Αμφίκλεια : Η εναλλακτική après – ski επιλογή για διασκέδαση

Η  Αμφίκλεια βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού σε υψόμετρο 400 μέτρων και έχει καταφέρει να προσελκύσει τους επισκέπτες χάρη στην πολύ μικρή απόσταση από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, τα νεοκλασικά αρχοντικά της και τα πλακόστρωτα σοκάκια της. Πολλές είναι και οι προτάσεις για φαγητό στην Αμφίκλεια. Μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία και ταβέρνες θα σας σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα, […]

9 Νοεμβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η  Αμφίκλεια βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού σε υψόμετρο 400 μέτρων και έχει καταφέρει να προσελκύσει τους επισκέπτες χάρη στην πολύ μικρή απόσταση από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, τα νεοκλασικά αρχοντικά της και τα πλακόστρωτα σοκάκια της. Πολλές είναι και οι προτάσεις για φαγητό στην Αμφίκλεια.

Μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία και ταβέρνες θα σας σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα, ντόπια κρέατα και καλό κρασί ή τσίπουρο. Αρκετές, παράλληλα, είναι και οι καφετέριες και τα après-ski μπαράκια για όλα τα γούστα και τις ώρες.

Η σημερινή Αμφίκλεια κατά τους προϊστορικούς χρόνους ονομαζόταν Οφίτεια. Οι πρώτοι κάτοικοι της ήταν Πελασγοί. Οφίτεια σημαίνει τόπος διαμονής κάποιου φιδιού. Αμφίκλεια είναι σύνθετη λέξη και σημαίνει φημισμένος, δοξασμένος τόπος.  Επειδή, όπως επισημαίνει και ο Παυσανίας εκείνος ο τόπος έκαιγε πολύ καιρό από τη φωτιά και ήταν κόκκινος πήρε και το όνομα Κοκκινόβραχος. Ύστερα από τη εγκατάσταση στη περιοχή των Φωκέων, αρχαιοελληνικά φύλα, και των Δωριέων η πόλη μετονομάστηκε σε Αμφίκαια, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος.

Στη περιοχή αυτή λατρευόταν ο θεός Διόνυσος μέχρι τη διάδοση του χριστιανισμού . Μάλιστα στην Αμφίκλεια υπήρχε διάσημο μαντείο του Διονύσου. Υπήρχε μάλιστα περίοδος που ήταν μεγαλύτερης φήμης και από αυτό των Δελφών.

 

 

 

 

ΕΧΤRA TIP : Στάση για καφέ στο Bίλατζ, τη νέα πρόταση στο κέντρο της Αμφίκλειας και επίσκεψη στο Μουσείο Άρτου και το Μουσείο Επαγγελμάτων 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024