Ο Αρχιεπίσκοπος στα εγκαίνια του ΚΔΑΠ «Άγιος Εφραίμ» στη Λαμία

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Κυριακής 18 Οκτωβρίου το νεοσύστατο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Άγιος Εφραίμ» της Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Αμέσως μετά την ακολουθία του αγιασμού, που τέλεσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο τονίζοντας πως σήμερα […]

19 Οκτωβρίου 2020

του/της Newsroom

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Κυριακής 18 Οκτωβρίου το νεοσύστατο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Άγιος Εφραίμ» της Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Αμέσως μετά την ακολουθία του αγιασμού, που τέλεσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο τονίζοντας πως σήμερα είναι ημέρα χαράς, τιμής και μνήμης.

«Ημέρα πνευματικής λάμψης, την οποία επισφραγίζετε με την παρουσία σας. Η πόλη μας τιμά τη μνήμη του Πολιούχου της Ευαγγελιστή Λουκά, και ταυτόχρονα την απελευθέρωσή της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Τιμούμε τη μνήμη των συμπατριωτών μας, οι οποίοι ενωμένοι, αγωνίστηκαν για να αποτινάξουν το ναζιστικό ζυγό, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, κατακτώντας το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και σημείωσε ότι «στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, οφείλουμε να εμπνευστούμε από το παράδειγμα των αγωνιστών της απελευθέρωσης, να εργαστούμε με σχέδιο, μέθοδο και ρεαλισμό, υπερνικώντας την υγειονομική κρίση και τις συνέπειές της. Κυρίως όμως, είναι χρέος όλων μας έναντι των καλών σελίδων της Ιστορίας μας και των επόμενων γενεών, να έχουμε μία διεθνώς αξιοπρεπή και ισχυροποιούμενη Πατρίδα, υπερασπιζόμενοι την εθνική μας κυριαρχία. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών τον ευχαρίστησε για τη διακονία του, αυτόν τον πρώτο χρόνο, στη φιλόστοργη γη της Φθιώτιδας. ««Πυρ γαρ ήλθον, βαλείν εις την γην», γράφει ο λόγος του ιερού Ευαγγελίου μας. Έτσι και εσείς ανάψατε και ανάβετε φωτιές σε όλη τη Φθιώτιδα, από άκρον εις άκρον. Αυτή τη γη των ηρώων, των μαρτύρων, των Αγίων. «Κατά το μέτρον της δωρεάς του Χριστού» ανάβετε τη φλόγα της πίστεως, τη φλόγα της αγάπης, τη φλόγα της ευλαβείας, και αναθερμαίνετε τις ψυχές των πιστών, ακόμη και στο τελευταίο μακρινό εκκλησάκι της Φθιωτικής γης» υπογράμμισε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «αυτή η αγάπη προς το ποίμνιό σας, που απαιτεί θυσίες και όραμα, όταν συνυφαίνεται με την εμπειρία της αγάπης του Θεού, τότε οδηγεί σε έργα πρωτοποριακά, όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα». Χαρακτήρισε, επίσης, το Πρότυπο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Άγιος Εφραίμ», έργο πνοής, εμπνευσμένο προς χάριν του Χριστεπώνυμου λαού και δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός βρίσκονται πάντα δίπλα σε προσπάθειες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους. Προσπάθειες, όπως η σημερινή».

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος βαθύτατα συγκινημένος και μιλώντας άνευ κειμένου τόνισε: «Τοποθετούμε σήμερα μια πρώτη μεγάλη πολύχρωμη ψηφίδα σε ένα μωσαϊκό που έχουμε σχεδιάσει και οραματιστεί για να στηρίξουμε την νεολαία του τόπου μας, να βοηθήσουμε την οικογένεια στα πρώτα της βήματα, να δώσουμε χώρο στα παιδιά για να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους, να καλλιεργηθούν σωστά, να χτίσουν το μέλλον τους με νέες προοπτικές και βάσεις».

Ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε, επίσης, ότι «χαράζουμε σήμερα μια πρώτη όμορφη και πολύχρωμη πινελιά σε έναν ζωγραφικό πίνακα που οραματιζόμαστε να χαρίσουμε στον τόπο μας, για να ομορφύνει την ζωή μας και κυρίως το κοινό μέλλον όλων μας».

Σε άλλο σημείο τόνισε πως «σήμερα είναι απλώς η αρχή. Το ΚΔΑΠ «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ», το νέο μας Ωδείο, οι δράσεις μας για τους γονείς είναι μόνο η αρχή ενός δρόμου που έχει αποκλειστικό προορισμό το μέλλον».

Επίσης, ανέφερε, εξομολογητικά, όπως είπε, ότι «αντλώ έμπνευση από την εμπειρία μου δίπλα στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ . Ιερώνυμο, κοντά στον οποίο έζησα όλη την δοκιμασία της πολυετούς οικονομικής κρίσης της πατρίδας μας. Αντλώ γνώση από την πολυετή συνεργασία μου με το μεγάλο κίνημα αγάπης που λέγεται «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και το οποίο ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την στήριξη των πτωχών και αδυνάτων. Αντλώ δύναμη από τον λαό και τον κλήρο της Φθιώτιδας, που στηρίζει τα όνειρα μας και στέκεται με εμπιστοσύνη κοντά μου. Αντλώ ενέργεια και από την οικονομική κοινότητα της περιοχής μας, συγκεκριμένα από τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, που η συνδρομή του υπήρξε και είναι καθοριστική για να φτάσουμε σε αυτήν την μέρα».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας τόνισε πως «ένα νέο σημείο αναφοράς για τα παιδιά αποκτά, από σήμερα, η πόλη της Λαμίας με τα εγκαίνια του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μετά το Μοσχάτο Αττικής και τα Ιωάννινα, η Αποστολή» αποφάσισε να ανοίξει την αγκαλιά της στα παιδιά της Λαμίας. Η Μητρόπολη Φθιώτιδος διαθέτει από τα χρόνια του μακαριστού κυρού Νικολάου υποδομές τις οποίες ο Μητροπολίτης Συμεών με την ενέργεια και την ενάργεια που τον διακρίνουν, αξιοποιεί με νέους – εμπνευσμένους – τρόπους προς όφελος της τοπικής εκκλησίας και του λαού της Φθιώτιδος».

