Σίμος Κεδίκογλου: Με Σαμαρά και Μητσοτάκη ξηλώθηκε η Χρυσή Αυγή

Η καθυστέρηση -στη δίκη της Χρυσής Αυγής- επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…δημιουργεί εύλογες απορίες…Λες και κάποιος ήθελε να πάει σε εκλογές με ανοιχτό το θέμα… – Η παράκαμψη της Χαλκίδας αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο στην Εύβοια μετά από τριάντα χρόνια

Η καθυστέρηση -στη δίκη της Χρυσής Αυγής- επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…δημιουργεί εύλογες απορίες…Λες και κάποιος ήθελε να πάει σε εκλογές με ανοιχτό το θέμα…

Η παράκαμψη της Χαλκίδας αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο στην Εύβοια μετά από τριάντα χρόνια και την Υψηλή Γέφυρα

Εδώ και χρόνια πραγματικά έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια για τη δημιουργία και λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Κάρυστο

Την περασμένη Τετάρτη έλαβε τέλος η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από περίπου 5,5 χρόνια. Πολλά έχουν ειπωθεί και πολλά περισσότερα έχουν γραφτεί. Το ναζιστικό μόρφωμα άρχισε να ξηλώνεται επί Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και έλαβε το τελικό χτύπημα πάλι επί Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ένας εκ των πρωταγωνιστών εκείνη την  εποχή υπήρξε ο Βουλευτής Ευβοίας Σίμος Κεδίκογλου, τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τζιβελέκη

Μιλάει στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» για εκείνες τις μέρες που πάρθηκαν οι σημαντικές αποφάσεις για την Χρυσή Αυγή, τον τρόπο που έγιναν, αλλά σχολιάζει και την οριστική απόφαση του δικαστηρίου που γνωστοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Σε αντιδιαστολή με όσα λέει για τη Νέα Δημοκρατία  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να καταγγείλει «Εκεί που υπήρξε καθυστέρηση είναι στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός -που όπως τονίζει- δημιουργεί εύλογες απορίες». Και συνεχίζει «Λες και κάποιος ήθελε να πάει σε εκλογές με ανοιχτό το θέμα…»

Φυσικά η συνέντευξη δεν μπορούσε να μην είχε και γεύση από Εύβοια για την πρωτοβουλία «Δράση Αλληλεγγύη» όπου συγκεντρώθηκε μία σημαντική ποσότητα ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, αλλά και για τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη: Την παράκαμψη της Χαλκίδας και για τη δημιουργία και λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Κάρυστο.

ΕΡ: Κύριε Κεδίκογλου έχουμε το τέλος αυτή της δίκης που κράτησε 5μιση χρόνια. Τι σηματοδοτεί για το πολιτικό μας σύστημα;

ΑΠ: Με την απόφαση του δικαστηρίου έχουμε τον επίλογο, τη τελευταία σελίδα ενός μαύρου κεφαλαίου της πολιτικής μας ιστορίας, ενός τέρατος, που γεννήθηκε μέσα στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης εκμεταλλευόμενο την απελπισία την απόγνωση, την έλλειψη πληροφόρησης μιας μερίδας πολιτών. Αυτό το μαύρο κεφάλαιο της πολιτικής μας ιστορίας, βρίσκει το φυσικό του τέλος. Είναι ανακουφιστικό, η Χρυσή Αυγή τερματίστηκε και πολιτικά στις τελευταίες εκλογές, τώρα τερματίζετε και δικαστικά, από την οδό της Δικαιοσύνης.

ΕΡ: Η απόφαση της δίκης σηματοδοτεί -αν θέλετε- και με απόλυτο τρόπο, την απόφαση του πολιτικού μας συστήματος για την αντιμετώπιση του νεοναζιστικού φαινομένου  και ήταν μια απόφαση που ελήφθη από συγκεκριμένη κυβέρνηση, συγκεκριμένο πρωθυπουργό -του οποίου υπήρξατε στενός συνεργάτης, κυβερνητικός εκπρόσωπος-  θέλω λοιπόν να “εκμεταλλευτώ” αυτό το γεγονός  και να σας ρωτήσω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση. 

