Kτήμα Χατζημιχάλη: Ξενάγηση στο εμβληματικό οινοποιείο της Αταλάντης

Η ουσιαστική γνωριμία του επισκέπτη με τον πολιτισμό του οίνου γίνεται στο Κτήμα Χατζημιχάλη και το επισκέψιμο οινοποιείο του. Εκεί, η μοιραία «συνάντηση» με τις οινικές ιστορίες του τόπου, αποζημιώνει για την όχι μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανύσει κανείς για να ξεναγηθεί στο οινοποιείο Χατζημιχάλη, που βρίσκεται σε προσβάσιμο σημείο στην περιοχή της Αταλάντης. […]

26 Οκτωβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η ουσιαστική γνωριμία του επισκέπτη με τον πολιτισμό του οίνου γίνεται στο Κτήμα Χατζημιχάλη και το επισκέψιμο οινοποιείο του. Εκεί, η μοιραία «συνάντηση» με τις οινικές ιστορίες του τόπου, αποζημιώνει για την όχι μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανύσει κανείς για να ξεναγηθεί στο οινοποιείο Χατζημιχάλη, που βρίσκεται σε προσβάσιμο σημείο στην περιοχή της Αταλάντης.

Η Φιλοσοφία…

Η οικογένεια Χατζημιχάλη διαιωνίζει την οινική ιστορία της χώρας καλλιεργώντας στους αμπελώνες 2000 στρεμμάτων ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, αλλά και έχοντας διαμορφώσει έναν επισκέψιμο χώρο που αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη πως το κρασί είναι σημείο αναφοράς για τον ελληνικό πολιτισμό.

Η επιλογή της περιοχής δεν ήταν τυχαία. Βασίστηκε τόσο στην μακροχρόνια αμπελουργική της παράδοση, όσο και στο ιδανικό της οικοσύστημα, το λεγόμενο terroir, που εξασφαλίζει άριστες συνθήκες για την καλλιέργεια του αμπέλου. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι τα δροσερά ρεύματα αέρα από τον Παρνασσό προς τον Ευβοϊκό κόλπο και αντίστροφα. Έτσι, η ποικιλομορφία του κλίματος επιτρέπει τη δημιουργία ευρείας συλλογής κρασιών που αντανακλούν ακριβώς αυτό το μεσοκλίμα. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που έκανε τον κ. Χατζημιχάλη να επενδύσει σε αυτή τη γη μαζί τους 2 γιους του, Λεωνίδα και Παναγιώτη, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά, επεκτείνοντας τα σύνορά της επιχείρησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχοντας αποσπάσει περισσότερα από 250 διεθνή βραβεία και διακρίσεις, με μακρόχρονη εμπειρία αλλά και γνώση γύρω από σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης, η οικογένεια Χατζημιχάλη χαράσσει τη δική της ιστορία, με σεβασμό στην παράδοση.

Μια πορεία σχεδόν 50 χρόνων..

Με μια προσεκτική ματιά στο λογότυπο που φέρει η ετικέτα «Χατζημιχάλη», παρατηρεί κανείς μια «αλλόκοτη» γαλοπούλα. Ένα ζώο που μπορεί να μην.. αρμόζει στο προφίλ ενός οινοποιείου, όμως φέρει τη συμβολική σφραγίδα του συγκεκριμένου Κτήματος. Πώς όμως προκύπτει αυτό;

Το 1973, ο Δημήτρης Λ. Χατζημιχάλης θέλοντας να ενδυναμώσει οικονομικά τους αμπελώνες του, δημιούργησε ένα αγρόκτημα όπου εξέτρεφε γαλοπούλες εισαγόμενες  από τον Καναδά, με προορισμό… το γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Καινοτόμος και εργατικός, ο κ. Χατζημιχάλης, επένδυε όλα τα έσοδα από την εκτροφή και πώληση γαλοπούλας σε αυτό. Έτσι, η γαλοπούλα άρχισε να αποτελεί σημείο κατατεθέν για την ανάπτυξη των αμπελώνων. Η ανάπλαση της αμπελουργίας στην ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδας προέκυψε σαν φυσική εξέλιξη, κυρίως με τη συμβολή του κ. Χατζημιχάλη. Η επιτυχία και η αναγνώριση ήταν πλέον μονόδρομος.

 

Ξενάγηση στο οινοποιείο υπό την καθοδήγηση του Λεωνίδα Χατζημιχάλη…

Η περιήγησή μας στο Κτήμα την περίοδο του τρύγου δε θα μπορούσε να ξεκινήσει από άλλο χώρο. Εκεί που η άρτια διαδικασία φέρνει καλό, ποιοτικό αποτέλεσμα, δηλαδή άριστης ποιότητας κρασί. Μια ημέρα τρύγου στο Κτήμα και μάλιστα με ξενάγηση από τον πλέον αρμόδιο, Λεωνίδα Χατζημιχάλη, αν μη τι άλλο θυμίζει μάθημα οινογνωσίας για όποιον επισκεφθεί το χώρο. Διασχίζοντας τον προαύλιο χώρο, ο κ. Χατζημιχάλης τονίζει αναφορικά με την πορεία του ελληνικού κρασιού σε εγχώρια, αλλά και διεθνή πλαίσια πως «η ζήτηση του ελληνικού κρασιού αυξάνεται στο εξωτερικό», δίνοντας έμφαση στην ομογένεια που στηρίζει πάντα το ποιοτικό ελληνικό κρασί. Συγχρόνως, υπογραμμίζει πως «πολλοί οινοποιοί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Στερεάς έχουν δουλέψει σκληρά, προσφέροντας ποιοτικά κρασιά και τονώνοντας με αυτό τον τρόπο την ελληνική παρουσία του οίνου στο εξωτερικό».

