Αυξάνεται ο αριθμός των αδέσποτων ζώων στην Λοκρίδα

Επιμέλεια: Σταματία Παπαμάρκου Μεγάλο και άλυτο παραμένει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα σε επαρχιακές πόλεις. Λόγος γίνεται για τον Δήμο Λοκρών και τα Δημοτικά Διαμερίσματα της περιοχής, στα οποία, έπειτα από αυτοψία, το θέαμα που θα συναντήσεις είναι αυτό, με σκύλους και γάτες, που περιφέρονται στους δρόμους εξαθλιωμένοι, πεινασμένοι και […]

15 Σεπτεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Επιμέλεια: Σταματία Παπαμάρκου

Μεγάλο και άλυτο παραμένει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα σε επαρχιακές πόλεις. Λόγος γίνεται για τον Δήμο Λοκρών και τα Δημοτικά Διαμερίσματα της περιοχής, στα οποία, έπειτα από αυτοψία, το θέαμα που θα συναντήσεις είναι αυτό, με σκύλους και γάτες, που περιφέρονται στους δρόμους εξαθλιωμένοι, πεινασμένοι και διψασμένοι, μια εικόνα που σίγουρα μόνο σε μια πολιτισμένη χώρα δεν μας παραπέμπει. Ανάμεσά τους και πολλά κουτάβια, σκελετωμένα και φοβισμένα. Ένας αδέσποτος σκύλος ή γάτα είναι αυτός που ζει στους δρόμους όχι από επιλογή του, αλλά μετά από την εγκατάλειψη του, από τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να: Περιπλανάται και να τρέφεται ανεπαρκώς, Είναι εκτεθειμένος σε κάθε λογής αρρώστιες ελλείψει κτηνιατρικής πρόληψης, Πέφτει θύμα κακοποίησης, τραυματισμού ή και θανάτωσης από ενέργειες που σχετίζονται κυρίως με τους ανθρώπους (αυτοκινητιστικά ατυχήματα, πυροβολισμοί, πνιγμοί, φόλες κ.α.).
Ζευγαρώνει και γεννά κατ’ επανάληψη, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των αδέσποτων και έχει μέσο όρο ζωής μόλις τα δυο χρόνια, κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Αυτήν την στιγμή ο αριθμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και εκείνων που φιλοξενούνται σε φιλοζωικές, καταφύγια, πανσιόν και σπίτια εθελοντών περιμένοντας να υιοθετηθούν, ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες! Το πρώτο που θα πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι τα αδέσποτα αλλά εμείς. Οι περισσότεροι σοκάρονται στη θέα παραμελημένων, εγκαταλελειμμένων, άρρωστων, αποστεωμένων, κακοποιημένων, ανάπηρων και σκοτωμένων αδέσποτων ζώων, χωρίς όμως να συνδέουν τις εικόνες αυτές με τις δικές τους πράξεις και επιλογές. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε οι δημιουργοί του προβλήματος, αλλά την ίδια στιγμή είμαστε και αυτοί που μπορούν να αλλάξουν την τραγική αυτή κατάσταση. Παρά το τεράστιο μέγεθος του το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την δημιουργία φιλοζωικής κουλτούρας και την πλήρη κατανόηση βασικών εννοιών όπως οι παρακάτω:

  • Στείρωση: Τα ζώα που περιμένουν να υιοθετηθούν είναι περισσότερα από τις οικογένειες που θέλουν να υιοθετήσουν. Οι ανεξέλεγκτες γέννες αποτελούν την νούμερο 1 αιτία δημιουργίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Στειρώνοντας τον σκύλο μας περιορίζουμε τον αριθμό των αδέσποτων και βοηθάμε εκείνα που ψάχνουν σπίτι, ενώ την ίδια στιγμή θωρακίζουμε την υγεία του σκύλου μας και αυξάνουμε το προσδόκιμο της ζωής του. Ζητάμε σχετική ενημέρωση από τον κτηνίατρο μας.

