Στην Ενορία Αγ. Γεωργίου Βατώντα ο Μητροπολίτης Χαλκίδας

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε τον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Βατώντα, όπου χοροστάτησε στον Όρθρου και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Εφημέριο της Ενορίας Αρχιμ. Ιερόθεο Παπαγρηγορίου και τους Διακόνους Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλα. […]

19 Οκτωβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε τον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Βατώντα, όπου χοροστάτησε στον Όρθρου και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Εφημέριο της Ενορίας Αρχιμ. Ιερόθεο Παπαγρηγορίου και τους Διακόνους Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος και αναφέρθηκε ερμηνευτικά στο χωρίο “Χαίρετε δε ότι τα ονόματα υμών εγράφη εν τοις ουρανοίς ” την σημερινής ευαγγελικής περικοπής (Λκ . 10, 16-21), τονίζοντας ότι αυτός είναι ο σκοπός μας και η ευτυχία  να γραφτούν τα ονόματα μας στην ουράνια βασιλεία του Θεού. Μακάριοι, δηλαδή, ευτυχισμένοι όσοι θα καταφέρουν να την κερδίσουν και αυτό θα γίνει μέσα από τον αγώνα τον σωματικό αλλά κυρίως τον πνευματικό. Ακόμη αναφέρθηκε στο έργο και την συμβολή του Αγίου ενδόξου Ευαγγελιστού Λουκά στη ζωή της Εκκλησίας. Και τελειώνοντας εξέφρασε την χαρά του, που νέα παιδιά της Ενορίας κύκλωσαν την Αγία Τράπεζα απαγγέλλοντας το σύμβολο της πίστεως σας άγγελοι επί της γης.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΚΑΝΗΘΟΥ

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Κανήθου Χαλκίδος πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία, στην οποία προσήλθαν για να ενισχύσουν αυτή την φιλάνθρωπη ενοριακή δραστηριότητα, αρκετοί εθελοντές αιμοδότες και συγκεντρώθηκαν 43 φιάλες αίματος.

Ο προϊστάμενος της Ενορίας, Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης και το περί αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ευχαριστούν την ιατρό-παθολόγο κ. Γλυκερία Νέζη και τα μέλη του τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Χαλκίδος, που με την εθελοντική τους συμμετοχή και συνεργασία οργάνωσαν αυτή τη δράση.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η ενοριακή τράπεζα αίματος καλύπτει ανάγκες πολλών ενοριτών, αλλά και πολλών άλλων εχόντων ανάγκη προσφοράς αίματος.

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΊΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΗΝ ΚΗΡΙΝΘΟ ΚΗΡΕΩΣ

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, ημέρα εορτής της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Λουκά του Ευαγγελιστού, εόρτασε η Ενορία της Κηρίνθου Κηρέως, όπου υπάρχει και Ι. Ναός προς τιμήν του.

Στην πανήγυρη προεξήρχε ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Μάκρας-Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως με την συμμετοχή δεκάδος Ιερέων της ευρύτερης περιοχής.

Στο κήρυγμά του, ο π. Δαμασκηνός προς τους εκκλησιασθέντες πιστούς, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης κ. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και τη δράση του Ευαγγελιστού Λουκά του ιατρού.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, προσεφέρθη κέρασμα προς όλους, σύμφωνα με τους τηρούμενους κανόνες προς αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, το οποίο είχαν ετοιμάσει ο Δραστήριος Εφημέριος της Ενορίας, Οικον. Δημήτριος Σταμούλος, οι Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι και άλλοι εθελοντές συνεργάτες.

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΗΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΩΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020, με ιδιαίτερη χαρά η τοπική Εκκλησία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος εόρτασε την ετήσια μνήμη των Θεοφόρων Πατέρων Θεοφίλου και Φιλητού επισκόπων Ωρεών, οι οποίοι συμμετείχαν στις εργασίες της Δ’ και Ζ’ Οικουμενικής  Συνόδου αντιστοίχως και φέτος προσφέροντας τις ικεσίες της για την κατάπαυση της ολέθριας πανδημίας του Κορωνοϊού, που έχει ενσκήψει τόσο στην πατρίδα μας, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από νωρίς, αρκετοί πιστοί, τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης για την ατομική προστασία τους, συμμετείχαν στον Πανηγυρικό Όρθρο και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ωρεών, προεξάρχοντος του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Αρχιμ. Δαμασκηνού Μάκρα και των συλλειτουργών του, Αρχιμ. Τίτου Γερονικολού-Εφημερίου Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Πυργου, του Οικον. Κωνσταντίνου Χρήστου-Εφημερίου Ωρεών και του Οικον. Ιωάννου Σούρα-Εφημερίου Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Γαλατσώνας και υπεύθυνου του τομέα Νεότητος της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ιστιαίας ο οποίος, κατά παραχώρηση, διηκόνησε  και το θείο κήρυγμα της ημέρας.

Συγκινητική  μάλιστα ήταν η στιγμή όταν μικρή αντιπροσωπεία μαθητών του Γυμνασίου Ωρεών, με επικεφαλής τον Διευθυντή τους κ. Αργύρη Δημόπουλο, προσήλθαν στον Ιερό Ναό προσφέροντας τα απαραίτητα για την τέλεση της Αρτοκλασίας με αφορμή την εορτή των δύο τοπικών Αγίων της Εκκλησίας μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα των Αγίων Επισκόπων Ωρεών, Θεοφίλου και Φιλητού, είναι αποτέλεσμα της ευλάβειας και του φιλότιμου των εκπαιδευτικών, των μαθητών και άλλων φορέων της περιοχής με πρώτο εμπνευστή τον εκπαιδευτικό κ. Αργύρη Δημόπουλο.

Τα ιερά αναλόγια της Πανηγύρεως κόσμησαν με τις μελωδικές φωνές τους οι Ιεροψάλτες της Ενορίας των Ωρεών κ. Δημήτριος Μαυρούτσικος και κ. Ανδρέας Καραγκούνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024