Αλίαρτος Βοιωτίας: Ο Επίσκοπος Ωρέων στην Ιερατική Σύναξη

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αλιάρτου η τακτική ετήσια Γενική Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας, η οποία είχε σκοπό τον ουσιαστικό προβληματισμό των συνέδρων πάνω σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν την ποιμαντική διακονία τους, και ιδιαίτερα σήμερα με την υγειονομική κρίση εξαιτίας της […]

22 Οκτωβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αλιάρτου η τακτική ετήσια Γενική Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας, η οποία είχε σκοπό τον ουσιαστικό προβληματισμό των συνέδρων πάνω σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν την ποιμαντική διακονία τους, και ιδιαίτερα σήμερα με την υγειονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, την υπεύθυνη καθοδήγηση των κληρικών από τον Επίσκοπο, την ανταλλαγή απόψεων, τη λήψη κοινών αποφάσεων και τον συντονισμό της εκκλησιαστικής διακονίας.

Την έναρξη της σύναξης κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος ανέφερε ότι «φέτος η ιερατική μας σύναξη συνέρχεται εν μέσω ποικίλων προβλημάτων και ιδιαίτερα σε επίπεδο υγείας, τα οποία δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας, καθιστώντας έτσι, τουλάχιστον μέσα από μια ανθρώπινη θεώρηση των πραγμάτων, το μέλλον αβέβαιο. Ταυτόχρονα, τα νέα δεδομένα που προκύπτουν παγκόσμια, μέσα από την καθημερινά αυξανόμενη χρήση των διαφόρων τεχνολογικών επιτευγμάτων, οδηγούν, δυστυχώς, στον περιορισμό της ανθρώπινης ελευθερίας». Τόνισε ότι «στις μέρες μας λόγω της εντάσεως με την οποία συντελούνται ραγδαίες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο καθιστούν τα ποιμαντικά καθήκοντα των κληρικών πρωτόγνωρα και περίπλοκα. Και για αυτό, όπως είπε, «αποφασίσαμε το θέμα της εφετινής μας ιερατικής σύναξης να στραφεί γύρω από τα ποικίλα προβλήματα που μαστίζουν τον κόσμο μας και δυσχεραίνουν την αποστολή μας».

Και ευχαρίστησε εγκάρδια και ολόθερμα τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο «για την παρουσία του και την διάθεσή του να συμβάλει στη δική μας καλλιέργεια και πνευματική συγκρότηση ώστε να γινόμαστε καθ’ ημέραν “τέλειοι καί ὁλόκληροι ποιμένες ἐν μηδενί λιπόμενοι” κατά την Αποστολική ρήση και προτροπή».

Στη συνέχεια ανέπτυξε την εισήγησή του ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, με θέμα: «Σύγχρονοι τρόποι ποιμαντικής διακονίας. Προβλήματα και δυσκολίες».

Ο Θεοφιλέστατος στην εμπεριστατωμένη και άκρως ενδιαφέρουσα εισήγησή του, κατά κοινή ομολογία των συνέδρων, αναφέρθηκε στην αυτογνωσία, την οποία θα πρέπει να έχει ο κληρικός, στα ψυχολογικά κριτήρια των κληρικών αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ποιμαντική τους διακονία στον σύγχρονο κόσμο. Επίσης, αναφέρθηκε στους κινδύνους που απορρέουν από την προβολή των κληρικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ, αναφέρθηκε και στο θέμα της υγειονομικής κρίσης και στην ποιμαντική της αντιμετώπιση.

Κατόπιν ακολούθησε διάλογος πάνω στα ζητήματα της εισήγησης και στη συνέχεια έγινε ενημέρωση για διοικητικά και άλλα καθημερινά εκκλησιαστικά θέματα, από τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως π. Ανδρέα Δάρρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024