Παπα-Λουκάς Κορογιάννος

Η Βοιωτία αποχαιρέτησε σήμερα τον παπα-Λουκά Κορογιάννο, τον άνθρωπο και τον ιερωμένο, εφημέριο για πολλά χρόνια στη Βοιωτία και στην Αττική. Οι υποχρεώσεις μου στην Βουλή δεν μου επέτρεψαν να είμαι στην εξόδιο ακολουθία, όμως θεωρώ χρέος μου να αποδώσω δημόσια τιμή, γιατί δημόσια και ανοικτή στην κοινωνία ήταν ολόκληρη η ζωή του. Ακόμη περισσότερο […]

22 Σεπτεμβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η Βοιωτία αποχαιρέτησε σήμερα τον παπα-Λουκά Κορογιάννο, τον άνθρωπο και τον ιερωμένο, εφημέριο για πολλά χρόνια στη Βοιωτία και στην Αττική.

Οι υποχρεώσεις μου στην Βουλή δεν μου επέτρεψαν να είμαι στην εξόδιο ακολουθία, όμως θεωρώ χρέος μου να αποδώσω δημόσια τιμή, γιατί δημόσια και ανοικτή στην κοινωνία ήταν ολόκληρη η ζωή του. Ακόμη περισσότερο αφού με τίμησε με την φιλία και την αγάπη του πολλά χρόνια.

Ο Παπα-Λουκάς έζησε με αξίες και άποψη προσφοράς στον άνθρωπο, στην κοινωνία, στον πολιτισμό.  Ηταν ένας κοινωνικός επαναστάτης, επηρεασμένος από την Αντίσταση και την φτώχεια των παιδικών του χρόνων στο Ζερίκι, το πολυαγαπημένο του χωριό, που αναγκάστηκε, μαζί με τους συγχωριανούς του, να εγκαταλείψει τα σκληρά χρόνια της κατοχής. Τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν μετανάστευσε  στη Γερμανία.

Τίμησε το ράσο που φόρεσε για πολλές δεκαετίες. Τραγούδησε την παράδοση και το δημοτικό τραγούδι, εκδίδοντας και μια συλλογή δημοτικών τραγουδιών «Τραγούδια του χωριού μας-Ζερίκι Λιβαδειάς». Έγραψε το βιβλίο «Βιωματικά Πεπραγμένα», έκδοση του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδειάς, με τα βιώματα και τις αναμνήσεις του για το βουνό, την Αντίσταση, την παράδοση, τη λαογραφία. Ένα βιβλίο που  παπα-Λουκάς το αφιέρωσε  «σ΄ αυτούς που στη ζωή τους έχουν άποψη και αντιστέκονται».

Καλό ταξίδι Παπα-Λουκά

Γιώτα Πούλου

Βουλευτής Βοιωτίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024