Για τα αδέσποτα στην περιοχή ΟΣΜΑΕΣ του Δήμου Λοκρών

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τα αδέσποτα τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής ΟΣΜΑΕΣ του Δήμου Λοκρών με τα αδέσποτα, αναδεικνύει με επιστολή που μας απέστειλε ο κ. Βελισσάριος Ε. Χούσος. Αναλυτικά τα όσα αναφέρει: Το ακόλουθο email, αφορά στην αναγκαιότητα περισυλλογής αδέσποτων ζώων στην περιοχή ΟΣΜΑΕΣ του Δήμου Λοκρών, και […]

12 Οκτωβρίου 2020

του/της Newsroom

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τα αδέσποτα τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής ΟΣΜΑΕΣ του Δήμου Λοκρών με τα αδέσποτα, αναδεικνύει με επιστολή που μας απέστειλε ο κ. Βελισσάριος Ε. Χούσος.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει:

Το ακόλουθο email, αφορά στην αναγκαιότητα περισυλλογής αδέσποτων ζώων στην περιοχή ΟΣΜΑΕΣ του Δήμου Λοκρών, και κοινοποιείται:

Στον Δήμο Λοκρών,

Στον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Αγ.Ιωάννη Θεολόγου-ΟΣΜΑΕΣ Δήμου Λοκρών

Στον υπό σύσταση Φιλοζωικό Σύλλογο Λοκρίδας

Στο Ειδησεογραφικό Portal: https://www.stereanews.gr/ που έχει κατά καιρούς αναδείξει το θέμα

Στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας

Στην Γραμματεία Διοίκησης ΟΣΜΑΕΣ

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Γενικότερα στην περιοχή ΟΣΜΑΕΣ του Δήμου Λοκρών υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, δεκάδες αδέσποτα σκυλιά και γάτες που πραγματικά υποφέρουν από έλλειψη φαγητού και περίθαλψης, και τα οποία πολλαπλασιάζονται με φρενήρεις ρυθμούς.

Ειδικότερα, στην αρχή της οδού 26 (Ο.Τ. 165), στην οποία διατηρώ οικία και διαμένω – περιστασιακά μεν, αλλά πολύ συχνά – εδώ και δύο μήνες έχουν μαζευτεί περί τα 10-15 αδέσποτα.

Η ίδια άθλια κατάσταση παρουσιάζεται κάθε χειμώνα τα τελευταία 4 τουλάχιστον χρόνια και από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, είχε γίνει ενημέρωση παλαιότερα, από άλλον οικιστή στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Είναι κατανοητό ότι το καλοκαίρι τα σκυλιά και οι γάτες διασκορπίζονται στα σπίτια που κατοικούνται την θερινή περίοδο και δεν είναι μαζεμένα σε ένα σημείο, αλλά το χειμώνα έρχονται στην περιοχή μου, προφανώς λόγω κλιματολογικών συνθηκών (νοτιοανατολικός προσανατολισμός) και της ύπαρξης μονίμων κατοίκων σε παραπλήσιες οικίες ή οικοδομικά τετράγωνα.

Προσωπικά αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου ότι κάνουν αρκετές ζημιές στις υποδομές της οικίας μου, και κυρίως στα λάστιχα και τους ακροδέκτες του αυτόματου ποτίσματος, ακονίζοντας τα δόντια τους. Έτσι χύνεται άσκοπα το νερό όταν αρχίζει το προγραμματισμένο πότισμα, και φυσικά τα δέντρα και τα λουλούδια μένουν απότιστα.

Αντίστοιχες ζημιές γίνονται και στα διπλανά σπίτια. Παράλληλα, η ύπαρξη αδέσποτων έξω από κατοικήσιμες οικίες, προξενεί φόβο, μη γνωρίζοντας ο ερχόμενος τις διαθέσεις του κάθε ζώου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:

Το οικονομικό κόστος αποκατάστασης αυτών των ζημιών είναι αρκετά μεγάλο, το οποίο αυξάνεται εάν συνυπολογίσει κανείς και τον απαιτούμενο χρόνο και τον κόπο.

Το περιβαλλοντικό κόστος είναι και αυτό μη αμελητέο, δεδομένης της ποσότητας νερού που σπαταλάται αναιτίως, δεδομένων και των προβλημάτων στην ύδρευση του οικισμού.