ΑΠ: Μας ανησυχούσε που η Ελλάδα είχε αποκτήσει ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, κατανοούσαμε τις συνθήκες και είχαμε αντιληφθεί τους τρόπους που χρησιμοποιούσε η Χρυσή Αυγή για να διευρύνει την επιρροή της. Είχαμε μια σειρά από βίαια επεισόδια, αλλά όταν έγινε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όλοι συγκλονιστήκαμε. Σε σύσκεψη, την ίδια μέρα στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε πως πρέπει να συσχετιστούν οι υποθέσεις, γιατί εάν είχαν πάει, όπως στο παρελθόν μεμονωμένα, θα έπεφταν στα μαλακά.  Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στον Νίκο Δένδια να συσχετιστούν οι υποθέσεις και ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατάφερε, σε χρόνο ρεκόρ, να συγκεντρώσει, να συσχετίσει τις υποθέσεις και να στείλει έναν πληρέστερο, όπως αποδείχτηκε φάκελο στη δικαιοσύνη. Καθοριστική ήταν και η συμβολή του Ευάγγελου Βενιζέλου με την νομική του σκέψη για το πως θα πρέπει να κινηθούμε και του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες. Εάν δεν υπήρχε η απόφαση για συσχετισμό των υποθέσεων σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Ήταν μία πολιτική απόφαση. Ήταν απόφαση Σαμαρά να ξεκινήσει η διαδικασία και να μπουν στη φυλακή.

ΕΡ: Θεωρώ ότι δεν είναι και τόσο εύκολες αυτές οι αποφάσεις από την στιγμή που ήταν εκλεγμένα μέλη;

ΑΠ: Τα επεισόδια που δημιουργούσε τότε η Χ.Α. μέσα στη βουλή, ήταν κυρίως εναντίον της ΝΔ. Να θυμηθούμε το περιστατικό που ο Κασιδιάρης επιχείρησε να χειροδικήσει εναντίον του Νίκου Δένδια. Είχαμε φτάσει, όπως είχε πει και ο κ. Σαμαράς, στο ως εδώ και μη παρέκει,  πρέπει να τελειώνουμε με αυτούς τους ναζιστές. Οι όποιες ανησυχίες για πολιτικό κόστος, δεν μετρήσανε καθόλου, μέτρησε μόνο η αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τη Δημοκρατία μας.

Δεχόμασταν απειλές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Νίκος Δένδιας και εγώ ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και δεν ήταν τυχαίο που αποφασίστηκε τότε και αποδείχτηκε τελικά ότι χρειαζόταν, να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας, για ορισμένα πρόσωπα. Δεν υπήρχε όμως περίπτωση να κάνουμε πίσω.

ΕΡ: Υπήρχαν θύλακες της ΧΑ και στα Σώματα Ασφαλείας και μάλιστα όπως έγραφε κάποια εφημερίδα υπήρξε μια ολόκληρη έρευνα μέσα στην αστυνομία την περίοδο 2012 -2014 για θυλάκους της ΧΑ στα σώματα ασφαλείας.

ΑΠ: Παράλληλα με την έρευνα, την ανάκριση και τη δίωξη της Χ.Α. έγιναν έρευνες και υπήρξαν και συνέπειες  σε προσωπικό της αστυνομίας. Υπήρχαν περιστατικά- μια περίεργη ανοχή ορισμένων αστυνομικών- αλλά όλοι αυτοί υπέστησαν τις συνέπειες. Ήταν η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Σαμαρά που φάνηκε σε όλα τα επίπεδα.

ΕΡ: Πρόσφατα ο κ. Ρουπακιώτης – υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά- δήλωσε πως η δικαιοσύνη ήταν έτοιμη να αναλάβει δράση σε βάρος της ΧΑ πριν από τη δολοφονία Φύσσα;

ΑΠ: Αυτά τα λέει τώρα ο κύριος Ρουπακιώτης. Να ανατρέξετε σε δηλώσεις του το 2013, που έλεγε ότι Αμερικανοί και Εβραίοι θέλουν τη δίωξη της Χρυσής Αυγής. Ο κύριος Ρουπακιώτης δεν άφησε το καλύτερο στίγμα ως Υπουργός Δικαιοσύνης και το βρίσκω τραγελαφικό να ζητάει τώρα τα ρέστα. Έως και σιωνιστική συνομωσία είδε…

Και ξαναλέω αν δεν υπήρχε η απόφαση για συσχετισμό των δεκάδων υποθέσεων, σχετικά με τη δράση της ΧΑ, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Ήταν μια πολιτική απόφαση. Ήταν σημαντικό να δει η ελληνική κοινωνία την ηγεσία της Χ.Α. να πηγαίνει στα δικαστήρια με χειροπέδες. Από εκεί και πέρα, να μην ξεχνάμε ότι επί κυβέρνησης ΝΔ -πάλι- και επί πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, που λειτούργησε άψογα -να υπογραμμίσω ότι δεν υπήρχε καμία δήλωση Μητσοτάκη- αφέθηκε η δικαιοσύνη να λειτουργήσει, όπως έπρεπε να γίνει, τελείως ανεξάρτητα. Από πολιτικής πλευράς είχε προετοιμαστεί άψογα ο σχετικός φάκελος, με τον συσχετισμό των υποθέσεων, κάτι που αποδείχτηκε και από την  απόφαση του δικαστηρίου. Δεν επρόκειτο για πολιτικό κόμμα, επρόκειτο για εγκληματική οργάνωση.

