Συζήτηση για τον κυκλώνα «Ιανός» και τις καταστροφές στη Φθιώτιδα στο ΠΣ

Συζήτηση για τις φυσικές καταστροφές που προκάλεσε στη Φθιώτιδα ο «Ιανός» έλαβε χώρα στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου το μεσημέρι της Παρασκευής. Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας Αρχικά ο Περιφερειάρχης, κ. Σπανός, ανέφερε πως η συζήτηση αυτή έχει τέσσερα σκέλη, το πριν, το τώρα, το μετά όσον αφορά τις αποζημιώσεις και το μετά για […]

23 Οκτωβρίου 2020

του/της Newsroom

Συζήτηση για τις φυσικές καταστροφές που προκάλεσε στη Φθιώτιδα ο «Ιανός» έλαβε χώρα στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

Αρχικά ο Περιφερειάρχης, κ. Σπανός, ανέφερε πως η συζήτηση αυτή έχει τέσσερα σκέλη, το πριν, το τώρα, το μετά όσον αφορά τις αποζημιώσεις και το μετά για την αντιπλημμυρική θωράκιση. «Μάθαμε ξαφνικά ότι έχουμε την αρμοδιότητα της διαχείρισης των ρεμάτων και προσπαθήσαμε, στα μέτρα των δυνατοτήτων μας, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», είπε.

Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν και συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καρακάντζα, που βοήθησε ακόμη και σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων απ’ τα σπίτια τους. «Είχαμε την τύχη να μην έχουμε τραυματισμούς ή απώλειες ζωών», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε πως υπάρχει συζήτηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για καθολική αποζημίωση των πληγέντων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θανάσης Καρακάντζας, έκανε λόγο για «βιβλική καταστροφή. Για πέντε ώρες ουρανός και γη ήταν ένα», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Ήταν αδύνατο πρακτικά να μεταφερθούν τα νερά ομαλά στην κοίτη του Σπερχειού. Τα ρέματα πλημμύρισαν γιατί η πρώτη γραμμή αναχώματος ήταν τα έργα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και δεύτερον αυτά του Ε65», συμπλήρωσε.

Επισήμανε τις ζημιές σε βαμβάκι και ελιές, αλλά και στις κτηνοτροφικές μονάδες και τα ορεινά ποιμνιοστάσια, καθώς και στις παρεμβάσεις που έγιναν για μια βδομάδα. Εξήγησε πως είναι πλήρης η καταστροφή στο αρδευτικό δίκτυο Λιανοκλαδίου και διαβεβαίωσε ότι τα αρδευτικά κανάλια θα είναι έτοιμα Φεβρουάριο – Μάρτιο.

«Περιμετρικά υπάρχουν τρία φράγματα τα οποία ήταν μπαζωμένα. Έρχονται απ’ την παλιά νομαρχία», εξήγησε επισημαίνοντας τη δυσκολία στις σχέσεις με το Δασαρχείο, όσον αφορά τις άδειες και τις χρονοβόρες διαδικασίες. «Αυτή τη στιγμή είναι κατεστραμμένα», πρόσθεσε.

«Διαφημίζετε τα αυτονόητα; Η δουλειά σας είναι κύριοι, γι’ αυτό πληρώνεστε. Αν αθροίσουμε τις αποζημιώσεις ή τις χρωστούμενες αποζημιώσεις, θα είχαμε φτιάξει τα έργα», σημείωσε ο Απόστολος Γκλέτσος.

Απ’ την πλευρά του, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης υπογράμμισε πως «όλα αυτά που κάνουμε μετά είναι υποχρέωσή σας. Επιδιώξαμε να είμαστε κοντά στον πολίτη. Δεν κάνουμε χάρη, είναι καθήκον και υποχρέωση». Έχουμε χορτάσει, συνέχισε, από κυβερνητικές εξαγγελίες λέγοντας ότι «είδαμε τους αξιωματούχους να περνούν από Εύβοια και Φθιώτιδα σε συσκέψεις που δεν προσκληθήκαμε».

Έπειτα στάθηκε στις ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής, τονίζοντας την «έλλειψη σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης. Έπρεπε να είμαστε πάνω από τα έργα για να αποφύγουμε αυτό που έγινε. Με τις παρατηρήσεις και τις καταγγελίες μας».