Το οικονομικό κόστος για την αναίτια κατανάλωση νερού είναι δυσβάσταχτο.

Ίσως παρουσιαστούν θέματα Δημόσιας Υγείας, δεδομένου του μη εμβολιασμού των αδέσποτων και της συχνής διέλευσης περιπατητών και αθλουμένων στην περιοχή. (Προσωπικά δεν διανοούμαι να βγω με το ποδήλατό μου για άθληση ή για τρέξιμο το χειμώνα στους δρόμους του ΟΣΜΑΕΣ, διότι είναι πολύ πιθανόν να μου επιτεθούν αδέσποτα – πράγμα που ήδη έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν).

Η οδός 26 είναι από τους πολυσύχναστους δρόμους του ΟΣΜΑΕΣ. Στο σημείο που μαζεύονται τα σκυλιά (πέριξ της οικίας μου), ο δρόμος είναι κατηφορικός και με μεγάλη στροφή (περίπου 120-130 μοιρών). Ο κίνδυνος ατυχήματος που μπορεί να προκληθεί από αυτοκίνητο που πιθανόν θα πατήσει φρένο (για να αποφύγει τα ζώα) στην κατηφόρα και τη στροφή είναι τεράστιος, τόσο για τον οδηγό και το όχημά του, όσο και για την μάντρα του σπιτιού μου (πριν από δύο χρόνια, μοτοσικλετιστής έχει πέσει για το λόγο αυτό στα κολωνάκια και την μάντρα της οικίας μου, χωρίς κάποιο τραυματισμό ευτυχώς).

Δεν νοείται στα πλαίσια ευνομούμενης πολιτείας η ύπαρξη αδέσποτων ζώων, που πεινούν και διψούν σε κατοικημένες περιοχές.

Το κόστος περίθαλψης και σίτισης των αδέσποτων από ιδιώτες είναι πολύ μεγάλο.

Έτσι λοιπόν, δεδομένων:

Του άρθρου 9 του Ν. 4039/12 περί Περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Της ευαισθητοποίησης του νυν Δημάρχου κ. Ζεκεντέ για τα αδέσποτα.

Της υπ’ αρίθμ. 891/22-11-2019 απόφασης του Δήμαρχου Λοκρών για τη σύσταση Πενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων ζώων Συντροφιάς του Δήμου Λοκρών

Της δημοσιογραφικής έκτασης που έχει πάρει το θέμα των αδέσποτων στα διάφορα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ και ΖΗΤΩ την ΑΜΕΣΗ απομάκρυνση των αδέσποτων σε ασφαλείς χώρους, επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου

Στη διάθεσή σας υπάρχουν (συνημμένα) φωτογραφίες που ελήφθησαν σε ξεχωριστές ημέρες και ώρες (Σάββατο 10/10/2020 το πρωί και την Κυριακή 11/10/2020 το βράδυ) για να αναδειχθεί το πρόβλημα.

Επίσης, επισυνάπτονται screenshots από google maps, που αποδεικνύουν τα λεγόμενά μου, σχετικά με την επικινδυνότητα.

Εάν χρειάζεται και υπάρχει τρόπος να κάνω ξεχωριστή αίτηση, για τη λήψη αριθμού πρωτοκόλλου, την οποία μπορώ να υποβάλω ηλεκτρονικά, παρακαλώ να με ενημερώσετε σχετικά (*)

Εάν υπάρχει δυσπραγία ή άλλο πρόβλημα από πλευράς του Δήμου, παρακαλώ να με κατευθύνετε στην αρμόδια υπηρεσία (Ελληνική Αστυνομία, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Φιλοζωικές οργανώσεις κ.λ.π.).

Επίσης παρακαλώ για την ενημέρωσή μου, σε χρονικό διάστημα καθώς οι διατάξεις προβλέπουν.

Έχω την πεποίθηση ότι θα πράξετε ό,τι είναι δυνατόν, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

* Υ.Γ. Η φόρμα επικοινωνίας στο website του Δήμου παρουσιάζει αυτή τη στιγμή πρόβλημα στην αποστολή μηνυμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Απριλίου 2024