ΕΡ: Σας προβληματίζει ότι 21% των πολιτών -σε πρόσφατη δημοσκόπηση- απάντησε ότι χρειάζεται μια σοβαρή Χ.Α. και ποια θα πρέπει να είναι τα ανακλαστικά του πολιτικού συστήματος από δω και πέρα; 

ΕΡ: Το αυγό του Φιδιού εκκολάπτεται όταν βρίσκει τις κατάλληλες κοινωνικές συνθήκες. Η Χρυσή Αυγή δεν θα υπήρχε αν δεν περνούσε η Ελλάδα μια τόσο δύσκολη οικονομική κρίση και αν δεν υπήρχε τόση απελπισία σε μεγάλη μερίδα των πολιτών. Η καλύτερη ασπίδα είναι να φροντίσουμε για την ανάπτυξη, την ευμάρεια, την βελτίωση των συνθηκών ζωής για όλους τους πολίτες και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ποτέ ξανά στους πολίτες η αίσθηση ότι δεν υπάρχει μέλλον, δεν υπάρχει ελπίδα. Όταν νιώθει ο άνθρωπος ότι δεν υπάρχει ελπίδα τότε μπορεί να καταφύγει στις πιο ακραίες καταστάσεις.

Ακόμα και τώρα που αντιμετωπίζουμε κρίση, η κοινωνία αντιδρά με υπευθυνότητα. Ένα παράδειγμα είναι τα σχολεία, υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις αλλά όπως αποδείχτηκε τα σχολεία έπρεπε να λειτουργήσουν. Είναι ένας τρόπος απάντησης μέσα σε αυτή την πανδημία να ξαναβρούμε τους κανονικούς μας ρυθμούς. Είναι σημαντικό λοιπόν πως ακούσαμε τους ειδικούς, πήραμε τα κατάλληλα μέτρα, είναι σημαντικό ότι τα σχολεία λειτουργούν χωρίς να υπάρχουν κρούσματα. Δείχνει μια ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας και μια σωστή λειτουργία των κυβερνητικών και κρατικών αρχών.

Στροφή στην Εύβοια

ΕΡ: Τώρα κύριε Κεδίκογλου να γυρίσουμε και στην Εύβοια. Πρόσφατα μέσω της πρωτοβουλίας «Δράση Αλληλεγγύη» συγκεντρώσατε μία σημαντική ποσότητα ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, τα οποία σε συνεργασία με την Τοπική Οργάνωση του κόμματος στα Ψαχνά παραδώσατε στη Δημοτική Αρχή. Εκτός, όμως, από αυτές τις δράσεις οι πληγέντες περιμένουν να ολοκληρωθούν τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Είστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησής τους;

ΑΠ: Μου δίνετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά όσους συνεισέφεραν στο να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα προϊόντα, τους εμπόρους, τις επιχειρήσεις, τις εταιρείες. Προτεραιότητά μας ήταν και είναι η στήριξη των ασθενέστερων και πιο ευάλωτων οικογενειών σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση,  παρακολουθούμε τις διαδικασίες υλοποίησής τους και παρεμβαίνουμε όπου απαιτείται, για την επιτάχυνσή τους. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι η εφαρμογή τους είναι ταχύτατη και οι πολίτες που επλήγησαν είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν άμεσα τις αιτήσεις τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μίας πραγματικά καινοτόμα διαδικασία του Υπουργείου Υποδομών, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.  Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης γίνονται πράξη και σε επίπεδο αποκατάστασης των υποδομών και σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα για έργα ύψους  240 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, αναμένεται μέχρι τέλος του χρόνου να γίνει και η δημοπράτηση για την αποκατάσταση των τριών γεφυρών σε Αφράτι, Φύλλα και Βασιλικό. Το υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει τη δημοπράτηση των περισσότερων έργων για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας, παρά το ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στις δημοτικές Αρχές.

Για τα μέχρι σήμερα, όμως, αποτελέσματα ενδεικτικές θα πω, ότι είναι και οι δηλώσεις του Δημάρχου Διρφύων-Μεσσαπίων, ο οποίος ανέφερε, ότι είναι εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν οι Υπηρεσίες των Υπουργείων Υποδομών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων.

Παράλληλα, οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο ανέδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο το σοβαρό πρόβλημα των υποδομών και οδήγησαν την κυβέρνηση να επισπεύσει τα έργα των παρακάμψεων Αμαρύνθου και Βασιλικού, καθώς και να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα το μεγάλο έργο της παράκαμψης της Χαλκίδας.

