Μηνύματα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών Αγαπητά μου παιδιά Σήμερα είναι η πρώτη μέρα, από την οποία ξεκινάει το νέο σχολικό έτος. Η προηγούμενη σχολική χρονιά τελείωσε κάπως απότομα και περίεργα. Τώρα, όμως, είναι μια νέα αρχή. Κάθε αρχή κάθε νέας χρονιάς είναι διαφορετική. Φέτος, όπως γνωρίζουμε, ίσως είναι η πιο διαφορετική από κάθε άλλη σχολική χρονιά. Η […]

14 Σεπτεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών

Αγαπητά μου παιδιά

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα, από την οποία ξεκινάει το νέο σχολικό έτος. Η προηγούμενη σχολική χρονιά τελείωσε κάπως απότομα και περίεργα. Τώρα, όμως, είναι μια νέα αρχή. Κάθε αρχή κάθε νέας χρονιάς είναι διαφορετική. Φέτος, όπως γνωρίζουμε, ίσως είναι η πιο διαφορετική από κάθε άλλη σχολική χρονιά. Η υγειονομική κρίση, η οποία μαστίζει ολόκληρη την Οικουμένη με την πανδημία του κορωνοϊού, τα μέτρα τα οποία υπάρχουν, οι συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί, κάνουν αυτήν την χρονιά διαφορετική, αλλά συγχρόνως και μοναδική.

Για όσους πραγματικά θέλουν και αγαπούν την γνώση, την παιδεία, την καλλιέργεια δεν μπορεί καμμία ιδιαιτερότητα κάποιας έκτακτης συνθήκης να αποτελέσει εμπόδιο. Και είμαι πολύ βέβαιος, ότι εσείς θα τα καταφέρετε, παρά τις όποιες δυσκολίες, να είναι για σας η φετινή χρονιά μια επιτυχημένη και αποδοτική χρονιά, όπως ακριβώς την θέλετε, την χρειάζεστε και την ονειρεύεστε.

Ο άνθρωπος, που προοδεύει και προχωράει μπροστά, δεν τον σταματάει τίποτα. Μάλιστα το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα του Αγιασμού έτσι τελειώνει, ότι ακόμα και ο ίδιος ο Χριστός, προέκοπτε «σοφία και ηλικία και χάριτι παρά Θεώ και ανθρώποις».

Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, αυτόν ακριβώς τον δρόμο να ακολουθήσετε κι εσείς. Χωρίς να κοιτάτε καθόλου πίσω και χωρίς να σας πτοεί καμμία δυσκολία, να προκόβετε και στη σοφία και στην ηλικία και στη χάρη, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και με τις απαιτήσεις της ανθρώπινης συνύπαρξης.

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Στην αφετηρία της νέας, ιδιαίτερης, σχολικής χρονιάς, εύχομαι, μαθήτριες και μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, να είναι αποτελεσματικοί σύμμαχοι στον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης και, ταυτόχρονα, στη μεγάλη μάχη για τη διαφύλαξη της υγείας των παιδιών και ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου.

Με σκληρή και συστηματική δουλειά, με ισχυρό αίσθημα ευθύνης και με τη στήριξη της πολιτείας, είμαι βέβαιος ότι η εκπαιδευτική κοινότητα, παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία, θα καταφέρει να λειτουργήσει και φέτος ως κομβικό “κύτταρο” της κοινωνικής ζωής, που θέτει τα θεμέλια για την ισχυροποίηση της πατρίδας μας, και για ένα καλύτερο αύριο.

Καλή, δημιουργική και γόνιμη σχολική χρονιά με υγεία!

Γιάννης Σαρακιώτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας

Η πανδημία και τα μέτρα υγειονομικής προστασίας έχουν εύλογα καταστήσει τη φετινή χρονιά ιδιαίτερη για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση δυστυχώς αδράνησε και δεν έλαβε ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Μάλιστα, αύξησε (!!!) εν μέσω πανδημίας τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη επιβεβαιώνοντας ότι απουσιάζει ο σχεδιασμός από την πολιτική της.

Σε κάθε περίπτωση και έστω υπ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες, η παιδεία και η μόρφωση εξακολουθούν να αποτελούν «επένδυση η οποία αποδίδει τον καλύτερο τόκο», όπως θα έλεγε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος. Καλή πρόοδο στους μαθητές και καλή δύναμη στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς! Καλή σχολική χρονιά σε όλους!

Ηλίας Σανίδας, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι ημέρα χαράς, αισιοδοξίας και αυξημένων προσδοκιών για τη σχολική περίοδο που αρχίζει.

Στη δύσκολη αυτή περίοδο για τη χώρα μας, το σχολείο μπορεί και πρέπει να γίνει χώρος προόδου, δημιουργίας και ελπίδας.