Επίσης, ο κ. Δήμτσας επεσήμανε ότι ο Μητροπολίτης κ. Συμεών υπήρξε και σαφώς συνεχίζει να είναι συνοδοιπόρος και αρωγός στο έργο της «Αποστολής». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «τόσο η δημιουργία του Κέντρου όσο και η σημερινή υψηλή παρουσία του Αρχιεπισκόπου αποτελούν ενδείξεις της μεγάλης αγάπης του προς τα παιδιά,

προς τον μητροπολίτη Συμεών, αλλά ευρύτερα προς την πόλη της Λαμίας και την περιοχή της Φθιώτιδος. Φιλοδοξία του Αρχιεπισκόπου, εξάλλου, είναι «το Κέντρο αυτό να αποτελεί κόσμημα για την πόλη της Λαμίας και να μετεξελιχθεί σε μια κυψέλη γνώσης, πολιτισμού, μουσικής, ιδεών, σκέψεων και πνεύματος, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την πόλη αλλά και την Περιφέρεια. Η παιδεία και ο πολιτισμός, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε προηγμένης κοινωνίας. Όραμά μας είναι να προσφέρουμε στη χώρα και την πόλη δυνατότητες να κινηθούν στο μέλλον».

Ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε, εξάλλου, στην πορεία, αλλά και στην σημαντική προσφορά και δράση της «Αποστολής» επισημαίνοντας πως αποτελεί όραμα και πράξη του Αρχιεπισκόπου. «Στην Ελλάδα των πολλαπλών κρίσεων της τελευταίας δεκαετίας η Εκκλησία προσέφερε απλόχερα και διαφοροτρόπως τη βοήθειά Της και η σημερινή ευκαιρία αποτελεί απτή απόδειξη αυτής της πολύπλευρης αρωγής» σημείωσε ο Διευθυντής της «Αποστολής» και μετέφερε τις θερμές ευχές και την αγάπη του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, αντιπροέδρου της «Αποστολής», αφού ανειλημμένες υποχρεώσεις εμπόδισαν την παρουσία του.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές της περιφέρειας και του δήμου για την αγαστή συνεργασία, αλλά και όσους συνετέλεσαν στην δημιουργία του Κέντρου, αλλά και τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο της εταιρείας Chipita, η οποία υπό τη διεύθυνση του προέδρου της επιδεικνύει αξιέπαινη συνείδηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να επιδώσει στον κ. Θεοδώροπουλο το μετάλλιο τιμής της Μητροπόλεως σε αναγνώριση της προσφοράς του για το ΚΔΑΠ.

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «τέτοια γεγονότα σφραγίζουν την φράση ότι τα πιο ωραία λόγια είναι η πράξη και ο κ. Θεοδωρόπουλος έπραξε αυτό που νόμιζε πως ήταν σωστό και του ευχόμαστε να συνεχίσει το έργο της αγάπης».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος και δήλωσε πως λαμβάνει το μετάλλιο αυτό ως πρωτεργάτης όσων δουλεύουν στην εταιρεία chipita.

Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, βουλευτές, οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, φορέων και οργανισμών, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κλήρος και λαός.

Το Κέντρο «Άγιος Εφραίμ» στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως στη Ν. Άμπλιανη, διαθέτοντας παράλ­λη­λα κι έναν καταπληκτικό εσωτερικό αύλειο χώρο. Έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 220 παιδιών, 6-12 ετών, καθημερινά από τις 13:00 έως τις 20:00. Πρόκειται για μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά, με έμφαση σε εκείνα που οι οικογένειες τους έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Η απασχόληση των παιδιών συμπεριλαμβάνει τη σχολική μελέτη (προετοιμασία και ενδυνάμωση των μαθητών), εκμάθηση μουσικής με ευχάριστα δημιουργική μέθοδο, ζωγραφική, διαγωνιστική ομάδα ρομποτικής, χορωδία, σκάκι, θέατρο, μικροϋφαντική, σύγχρονους αλλά και παραδοσιακούς χορούς, αθλητικές δραστηριό­τητες στην ειδικά διαμορφωμένη αυλή, απογευματινές επισκέψεις και εκδηλώσεις. Τα παιδιά μέσω του υπερσύγχρονου διαδραστικού πίνακα θα ανοίγουν καθημερινά ένα παράθυρο στον κόσμο της γνώσης και της διασκέδασης. Επίσης, τα παιδιά λαμβά­νο­ντας την κατάλληλη «εκπαίδευση» έχουν την ευχέρεια να ετοιμάσουν τα δικά τους φαγητά, ως μικροί σεφ και να μάθουν τα πάντα για την κηπουρική. Μέσω βιωματικών δράσεων η οικογένεια ως πυρήνας θα έχει την ευκαιρία να λειτουργεί και να συμμετέχει ομαδικά (γονείς με τα παιδιά) σε δράσεις που προάγουν την μεταξύ τους επικοινωνία σε κάθε τομέα.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024