ΕΡ: Ένα ζήτημα, που θυμίζει το «Γεφύρι της Άρτας» είναι αυτό της παράκαμψης της Χαλκίδας. Είναι ένα έργο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Εύβοιας και φυσικά στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας και των Ψαχνών. Τι έχουμε να περιμένουμε δεδομένων και των σχετικών ανακοινώσεων, που έχουν γίνει από την κυβέρνηση;

ΑΠ: Η παράκαμψη της Χαλκίδας αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο στην Εύβοια μετά από τριάντα χρόνια και την Υψηλή Γέφυρα και έχει τεθεί ως άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο μόνος πρωθυπουργός που έχει διασχίσει οδικώς όλη την Εύβοια, από την Κάρυστο μέχρι την Ιστιαία, και έχει αντιληφθεί τη σημασία του έργου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ότι το έργο της παράκαμψης της Χαλκίδας θα υλοποιηθεί τάχιστα.

Πλέον, είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να υλοποιηθεί το έργο, η δημοπράτηση του οποίου μέσα στο 2021 θα είναι εφικτή. Μετά την ενημέρωση που είχα από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιών Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα το έργο να ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ με δυνατότητα «γέφυρας» και στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω, επίσης, ότι η  Εύβοια μέχρι το 2012 ήταν εκτός Ε.Ε. Το 1999, όταν η τότε κυβέρνηση είχε δηλώσει ποια τμήματα από το εθνικό οδικό δίκτυο θέλει να ενταχθούν στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών για να μπορούν να χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια, δεν είχε δηλώσει ούτε ένα χλμ. δρόμου στην Εύβοια. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί κανένα οδικό έργο στο Νομό μέχρι το 2013,  οπότε και πετύχαμε την άρση αυτής της μεγάλης αδικίας, όταν με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και με τη βοήθεια του τότε Ευρωβουλευτή, Γιώργου Κουμουτσάκου καταφέραμε να ενταχθεί, επιτέλους, οδικώς η Εύβοια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αμέσως, δρομολογήθηκε το έργο της παράκαμψης Χαλκίδας, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και  προαναγγέλθηκε η δημοπράτηση του έργου. Το 2015, δυστυχώς, η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε να απεντάξει από το ΕΣΠΑ τον περιφερειακό της Χαλκίδας για να εντάξει το δρόμο Πάτρα – Πύργος , παρόλο που δεν ήταν ώριμο έργο για να γίνει κατάτμηση και να το δώσει σε εκλεκτό τους εργολάβο.

ΕΡ: Εδώ και χρόνια, μαζί με τους ανθρώπους της Καρύστου, έχετε ξεκινήσει έναν «ιερό», όπως τον χαρακτηρίζεται, αγώνα για τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στη Νότια Καρυστία. Πόσο  κοντά στην υλοποίηση αυτού του στόχου;

ΑΠ: Εδώ και χρόνια πραγματικά έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια για τη δημιουργία και λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Κάρυστο. Είναι ένας αγώνας «ζωής» για τους νεφροπαθείς και τις οικογένειές τους. Υπήρχε η προοπτική δωρεάς από το Ίδρυμα Νιάρχος, η οποία, δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί, αφού το εν λόγω Ίδρυμα προχώρησε σε δωρεές εκατομμυρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Μετά και τη σύσκεψη που είχαμε με τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και εφόσον υπάρχει η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Καρύστου να καλύψει το κατασκευαστικό κόστος, αισιοδοξώ ότι είμαστε πολύ κοντά στο να δημιουργηθεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού-μέσα στους επόμενους μήνες- και να σταματήσει, επιτέλους, η διαρκής αγωνία και «Οδύσσεια» που βιώνουν οι δεκάδες νεφροπαθείς και οι οικογένειές τους. Ήδη, δρομολογήθηκαν οι προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, νεφρολόγου και ειδικευμένων στις αιμοκαθάρσεις νοσηλευτών.  Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Δήμου Καρύστου και Υπουργείου Υγείας με στόχο την εντός έτους ολοκλήρωση της κτιριακής υποδομής, που θα φιλοξενήσει τη Μονάδα. Παράλληλα, δρομολογείται η διαδικασία προμήθειας του εξοπλισμού με όλα τα απαιτούμενα μέσα  για την κάλυψη των αναγκών επτά  θέσεων αιμοκάθαρσης και δύο ακόμα θέσεων, μίας αποστειρωμένης και μίας εφεδρικής.

Να σημειώσω, επίσης, ότι για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στη Βόρεια Εύβοια είχαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που προέκυψε, εξαιτίας της προϋπόθεσης που έθετε το νομικό πλαίσιο, το να υπάρχει δηλαδή Νοσοκομείο σε απόσταση 20 χλμ από τη Μονάδα.. Αυτό, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες και επαφές στο Υπουργείο, αλλάζει και θα απαιτείται πλέον να υπάρχουν οι απαραίτητες ειδικότητες, καρδιολόγος και  γενικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας  για την περίπτωση ενδεχόμενης επιπλοκής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αιμοκάθαρσης. Και  σε αυτή την περίπτωση βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη ενός στόχου ζωής.

