Συνεδρίασαν Θεματικές Επιτροπές της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

Η πρώτη συνεδρίαση των Θεματικών Επιτροπών Ενέργειας – Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων, καθώς και της Χωροταξίας, Υποδομών και Δικτύων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της ΠΕΔ στη Λαμία. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας – Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων έλαβε χώρα υπό την Προεδρία του Μπάμπη Λιόλιου, Δημάρχου […]

3 Σεπτεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Η πρώτη συνεδρίαση των Θεματικών Επιτροπών Ενέργειας – Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων, καθώς και της Χωροταξίας, Υποδομών και Δικτύων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της ΠΕΔ στη Λαμία.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας – Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων έλαβε χώρα υπό την Προεδρία του Μπάμπη Λιόλιου, Δημάρχου Δομοκού και με τη συμμετοχή των Μελών της: Γιώργου Καπεντζώνη, Δημάρχου Δωρίδας  – Αντιπροέδρου, Παναγιώτη Ταγκαλή, Δημάρχου Δελφών, Γιάννη Ταγκαλέγκα, Δημάρχου Λεβαδέων, Γιώργου Αναστασίου, Δημάρχου Θηβαίων, Γιάννη Νέζη Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Χαλκιδέων, Νίκου Κωνσταντάκη, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, Δημήτρη Μπεσλεμέ, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Λαμιέων και Βασίλη Φακίτσα, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Καρπενησίου.

Τα Μέλη της Επιτροπής μέσα από τις τοποθετήσεις τους και την ιδιαίτερα εποικοδομητική μεταξύ τους διαλογική συζήτηση, έθεσαν το πλαίσιο λειτουργίας και διαμόρφωσαν το Πρόγραμμα Δράσης της Επιτροπής. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Λιόλιος επεσήμανε: «Το αντικείμενο της Επιτροπής είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τους Δήμους για την επόμενη 10ετία. Πρέπει να εξελιχθούμε, να γίνουμε λιγότερο ενεργοβόροι και περισσότερο φιλικοί προς το περιβάλλον. Η μετάβαση αυτή πρέπει να γίνει γρήγορα καθώς πλέον υπάρχουν τα εργαλεία και το θεσμικό πλαίσιο. Ακολουθώντας την κατάλληλη στρατηγική θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε πολυεπίπεδα τους Δήμους μας και να αποδοθούν πολλαπλά οφέλη στους Δημότες μας».

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα: «Τα έξυπνα δίκτυα και οι πράσινες ενεργειακές επενδύσεις στις υπηρεσίες των ΟΤΑ από ομάδα του Εργαστηρίου Υψηλών Τάσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέσω τις οποίες παρουσιάστηκαν τρόποι για την ενεργειακή αναβάθμιση των Δήμων, με τη χρήση της τεχνολογίας και με την μεταφορά τεχνογνωσίας από Πανεπιστήμια και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη στη συνέχεια κατέθεσαν προτάσεις και παρατηρήσεις σε θέματα της ενέργειας, όπως η αξιοποίηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων, οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, η διερεύνηση των τρόπων συνδρομής της Π.Ε.Δ. προς τους Δήμους για την αξιοποίηση εργαλείων ενεργειακών επενδύσεων, η διάχυση καλών πρακτικών για την υλοποίηση δημόσιων ενεργειακών παρεμβάσεων ή η σύμπραξη με ιδιωτικούς φορείς.

Η συνεδρίαση έκλεισε με τον προγραμματισμό νέας συνάντησης στο επόμενο διάστημα, όπου θα διαμορφωθούν προτάσεις επί του συνόλου του αντικειμένου της Επιτροπής, προκειμένου να κατατεθούν στην ΚΕΔΕ, μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Δικτύων πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Γιάννη Ταγκαλέγκα και αποτελούμενη από τους Νίκο Μπαράκο, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Κύμης – Αλιβερίου – Αντιπρόεδρο, Μπάμπη Λιόλιο, Κώστα Μερτζάνη, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Λεβαδέων, Γιώργου Τσατσαρώνη, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Δελφών, Κώστα Σταυρογιάννη, Δημοτικού Συμβούλου και Αντιδημάρχου Δήμου Λαμιέων, Γιάννη Αναστασίου, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Τανάγρας, Αλέξανδρου Θεοδοσίου, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων και Βασίλη Φακίτσα.

Τα Μέλη της Επιτροπής έθεσαν το πλαίσιο λειτουργίας και διαμόρφωσαν το Πρόγραμμα Δράσης της Επιτροπής και εργάστηκαν επί του υπό διαβούλευση νέου «Χωροταξικού και Πολεοδομικού» Νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, με θέσεις, προτάσεις και παρατηρήσεις που θα κατατεθούν στην ΠΕΔ/ΣΕ και στην ΚΕΔΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024