Ο κοινός στόχος όλων μας, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και αυτοδιοίκησης, είναι να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές και ποιοτικό περιβάλλον που να εξασφαλίζει στους νέους μας δυνατότητες και ευκαιρίες να πραγματοποιήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.

Εύχομαι από καρδιάς δύναμη και επιμονή τόσο στους μαθητές όσο και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς μας, καθώς επίσης και προσοχή στη νέα και ιδιαίτερη σχολική χρονιά.

Καλή, δημιουργική και παραγωγική σχολική χρονιά με υγεία και επιτυχίες.

Θύμιος Καραΐσκος, Δήμαρχος Λαμιέων

Το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, όπως κάθε νέα αρχή είναι γεμάτο ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον. Το μέλλον μας, οι μαθήτριες και οι μαθητές μας, που σήμερα ξεκινούν την πορεία τους να κερδίσουν τη γνώση και αύριο την ίδια τη ζωή, καλούνται φέτος να αντιμετωπίσουν μία παραπάνω πρόκληση. Στη συγκυρία αυτή στεκόμαστε δίπλα τους και δηλώνουμε παρόντες στηρίζοντας κάθε τους προσπάθεια.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με χαμόγελο και δύναμη.

Από αυτή τη δύναμη, αντλούμε κι εμείς την αποφασιστικότητα να σταθούμε δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε  η νέα περίοδος με όλες τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της, να κυλήσει ομαλά, με απόλυτη ασφάλεια και με μεγάλες επιτυχίες στα σχολεία του Δήμου μας.

Καλή σχολική χρονιά με υγεία και δύναμη σε όλους!

Βιργινία Στεργίου, Δήμαρχος Στυλίδας

Αγαπητά μου παιδιά

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες

Αγαπητοί μου συνάδελφοι εκπαιδευτικοί

Η αυριανή ημέρα είναι μια ξεχωριστή ημέρα, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Με την εμπειρία της εκπαιδευτικού γνωρίζω ότι για κάθε αρχή σχολικής χρονιάς ανοίγει και μια νέα σελίδα, με φιλόδοξα σχέδια, νέους σχεδιασμούς, όνειρα και ελπίδες για την κατάκτηση της γνώσης. Από αύριο γονείς και κηδεμόνες εμπιστεύονται στην πολιτεία και στους εκπαιδευτικούς ότι πολυτιμότερο έχουν, τα παιδιά τους.

Αναγνωρίζω ότι φέτος η έναρξη της σχολικής χρονιάς πραγματοποιείται κάτω από δύσκολες και σύνθετες συνθήκες λόγω της πανδημίας και των μέτρων ασφαλείας που όλοι καλούμαστε με συνέπεια να εφαρμόσουμε. Πρόκειται για μια νέα εμπειρία, όπου η αρμονική συνεργασία αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος, που είναι η ασφαλής, με αρχές και αξίες διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.

Αύριο παιδιά, είναι η πρώτη μέρα που έρχεστε στο σχολείο και για τους μικρότερους από εσάς η πρώτη φορά. Να ξέρετε ότι το σχολείο είναι μια μεγάλη αγκαλιά και είναι εδώ για να σας δώσει τις γνώσεις, τα εφόδια και τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις της εποχής μας και να χτίσετε το μέλλον σας. Και είναι σίγουρο ότι όλοι μπορείτε να τα καταφέρετε.

Η αυριανή ημέρα όμως είναι ταυτόχρονα και η ημέρα των εκπαιδευτικών, των εξαιρετικά σημαντικών αυτών ανθρώπων που φέρουν τη βαριά ευθύνη της εκπαίδευσης και της αγωγής των μελλοντικών πολιτών. Πιστεύω ότι το μαγικό δέσιμο της σχέσης γονέων, και κηδεμόνων, μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και η προσήλωση του καθενός στους κανόνες ασφάλειας και στο καθήκον θα φέρει το ποθούμενο αποτέλεσμα που είναι η καλλιέργεια των δεξιοτήτων, η ανάπτυξη της προσωπικότητας, η κατάκτηση της γνώσης.

Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου

Καλή Σχολική Χρονιά με Υγεία!

Με αγάπη και αίσθημα ευθύνης

Χαρούλα Δεληκούρα, Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Μακρακώμης, Δημοτική Σύμβουλος

Η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή για αυτή την δύσκολη και ιδιαίτερη Σχολική χρονιά εύχεται σε όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καλή και Δημιουργική Χρονιά με ΥΓΕΙΑ. Τα νέα δεδομένα έχουν διαμορφώσει μια πραγματικότητα, που επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση αλλά και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων, προκειμένου να διασφαλιστεί το ότι η νέα σχολική περίοδος  θα κυλήσει σε ασφαλείς συνθήκες για τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Γιώργος Κανέλλος, Υποστράτηγος, Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, σήμερα 14 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, θα ήθελα να ευχηθώ σε γονείς και παιδιά, πρωτίστως υγεία και συνάμα καλή πρόοδο, με ζήλο, αισιοδοξία, ενθουσιασμό και δημιουργικότητα.