Η καθυστέρηση -στη δίκη της Χρυσής Αυγής- επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…δημιουργεί εύλογες απορίες…Λες και κάποιος ήθελε να πάει σε εκλογές με ανοιχτό το θέμα…

Η παράκαμψη της Χαλκίδας αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο στην Εύβοια μετά από τριάντα χρόνια και την Υψηλή Γέφυρα

Εδώ και χρόνια πραγματικά έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια για τη δημιουργία και λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Κάρυστο

Την περασμένη Τετάρτη έλαβε τέλος η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από περίπου 5,5 χρόνια. Πολλά έχουν ειπωθεί και πολλά περισσότερα έχουν γραφτεί. Το ναζιστικό μόρφωμα άρχισε να ξηλώνεται επί Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και έλαβε το τελικό χτύπημα πάλι επί Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ένας εκ των πρωταγωνιστών εκείνη την  εποχή υπήρξε ο Βουλευτής Ευβοίας Σίμος Κεδίκογλου, τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τζιβελέκη

Μιλάει στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» για εκείνες τις μέρες που πάρθηκαν οι σημαντικές αποφάσεις για την Χρυσή Αυγή, τον τρόπο που έγιναν, αλλά σχολιάζει και την οριστική απόφαση του δικαστηρίου που γνωστοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Σε αντιδιαστολή με όσα λέει για τη Νέα Δημοκρατία  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να καταγγείλει «Εκεί που υπήρξε καθυστέρηση είναι στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός -που όπως τονίζει- δημιουργεί εύλογες απορίες». Και συνεχίζει «Λες και κάποιος ήθελε να πάει σε εκλογές με ανοιχτό το θέμα…»

Φυσικά η συνέντευξη δεν μπορούσε να μην είχε και γεύση από Εύβοια για την πρωτοβουλία «Δράση Αλληλεγγύη» όπου συγκεντρώθηκε μία σημαντική ποσότητα ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, αλλά και για τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη: Την παράκαμψη της Χαλκίδας και για τη δημιουργία και λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Κάρυστο.

ΕΡ: Κύριε Κεδίκογλου έχουμε το τέλος αυτή της δίκης που κράτησε 5μιση χρόνια. Τι σηματοδοτεί για το πολιτικό μας σύστημα;

ΑΠ: Με την απόφαση του δικαστηρίου έχουμε τον επίλογο, τη τελευταία σελίδα ενός μαύρου κεφαλαίου της πολιτικής μας ιστορίας, ενός τέρατος, που γεννήθηκε μέσα στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης εκμεταλλευόμενο την απελπισία την απόγνωση, την έλλειψη πληροφόρησης μιας μερίδας πολιτών. Αυτό το μαύρο κεφάλαιο της πολιτικής μας ιστορίας, βρίσκει το φυσικό του τέλος. Είναι ανακουφιστικό, η Χρυσή Αυγή τερματίστηκε και πολιτικά στις τελευταίες εκλογές, τώρα τερματίζετε και δικαστικά, από την οδό της Δικαιοσύνης.

ΕΡ: Η απόφαση της δίκης σηματοδοτεί -αν θέλετε- και με απόλυτο τρόπο, την απόφαση του πολιτικού μας συστήματος για την αντιμετώπιση του νεοναζιστικού φαινομένου  και ήταν μια απόφαση που ελήφθη από συγκεκριμένη κυβέρνηση, συγκεκριμένο πρωθυπουργό -του οποίου υπήρξατε στενός συνεργάτης, κυβερνητικός εκπρόσωπος-  θέλω λοιπόν να “εκμεταλλευτώ” αυτό το γεγονός  και να σας ρωτήσω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση. 

ΑΠ: Μας ανησυχούσε που η Ελλάδα είχε αποκτήσει ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, κατανοούσαμε τις συνθήκες και είχαμε αντιληφθεί τους τρόπους που χρησιμοποιούσε η Χρυσή Αυγή για να διευρύνει την επιρροή της. Είχαμε μια σειρά από βίαια επεισόδια, αλλά όταν έγινε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όλοι συγκλονιστήκαμε. Σε σύσκεψη, την ίδια μέρα στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε πως πρέπει να συσχετιστούν οι υποθέσεις, γιατί εάν είχαν πάει, όπως στο παρελθόν μεμονωμένα, θα έπεφταν στα μαλακά.  Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στον Νίκο Δένδια να συσχετιστούν οι υποθέσεις και ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατάφερε, σε χρόνο ρεκόρ, να συγκεντρώσει, να συσχετίσει τις υποθέσεις και να στείλει έναν πληρέστερο, όπως αποδείχτηκε φάκελο στη δικαιοσύνη. Καθοριστική ήταν και η συμβολή του Ευάγγελου Βενιζέλου με την νομική του σκέψη για το πως θα πρέπει να κινηθούμε και του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες. Εάν δεν υπήρχε η απόφαση για συσχετισμό των υποθέσεων σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Ήταν μία πολιτική απόφαση. Ήταν απόφαση Σαμαρά να ξεκινήσει η διαδικασία και να μπουν στη φυλακή.

