά, όπου διαπίστωσε το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής στις περιουσίες, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για άλλη μία φορά στους […]

12 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

Να θωρακίσουμε την Εύβοια για να μην επαναληφθεί τέτοια καταστροφή, δήλωσε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ, κ. Σπύρος Πνευματικός στην εκπομπή «Από τις έξι» της ΕΡΤ.

Ο κ. Πνευματικός αναφέρθηκε στη χθεσινή επίσκεψή του στα Πολιτικά, όπου διαπίστωσε το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής στις περιουσίες, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για άλλη μία φορά στους συγγενείς των 8 θυμάτων.

Επεσήμανε ότι και πάλι η Εύβοια πλήττεται από μια φυσική καταστροφή και πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι και να παρθούν μέτρα για να θωρακιστεί η περιοχή έναντι των έντονων φυσικών φαινομένων, που θα είναι πολύ συχνότερα στο μέλλον.

«Όταν έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, σίγουρα υπάρχουν ελλείψεις. Πρέπει να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα για να μην ξαναβρεθούμε σε αυτήν τη θέση» τόνισε και πρότεινε τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου σχεδίου στρατηγικής αντιμετώπισης τέτοιων συνθηκών, με καθορισμένες δράσεις και ενέργειες, που να μειώνει την πίεση την ώρα της κρίσης. «Το χειρότερο πολλές φορές είναι να μην παρθεί καμία απόφαση. Οι εκ των υστέρων κρίσεις είναι πολύ εύκολες» ανέφερε.

Τόνισε ότι η καταστροφή στην Εύβοια δεν είναι ευκαιρία για μικροπολιτική και για παιχνίδια εντυπώσεων, αλλά για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα ώστε να αποφευχθούν παρόμοια συμβάντα στο μέλλον. «Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα μια φορά συζητάμε για την Εύβοια. Δεν είναι λύση να δείχνουμε με το δάχτυλο, υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες γι’ αυτό, αλλά ενωμένοι να αποφασίσουμε και να κάνουμε τα έργα που πρέπει να γίνουν. Αλλιώς θα είμαστε πάλι εδώ του χρόνου να συζητάμε τα ίδια» σημείωσε.

Περιέγραψε τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα: τον καθαρισμό και την επαναφορά της περιοχής σε μία κανονική λειτουργικότητα, την καταγραφή των ζημιών για να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων και, τέλος, τη δημιουργία έργων υποδομών.

«Πρέπει να αποκατασταθεί επιτέλους κάποιο καλό οδικό δίκτυο για την Εύβοιά μας, ο κεντρικός οδικός άξονας από Βορρά με Νότο, να σκεφτούμε τον Περιφερειακό της Χαλκίδας, να μην αποκλείεται μια περιοχή τόσο κοντά στην Αθήνα, και να γίνουν τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικού και αντιπυρικού χαρακτήρα» σημείωσε.

Τέλος, μίλησε για τις κινήσεις που ήδη έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των πληγεισών περιοχών και των κατοίκων, όπως την έκτακτη ενίσχυση των δύο δήμων Χαλκίδας και Διρφύων – Μεσσαπίων με 1,2 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κατά τη χθεσινή επίσκεψη και αυτοψία του Πρωθυπουργού στην περιοχή, καθώς και τη σημερινή επίσκεψη των Υπουργών Υποδομών και Οικονομικών, οι οποίοι θα ανακοινώσουν μέτρα της αρμοδιότητάς τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

25 Απριλίου 2024