Έκτακτη οικονομική ενίσχυση και στεγαστική συνδρομή για Μεσσάπια και Ληλάντιο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

Ενημερωτική συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020, στην έδρα της Π.Ε. Εύβοιας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, η Δήμαρχος Χαλκιδεών κ. Έλενα Βάκα, ο Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων κ. Γιώργος Ψαθάς, εκπρόσωποι των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων και Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Εύβοιας και υπηρεσιακά στελέχη της Π.Ε.Εύβοιας.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η μέχρι σήμερα εξέλιξη της διαδικασίας χορήγησης των ενισχύσεων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων τα οποία διαχειρίζεται η Δ.Α.Ε.Φ.Κ. και συγκεκριμένα την παροχή Έκτακτης Εφάπαξ Ενίσχυσης 5000€ για φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8000€ για νομικά πρόσωπα – επιχειρήσεις και την χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια, η οποία συνίσταται από 60% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.), που χορηγείται από την Αρμόδια Υπηρεσία και από 40% Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) που χορηγείται από πιστωτικά ιδρύματα.

Για το πρώτο μέτρο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκταμιεύσεις ποσών που ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε μέσα από την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. και των δικαιούχων και την ενημέρωση για την αποφυγή λαθών στις αιτήσεις τους, τα ποσά αυτά να πολλαπλασιασθούν.

Σε ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς κινούνται οι αιτήσεις για τη Στεγαστική Συνδρομή, ένα μέτρο μείζονος σημασίας για τις αναγκαίες επισκευαστικές εργασίες ή και την πλήρη ανακατασκευή κατοικιών, επαγγελματικών χώρων,  κτηρίων κοινωφελούς χρήσης, Ιερών Ναών, κλειστών κοινόχρηστων χώρων, κτηνοτροφικών μονάδων, κτλ.  Είναι πολύ σημαντικό οι δικαιούχοι να ενημερωθούν και να εξετάσουν τις εγκυκλίους τις οποίες έχουμε αναρτήσει ως Π.Ε. Εύβοιας σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου, οι οποίες συνοπτικά περιγράφονται στο επισυναπτόμενο ενημερωτικό σημείωμα και να επικοινωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες με τις αρμόδιες διευθύνσεις της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. στα τηλέφωνα που μέσα σε αυτό αναφέρονται.

Συμπληρωματικά, τα στελέχη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Εύβοιας θα είναι στη διάθεση των πολιτών για διευκρινίσεις σχετικά με τις παραπάνω διαδικασίες στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 2221353934, 2221353433, 2221353738, 2221353512.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΦΑΠΑΞ ΕΝΙΣΧΥΣΗ – ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

