Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Χριστού, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, επισκέφθηκε την Ενορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος. Μαζί του ήσαν οι Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός-Ιεροκήρυξ, Αιμιλιανός Χρήστου-Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού και οι συνεφημέριοί του […]

14 Σεπτεμβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Χριστού, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, επισκέφθηκε την Ενορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.

Μαζί του ήσαν οι Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός-Ιεροκήρυξ, Αιμιλιανός Χρήστου-Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού και οι συνεφημέριοί του Πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Πολυκαρπίδης και Αθανάσιος Τρίκκας και οι Διάκ. Νικόλαος Πριμηκύριος και Ευγένιος Τσάλλας.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και κατά την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η οποία πραγματοποιήθηκε στο τέλος αυτής, πριν την έναρξη της Θείας Λειτουργίας και προσέφερε στους χριστιανούς του τον Τίμιο Σταυρό προς προσκύνηση και κλωναράκια από το βασιλικό και τα άνθη που στόλιζαν τον Σταυρό.

Στη συνέχεια προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, λίγο πριν το πέρας της οποίας κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς, κάνοντας αναφορά στις προτυπώσεις του Τιμίου Σταυρού στην Παλαιά Διαθήκη, στην διά Σταυρού σωτηρία μας, την οποία εκπλήρωσε ο Ιησούς Χριστός, αλλά και στην καθημερινή μας σχέση με τον Τίμιο Σταυρό, ο οποίος δεν είναι μόνο ευλογία και φυλακτήριο, αλλά αφυπνίζει και το φιλότιμό και το σταυρικό ήθος των Χριστιανών, όταν δεν ξεχνούμε την θυσία του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού. Μάλιστα, τόνισε ότι, τέτοιο ήθος χαρακτήριζε και τους πρωτεργάτες και αγωνιστές της Επαναστάσεως του 1821, γι’ αυτό και, αντί άλλου συμβόλου, επέλεξαν το σημείο του Σταυρού να κοσμεί την σημαία μας.

Φωτογραφίες: Ειρηναίος- Μάριος Σταμέλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024