Συναντήσεις Γιάννη Οικονόμου με Βορίδη – Στρατάκο για ελιές καλάμων και δύτες

Συναντήσεις εργασίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου, για θέματα που αφορούν τους δύτες και τους παραγωγούς ελιάς καλαμών της Φθιώτιδας. Συγκεκριμένα, η πρώτη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε με τον Μάκη Βορίδη και την Ένωση Δυτών Παράκτιας Αλιείας Κεντρικής Ελλάδας. Στη συνάντηση τέθηκαν στον […]

15 Σεπτεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Συναντήσεις εργασίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου, για θέματα που αφορούν τους δύτες και τους παραγωγούς ελιάς καλαμών της Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, η πρώτη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε με τον Μάκη Βορίδη και την Ένωση Δυτών Παράκτιας Αλιείας Κεντρικής Ελλάδας. Στη συνάντηση τέθηκαν στον Υπουργό ζητήματα που αφορούν στην ανάγκη αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο αλιείας ασκιδίων και ολοθουρίων, που τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον. Τέθηκαν επίσης θέματα που έχουν να κάνουν με την πολυνομία και την σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την άδεια που πρέπει να έχουν οι δύτες, ανάλογα με το ποιο είδος αλιεύουν από τον βυθό. Ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε να εξετάσει άμεσα τα ζητήματα που του τέθηκαν, σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και να προβεί σε ανάλογες ενέργειες.

Η δεύτερη συνάντηση έγινε με το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Στρατάκο, και αφορούσε το πρόβλημα με την αδυναμία διάθεσης αλλά και τις πολύ χαμηλές τιμές τις ελιάς καλαμών, γεγονός που έχει φέρει σε απόγνωση τους καλλιεργητές της Λοκρίδας. Αντικείμενο της συζήτησης δεν ήταν απλώς η ανάγκη ενίσχυσης των παραγωγών, κατεύθυνση προς την οποία κινείται το Υπουργείο και για την οποία θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα, αλλά και παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αιτιών της κατάρρευσης της τιμής. Για τον λόγο αυτό, στη συνάντηση συμμετείχαν παραγωγοί όχι μόνο από τη Λοκρίδα, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας που παράγουν ελιά καλαμών.

Στις προτάσεις που κατατέθηκαν στο τραπέζι, ήταν η ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών, η πρόκληση υπό την αιγίδα του υπουργείου συνάντησης παραγωγών και εμπόρων, η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία θα δηλώνεται η παραγωγή, η επικαιροποίηση του ελαιοκομικού μητρώου σε συνάφεια με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, οι ενέργειες που θα περιορίσουν τα μεγάλα διαστήματα μεταξύ πώλησης του προϊόντος και πληρωμής τους στον παραγωγό και τέλος η δυνατότητα απόκτησης χαρακτηρισμού ΠΓΕ για τις ελληνικές ελιές καλαμών που παράγονται εκτός Μεσσηνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024