  • Υπεύθυνη υιοθεσία: Η υιοθεσία ενός σκύλου δεν είναι μόνο χαρά αλλά αποτελεί και μια πράξη ευθύνης. Είναι μια απόφαση που θα πρέπει να παίρνουμε χωρίς παρορμητισμό και μετά από ώριμη σκέψη. Προτού να υιοθετήσουμε έναν σκύλο θα πρέπει να σκεφτούμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας απέναντι του και να αναλογιστούμε αν θα μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες του από την πρώτη στιγμή μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Πρόκειται για μια δέσμευση συναισθηματική, χρονική και χρηματική στην οποία θα πρέπει να είμαστε πάντα συνεπείς προκειμένου να συμβιώσουμε ευτυχισμένα και ισορροπημένα. Ο αριθμός των σκύλων που εγκαταλείπονται στους δρόμους ή που «επιστρέφονται» στους ανθρώπους που τους φιλοξενούσαν είναι τεράστιος κυρίως λόγω της άγνοιας όλων των παραπάνω.
    Δίνουμε ευκαιρία στην ζωή σε έναν σκύλο που βρίσκεται σε ανάγκη. Είναι αδύνατον να μην βρούμε τον παντοτινό μας φίλο ανάμεσα στα χιλιάδες μικρού, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, κουτάβια, ενήλικα ή υπερήλικα, «καθαρόαιμα» ή «ημίαιμα» που βρίσκονται στην αναμονή. Αν για κάποιον λόγο θέλουμε να αποκτήσουμε σκύλο από κάποιο εκτροφείο τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον επαγγελματία, ο οποίος θα μας ενημερώσει σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις της εκάστοτε φυλής, και λαμβάνοντας υπόψη το προφίλ της οικογένειας και της καθημερινότητας μας θα βάλει τις βάσεις για μία υπεύθυνη και επιτυχημένη υιοθεσία.

Τα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ, συνάντησαν τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Λοκρίδας, κ. Μπερέτα Αναστάσιο, ο οποίος δηλώνει τα εξής:

«Βλέποντας ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, ο δήμος μας με τα αδέσποτα ζώα και την δραματική αύξηση που έχουν τα τελευταία χρόνια που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 500 αυτή την στιγμή και με σοβαρό κίνδυνο να πολλαπλασιαστούν, αν συνεχίσει να υπάρχει η αδράνεια που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, η ΟΝΝΕΔ Λοκρίδας με δική της πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την φιλοζωική ομοσπονδία σωματείων Αττικής και Σαρωνικού, μαζί με εθελοντές από τον δήμο μας που αγαπάνε, σέβονται και προστατεύουν τα αδέσποτα ζώα αφιλοκερδώς, δημιουργήθηκε η φιλοζωική ένωση Λοκρίδας. Στόχος της ένωσης να μαζέψει όλα τα αδέσποτα ζώα  σε μέρη που θα παραχωρήσει ο δήμος, ώστε να τα φροντίσουν, να τα περιθάλψουν και εν συνεχεία να τους βρούνε ένα όμορφο περιβάλλον ένα σπίτι για να ζήσουν, περιορίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό τους.  Σε αυτή την προσπάθεια, φυσικά ευπρόσδεκτος είναι από όλη την περιφέρεια του Δήμου οποίος θέλει με την σειρά του, την πείρα του και την αγάπη του προς τα ζώα να βοηθήσει. Φυσικά, σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται οφείλει και η δημοτική αρχή του τόπου να βοηθήσει με τα δικά τις μέσα και όπως ορίζει ο νόμος, σε πρόσφατη συνάντησή μου με τον  αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Σούλια, υπεύθυνο στον τομέα τις φιλοζωικής συζητήσαμε όλα όσα αφορούν το συγκεκριμένο θέμα, με τις δύο μεριές να συμφωνούν και τον αντιδήμαρχο να στηρίζει την ένωση και τις υιοθεσίες που πρέπει να γίνουν και με την σειρά του να αναλαμβάνει την σίτιση και την στείρωση των ζώων… Τέλος το να βοηθάς  ένα απροστάτευτο ζώο, δείχνει τον πολιτισμό και την παιδεία που έχουμε σαν άνθρωποι αλλά κυρίως δείχνει τον σεβασμό που έχουμε προς την κτήση του Θεού»! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