ΚΙΜΩΛΟΣ: Η χαλαρή «ψηφίδα» του Αιγαίου!

Όταν είστε στη Μήλο, αποκλείεται να μην κάνετε μια βόλτα κ’ στην Κίμωλο, αφού το καραβάκι απ’ τα Πολλώνια, σε 20 λεπτά, σας φέρνει σε μια απ’ τις πιο χαλαρές «ψηφίδες» του Αρχιπελάγους. Φθάνοντας στο νησί, θα πρέπει να συλλέξετε πληροφορίες, για το τι θα πρέπει να δείτε και να κάνετε, στο χώρο του. Τα […]

6 Οκτωβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Όταν είστε στη Μήλο, αποκλείεται να μην κάνετε μια βόλτα κ’ στην Κίμωλο, αφού το καραβάκι απ’ τα Πολλώνια, σε 20 λεπτά, σας φέρνει σε μια απ’ τις πιο χαλαρές «ψηφίδες» του Αρχιπελάγους. Φθάνοντας στο νησί, θα πρέπει να συλλέξετε πληροφορίες, για το τι θα πρέπει να δείτε και να κάνετε, στο χώρο του. Τα πράγματα όμως που ενδιαφέρουν είναι πάρα πολλά κι εμείς σας δίνουμε τις πολύ δυνατές εμπειρίες – αναμνήσεις που θα σας καταπλήξουν.

Επίσκεψη κατ’ αρχάς στο γραφικό χωριό, που είναι ο βασικός οικισμός της Κιμώλου αλλά και στην Ψάθη, για ούζο και θαλασσινά με τα πόδια βυθισμένα στην άμμο. Ακολούθως μπανάκι, σε παραλίες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Με άγρια βράχια και βότσαλα, με εντυπωσιακά πετρώματα, θερμές πηγές ή κλασικές κυκλαδίτικες, ρηχές με άμμο και τιρκουάζ νερά, όπως η Μπονάτσα και τα Πράσα. Φυσικά αφού πιάσετε παραλία δε θα παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Γούπα, όπου βρίσκονται τα «σύρματα», δηλ. υπόσκαφοι χώροι για να φιλοξενούν καΐκια και βάρκες το χειμώνα.

Βάρκες βέβαια που εδώ θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής, διάσημου ζωγράφου. Ορεξάτοι όμως από τη Μήλο και τους γεωλογικούς σχηματισμούς αναζητήστε ακόμη το Σκιάδι, με το τεράστιο μανιτάρι στα βορειοδυτικά. Κι αφού γνωρίσετε το παρεΐστικο κλίμα με κουβέντα και καλαμπούρι στα καφενεία της, γευθείτε την κιμωλιάτικη λαδένια. Πρόκειται για πεντανόστιμη παραδοσιακή πίτα, με λάδι, ντομάτα και κρεμμύδι. Τέλος αν παρ’ όλα όσα απολαύσατε, σας μένει ακόμη χρόνος, ασχοληθείτε με ιστορικό – θρησκευτικό τουρισμό και καϊκάδα.

Με την αρχαία Κίμωλο, στο βυθό της παραλίας Κόφτου και τους μυκηναϊκούς τάφους στον Άγιο Ανδρέα, το μεσαιωνικό Παλαίκαστρο και τις   εκκλησίες του Χριστού, τις Ευαγγελίστριας και του Αγ. Χρυσόστομου (16ος – 17ος αιώνας). Βεβαίως μέσα και τα ηφαιστειακά  Γλαρονήσια αλλά και η Αντίμηλος. Κίμωλος λοιπόν γιατί το σώμα επιστρέφει, αλλά το πνεύμα παραμένει εδώ….

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024