 

Πρωτοφανές χαρακτηριστικό στοιχείο της επιχείρησης είναι η αξιοποίηση γυναικών για τη διαδικασία του κλαδέματος. Μάλιστα, ορισμένες σε μεγαλύτερη ηλικία, γνωρίζουν τόσο καλά τη γη, που η εμπειρία τους δεν συγκρίνεται με την τεχνογνωσία των νεότερων γενεών. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, πως η οινολογία τις τελευταίες δύο δεκαετίες γνωρίζει πολύ σημαντικά βήματα προόδου, ως αποτέλεσμα έρευνας ειδικών επιστημόνων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

 

 

Μεταβαίνοντας στον μουσειακό επισκέψιμο χώρο του οινοποιείου, ο επισκέπτης αφουγκράζεται το μεράκι, την αισθητική και τη φιλοσοφία βάσει των οποίων ο κ. Χατζημιχάλης «έχτισε» τη φήμη της επιχείρησης του, με βασικό κριτήριο την αγάπη για το κρασί. Εργαλεία, δεκάδες φελλοί, πριόνια και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνταν κάποτε, σήμερα αποτελούν εκθέματα του οινοποιείου που έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τόσο οι λάτρεις του κρασιού, όσο και τουριστικά group, σχολικές τάξεις με ευκαιρίες για οινικές αθλοπαιδείες, αλλά και απλοί περιηγητές που επισκέπτονται το χώρο.

 

 

 

Ο κάτω όροφος, σαν μια μεγάλη έκπληξη, μεταφέρει τους παρευρισκόμενους σε άλλες εποχές.. Με την ταμπέλα«Βαρελοποιεία Γεωργίου Δ. Φαρσάρη», ένας διαφορετικός κόσμος φανερώνεται απρόσμενα μπροστά στα μάτια του θεατή. Δεκάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες κολλημένες πάνω σε ξύλο στην αριστερή πλευρά απεικονίζουν το βαρελοποιό την ώρα της κοπιαστικής εργασίας. Ο χώρος θυμίζει έτσι μια τέχνη που με τα χρόνια χάθηκε, μία τέχνη που οι νεότερες γενιές δε γνωρίζουν καν.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στρέφοντας το βλέμμα στα δεξιά, ο επισκέπτης εισέρχεται στο χώρο για τον οποίο πιθανόν ανυπομονούσε να φθάσει. Στο χώρο που ωριμάζουν οι καρποί αυτής της εύφορης γης. Η Κάβα των Σατύρων, με την ομώνυμη αρχαιοελληνική παράσταση να κοσμεί το χώρο στο βάθος, όσο τα μεγάλα δρύινα βαρέλια «κερδίζουν» σε προσοχή.

 

Ο δεύτερος όροφος του οινοποιείου, είναι αφιερωμένος σε παντός τύπου εκδηλώσεις επαγγελματικής φύσης, ή συναθροίσεις που οργανώνει η οικογένεια Χατζημιχάλη σε μία προσπάθεια να «συστήσει» στους επισκέπτες το καλό, ευκολόπιοτο κρασί. Χαρακτηριστικές εκδηλώσεις είναι οι «Ανοιχτές Πόρτες» , αλλά και η Διεθνής Ημέρα Κρασιού που διεξάγονται εκεί τον Μάιο και το Νοέμβριο αντίστοιχα, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία γευστικής δοκιμής όλων των κρασιών του Κτήματος.

 

 

Ανάμεσα στο μουσειακό κτήριο και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βρίσκεται ο προαύλιος χώρος κοινωνικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο Κτήμα Χατζημιχάλη, με την εκκλησία του Αγ. Λεωνίδα να δεσπόζει στο κέντρο, ενώ στο εσωτερικό της αναπαρίσταται ο Ιησούς ως Άμπελος, φέρνοντας συνειρμικά στο νου αυτό που τόνισε και ο Λεωνίδας Χατζημιχάλης, πως «το κρασί είναι «το αίμα του Χριστού», γι αυτό και δεν είναι τυχαίο που συνδέεται με τον ελληνικό πολιτισμό.

 

 

 

Το ταξίδι στην ιστορία του κρασιού δεν τελειώνει εδώ. Συλλεκτικές και μη φιάλες, όπως η εικονιζόμενη, αναμνηστικά δώρα με το  σήμα του οινοποιείου αλλά και εκδόσεις σχετικές με το κρασί και την ιστορία του στον τόπο, προσκαλούν τους επισκέπτες στο Πωλητήριο του Κτήματος, δίνοντας τους την ευκαιρία να διεισδύσουν στην οινική ιστορία της Λοκρίδας.

 

 

Για το Κτήμα Χατζημιχάλη, το κρασί είναι στοιχείο του πολιτισμού μας, γι αυτό και διάλεξε να «υπηρετεί» ένα οικοσύστημα που γεννά αυτό το ποιοτικό και ακατέργαστο οινικό προϊόν, δημιουργώντας ένα σύνθετο, αμπελοοινικό μωσαϊκό που διαφυλάσσει τις τοπικές, πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες.

 

 

Μπορείτε να επισκεφθείτε το site www.hatzimichalis.gr για να εξασφαλίσετε μια θέση στο οινικό ταξίδι που προσφέρει το Κτήμα στους επισκέπτες του.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ Χατζημιχάλη για τη θερμή φιλοξενία και την ξενάγηση στο οινοποιείο.

 

Eπιμέλεια : Λίλα Κούπριζα

Φωτογραφία : Πάνος Γαλάνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024