Ανησυχία στον Ιατρικό Σύλλογο για την επέκταση της δομής Θερμοπυλών

Την ανησυχία του για την επέκταση της δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στις Θερμοπύλες εκφράζει με σημερινή του ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας. Η ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πρόεδρος, Χρήστος Γεωργίου, και ο Γραμματέας, Θανάσης Ντούζγος, αναφέρει αναλυτικά τα εξής: «Τα τελευταία 24ωρα με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία διαβάσαμε δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο σύμφωνα με […]

28 Σεπτεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Την ανησυχία του για την επέκταση της δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στις Θερμοπύλες εκφράζει με σημερινή του ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας.

Η ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πρόεδρος, Χρήστος Γεωργίου, και ο Γραμματέας, Θανάσης Ντούζγος, αναφέρει αναλυτικά τα εξής: «Τα τελευταία 24ωρα με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία διαβάσαμε δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο σύμφωνα με τα οποία η Κυβέρνηση και ο ΔΟΜ προτίθενται να εγκαταστήσουν στον χώρο των Θερμοπυλών, έναν χώρο  ιστορικό που αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και πόλο έλξης για την περιοχή μας, δομή φιλοξενίας προσφύγων και μάλιστα με συνοπτικές και επείγουσες  διαδικασίες, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια της περιοχής μας.

Έχουμε και στο παρελθόν τοποθετηθεί με θάρρος ως Ιατρικός Σύλλογος, όταν εξετάζονταν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας τέτοιας δομής στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής του Δήμου Λαμιέων εκφράζοντας τις αντιρρήσεις και τους προβληματισμούς μας, αλλά ταυτόχρονα θέτοντας και τους όρους και τις  προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένα τέτοιο κέντρο φιλοξενίας δεν θα προκαλούσε υγειονομικό όλεθρο στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπροσθέτως, έχουμε πλέον και την δυσάρεστη εμπειρία και τη γνώση των όσων συνέβησαν σε άλλα κέντρα φιλοξενίας της χώρας (Μόρια, Οινόφυτα Βοιωτίας ). Με βάση αυτά τα δεδομένα οφείλουμε να καταθέσουμε την ανησυχία μας αναφορικά με το κατά πόσο οι υπάρχουσες δημόσιες Υγειονομικές δομές της περιοχής μας θα ήταν σε θέση να ανταποκριθούν με επιτυχία και να καλύψουν με επάρκεια μία παρόμοια διασπορά covid 19 σε μεγάλη δομή φιλοξενίας μεταναστών, προκειμένου να διασφαλισθεί η υγεία της τοπικής μας κοινωνίας. Τη στιγμή μάλιστα που το υπάρχον επιστημονικό προσωπικό  του Νοσοκομείου μας, με υπεράνθρωπες προσπάθειες, οριακά συνεχίζει να καλύπτει τις σημερινές υγειονομικές απαιτήσεις του Νομού μας.

Και βέβαια, είναι αυτονόητο και περιττό να το αναφέρουμε, πως οι ανάγκες μίας τέτοιας δομής φιλοξενίας σε ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη δεν περιορίζονται μόνο στο θέμα του covid 19, αλλά είναι πολύ περισσότερες και πιο σύνθετες.

Καλούμε την Πολιτεία επίσημα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες και τα δημοσιεύματα. Ως επιστημονική κοινότητα, στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις επί του θέματος, έτοιμοι να συνδράμουμε όποτε μας ζητηθεί και θα καταθέτουμε τις απόψεις και τις ενστάσεις μας, σεβόμενοι το χρέος μας στους πολίτες της Φθιώτιδας, την υγεία των οποίων οφείλουμε να υπηρετούμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024