ΕΡ: Θεωρώ ότι δεν είναι και τόσο εύκολες αυτές οι αποφάσεις από την στιγμή που ήταν εκλεγμένα μέλη;

ΑΠ: Τα επεισόδια που δημιουργούσε τότε η Χ.Α. μέσα στη βουλή, ήταν κυρίως εναντίον της ΝΔ. Να θυμηθούμε το περιστατικό που ο Κασιδιάρης επιχείρησε να χειροδικήσει εναντίον του Νίκου Δένδια. Είχαμε φτάσει, όπως είχε πει και ο κ. Σαμαράς, στο ως εδώ και μη παρέκει,  πρέπει να τελειώνουμε με αυτούς τους ναζιστές. Οι όποιες ανησυχίες για πολιτικό κόστος, δεν μετρήσανε καθόλου, μέτρησε μόνο η αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τη Δημοκρατία μας.

Δεχόμασταν απειλές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Νίκος Δένδιας και εγώ ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και δεν ήταν τυχαίο που αποφασίστηκε τότε και αποδείχτηκε τελικά ότι χρειαζόταν, να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας, για ορισμένα πρόσωπα. Δεν υπήρχε όμως περίπτωση να κάνουμε πίσω.

ΕΡ: Υπήρχαν θύλακες της ΧΑ και στα Σώματα Ασφαλείας και μάλιστα όπως έγραφε κάποια εφημερίδα υπήρξε μια ολόκληρη έρευνα μέσα στην αστυνομία την περίοδο 2012 -2014 για θυλάκους της ΧΑ στα σώματα ασφαλείας.

ΑΠ: Παράλληλα με την έρευνα, την ανάκριση και τη δίωξη της Χ.Α. έγιναν έρευνες και υπήρξαν και συνέπειες  σε προσωπικό της αστυνομίας. Υπήρχαν περιστατικά- μια περίεργη ανοχή ορισμένων αστυνομικών- αλλά όλοι αυτοί υπέστησαν τις συνέπειες. Ήταν η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Σαμαρά που φάνηκε σε όλα τα επίπεδα.

ΕΡ: Πρόσφατα ο κ. Ρουπακιώτης – υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά- δήλωσε πως η δικαιοσύνη ήταν έτοιμη να αναλάβει δράση σε βάρος της ΧΑ πριν από τη δολοφονία Φύσσα;

ΑΠ: Αυτά τα λέει τώρα ο κύριος Ρουπακιώτης. Να ανατρέξετε σε δηλώσεις του το 2013, που έλεγε ότι Αμερικανοί και Εβραίοι θέλουν τη δίωξη της Χρυσής Αυγής. Ο κύριος Ρουπακιώτης δεν άφησε το καλύτερο στίγμα ως Υπουργός Δικαιοσύνης και το βρίσκω τραγελαφικό να ζητάει τώρα τα ρέστα. Έως και σιωνιστική συνομωσία είδε…

Και ξαναλέω αν δεν υπήρχε η απόφαση για συσχετισμό των δεκάδων υποθέσεων, σχετικά με τη δράση της ΧΑ, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Ήταν μια πολιτική απόφαση. Ήταν σημαντικό να δει η ελληνική κοινωνία την ηγεσία της Χ.Α. να πηγαίνει στα δικαστήρια με χειροπέδες. Από εκεί και πέρα, να μην ξεχνάμε ότι επί κυβέρνησης ΝΔ -πάλι- και επί πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, που λειτούργησε άψογα -να υπογραμμίσω ότι δεν υπήρχε καμία δήλωση Μητσοτάκη- αφέθηκε η δικαιοσύνη να λειτουργήσει, όπως έπρεπε να γίνει, τελείως ανεξάρτητα. Από πολιτικής πλευράς είχε προετοιμαστεί άψογα ο σχετικός φάκελος, με τον συσχετισμό των υποθέσεων, κάτι που αποδείχτηκε και από την  απόφαση του δικαστηρίου. Δεν επρόκειτο για πολιτικό κόμμα, επρόκειτο για εγκληματική οργάνωση.