Η Ελληνική Αστυνομία, με αίσθημα ευθύνης, θα βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, καθ’ όλη την τη διάρκεια της φετινής σχολικής περιόδου, η αφετηρία της οποίας σηματοδοτεί ένα νέο ταξίδι, για την κατάκτηση της γνώσης και της αρετής.

Σε αυτό το ταξίδι, θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σας με σκοπό να σας προστατεύσουμε, σε συνεργασία πάντα με την σχολική κοινότητα.

Καλό ξεκίνημα, καλή και γόνιμη σχολική χρονιά.

Σπύρος Κωσταράς, Πρόεδρος ΔΕΕΠ ΝΔ Φθιώτιδας

Σήμερα, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, ξεκινάει για τους μαθητές μας ένα γόνιμο και γοητευτικό ταξίδι στον θαυμάσιο κόσμο της σοφίας, της γνώσης, του πνεύματος και προσωπικής καταξίωσης.

Η παιδεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγαθά για τον πολίτη και οι μαθητές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν και με την παρότρυνση των γονιών τους και των διδασκάλων τους κάθε ευκαιρία που τους παρέχεται για μάθηση. Γιατί η ουσιαστική μάθηση και η γνώση αποτελούν το κατάλληλο εφαλτήριο για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πολίτη και μιας δίκαιης κοινωνίας προόδου.

Δύναμη και υπομονή εύχομαι σε γονείς και εκπαιδευτικούς οι οποίοι με την αγάπη, τη συμπαράσταση και την καθοδήγηση τους αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους μαθητές και συμβάλλουν καθοριστικά στην προσπάθεια για την πραγμάτωση των στόχων τους.

Ας ξεκινήσουμε με υψηλούς στόχους και οράματα κι ας καταβάλουμε όλοι μαζί την μέγιστη δυνατή προσπάθεια, για να πραγματοποιηθούν.

Φέτος πηγαίνουμε στο σχολείο με ασφάλεια παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία όλων μας.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, υπό τις δεδομένες υγειονομικές και κοινωνικές συνθήκες, έχει προσλάβει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Το ζήτημα υπερβαίνει τις συνήθεις διαστάσεις τις πολιτικής διαχείρισης μιας δημόσιας / κοινωνικής λειτουργίας.

Οφείλουμε, ιδιαίτερα σήμερα, να επισημάνουμε τις ανησυχίες  που διαπερνούν την κοινωνία μας. 

Οι κυβερνητικές επιλογές για την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς αποτυπώνουν το πρόσημο των αντιφάσεων και τα ελλειμμάτων της κυβερνητικής διαχείρισης της κρίσης. Υγειονομικής, εργασιακής και οικονομικής. Οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα έχουν επισημανθεί και έχει ασκηθεί επανειλημμένα η πολιτική κριτική του κόμματος μας με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, της κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης  και του Τμήματος Παιδείας,  ενώ παράλληλα έχει διατυπωθεί ένα συνεκτικό σχέδιο μιας εναλλακτικής πολιτικής διαχείρισης της επιδεινούμενης υγειονομικής κρίσης  – βλ. 10 προτάσεις.

Η γενική μας παρέμβαση βρίσκεται σε συμφωνία με την  αντίστοιχη και ομόρροπη κινητοποίηση των συνδικάτων των εργαζομένων εκπαιδευτικών καθώς και συλλογικοτήτων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Επισημαίνουμε πως οι κυβερνητικές επιλογές δεν προκύπτουν αποκλειστικά ως αποτέλεσμα προχειρότητας η ανικανότητας σχεδιασμού. Αποτελούν παράγωγα της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας της κυβέρνησης που για κάθε κοινωνική ανάγκη ή πρόβλημα κατασκευάζει  εξισώσεις λιτότητας,  εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Η απαξίωση προς την καθολικότητα και το δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών επιβεβαιώνεται με την νομοθέτηση σκληρά συντηρητικών ρυθμίσεων το καλοκαίρι έναντι της αναγκαίας προετοιμασίας για το β’ κύμα της πανδημίας, όπως η νομοθέτηση της περαιτέρω επιβάρυνσης της μαθητικής πυκνότητας ανά τάξη (από 22 σε 25 μαθητές) κλπ διατάξεις των οποίων η συνταγματικότητα αμφισβητήθηκε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η κυβέρνηση είχε χρόνο να προετοιμαστεί. Δεν έκανε τίποτα.

