Στα 1.211 κρούσματα σήμερα, Πέμπτη

Στους 114 οι διασωληνωμένοι Την Τετάρτη, ανήμερα 28ης Οκτωβρίου, «έσπασαν όλα τα κοντέρ» με τα 1547 νέα κρούσματα κορονοϊού μέσα σε μια ημέρα στη χώρα και σήμερα, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε: Σήμερα ανακοινώνουμε 1211 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν […]

29 Οκτωβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Στους 114 οι διασωληνωμένοι

Την Τετάρτη, ανήμερα 28ης Οκτωβρίου, «έσπασαν όλα τα κοντέρ» με τα 1547 νέα κρούσματα κορονοϊού μέσα σε μια ημέρα στη χώρα και σήμερα, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

Σήμερα ανακοινώνουμε 1211 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 35510, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.

4043 (11.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12843 (36.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 284 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 615 θανάτους συνολικά στη χώρα. 234 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Εφιαλτική πρόβλεψη Δερμιτζάκη: Μπορεί να φτάσουμε να διαλέγουμε ποιος θα μπει σε ΜΕΘ

Εξάλλου, ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Mανώλης Δερμιτζάκης, τόνισε νωρίτερα, σήμερα, πως οι επιστήμονες έβλεπαν αυτή την αύξηση κρουσμάτων από το Σεπτέμβριο και αυτός ήταν ο λόγος που προέβαιναν συνεχώς σε εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων.

«Θα έχουμε αριθμούς Βελγίου»

Ο ίδιος ανέφερε πως η αύξηση που καταγράφεται στην Ελλάδα είναι παρόμοια με αυτή που καταγράφεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και τόνισε πως η πορεία της πανδημίας στη χώρα πλέον εξαρτάται αποκλειστικά από τον βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα.

Όπως σημείωσε «πλέον δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε μέτρα και αν δεν καταφέρουμε να συγκρατήσουμε την κατάσταση θα έχουμε εικόνες και αριθμούς όπως σε χώρες αντίστοιχου μεγέθους όπως είναι η Ελβετία, το Βέλγιο, η Αυστρία».

Επανέλαβε την άποψή του ότι κάποια μέτρα άργησαν να επιβληθούν, ωστόσο η συζήτηση πλέον δεν πρέπει να επικεντρώνεται σε αυτό το κομμάτι αλλά στο πως θα ανακοπεί η αυξητική πορεία του ιού, από εδώ και πέρα. «Η μάσκα παντού έπρεπε να έχει επιβληθεί πριν από 3 με 4 εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης και συμπλήρωσε πως «έχουμε ένα πλαίσιο μέτρων, το οποίο αυτή τη στιγμή αν το εφαρμόσουμε μπορούμε να ανακόψουμε την πορεία. Με μικρές διορθώσεις που μπορούν να προκύψουν, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε όλη τη χώρα».

«Λάθη των κυβερνήσεων έφεραν την αύξηση»

Ο κ. Δερμιτζάκης απέδωσε την αύξηση κρουσμάτων που σημειώνεται πανευρωπαϊκά σε λάθη των κυβερνήσεων, οι οποίες το καλοκαίρι, οπότε και παρουσιάστηκε ύφεση στο πρόβλημα του κορονοϊού, απελευθέρωσαν πλήρως τα μέτρα προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία. Υποστήριξε πως αν είχαν διατηρηθεί κάποια μέτρα, θα είχε επιτευχθεί μεγαλύτερη μείωση κρουσμάτων και θα ξεκινούσαμε από πλεονεκτική θέση για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, ενώ μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι αυτή η χαλάρωση είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες να πάψουν να είναι σε εγρήγορση και πλέον καλούνται να μπουν από την αρχή σε μια διαδικασία συμμόρφωσης με τα μέτρα.

Ο καθηγητής Γενετικής χαρακτήρισε άστοχο το επιχείρημα ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι περισσότερα επειδή γίνονται περισσότερα τεστ, διευκρινίζοντας πως τα τεστ που γίνονται πλέον καθημερινά τα οποία φτάνουν τις 20.000, διενεργούνταν πολύ πριν φτάσουμε να βλέπουμε 600 κρούσματα ημερησίως. «Η αύξηση είναι πραγματική και καλώς κάνουμε πολλά τεστ και τη βλέπουμε. Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και η αύξηση είναι υπαρκτή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα συμπλήρωσε πως υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Αυτά είναι η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων παρά το γεγονός ότι πλέον τα περιστατικά που χρίζουν νοσηλείας λαμβάνουν πιο έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση, από την πρώτη στιγμή εισαγωγής τους στα νοσοκομεία, αλλά και η αύξηση των νέων που χρειάζεται να νοσηλευτούν.

«Βλέπουμε περισσότερους νέους στο νοσοκομείο που σημαίνει ότι για να δεις νέους, δηλαδή τη σπάνια περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν πολλές χιλιάδες άλλοι νέοι που έχουν μολυνθεί και δεν έχουν παρουσιάσει αυτήν ακραία σοβαρή κατάσταση», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024