Akriotou Microwinery : «Oρειβάτης» του Κιθαιρώνα για ένα καλό, ποιοτικό κρασί…

 Ο βοιωτικός αμπελώνας έχει προσφέρει σημαντικά στην ελληνική οινοποιία εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, καθώς η περιοχή έχει παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια. Στις Πλαταιές Βοιωτίας, στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, το οινοποιείο Akriotou Microwinery αφήνει το δικό του «στίγμα» στην ιστορία του κρασιού για την Ελλάδα και τη συγκεκριμένη περιοχή ήδη από το 2017. Στο μικρό εσωτερικό […]

27 Οκτωβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

 Ο βοιωτικός αμπελώνας έχει προσφέρει σημαντικά στην ελληνική οινοποιία εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, καθώς η περιοχή έχει παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια. Στις Πλαταιές Βοιωτίας, στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, το οινοποιείο Akriotou Microwinery αφήνει το δικό του «στίγμα» στην ιστορία του κρασιού για την Ελλάδα και τη συγκεκριμένη περιοχή ήδη από το 2017. Στο μικρό εσωτερικό χώρο του οινοποιείου φιλοξενούνται μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές, οι οποίες εξασφαλίζουν ποιοτικές μικροοινοποιήσεις ανά ποικιλία.

 

Η Βασιλική Ακριώτου, οινολόγος με καταγωγή από την Εύβοια, διασχίζει τον δικό της «δρόμο κρασιού» για πάνω από μία εικοσαετία και έχει πλέον δημιουργήσει τις δικές της σειρές από Σαββατιανό, Ροζέ και Pinot Noir, αποτυπώνοντας τη δική της φιλοσοφία ως προς τις αγαπημένες ποικιλίες σταφυλιού. Με σκοπό να συντροφεύει καλοκαιρινές βραδιές πλάι στο κύμα, αλλά και χειμερινές στιγμές δίπλα στο τζάκι, η κυρία Ακριώτου έχει δώσει «σάρκα και οστά» στην μακρόχρονη εμπειρία της από τα οινοποιεία της Στερεάς Ελλάδας, κερδίζοντας βραβεία σε διαγωνισμούς και έχοντας κατακτήσει διεθνή και εγχώρια αναγνώριση.

Η σύγχρονη οινολογία στενά συνεργαζόμενη με την μοντέρνα γεωπονική επιστήμη επικεντρώνεται στην αξιοποίηση υψηλής ποιότητας πρώτης ύλης και την χρήση του κατάλληλου οινοποιητικού εξοπλισμού. Στο οινοποιείο της Akriotou Microwinery οι παραπάνω πρακτικές, εφαρμόζονται υπό τις οδηγίες της οινολόγου, η οποία συγχρόνως διατηρεί οινολογικό εργαστήρι στην Αυλίδα. Στις αρχές του 2018 ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη το επισκέψιμο τμήμα του οινοποιείου, καθώς και η τελική διαμόρφωση  όλων των εξωτερικών χώρων, έτσι ώστε οι μελλοντικοί επισκέπτες να απολαμβάνουν όχι μόνο τις γευστικές δοκιμές των κρασιών, αλλά και την υπέροχη θέα στις ιστορικές τοποθεσίες της περιοχής.

 

 

Η δυναμική της τοπικής οικονομίας, έχει ενισχυθεί κατά κόρον από το οινοποιείο Ακριώτου, κυρίως από το 2017 και μετά, όταν «γεννήθηκε» με σταφύλια παλαιών αμπέλων, ο Ορειβάτης Ροζέ, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα αμπέλια των Πλαταιών. Έτσι, η ανάδειξη του κρασιού ως στοιχείου του σύγχρονου αστικού πολιτισμού στη χώρα μας κρίνεται καίρια, όσο μία δοκιμή από κρασί «Ακριώτου» καταφέρνει να ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς wine lovers.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024