ΕΡ: Σας προβληματίζει ότι 21% των πολιτών -σε πρόσφατη δημοσκόπηση- απάντησε ότι χρειάζεται μια σοβαρή Χ.Α. και ποια θα πρέπει να είναι τα ανακλαστικά του πολιτικού συστήματος από δω και πέρα; 

ΕΡ: Το αυγό του Φιδιού εκκολάπτεται όταν βρίσκει τις κατάλληλες κοινωνικές συνθήκες. Η Χρυσή Αυγή δεν θα υπήρχε αν δεν περνούσε η Ελλάδα μια τόσο δύσκολη οικονομική κρίση και αν δεν υπήρχε τόση απελπισία σε μεγάλη μερίδα των πολιτών. Η καλύτερη ασπίδα είναι να φροντίσουμε για την ανάπτυξη, την ευμάρεια, την βελτίωση των συνθηκών ζωής για όλους τους πολίτες και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ποτέ ξανά στους πολίτες η αίσθηση ότι δεν υπάρχει μέλλον, δεν υπάρχει ελπίδα. Όταν νιώθει ο άνθρωπος ότι δεν υπάρχει ελπίδα τότε μπορεί να καταφύγει στις πιο ακραίες καταστάσεις.

Ακόμα και τώρα που αντιμετωπίζουμε κρίση, η κοινωνία αντιδρά με υπευθυνότητα. Ένα παράδειγμα είναι τα σχολεία, υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις αλλά όπως αποδείχτηκε τα σχολεία έπρεπε να λειτουργήσουν. Είναι ένας τρόπος απάντησης μέσα σε αυτή την πανδημία να ξαναβρούμε τους κανονικούς μας ρυθμούς. Είναι σημαντικό λοιπόν πως ακούσαμε τους ειδικούς, πήραμε τα κατάλληλα μέτρα, είναι σημαντικό ότι τα σχολεία λειτουργούν χωρίς να υπάρχουν κρούσματα. Δείχνει μια ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας και μια σωστή λειτουργία των κυβερνητικών και κρατικών αρχών.

Στροφή στην Εύβοια

ΕΡ: Τώρα κύριε Κεδίκογλου να γυρίσουμε και στην Εύβοια. Πρόσφατα μέσω της πρωτοβουλίας «Δράση Αλληλεγγύη» συγκεντρώσατε μία σημαντική ποσότητα ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, τα οποία σε συνεργασία με την Τοπική Οργάνωση του κόμματος στα Ψαχνά παραδώσατε στη Δημοτική Αρχή. Εκτός, όμως, από αυτές τις δράσεις οι πληγέντες περιμένουν να ολοκληρωθούν τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Είστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησής τους;

ΑΠ: Μου δίνετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά όσους συνεισέφεραν στο να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα προϊόντα, τους εμπόρους, τις επιχειρήσεις, τις εταιρείες. Προτεραιότητά μας ήταν και είναι η στήριξη των ασθενέστερων και πιο ευάλωτων οικογενειών σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση,  παρακολουθούμε τις διαδικασίες υλοποίησής τους και παρεμβαίνουμε όπου απαιτείται, για την επιτάχυνσή τους. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι η εφαρμογή τους είναι ταχύτατη και οι πολίτες που επλήγησαν είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν άμεσα τις αιτήσεις τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μίας πραγματικά καινοτόμα διαδικασία του Υπουργείου Υποδομών, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.  Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης γίνονται πράξη και σε επίπεδο αποκατάστασης των υποδομών και σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα για έργα ύψους  240 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, αναμένεται μέχρι τέλος του χρόνου να γίνει και η δημοπράτηση για την αποκατάσταση των τριών γεφυρών σε Αφράτι, Φύλλα και Βασιλικό. Το υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει τη δημοπράτηση των περισσότερων έργων για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας, παρά το ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στις δημοτικές Αρχές.

Για τα μέχρι σήμερα, όμως, αποτελέσματα ενδεικτικές θα πω, ότι είναι και οι δηλώσεις του Δημάρχου Διρφύων-Μεσσαπίων, ο οποίος ανέφερε, ότι είναι εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν οι Υπηρεσίες των Υπουργείων Υποδομών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων.

Παράλληλα, οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο ανέδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο το σοβαρό πρόβλημα των υποδομών και οδήγησαν την κυβέρνηση να επισπεύσει τα έργα των παρακάμψεων Αμαρύνθου και Βασιλικού, καθώς και να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα το μεγάλο έργο της παράκαμψης της Χαλκίδας.

