Χρειάζεται μετασχηματισμός και προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στις σύγχρονες προκλήσεις που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση

Του Ιωάννη Μασούτη (*) Η πανδημία του κορωναϊού δεν άφησε αλώβητη ούτε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ένα θεσμό άρρηκτα δεμένο με την ιστορία της πόλης. Η ΔΕΘ ήταν πάντα μια γιορτή για την Θεσσαλονίκη και μια διοργάνωση με διεθνή ακτινοβολία και ιδιαίτερη σημασία για την τοπική αλλά και ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Στην πρώτη φάση […]

10 Σεπτεμβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Του Ιωάννη Μασούτη (*)

Η πανδημία του κορωναϊού δεν άφησε αλώβητη ούτε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ένα θεσμό άρρηκτα δεμένο με την ιστορία της πόλης. Η ΔΕΘ ήταν πάντα μια γιορτή για την Θεσσαλονίκη και μια διοργάνωση με διεθνή ακτινοβολία και ιδιαίτερη σημασία για την τοπική αλλά και ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

Στην πρώτη φάση της η υγειονομική κρίση δοκίμασε τις αντοχές μας σε κάθε επίπεδο, ατομικό, οικογενειακό, εργασιακό, επαγγελματικό, αλλά και τις αντοχές του κράτους μας και των δομών του και που απέδειξε περίτρανα τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας και την ετοιμότητά της να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Δυστυχώς ο υγειονομικός κίνδυνος δεν πέρασε ακόμη και με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των συνόρων αυτό έγινε αισθητό. Τώρα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών οργάνων προκειμένου να νικήσουμε ολοκληρωτικά τον απρόβλεπτο αυτό εχθρό.

Τώρα βρισκόμαστε στη 2η φάση που μας έφερε αντιμέτωπους με τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες της κρίσης, λόγω της οποίας άλλαξαν οι καταναλωτικές συνήθειες καθώς έφερε ανασφάλεια, αβεβαιότητα, ακόμη και φόβο, στοιχεία που επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο την ιδιωτική κατανάλωση, άρα και όλες τις εσωστρεφείς οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και τις επενδύσεις και χτύπησε ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς της οικονομίας μας όπως ο τουρισμός και όλο το πλέγμα των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτόν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να μετασχηματιστεί. Το μοντέλο που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα στηρίχθηκε σε μικρές μονάδες παραγωγής τόσο στον πρωτογενή όσο και στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Πρέπει λοιπόν να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις προκειμένου να μεγαλώσει το μέσο μέγεθος της επιχείρησης και να εξασφαλισθούν οικονομίες κλίμακας που σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και την απλοποίηση των διαδικασιών θα ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγαθών και υπηρεσιών κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση των ελληνικών εξαγώγιμων αγαθών και υπηρεσιών. Χρειάζεται λοιπόν ένας μετασχηματισμός και μια προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στις σύγχρονες προκλήσεις που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση.

Πριν μιλήσει όμως κανείς για την επανεκκίνηση της οικονομίας και για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης θα πρέπει να δει την υφιστάμενη κατάσταση. Χρειάζεται άμεση στήριξη των υφισταμένων επιχειρήσεων, στήριξη της εργασίας και στήριξη της ιδιωτικής κατανάλωσης. Προς αυτές τις τρις κατευθύνσεις θα πρέπει να στοχεύουν  οι βραχυπρόθεσμες δράσεις της Κυβέρνησης.

Αναφορικά με την ιδιωτική κατανάλωση, πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΘ κατέδειξε ότι οι ερωτηθέντες καταναλωτές του Ν. Θεσσαλονίκης, σε ποσοστό που φθάνει ακόμη και το 31% προβλέπουν ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μειώσουν τις αγορές  τους σε σχέση με την προ της πανδημίας περίοδο. Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των ερωτηθέντων η επαναφορά στην κανονικότητα φαίνεται ότι θα αργήσει ίσως και για ένα ακόμη χρόνο.

Είναι συνεπώς προφανής μια αισθητή μείωση της κατανάλωσης.

Το κλείσιμο της αγοράς λόγω της καραντίνας και η μειωμένη ζήτηση ακόμη και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων δημιούργησε στις επιχειρήσεις σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας που απειλεί την ίδια την επιβίωση τους. Αυτό είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της αγοράς τη στιγμή αυτή.

Με άλλα λόγια οι επιχειρήσεις καλούνται να λύσουν ένα πρόβλημα που δεν έχει λύση…

Οι υποχρεώσεις τρέχουν, οι τζίροι έχουν μειωθεί σημαντικά και η ρευστότητα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΘ σε επιχειρήσεις κατέδειξε ότι σε ποσοστό 90% είναι πολύ ή αρκετά αρνητικά επηρεασμένες από την πανδημία και την επακόλουθη κρίση δηλώνοντας μέση μείωση του τζίρου σε ποσοστό 43%.

Μόνο το 6% αναμένει επιστροφή σε κανονικό επίπεδο λειτουργίας εντός του 2020, ενώ το 41% εντός του 2021 και το 35% μετά το 2022. Τέλος, υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 3% που εκτιμά πως η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα επιτευχθεί ποτέ. Είναι λοιπόν προφανές ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας.

Για το πρόβλημα της ρευστότητας όμως, από τρίτη έρευνα που έκανε το ΕΒΕΘ στις επιχειρήσεις μέλη του, προέκυψε ότι το 33% των ερωτηθέντων έχει αιτηθεί δάνειο με την εγγύηση του “ Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19” Από αυτούς εξασφάλισε έγκριση μόλις το 31% και από αυτούς μόνο το 45% έχει λάβει το αιτηθέν δάνειο.

Με άλλα λόγια τα μέτρα στήριξης δεν έφεραν τα αποτελέσματα που ανέμενε η Κυβέρνηση. Όσο δεν παρέχεται η απαραίτητη ρευστότητα για την κάλυψη προηγούμενων υποχρεώσεων και την αντισταθμιστική στήριξη των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη και φοβάμαι ότι θα δούμε σύντομα κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας. Είναι συνεπώς απαραίτητο οι αναγκαίες πρωτοβουλίες να ληφθούν άμεσα. Χρειάζονται περισσότερες φοροελαφρύνσεις και αναφέρομαι τόσο σε ΦΠΑ, όσο και σε εταιρικό ΕΝΦΙΑ, αλλά και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Πρέπει να επιταχυνθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τον ιδιωτικό και να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα πρέπει να επεκταθεί μέχρι τέλους του έτους το μέτρο της καταβολής μειωμένου ενοικίου στις επαγγελματικές μισθώσεις και το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τέλος, θα πρέπει να επανέλθει η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 ζήσαμε μια σειρά προβλημάτων που όμως αντιμετωπίστηκαν με σύνεση και ψυχραιμία και πετύχαμε όλοι μαζί τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Θέλω να κλείσω με την ευχή να πάνε όλα καλά για την πατρίδα μας και για την ελληνική οικονομία και του χρόνου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να ατενίζουμε το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία.

(*) Ο Ιωάννης Μασούτης, είναι Πρόεδρος του ΕΒΕΘ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024