 1. Έκτακτη Εφάπαξ Ενίσχυση 5000€ για φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8000€ για νομικά πρόσωπα – επιχειρήσεις (ΦΕΚ 161/Α/22.08.2020, ΦΕΚ 3711/Β/07.09.2020, ΦΕΚ 3778/Β/08.09.2020).
 • Διαδικασία Υποβολής Αίτησης και Ελέγχου Ορθότητας Υποβληθείσας Αίτησης
 1. Δικαιούχοι Έκτακτης Εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος 5000€ και 8000€:
 2. Είναι οι ένοικοι κατοικιών, είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες (με πλήρη ή ψιλή κυριότητα), είτε είναι επικαρπωτές ή μισθωτές εξαιρούμενων των βραχυχρόνιων μισθώσεων ή ένοικοι με δωρεάν παραχώρηση, των οποίων η κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία επλήγη από τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020 στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.
 3. Είναι οι επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που στεγάζονται σε κτηριακές εγκαταστάσεις, με την προϋπόθεση ότι η κτηριακή εγκατάσταση ήταν σε χρήση την ημέρα του συμβάντος και η επιχείρηση ήταν σε λειτουργία.
 4. Η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται μέσω της ΕΝΙΑΙΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΥΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (gov.gr) μέσω της κατηγορίας «Πολίτης και καθημερινότητα / Υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση / Έκτακτα μέτρα στήριξης πλημμυροπαθών Εύβοιας» ή απευθείας από τον σύνδεσμο https://eviaaid.services.gov.gr με τη χρήση κωδικών Taxisnet ή μέσω Κ.Ε.Π. (Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών) από τον δικαιούχο ή τον νόμιμο ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο ή άδεια οδήγησης.
 5. Σε περίπτωση περισσότερων του ενός δικαιούχων (συνιδιοκτησίας), η αίτηση υποβάλλεται από τον καθένα χωριστά.
 6. Η χρήση της πληγείσας κατοικίας αποδεικνύεται από τα φορολογικά στοιχεία Ε1, Ε2, Ε.Ν.Φ.Ι.Α (φορολογικού έτους 2019) και Ε9 καθώς και από τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας και για επιχείρηση από τα φορολογικά στοιχεία Ε1 και Ε3 ή Ν και Ε3 του φορολογικού έτους 2019 και την εκτύπωση προσωποποιημένης πληροφόρησης από το TAXISNET.
 7. Αντίγραφο πρόσφατου εκκαθαριστικού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ιδιοκτήτες κενών, εγκαταλελειμμένων ή ημιτελών κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων δε δικαιούνται έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης.
 8. Πληγείσα θεωρείται η κατοικία ή η επιχείρηση, που βρίσκεται εντός της οριοθετημένης περιοχής (ΦΕΚ 3775/Β/2020), έχει πληγεί από την πλημμύρα της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020 στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και έχει υποστεί ζημιές, οι οποίες διαπιστώθηκαν από αυτοψία της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ή άλλης δημόσιας ή δημοτικής αρχής (Πυροσβεστική, Δήμος κ.λ.π.).
 • Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 30η Σεπτεμβρίου 2020.
 • Αρμόδια Υπηρεσία για τη διαπίστωση της ορθότητας της υποβληθείσας αίτησης και της ακρίβειας των δηλωθέντων στοιχείων ορίζεται η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.), Διεύθυνση: Κόνιαρη 43, Τ.Κ. 11471, Αθήνα, Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8704700 και 2108704711-12 email: daefk@ggde.gr.
 • Για πληροφορίες σχετικά με την εφαπαξ ενίσχυση: Τηλεφωνικό Κέντρο: 2106509300

Πέραν των ανωτέρω οι πολίτες δικαιούνται τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια που χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής με διαδικασία όπως περιγράφεται κατωτέρω.

 1. Οριοθέτηση περιοχών, διενέργεια αυτοψίας και προθεσμίες και διαδικασία χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια (ΦΕΚ 3775/Β/08.09.2020, ΦΕΚ 1577/Β/24.04.2020).
 • Διαδικασία και προθεσμίες υποβολής αίτησης για διενέργεια αυτοψίας.
 1. Ο ιδιοκτήτης (ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο έχων την πλήρη κυριότητα) ή ο διαχειριστής σε διηρημένη ιδιοκτησία δύναται να υποβάλλει αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο μέχρι την 8η Δεκεμβρίου 2020 στην Αρμόδια Υπηρεσία, η οποία θα συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου.
 • Διαδικασία και προθεσμίες υποβολής αίτησης για χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής.
 1. Δικαιούχοι Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) είναι οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι την ημέρα του συμβάντος έχουν την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα κτιρίων, που έχουν υποστεί βλάβες από τις πλημμύρες της 9ης Αυγούστου 2020 και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής.
 2. Η Σ.Σ. συνίσταται από 60% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.), που χορηγείται από την Αρμόδια Υπηρεσία και από 40% Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) που χορηγείται από πιστωτικά ιδρύματα.
 3. Ο ιδιοκτήτης δικαιούται Δ.Κ.Α. μόνο για μία ανεξάρτητη λειτουργικά ιδιοκτησία με ανώτατο όριο εμβαδού πληγείσας στάθμης τα 150τ.μ. για επισκευή και ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων του κτιρίου τα 150τ.μ. ανά ανεξάρτητη ιδιοκτησία για ανακατασκευή. Σε περίπτωση που την ημέρα του συμβάντος του ανήκαν περισσότερες της μίας ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, δικαιούται Δ.Κ.Α. μόνο για τη μία, την οποία επιλέγει με υπεύθυνη δήλωση και για τις άλλες δικαιούται Α.Τ..
 4. Δε χορηγείται Σ.Σ. σε κτίρια που κατά την ημέρα του συμβάντος ήταν εγκαταλελειμμένα κατά την κρίση της Αρμόδιας Υπηρεσίας, σε κτίρια πρόχειρης κατασκευής, σε κτίρια που βρίσκονται σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, σε αιγιαλό και ρέματα.
 5. Η Άδεια Επισκευής – Σ.Σ. δύναται να χορηγηθεί είτε με καθορισμένη τιμή ανά τ.μ. ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου (ΦΕΚ 3775/Β/2020) με σύνταξη μελέτης από μηχανικούς της Αρμόδιας Υπηρεσίας για βλάβες μόνο σε μη φέροντα στοιχεία είτε με σύνταξη μελέτης επισκευής από ιδιώτη μηχανικό για βλάβες σε φέροντα και μη φέροντα.
 • Δικαιολογητικά.
 1. Εμπρόθεσμη αίτηση των δικαιούχων μέχρι την 8η Σεπτεμβρίου 2021 στην οποία θα καθορίζεται αν επιθυμούν τη χορήγηση Σ.Σ. με καθορισμένη τιμή ανά τ.μ. ή με σύνταξη μελέτης από ιδιώτη μηχανικό.
 2. Υπεύθυνες δηλώσεις και άλλα σύμφωνα με τα συνημμένα υποδείγματα.
 3. Δικαιολογητικά όπως αυτά ορίζονται στο ΦΕΚ 1577/Β/2020.
 • Αρμόδια Υπηρεσία για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια σε περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων είναι ο Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής Αττικής (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Α.Α.), Διεύθυνση: 24ο χλμ Λ. Μαραθώνος – Διασταύρωση Ραφήνας, Τ.Κ. 19009, Ραφήνα Αττικής, Τηλεφωνικό Κέντρο: 22944 40030, email: taefkaa@ggde.gr και για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια σε περιοχές του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων ορίζεται ο Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Αττικής (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Δ.Α.), Διεύθυνση: Ευαγγέλου Κιούση 14, Τ.Κ. 19100, Μέγαρα Αττικής, Τηλεφωνικό κέντρο: 22964 40080, email: taefkda@ggde.gr.

Ενημερωτική συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020, στην έδρα της Π.Ε. Εύβοιας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, η Δήμαρχος Χαλκιδεών κ. Έλενα Βάκα, ο Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων κ. Γιώργος Ψαθάς, εκπρόσωποι των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων και Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Εύβοιας και υπηρεσιακά στελέχη της Π.Ε.Εύβοιας.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η μέχρι σήμερα εξέλιξη της διαδικασίας χορήγησης των ενισχύσεων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων τα οποία διαχειρίζεται η Δ.Α.Ε.Φ.Κ. και συγκεκριμένα την παροχή Έκτακτης Εφάπαξ Ενίσχυσης 5000€ για φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8000€ για νομικά πρόσωπα – επιχειρήσεις και την χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια, η οποία συνίσταται από 60% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.), που χορηγείται από την Αρμόδια Υπηρεσία και από 40% Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) που χορηγείται από πιστωτικά ιδρύματα.

Για το πρώτο μέτρο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκταμιεύσεις ποσών που ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε μέσα από την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. και των δικαιούχων και την ενημέρωση για την αποφυγή λαθών στις αιτήσεις τους, τα ποσά αυτά να πολλαπλασιασθούν.

Σε ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς κινούνται οι αιτήσεις για τη Στεγαστική Συνδρομή, ένα μέτρο μείζονος σημασίας για τις αναγκαίες επισκευαστικές εργασίες ή και την πλήρη ανακατασκευή κατοικιών, επαγγελματικών χώρων,  κτηρίων κοινωφελούς χρήσης, Ιερών Ναών, κλειστών κοινόχρηστων χώρων, κτηνοτροφικών μονάδων, κτλ.  Είναι πολύ σημαντικό οι δικαιούχοι να ενημερωθούν και να εξετάσουν τις εγκυκλίους τις οποίες έχουμε αναρτήσει ως Π.Ε. Εύβοιας σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου, οι οποίες συνοπτικά περιγράφονται στο επισυναπτόμενο ενημερωτικό σημείωμα και να επικοινωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες με τις αρμόδιες διευθύνσεις της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. στα τηλέφωνα που μέσα σε αυτό αναφέρονται.

Συμπληρωματικά, τα στελέχη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Εύβοιας θα είναι στη διάθεση των πολιτών για διευκρινίσεις σχετικά με τις παραπάνω διαδικασίες στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 2221353934, 2221353433, 2221353738, 2221353512.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΦΑΠΑΞ ΕΝΙΣΧΥΣΗ – ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

 1. Έκτακτη Εφάπαξ Ενίσχυση 5000€ για φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8000€ για νομικά πρόσωπα – επιχειρήσεις (ΦΕΚ 161/Α/22.08.2020, ΦΕΚ 3711/Β/07.09.2020, ΦΕΚ 3778/Β/08.09.2020).
 • Διαδικασία Υποβολής Αίτησης και Ελέγχου Ορθότητας Υποβληθείσας Αίτησης
 1. Δικαιούχοι Έκτακτης Εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος 5000€ και 8000€:
 2. Είναι οι ένοικοι κατοικιών, είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες (με πλήρη ή ψιλή κυριότητα), είτε είναι επικαρπωτές ή μισθωτές εξαιρούμενων των βραχυχρόνιων μισθώσεων ή ένοικοι με δωρεάν παραχώρηση, των οποίων η κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία επλήγη από τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020 στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.
 3. Είναι οι επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που στεγάζονται σε κτηριακές εγκαταστάσεις, με την προϋπόθεση ότι η κτηριακή εγκατάσταση ήταν σε χρήση την ημέρα του συμβάντος και η επιχείρηση ήταν σε λειτουργία.
 4. Η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται μέσω της ΕΝΙΑΙΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΥΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (gov.gr) μέσω της κατηγορίας «Πολίτης και καθημερινότητα / Υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση / Έκτακτα μέτρα στήριξης πλημμυροπαθών Εύβοιας» ή απευθείας από τον σύνδεσμο https://eviaaid.services.gov.gr με τη χρήση κωδικών Taxisnet ή μέσω Κ.Ε.Π. (Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών) από τον δικαιούχο ή τον νόμιμο ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο ή άδεια οδήγησης.
 5. Σε περίπτωση περισσότερων του ενός δικαιούχων (συνιδιοκτησίας), η αίτηση υποβάλλεται από τον καθένα χωριστά.
 6. Η χρήση της πληγείσας κατοικίας αποδεικνύεται από τα φορολογικά στοιχεία Ε1, Ε2, Ε.Ν.Φ.Ι.Α (φορολογικού έτους 2019) και Ε9 καθώς και από τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας και για επιχείρηση από τα φορολογικά στοιχεία Ε1 και Ε3 ή Ν και Ε3 του φορολογικού έτους 2019 και την εκτύπωση προσωποποιημένης πληροφόρησης από το TAXISNET.
 7. Αντίγραφο πρόσφατου εκκαθαριστικού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ιδιοκτήτες κενών, εγκαταλελειμμένων ή ημιτελών κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων δε δικαιούνται έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης.
 8. Πληγείσα θεωρείται η κατοικία ή η επιχείρηση, που βρίσκεται εντός της οριοθετημένης περιοχής (ΦΕΚ 3775/Β/2020), έχει πληγεί από την πλημμύρα της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020 στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και έχει υποστεί ζημιές, οι οποίες διαπιστώθηκαν από αυτοψία της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ή άλλης δημόσιας ή δημοτικής αρχής (Πυροσβεστική, Δήμος κ.λ.π.).
 • Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 30η Σεπτεμβρίου 2020.
 • Αρμόδια Υπηρεσία για τη διαπίστωση της ορθότητας της υποβληθείσας αίτησης και της ακρίβειας των δηλωθέντων στοιχείων ορίζεται η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.), Διεύθυνση: Κόνιαρη 43, Τ.Κ. 11471, Αθήνα, Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8704700 και 2108704711-12 email: daefk@ggde.gr.
 • Για πληροφορίες σχετικά με την εφαπαξ ενίσχυση: Τηλεφωνικό Κέντρο: 2106509300

Πέραν των ανωτέρω οι πολίτες δικαιούνται τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια που χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής με διαδικασία όπως περιγράφεται κατωτέρω.

 1. Οριοθέτηση περιοχών, διενέργεια αυτοψίας και προθεσμίες και διαδικασία χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια (ΦΕΚ 3775/Β/08.09.2020, ΦΕΚ 1577/Β/24.04.2020).
 • Διαδικασία και προθεσμίες υποβολής αίτησης για διενέργεια αυτοψίας.
 1. Ο ιδιοκτήτης (ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο έχων την πλήρη κυριότητα) ή ο διαχειριστής σε διηρημένη ιδιοκτησία δύναται να υποβάλλει αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο μέχρι την 8η Δεκεμβρίου 2020 στην Αρμόδια Υπηρεσία, η οποία θα συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου.
 • Διαδικασία και προθεσμίες υποβολής αίτησης για χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής.
 1. Δικαιούχοι Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) είναι οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι την ημέρα του συμβάντος έχουν την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα κτιρίων, που έχουν υποστεί βλάβες από τις πλημμύρες της 9ης Αυγούστου 2020 και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής.
 2. Η Σ.Σ. συνίσταται από 60% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.), που χορηγείται από την Αρμόδια Υπηρεσία και από 40% Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) που χορηγείται από πιστωτικά ιδρύματα.
 3. Ο ιδιοκτήτης δικαιούται Δ.Κ.Α. μόνο για μία ανεξάρτητη λειτουργικά ιδιοκτησία με ανώτατο όριο εμβαδού πληγείσας στάθμης τα 150τ.μ. για επισκευή και ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων του κτιρίου τα 150τ.μ. ανά ανεξάρτητη ιδιοκτησία για ανακατασκευή. Σε περίπτωση που την ημέρα του συμβάντος του ανήκαν περισσότερες της μίας ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, δικαιούται Δ.Κ.Α. μόνο για τη μία, την οποία επιλέγει με υπεύθυνη δήλωση και για τις άλλες δικαιούται Α.Τ..
 4. Δε χορηγείται Σ.Σ. σε κτίρια που κατά την ημέρα του συμβάντος ήταν εγκαταλελειμμένα κατά την κρίση της Αρμόδιας Υπηρεσίας, σε κτίρια πρόχειρης κατασκευής, σε κτίρια που βρίσκονται σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, σε αιγιαλό και ρέματα.
 5. Η Άδεια Επισκευής – Σ.Σ. δύναται να χορηγηθεί είτε με καθορισμένη τιμή ανά τ.μ. ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου (ΦΕΚ 3775/Β/2020) με σύνταξη μελέτης από μηχανικούς της Αρμόδιας Υπηρεσίας για βλάβες μόνο σε μη φέροντα στοιχεία είτε με σύνταξη μελέτης επισκευής από ιδιώτη μηχανικό για βλάβες σε φέροντα και μη φέροντα.
 • Δικαιολογητικά.
 1. Εμπρόθεσμη αίτηση των δικαιούχων μέχρι την 8η Σεπτεμβρίου 2021 στην οποία θα καθορίζεται αν επιθυμούν τη χορήγηση Σ.Σ. με καθορισμένη τιμή ανά τ.μ. ή με σύνταξη μελέτης από ιδιώτη μηχανικό.
 2. Υπεύθυνες δηλώσεις και άλλα σύμφωνα με τα συνημμένα υποδείγματα.
 3. Δικαιολογητικά όπως αυτά ορίζονται στο ΦΕΚ 1577/Β/2020.
 • Αρμόδια Υπηρεσία για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια σε περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων είναι ο Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής Αττικής (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Α.Α.), Διεύθυνση: 24ο χλμ Λ. Μαραθώνος – Διασταύρωση Ραφήνας, Τ.Κ. 19009, Ραφήνα Αττικής, Τηλεφωνικό Κέντρο: 22944 40030, email: taefkaa@ggde.gr και για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια σε περιοχές του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων ορίζεται ο Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Αττικής (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Δ.Α.), Διεύθυνση: Ευαγγέλου Κιούση 14, Τ.Κ. 19100, Μέγαρα Αττικής, Τηλεφωνικό κέντρο: 22964 40080, email: taefkda@ggde.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