Η βασική αιτία, είπε, είναι τα έργα ορεινής υδρονομίας, οι λαθεμένες μελέτες και παράνομες χωματερές και πρότεινε τη διευθέτηση και οριοθέτηση χειμάρρων και ποταμών, για αποτελεσματική διαχείριση. «Θα επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα όσο είστε άτολμοι», υπογράμμισε ο κ. Αναγνωστάκης.

«Προφανώς οι καταστροφές που αντιμετωπίζει η χώρα μας θα είναι στην καθημερινότητα. Δεν θα καθόμαστε να κοιτάμε τα φαινόμενα χωρίς να σχεδιάσουμε και να πηγαίνουμε με παλιά ατζέντα», ανέφερε αρχικά η Κατερίνα Μπατζελή.

«Τονίσαμε επανειλημμένως ότι η επικινδυνότητα υδάτων είναι γνωστή σε όλους μας. Ως ΠΣ πρέπει να αποφασίσουμε από κοινού ότι χαράζουμε ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης και διευθέτησης χειμάρρων. Δεν θα ενταχθούμε στη λογική διευθετήσεων εργολαβιών», συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να έχουμε καθυστερήσεις στην καταγραφή και τις αποζημιώσεις. «Ο ΕΛΓΑ μπορεί και πρέπει να αλλάξει με βάση το καταστατικό του», είπε ακόμη.

Ο Κώστας Μπασδέκης τόνισε πως είναι «εντελώς απροστάτευτη η Περιφέρεια στα φαινόμενα που θα είναι έντονα πλέον. Έχουν ευθύνη οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για το τι δεν έγινε». Στάθηκε στις ελλείψεις στα έργα υποδομής και «τα παθήματα που δεν γίνονται μαθήματα».

«Είναι σίγουρο ότι χρειάζεται ολοκληρωμένη μελέτη και σχεδιασμός. Υπάρχουν μελέτες και για τον Σπερχειό και την ευρύτερη περιοχή, αλλά πρέπει να επικαιροποιηθούν», συνέχισε και ξεκαθάρισε: «Θα είστε υπόλογοι για ό,τι συμβεί το επόμενο διάστημα».

«Θέλουμε έργα προληπτικά, επικαιροποίηση μελετών, έργα ορεινής υδρονομίας και διαχείριση των υδάτινων πόρων σε όλη την Περιφέρεια», είπε ο Αντώνης Βούλγαρης, ο οποίος κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να συνεργαστεί με Πανεπιστήμια «για να μπορέσουμε να έχουμε πρόβλεψη, για να μη μιλάμε μετά για αποζημιώσεις».

«Επικαλούνται όλοι την κλιματική αλλαγή και προσπαθούν να καλύψουν έτσι τις πολιτικές τους ευθύνες», τόνισε η Νίκη Πολυζώη εξηγώντας ότι: «Η κύρια αιτία που επλήγησαν πολίτες και αγρότες ήταν η έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, τα έργα υποδομών. Τώρα είναι η βροχή, χτες οι πυρκαγιές».

«Ούτε μπαλώματα και κουκουλώματα θέλουμε. Πλήρη αποζημίωση θέλουμε και άμεσο και σοβαρό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό όπου θα εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων», πρόσθεσε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Κυρμανίδης αναφέρθηκε σε δεδομένα τα οποία θα τα ανήγαγε σε επίπεδα παθογενειών, όπως σημείωσε. «Ρέματα και ποτάμια δεν ήταν πουθενά καταγεγραμμένα», επισήμανε και συνέχισε μιλώντας για τις οριοθετήσεις χειμάρρων και τις καταπατήσεις.

«Να αντέξουμε στον πειρασμό και να υπερνικήσουμε τον φόβο να μην χαϊδεύουμε αυτιά. Η κοίτη του Σπερχειού σε ορισμένα σημεία ήταν 200μ. και έφτασε στα 40. Δεν τα αφαίρεσε κάποια ανώτερη δύναμη. Εξοχικά αυθαίρετα και οικισμοί δομήθηκαν πάνω σε ποτάμια», είπε.

Τους προβληματισμούς τους εξέφρασαν ακόμη οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι από τη Φθιώτιδα, Γιώργος Σκούρας, Σπύρος Λάμπου και Νίκος Μπέτσιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024