ΕΡ: Ένα ζήτημα, που θυμίζει το «Γεφύρι της Άρτας» είναι αυτό της παράκαμψης της Χαλκίδας. Είναι ένα έργο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Εύβοιας και φυσικά στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας και των Ψαχνών. Τι έχουμε να περιμένουμε δεδομένων και των σχετικών ανακοινώσεων, που έχουν γίνει από την κυβέρνηση;

ΑΠ: Η παράκαμψη της Χαλκίδας αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο στην Εύβοια μετά από τριάντα χρόνια και την Υψηλή Γέφυρα και έχει τεθεί ως άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο μόνος πρωθυπουργός που έχει διασχίσει οδικώς όλη την Εύβοια, από την Κάρυστο μέχρι την Ιστιαία, και έχει αντιληφθεί τη σημασία του έργου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ότι το έργο της παράκαμψης της Χαλκίδας θα υλοποιηθεί τάχιστα.

Πλέον, είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να υλοποιηθεί το έργο, η δημοπράτηση του οποίου μέσα στο 2021 θα είναι εφικτή. Μετά την ενημέρωση που είχα από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιών Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα το έργο να ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ με δυνατότητα «γέφυρας» και στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω, επίσης, ότι η  Εύβοια μέχρι το 2012 ήταν εκτός Ε.Ε. Το 1999, όταν η τότε κυβέρνηση είχε δηλώσει ποια τμήματα από το εθνικό οδικό δίκτυο θέλει να ενταχθούν στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών για να μπορούν να χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια, δεν είχε δηλώσει ούτε ένα χλμ. δρόμου στην Εύβοια. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί κανένα οδικό έργο στο Νομό μέχρι το 2013,  οπότε και πετύχαμε την άρση αυτής της μεγάλης αδικίας, όταν με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και με τη βοήθεια του τότε Ευρωβουλευτή, Γιώργου Κουμουτσάκου καταφέραμε να ενταχθεί, επιτέλους, οδικώς η Εύβοια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αμέσως, δρομολογήθηκε το έργο της παράκαμψης Χαλκίδας, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και  προαναγγέλθηκε η δημοπράτηση του έργου. Το 2015, δυστυχώς, η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε να απεντάξει από το ΕΣΠΑ τον περιφερειακό της Χαλκίδας για να εντάξει το δρόμο Πάτρα – Πύργος , παρόλο που δεν ήταν ώριμο έργο για να γίνει κατάτμηση και να το δώσει σε εκλεκτό τους εργολάβο.

ΕΡ: Εδώ και χρόνια, μαζί με τους ανθρώπους της Καρύστου, έχετε ξεκινήσει έναν «ιερό», όπως τον χαρακτηρίζεται, αγώνα για τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στη Νότια Καρυστία. Πόσο  κοντά στην υλοποίηση αυτού του στόχου;

ΑΠ: Εδώ και χρόνια πραγματικά έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια για τη δημιουργία και λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Κάρυστο. Είναι ένας αγώνας «ζωής» για τους νεφροπαθείς και τις οικογένειές τους. Υπήρχε η προοπτική δωρεάς από το Ίδρυμα Νιάρχος, η οποία, δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί, αφού το εν λόγω Ίδρυμα προχώρησε σε δωρεές εκατομμυρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Μετά και τη σύσκεψη που είχαμε με τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και εφόσον υπάρχει η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Καρύστου να καλύψει το κατασκευαστικό κόστος, αισιοδοξώ ότι είμαστε πολύ κοντά στο να δημιουργηθεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού-μέσα στους επόμενους μήνες- και να σταματήσει, επιτέλους, η διαρκής αγωνία και «Οδύσσεια» που βιώνουν οι δεκάδες νεφροπαθείς και οι οικογένειές τους. Ήδη, δρομολογήθηκαν οι προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, νεφρολόγου και ειδικευμένων στις αιμοκαθάρσεις νοσηλευτών.  Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Δήμου Καρύστου και Υπουργείου Υγείας με στόχο την εντός έτους ολοκλήρωση της κτιριακής υποδομής, που θα φιλοξενήσει τη Μονάδα. Παράλληλα, δρομολογείται η διαδικασία προμήθειας του εξοπλισμού με όλα τα απαιτούμενα μέσα  για την κάλυψη των αναγκών επτά  θέσεων αιμοκάθαρσης και δύο ακόμα θέσεων, μίας αποστειρωμένης και μίας εφεδρικής.

Να σημειώσω, επίσης, ότι για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στη Βόρεια Εύβοια είχαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που προέκυψε, εξαιτίας της προϋπόθεσης που έθετε το νομικό πλαίσιο, το να υπάρχει δηλαδή Νοσοκομείο σε απόσταση 20 χλμ από τη Μονάδα.. Αυτό, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες και επαφές στο Υπουργείο, αλλάζει και θα απαιτείται πλέον να υπάρχουν οι απαραίτητες ειδικότητες, καρδιολόγος και  γενικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας  για την περίπτωση ενδεχόμενης επιπλοκής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αιμοκάθαρσης. Και  σε αυτή την περίπτωση βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη ενός στόχου ζωής.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *