Γιατί δεν υπάρχουν πλέον κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης στον Δήμο Θηβαίων

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θηβαίων ενημερώνει τους δημότες ότι, οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης αφαιρέθηκαν από τα καθορισμένα σημεία μετά από απόφαση της εταιρείας “RECYCOM”, η οποία προέβη σε λύση της συνεργασίας της με τον Δήμο μας, τον Ιούλιο, όπως έπραξε και με άλλους Δήμους. Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της […]

15 Σεπτεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θηβαίων ενημερώνει τους δημότες ότι, οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης αφαιρέθηκαν από τα καθορισμένα σημεία μετά από απόφαση της εταιρείας “RECYCOM”, η οποία προέβη σε λύση της συνεργασίας της με τον Δήμο μας, τον Ιούλιο, όπως έπραξε και με άλλους Δήμους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της RECYCOM που κοινοποιήθηκε στον Δήμο, η απόφαση αυτή ήταν «μονόδρομος μετά την κρίση που επήλθε λόγω κορωνοϊού». Επίσης, στο έγγραφο αναφέρεται ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα μελέτης μηνών «καθώς το ισοζύγιο εσόδων με τα αντίστοιχα έξοδα που επιβαρύνεται η εταιρεία για να γίνει κάθε εβδομάδα το δρομολόγιο στη Θήβα, ήταν πάντοτε αρνητικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Δήμος Θηβαίων με διαφημιστική καμπάνια, δελτία τύπου, αφίσες, αξιοποίηση των social media κ.α. προσπάθησε να στηρίξει την ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων, ενημερώνοντας τους πολίτες και καλώντας τους να συμμετάσχουν ενεργά. Ωστόσο, οι δημότες δεν ανταποκρίνονταν, σύμφωνα με την εταιρεία.

Επιπλέον, η λύση που προτείνει η εταιρεία RECYCOM προς τον Δήμο, με το ανωτέρω έγγραφό της, είναι η διατήρηση δύο κόκκινων κάδων σε κεντρικό σημείο του Δήμου και ο ορισμός ενός εργαζομένου του Δήμου ως υπεύθυνου για την περισυλλογή. Στη συνέχεια τα μεταχειρισμένα ενδύματα και υποδήματα θα πρέπει να μεταφέρονται από τον Δήμο σε έναν αποθηκευτικό χώρο, μέχρι να μαζευτεί ένας ικανοποιητικός όγκος και με χρέωση του Δήμου να αποστέλλονται στις εγκαταστάσεις της RECYCOM στο Κορωπί. Ανταποδοτικά η εταιρεία θα προσφέρει δωροεπιταγές των 50 ευρώ ανά τόνο, από Σούπερ Μάρκετ.

Ο Δήμος Θηβαίων, δεδομένης της έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας, του υψηλού κόστους μεταφοράς του ανακυκλώσιμου ρουχισμού και υποδημάτων στην έδρα της RECYCOM αλλά και τη δυσκολία έκδοσης εντολής μετακίνησης ημιφορτηγών του Δήμου εκτός έδρας,  βρίσκεται σε διαβούλευση τόσο με την εν λόγω εταιρεία όσο και με άλλες εταιρείες ανακύκλωσης ρούχων προκειμένου να βρεθεί η συμφερότερη  λύση  για τον Δήμο Θηβαίων.  Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας τον Ιούλιο, καθώς η Δημοτική Αρχή αλλά και η αρμόδια Υπηρεσία καταβάλλουν προσπάθειες για υπογραφή νέου συμφωνητικού, ώστε να επανέλθει η ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων στον Δήμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024