Μήλος: Καταιγίδα εικόνων

Η Μήλος είναι το ηφαιστειακό νησί, με τους αλλόκοτους γεωλογικούς σχηματισμούς και τα ασυνήθιστα φυσικά χρώματα. Οι υποθαλάσσιες εκρήξεις στο χώρο, που ξεκίνησαν πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια «έχτισαν» προοδευτικά το συναρπαστικό της τοπίο, με στρώσεις λάβας. Μάλιστα οι αντιδράσεις της με τα γεωθερμικά νερά, έδωσαν όλη αυτή την ποικιλία των πετρωμάτων και των χρωμάτων. […]

30 Σεπτεμβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η Μήλος είναι το ηφαιστειακό νησί, με τους αλλόκοτους γεωλογικούς σχηματισμούς και τα ασυνήθιστα φυσικά χρώματα. Οι υποθαλάσσιες εκρήξεις στο χώρο, που ξεκίνησαν πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια «έχτισαν» προοδευτικά το συναρπαστικό της τοπίο, με στρώσεις λάβας. Μάλιστα οι αντιδράσεις της με τα γεωθερμικά νερά, έδωσαν όλη αυτή την ποικιλία των πετρωμάτων και των χρωμάτων. Οι επισκέπτες στο νησί της Αφροδίτης, που σήμερα βρίσκεται στο Λούβρο, έρχονται για να θαυμάσουν σ’ αυτό τους γεωφυσικούς σχηματισμούς, που αποτελούν γλυπτά του Καλλιτέχνη Θεού, νερά γεμάτα χρώματα, να μπουν επιπλέον σε σπηλιές και να σκαρφαλώσουν σε βραχονησίδες.

Ακόμα να γνωρίσουν, περισσότερες από 70 διαφορετικές παραλίες. Και βέβαια με τέτοιο αριθμό, ποιες να επισκεφθεί οπωσδήποτε, κανείς; Ας ασχοληθούν με τη διάσημη παραλία του Κλέφτικου, τα υψηλά λευκά του βράχια, την τιρκουάζ θάλασσα και τη φυσική πόρτα εισόδου. Ορμητήριο πειρατών το τελευταίο, εκ του οποίου προκύπτει  και το όνομα του, κρύβει ακόμη θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια αλλά και φώκιες. Επιπροσθέτως με εκείνη της Συκιάς και τη σπηλιά, σαν σκηνικό περιπετειώδους ταινίας. Η μισογκρεμισμένη της οροφή, πέφτοντας σκόρπισε βραχάκια απίστευτης ομορφιάς, σε νερά… που θα τα πιείτε στο ποτήρι!

Μια βόλτα βέβαια στο Βάνι, το Σαρακήνικο, τη Φυριπλάκα, τον Παπάφραγκα και το Γέροντα, είναι επιτακτική. Η Μήλος όμως έχει και ένα απ’ τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα, αυτό της πλάκας, την πλούσια νυχτερινή ζωή στον Αδάμαντα με τον μεγαλύτερο Κόλπο της Μεσογείου όπως και τις παλαιοχριστιανικές κατακόμβες. Επίσης το μοναδικό πολύχρωμο ψαροχώρι της χώρας, το ρομαντικό κλήμα με τα «σύρματα». Τελευταία ασφαλώς εξόρμηση στο νησί, αυτή για αλιευτικό τουρισμό, με τους επισκέπτες να απολαμβάνουν εν πλω, αστακομακαρονάδα  ή κακαβιά μαγειρεμένη με θαλασσινά που εκείνοι ψάρεψαν.

Τώρα, εάν δεν σας ενδιαφέρει αυτή η περιπέτεια, απολαύστε το ψάρι σας ψημένο μέσα στην άμμο, σε κάποια ταβέρνα, τη λαδένια κι ό,τι πεντανόστιμο προσφέρει το υγρό στοιχείο. Όπως αντιλαμβάνεστε, Μήλος είναι μόνο μία! Ένα κυκλαδονήσι ξεχωριστό για όσους αναζητούν κάτι το διαφορετικό, στο Αιγαίο πέλαγος….

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΥ  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024