Ψήφισμα Δ.Σ του Δήμου Λεβαδέων για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων κατά τη συνεδρίασή του, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος συμπαράστασης στους εργαζομένους στη ΛΑΡΚΟ: Με απόφαση της κυβέρνησης ανακοινώθηκε το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την εκποίηση της επιχείρησης χωρίς να διασφαλίζεται καμία θέση εργασίας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ με […]

16 Οκτωβρίου 2020

του/της Newsroom

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων κατά τη συνεδρίασή του, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος συμπαράστασης στους εργαζομένους στη ΛΑΡΚΟ:

Με απόφαση της κυβέρνησης ανακοινώθηκε το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την εκποίηση της επιχείρησης χωρίς να διασφαλίζεται καμία θέση εργασίας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ με αποτέλεσμα 1.200 εργαζόμενοι να πετιούνται στο δρόμο. Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί επιχείρηση τεράστιας οικονομικής σημασίας για την περιοχή, στην οποία περιλαμβάνεται και ο Δήμος Λεβαδέων, αφού για τις τοπικές κοινωνίες η μισθοδοσία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αποτελεί κινητήρια δύναμη όλης της τοπικής οικονομίας, από τα χωριά μας έως τις μεγάλες πόλεις των νομών. Το κλείσιμό της σημαίνει μαζικός ξεριζωμός νέων οικογενειών και εξαθλίωση. Σε επίπεδο χώρας, κλείνει μία στρατηγικής σημασίας επιχείρηση που έφερνε πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο συνάλλαγμα και αν αναπτυσσόταν, σύμφωνα και με τις προτάσεις των ίδιων των εργαζομένων της, θα είχε τη δυνατότητα αυτά να γίνουν δισεκατομμύρια με αποτέλεσμα το κλείσιμό της να σημαίνει γενικό χτύπημα των λαϊκών συμφερόντων. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ γνώριζαν τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης και σήμερα, μετά από οκτώ μήνες αγώνων, δικαιώνονται για τις προβλέψεις τους και προκηρύσσουν απεργιακή κινητοποίηση με την οποία διεκδικούν:

Πρώτον, να σταματήσει το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της εκποίησης. Δεύτερον, να διασφαλιστεί η ενιαία συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ των μεταλλείων και του εργοστασίου.

Τρίτον, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα.

Τέταρτον, να διαγραφεί το κάλπικο χρέος στη ΔΕΗ, το κάλπικο πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων.

Πέμπτον, το δημόσιο χαρακτήρα της, την κρατική χρηματοδότηση από τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται απευθείας στο κεφάλαιο.

Έκτον, με σχέδιο και ευθύνη του κράτους την υλοποίηση του εκσυγχρονισμού της, την παραπέρα ανάπτυξή της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει με τις προτάσεις των εργαζομένων για να ανοίξουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με εργασιακά δικαιώματα.

Έβδομον, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Όγδοο, την κατάργηση των περικοπών, το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών.

Ένατον, να καταβληθούν στους συναδέλφους που έχουν πάρει σύνταξη και στους συγγενείς των νεκρών εργαζομένων όλες οι οφειλόμενες αποζημιώσεις και τέλος να καταβληθούν σε όλους οι οφειλές από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων καταδικάζει την απόφαση για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και αποφασίζει ομόφωνα τη στήριξη του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μεταλλείων και εργοστασίου και συμμετοχή, στην απεργιακή συγκέντρωση που έχουν προκηρύξει τα εργατικά σωματεία της ΛΑΡΚΟ για το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11 προ μεσημβρίας, στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα.

“Ορίζει διαπαραταξιακή Επιτροπή που θα παραβρεθεί το Σάββατο 17/10/2020 στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα και θα εκπροσωπήσει το Δήμο αποτελούμενη από τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ Σαγιάννη Μιχάλη, Καπλάνη Κων/νο, Τσιφή Δημήτριο και Καττή Χαράλαμπο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024