Η δική μας θέση εδράζεται  στην πολιτική συμπύκνωση των κοινωνικών αιτημάτων και αναγκών για προστασία της δημόσιας υγείας και την καθολικότητα ενός σύγχρονου και ποιοτικού συστήματος εκπαίδευσης.

Η εναλλακτική μας πολιτική πρόταση  απαντά και στις ειδικές συνθήκες της υγειονομικής κρίσης και στις απαιτήσεις ενίσχυσης της μορφωτικής αποστολής του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης.

Προϋπόθεση για την κοινωνική αξιοπιστία της αποτελεί η συμμετοχή και κινητοποίηση της ίδιας της κοινωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή  επιμέναμε στην ανάγκη θεσμικού διαλόγου για την προετοιμασία της νέας χρονιάς από την άνοιξη, γι’ αυτό καταθέταμε προτάσεις.

Επιδίωξή μας η αποτύπωση των κοινωνικών αναγκών και των αιτημάτων και η μετουσίωσή τους σε δημόσιες πολιτικές. Οι προτάσεις μας αποτελούν κατευθύνσεις κοινωνικής διεκδίκησης και σχέδια παρέμβασης σε συμμετοχικά και αντιπροσωπευτικά θεσμικά πεδία. Στα πλαίσια αυτά έχουμε προτείνει εδώ και πολύ καιρό 10 άμεσα μέτρα : 

  • έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.
  • αυξημένα τεστ για εκπαιδευτικούς και ευάλωτες κατηγορίες μαθητών. ( φαίνεται μάλιστα πως τα σχετικά πρωτόκολλα ιχνηλάτησης κλπ δεν εφαρμόζονται, αλλά ούτε είναι επαρκή).
  • δωρεάν μάσκες και αντισηπτικά στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών και των WC με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Είναι γνωστά τα όσα έχουν συμβεί στον τομέα αυτό μέχρι σήμερα. Λιγότερες προσλήψεις από πέρυσι.
  • τάξεις 10-12 μαθητών, όπου απαιτείται, με προσθήκη ή αναδιαμόρφωση αιθουσών. Ανά Δήμο μπορούμε να συντάξουμε ένα πραγματικό σχέδιο αξιοποίησης των δημοτικών και δημόσιων υποδομών πρωτίστως, ώστε το σχετικό αίτημα να πείθει για τον ρεαλισμό του, να κινητοποιεί αλλά και να εμπεδώνει μια άλλη κοινωνική αντίληψη για την αξία του δημόσιου χώρου.
  • επιτάχυνση των 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών.
  • πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών φέτος με κριτήρια αυτά της πρόσληψης αναπληρωτών μέχρι σήμερα και όχι με τη μορφή των τρίμηνων συμβάσεων….
  • εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω των δημόσιων δικτύων -χωρίς αποκλεισμούς εκεί όπου οι επιδημιολογικές συνθήκες την επιβάλλουν – Η υπόθεση της ενίσχυσης της αυτονομίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δικτύων και υποδομών έναντι των οικονομικών και τεχνικών δεσμεύσεων που επιβάλλουν οι συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες παραμένει προτεραιότητα. Στις νέες συνθήκες η ασύγχρονη εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει το πεδίο καινοτόμων παιδαγωγικά και επιστημονικά παρεμβάσεων από τον κόσμο της εκπαίδευσης, ωθώντας τις θεσμικές δομές σε πρότυπα και λύσεις προοδευτικές.
  • συντονιστικό όργανο Παιδείας-Υγείας ανά Δήμο, προσαρμοσμένο στην αναγκαιότητα της διαμόρφωσης μέτρων τοπικής κλίμακας σε επικοινωνία με ΥΠΑΙΘ-ΕΟΔΥ-Πολιτική Προστασία, για την αξιόπιστη παρακολούθηση των εξελίξεων σε τοπικό επίπεδο και την στοχευμένη παρέμβαση αν και όπου χρειαστεί.
  • έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα Δημόσιας Υγείας, για την ιστορία των επιδημιών, για την αξία του εμβολιασμού και των μέτρων ατομικής προστασίας.

Η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής και επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία και Παιδεία. Είμαστε σίγουροι ότι οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές, ο κόσμος της εργασίας και της γνώσης, θα υπερασπισθούν υγειονομικά και μορφωτικά τη Δημόσια Παιδεία και θα κάνουν ότι μπορούν για να ξεπεράσουν δυσκολίες και προβλήματα .

Ευχόμαστε καλή δύναμη σε όλες και όλους.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Μαρτίου 2024